Skocz do zawartości
IGNORED

HP, Toshiba czy Fujitsu/Siemens do 4000

dw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Mam dylemat, szukam laptopa do 4000zł, a najlepiej do 3500zł. Jak wiadomo jest to cena kompromisów, stąd takie pytanie - jaki wybrac?? na co zwrócić najwiekszą uwage??

Wybieram pomiędzy:

HP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Toshiba

Ukryta Zawartość

a dwoma Fujitsu/Siemens

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebny bedzie raczej do programów, typu AutoCAD 2005 i nowsze oraz MS Office XP, 2003 i nowsze, Adobe PhotoShop. Obejrzałbym też czasem jakiś filmy, gry to rzadkość. Przewiduje go raczej na jakiś dłuższy czas. Myśle o nowym.

Prosze takze o inne propozycje.

Stawiam na ram i grafike, procesor tak 1,6 GHz, na szynie 533 MHz starczy. Dysk minimum 60GB.

Pozostawiam ten wątek do dyskusji.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28815-hp-toshiba-czy-fujitsusiemens-do-4000/

>dw nie porownywalem z innymi wymienionymi przez Ciebie, ale polecam Toshibe (mam jednak inny model, nie ten, ktory rozwarzasz), spisuje sie swietnie, nadaje sie do pracy (tez acad m.in.), ja wybralm jednak 17"ekran by sie wygodniej rysowalo.

polecam rozwazyc oferty innych sklepow, w Vobisie bywaja dosyc wysokie ceny na notebooki...

vobis jest za drogi, sprawdz sobie porownywarki cen, albo jakies tansze sklepy u Ciebie w miescie.

pisalam juz o tym kiedys, ale zwroc uwage na jakos ekranu, np. pierwszy z tych FS ma matryce CrystalView - nazewnictwo jest rozne, zalezne od firmy, np. u Toshiby to TruBrite. To swietna rzecz, dzis w wielu komputerach wiec jest z czego wybierac. To zdecydowanie lepsza jakosc obrazu i wyzszy komfort pracy, kontrast, kolory, katy widzenia.

pozdrawiam

Paulinka

ponieważ coś tam jednak w grafice będziesz go wykorzystywał to:

1. pamięć RAM postaraj sie raczej o 1GB bo 512MB z moich doświadczeń często jest ograniczeniem

2. dyski HDD - wybierz te szybsze (5400obr)

3. grafika - oby była jak najlepsza (często pomijalny element a mulący nawet najfajniejsze maszyny)

4. procek - dual

5. no i ekran ale to już było wczesniej

PS. mówie od strony uzytkownika nie informatyka - powinny się te uwagi przydać

Słuchając rozumu....

odnosnie samego ekranu w Toshibie - w porownaniu z np. biurkowym lcd philipsa katy widzenia wypadaja marnie, ale w praktyce mi to nie przeszkadza - siedze na wprost kompa przeciez gdy cos robie, poza tym faktycznie dobre kolory, jasnosc, kontrast, duza przestren robocza, flimy wygladaja swietnie.

pamiec RAM - mam chwilowo 0,5GB i dokupie do conajmniej 2GB, rozsadne minimum to 1GB faktycznie.

procek - dual koniecznie :)

Witam

Nie zwracajcie uwagi na sklep, tak tylko odwiedziłem te strone bo były tam podane wszystkie parametry interesujących mnie modeli.

Zapomniałem dopisać, jaka jest awaryjność tych firm? Bo słyszałem, że HP nx 7400 EY508ES wraca spowrotem (bateria sie niby przegrzewa)! to mi powiedzieli w jakimś sklepie, dodając że już sie tym modelem nie zajmują. Dziwi mnie to troche.

A tak naprawde czeka sie na tego HP w kolejce, nie długo to bedą zapisy. He he.

Toshiba, słyszałem że troche jak na swoje wyposażenie jest droga! stąd pytanie czy jest warta swojej wysokiej ceny?

I na koniec, co powiecie o Fujitsu/Siemens? bo acer i podobne z góry odpadają.

Jak jest z serwisem?

Troche dużo pytań.

Pozdrawiam.

Zdecydowanie odradzam Fujitsu-Siemens. Tragiczny serwis, jak chcesz zrobić upgrade, a nie stracić gwarancji, to czekają Cię 2-3 tygodnie oczekiwania i wkurzania się na serwis, wszystkie modyfikacje i naprawy są robione w centrali firmy, autoryzowane punkty zbierają tylko sprzęt i wysyłają do Warszawy, dochodzą koszty kuriera (chyba że mieszkasz w Warszawie) i brak kompa, który często służy do zarabiania.

W tej chwili zdecydowałbym się na Toshibę, kilku znajomych ma i nie narzeka, na razie nie psują się, dobry serwis, w ogóle solidne maszyny.

pozdrawiam

W pokrewnym jakby temacie. Uszkodzeniu ulegla mi zakupiona w stanach w czerwcu tego roku drukarka HP LaserJet 1320 (110VAC), ktora przywiozlem do Polski na poczatku lipca. HP na Jagiellonskiej nie tylko przyjal drukarke do naprawy, pomimo ze jest to model amerykanski, ale zostala ona zaksiegowana na naprawe gwarancyjna, co wynikalo z numeru seryjnego produktu. Ciekawie, po kilku dniach serwis HP telefonicznie zapytal sie czy nie mialbym nic przeciwko zeby wymienic cala elektronike z 110VAC na 230VAC, na co oczywiscie natychmiast wyrazilem zgode. Podejrzewam jednak, ze ktos w serwisie przez nieuwage wsadzil kabel prosto do gniazdka. Istotnym jest jednak w tym wypadku objecie produktow pochodzenia poza rynkowego fabryczna gwarancja.

A może coś z IBM/lenovo?Sam użytkuje od ponad roku T23 (nie ta półka cenowa bo takie chodzą po 1200-1300 pln).Bardzo wytrzymaly i bezawaryjny.W przedziale 3500-4000 pln można wyrwać jakiś poleasingowy t42,t43 z roczna gwarancją.Mój "dziadek" ma już kilka lat ale tytanowa obudowa,jakość wykonanie bije na głowę wiele współczesnych laptopów.Niestety trochę sie płaci za logo no ale w tym przypadku chyba warto.

tak, IBM ma renome, choc ostatnio sie pogorszyli. no i serwis i wygoda nie sa tak idealne dla nie-korporacyjnych klientow.

moze asus? moj ojciec takiego uzywa, na razie bez problemow. ma celerona m, ktory jest bardzo cichy, w przeciwienstwie do mojego wyjacego F-S.... Asus ma b dobre opinie, w przeciwienstwie do HP między innymi ;-)

"np. pierwszy z tych FS ma matryce CrystalView - nazewnictwo jest rozne, zalezne od firmy, np. u Toshiby to TruBrite. To swietna rzecz, dzis w wielu komputerach wiec jest z czego wybierac.

tylko nie lusterka!! to tragedia jest moim zdaniem.Robiłas paulinka moze pod słonce badz w mocniej oswietlonym pomieszczeniu na crystalviev?? ja robiłem i myslałem ze oslepne,masa refleksów odbijajacych sie od matrycy,jak w starym ruskim telewizorze!!byc moze w zaciemnionym pomieszczeniu jest ok,i obraz jest wyrazniejszy jak na matowym,ale matowy za to jest o WIELE praktyczniejszy!

tak, od roku na takim pracuje :) przy ostrym sloncu lcd marnie sie spisuja, a w przypadku blyszczacych faktycznie jest "lustereczko powiedz przecie". ale to generalnie sa bardzo zle warunki do pracy na komputerze. kolega jest architektem, wiec na kolanach raczej nie bedzie projektowal. a plusy takich ekranow jak dla mnie jednak przyslaniaja ich minusy ;-)

moim pywatnym zdaniem i nie tylko wole miec rozjasniona czern niz popsuty wzrok od odbic z lustra.Paulinka,co do odbicia,to jak ja pracowalem na lapku z lustrzanym lcd to wystepowało to w pomieszczeniu nawet przy srednim nasłonecznieniu,widzialem sie poprostu na ekranie,ze tak to opisze,nie wiem jak dla Ciebie ale mnie oczy od tego dosc mocno bolały.....nie mówiac o pracy w mocniej naswietlonych warunkach,bo nie da sie wogóle wtedy na takim lcd pracowac...

Witam ponownie.

Rozumiem że matryca lustrzana jest mało wygodna w pracy przy ostrym świetle, lepsza matowa.

Pytałem sie tez kilku osób i większość mówi żeby kupić Toshibe. HP w klasie budzetowej troche zmarniał.

Nie wiem jednak co myśleć o acer i asus, sa rózne zdania. F/S odpada.

Myśle powoli tez o używanych laptopach, ale w nowym jest zawsze ta gwarancja jak trafie na wadliwy model!

Z tego co sie zorientowałem to najlepiej Ram 1GB, dysk 80 >4200obr, procek duo >1,7GHz na szynie 533MHz. Przydałby sie tez czytnik kart. Czy znajde u Toshiby takie coś do tych 3500-4000zł???

Prosze o kolejne komentarze.

Pozdrawiam

Wiesz,nie chce polecac to co swoje,ale mam własnie Acera juz jakis czas i jest wszystko ok,jakosc wykonania nie wiem jak kiedys ale teraz jak na tani laptop jest całkiem ok,i prawde mówiac Toshiba czy Dell w tej cenie raczej nie jest pod tym wzgledem lepszy....Mówie cały czas o lapach nie do 4000 a do 3000zł.W Acerach tradycyjnie masz duzo lepszy config sprzetowy niz w Toshibie czy innych "firmowych" bo tam jeszcze za marke trzeba troche doplacic.

-> dw

Myślę, że ta oferta jest niezła

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przedewszystkim sprawdzony sklep.

Ukryta Zawartość

Ja mam HP Compaq nc6320 kilka miesięcy, a u mnie w firmie jest wiele innych modeli HP Compaq( z ostatnich 4 lat) i nigdy nie było większych problemów. Napewno nie polecam zakupu Acer'a, nawet nie ma co porównywać go do HP, Fujitsu-Siemens itd., bo odstaje mocno jakościowo od reszty.

Co myślicie o tej Toshibie:

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie zwracajcie uwagi na sklep, chodzi o parametry.

Jest mały problem, cena przekracza założony budżet! Bateria nie trzyma zbyt długo (2,5h) i trzeba dorzucić 512RAM. Tak poza tym uważam że grafika i procesor są przyzwoite. Posiada czytnik kart oraz wiele złącz i wejśc/wyjść.

Chyba nie ma sie czego czepić w tej cenie u Toshiby?

Czekam na opinie.

Ukryta Zawartość

Kup coś co ma prawdziwą kartę graficzną a nie współdzieloną. Acer nie znam nikogo kto by nie przechodził gehenny tu w razie co nie ma serwisu. Toshiba to wielki come back trudno powiedzieć co będzie dalej. Rozważ też coś na Turionie. Tylko FSC daje 2 lata gwarancji w standardzie 3 rok jest dosyć tani z wszystkie modele komputerów objęte są obecnie bezpłatnym przewozem do serwisu. Sprawdź ofertę mniej ofensywnych ale znanych producentów, którzy walczą o rynek jak Asus.

Własnie asus. Słyszałem ze są dosć dobre! Zobacze jakie mają wyposażenie i parametry.

Jakby ktoś mógł podać konkretny, wart uwagi model jakiejś firmy i określić co jest tu wadą a ca zaletą (do ww programów). Bede wdzięczny.

Pozdrawiam.

Asus - jakosc, niewygorowana cena (w porownaniu), wyposazenie, 2 lata miedzynarodowej gwarancji, torba i mycha w komplecie.

Asus robi w koncu laptopy jako OEM dla wielu innych producentow - chociazby wymienionych w tym watku.

Tak z ciekawości zapytałem zaprzyjaźnionego sprzedawcę co by polecił z laptopów za 3,5 kpln.Bez zastanowienia wskazal na Asusa A3FC.Musiał byś tylko dokupić 512 ram jeśli naprawde potzrebujesz 1GB.Windows,myszka,całkiem niezła torba w zestawie.Kumpel twierdzi, ze pod względem awaryjności (czy raczej bezawaryjnosci) to najwyższa klasa.Przykladowy link:

Ukryta Zawartość

ps.ja i tak jestem fanem IBM seri T:-))))))

Ukryta Zawartość

Z bez-awaryjnością Asusa bym nie przesadzał. Mogą się zepsuć jak wszystkie inne , oczywiście nie jest to poziom Acera ale np. musieli wprowadzić swego czasu „ubezpieczenie” od martwych pikseli w droższych modelach bo inaczej by ich nikt nie kupił. Sam serwis ujdzie, ale wiadomo do modelu Della nikt się nie zbliża.

Mis

z tym seriwsem della to bez przesady, po pierwsze za powazna obsluge musisz tam sporo doplacic - ile?, latwo sprawdzic - dell.co.uk i wybrac sobie konfiguracje, az do opcji jaki serwis ;). A kilku kolegow z pracy ma delle i nie zawsze mieli tak rozowo, aczkolwiek jest to mimo wszystko na jakims poziomie.

Co do grafiki - zalezy do czego ma pudelko sluzyc, te intele to typowe, zwykle karty grafiki, nie pograsz w zadne wspolczesne gry na tym, z zaawansowanymi operacjami tez sobie nie poradza. Intel czy ATI , a jakie konkretnie ati ?, aczkolwiek chyba kazdy teraz dostepny bedzie wydajniejszy niz te intelki ;)... Z moich obserwacji wychodzi, ze najlepsze grafiki (w ramach jakiejs ceny) to asus montuje (serie F3, A6)

>Nijaki

A może orientujesz się w grafikach ATI, które są godne uwagi. Interesuje mnie ten wątek bo sam poszukuje laptopa w cenie +/- 4000 zł. Znajomy uczulił mnie na karty Intela bo sam posiada Toshibe z Intelem i nie jest zadowoly z tej grafiki. Nie jestem napalonym graczem ale mając taki sprzęt w domu czasami z nudów można w coś zagrać.

Ja na configu :

Intel celeron M 1.45 Ghz,512 DDR,i grafie ATI Radeon xPress 200M gram sobie w Need for Speed Nost Wanted w 800x600 w medium detale i wszystkich właczonych parametrach w ATI Control center.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.