Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn Rondo 300 - co wymienic ?

analogic

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem bardzo przywiazany do tych kolumienek (kiedy pomysle jakimi sposobami byly zalatwiane...) a poza tym zawsze podobal mi sie ich design.

Na razie sa w nich oryginalne glosniki tzn. GDN 20/80 , GDM 10/80/2 oraz GDWK 8-12/120 - wszystkie 8 ohmowe.

Zwrotnica oryginal.(foto).

Wytlumienie oryginal (foto)

W zwiazku z tym prosze o rade :

1Czy do wymiany sa wszystkie glosniki ( i ew. na jakie , byle nie za drogie)

2.Co ze zwrotnica?

3.Co z matami wytlumiajacymi ?

4.Jakie przewody zastosowac wewnatrz?

Slucham przewaznie hard rocka a takze uzywam tych kolumn do kina domowego.Mam amplituner Aiwa AV D58.

Przeszkadza mi przedewszystkim dudniacy bas.

A moze ktos uwaza ze to tak nieudana konstrukcja ze nie warto w nia inwestowac?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13604-100005157 1170302011_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28749-tuning-kolumn-rondo-300-co-wymienic/

Wymień przewody na jakieś lepsiejsze. Do 20/80 daj coś grubszego, resztę daj po prostu przyzwoite 1-1,5mm^2.

Możesz się pokusić o biwire. Całkiem fajny efekt daje.

Warto usztywnić skrzynki, tzn daj wstawki łączące przeciwległe ścianki co by zmniejszyć drgania obudowy. Mało zachodu, a efekt często bardzo dobry.

Zastosowny glosnik sredniotonowy ma rzeczywiscie filcowe wytlumienie ale w kolumnie nie zastosowano kosza separujacego ten glosnik wiec obawiam sie ze nie moge filcu wydlubac....

W podanym przez Ciebie temacie faktycznie jest mowa o tym ze to niewlasciwy glosnik niskotonowy ale rady tam zadnej nie ma niestety.

( czy na tym forum nie ma przycisku edytuj (swoj post ) czy go nie moge znalezc??? )

Nie stwierdzam, że jest to niewłaściwy głośnik. Skoro ja zastosowałem ten sam głośnik w innej

>obudowie (zamkniętej) i nie miałem problemu z dudniącym basem, a w twoich kolumnach ten efekt

>występuje, to nie jest to wina głośnika tylko nieodpowiedniej do niego obudowy.

Albo nie jest to wina obudowy tylko nieodpowiedniego do niej glosnika :)

Ja na to patrze z innego punktu widzenia-skoro w mojej obudowie glosnik dudni to znaczy ze jest nieodpowiedni.

Pytanie brzmi czy jest glosnik ktory bedzie odpowiedni? :)

Miałem przez kilka lat te kolumny . Miały swoje zalety - jak dynamika , potęzny bas i bardzo ciekawa i elegancka obudowa. Swego czasu kontaktowałem się z działem technicznym Tonsilu w sprawie ich tuningu. Jakiś inż odradzał przeróbki zwrotnicy ( bez zmiany całej konfiguracji głośników ) ale zaproponował wymiane wysokotonowców. Co tez uczyniłem własnym sumptem ( Tonsilowskie , chłodzone ferrytem czy czyms takim , modelu nie pamiętam ) Efekt był widoczny - wyrazna poprawa góry i stereofoni. Popracowały u mnie jeszcze z 2 lata. Sentyment pozostał.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Miałem przez kilka lat te kolumny . Miały swoje zalety - jak dynamika , potęzny bas i bardzo

>ciekawa i elegancka obudowa.

No wlasnie - obudowa bardzo mi odpowiada....

A jakie miales dab czy czarne ?

Oczywiście czarne . A były w debowej okleinie ? Ciekawe , ja ja kupowałem na wysprzedaży w momencie kiedy juz nie były ok 2 lat w produkcji. Swoją droga w latach 1995-97 oferta Tonsilu była całkiem imponująca.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

cytat:Wymień przewody na jakieś lepsiejsze. Do 20/80 daj coś grubszego, resztę daj po prostu przyzwoite

>1-1,5mm^2

czytalem ( na tym forum ) ze do wysokotonowego glosnika nalezy zastosowac najcienszy przewod ( nawet 0,2 mm^2 ) , czy to prawda ?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.