Skocz do zawartości
IGNORED

HP, Toshiba czy Fujitsu/Siemens do 4000

dw

Rekomendowane odpowiedzi

Waszym zdaniem z tych dwóch laptopów poniżej:

Toshiba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Acer

Ukryta Zawartość

który najlepiej sie nadaje do pracy z programami typu AutoCAD, AutoCAD Mechanical, MS Office, Adobe PhotoShop!

Tak przypominam - grać nie będe, ewentualnie filmy obejrze czasem.

Za każdą odpowiedź z góry dziękuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wawrad

Zbyt "szerokie" pytanie dla mnie, sorry, nie orientuje sie w cenach tak dobrze w tym momencie, wiec nie wiem czy to co napisze nie bedzie juz zbyt drogie, ale o ile pamietam asus dawal x700, a teraz nowsza x1600 i te sa calkiem godne polecenia jesli cenowo to sie miesci w twoim budzecie, nie wiem czy wiele wiecej modeli w ogole znajdziesz w laptopach, czasem spotykalo sie x200 (ale to moze byc za slabe) i niektorzy producenci dawali x1400 (tez moze byc), nie widzialem wiecej ati w laptopach. Ja osobiscie wybral bym teraz drozszego z x1600 i do gierek starczy i do powazniejszej zabawy graficznej, plus 256MB dedykowanej pamieci.

dw

ten acer ma lepsza grafike plus dedykowana pamiec i mysle, ze bedzie nieco lepszy mimo nieco slabszego procesora, bo w tym drugim kiepska grafika skutecznie zmarnuje nieco wiecej procesorka wysilkow ;). Tyle, ze to acer,a jego jakosc bywa 'srednia' ogolnie ;).

Nijaki

Dzieki za podpowiedź. Acer z tym 1,6GHz na szynie 667MHz to spełnia wymagania większości programów i filmów. Piszesz, że grafika jest lepsza, to luz. Bateria 3,5h to chyba dobrze?

Wiem że Toshiba jest ogólnie lepsza jakościowo ale i droższa! Procesor smakowity i wyposażenie w porządku.

Ram to jest do rozbudowy o dodatkowe 512MB, tylko ile to by kosztowało?

Tak naprawde to dalej sie zastanawiam co wybrać! He he

Moje zdanie jest takie;

Bez wzgledu na to jaki model i jaka marke wybierzesz, zawsze jest ta mozliwosc ze cos bedzie nie tak. Jesli chodzi o servis to w kazdym modelu jest praktycznie taki sam, czyli tak samo dlugi. Jak ktos wyzej powiedzial ze trzeba wysylac laptopa i sie czeka ble ble ble, oczywiscie ze sie czeka i trzeba wysylac i nie ma to znaczenia jaka marka! Sevisy sa w Suwalkach, Warszawie, Wroclawiu i chyba Szczecinie. Sa to oczywscie te najwieksze tj np Ram Servis. I tyczy sie to kazdego Notebooka poza Applem.

Ja bym nie bral zadnego Acera. Kiepska ergonomia, slaba obudowa, fatalne plastiki i malo wgodna klawiatura. Zdecydowanie duza awaryjnosc. Asus ma bardzo dobry servis ale tutaj tez niestety zdarzaja sie problemy z jakoscia, sczegolnie w tych mocno przepakowanych wypasionych notoobkach. IBM niestety zglupial z cenami,a to dlatego ze IBM juz nie robi IBMa, fabryka zostala sprzedana jakies 2-3 lata temu Chinolom. Jakosc bardzo doba ale ceny chore, zamiennikow rowniez! ( bardzo drogi servis pogwarancyjny ). TOshiba stara sie trzymac staly poziom, w zasadzie nie ma co jej zarzucic. Ja twierdze ze jakosc podobna do Fujitsu Siemens. Jesli chodzi o Fujitsu Siemens to wydaje mi sie ze jest warty uwagi razem z Toshiba. Fujikom zdarzaja sie wpadki tak samo jak innym. Jesli chodzi o Fujitsu to ja bym bral te lepsze drozsze modele. Ze wzgledu na ilosc roznych opcji polecam grupy dyskusyjne np sklepow KarenNotebook. Tam na forum mozna znaledz fajne informacje i pogadac z Ludzmi kotrzy pracuja w servisie karenu itd.

Jesli chodzi o matryce to tylko Crystal. Bezwzglednie lepsza, a jak jeszcze masz grafike robic to nie masz innej opcji jak brac matryce Crystal. Tutaj nie ma sie co zastanawiac. Postaw sobie dwa takie same notebooki z roznymi matrycami i nigdy nie wrocisz do matowej.

Ja mam Fujitsu Siemens Amillo A 1650G. 64 Bitowy Procesor 1GB ram itd w zasadzie to tylko barakuje mi dobrej grafiki i wbudowanego Blootota, reszte mam wlacznie z SPDIF.Ale ja kupowalem na poczatku roku i wtedy lepsze grafy bylo w Notkach powyzej 5 k niestety. Za swojego dalem 4000 k i nie zaluje, no moze czasem jak musze go nosisc ze soba, niestety duze notebooki 15,4 waza swoje;) i o tym tez trzeba pamietac.

mlody2 masz ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? ostatnio się takim bawiłem i zaskoczyła mnie jego wydajność rzeczywiście Lenovo za tą kasę nie wytrzymało porównania no cóż z IBM-a został tylko szyld

Nijaki co do ceny serwisu masz rację jak zobaczyłem ile kosztował mój służbowy to zamarłem 2 dużo lepsze komputery za te pieniądze można kupić albo ze tzy. Dell mimo, że brzydal to plastiki jakieś ma słabe - typowy wół roboczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam Asus F3JC-AP019H, mam i jestem bardzo zadowolony. Bez systemu mozna kupic za 3900 zl. Z dobra grafika za 3,5k zl nic nie znajdziesz. Kupowalem notebooka 3 miechy. Szukalem po wielu stronach, czytalem opinie. Wybralem ten model asusa i jestem zadowolony.

Ma troche gadzetow np kamera 1,3 mpix wbudowana. Dysk oczywiscie 5400. Dobra grafika. W tej cenie chyba nie ma nic lepszego u konkurencji. A ramu mozna oczywiscie dolozyc.

Do zestawu dostaniesz solidna torbe i myszke optyczna. Gwarancja 2 lata.

Do tego swietna matryca "blyszczaca".

polecam jeszcze sklep www.softon.pl (tam wlasnie kupilem)

Notebookipl i softon to najtansze sklepy w PL, proponuje jeszcze skorzystac z :

www.skapiec.pl

www.ceneo.pl

Pozdr

Hybryd

Ukryta Zawartość

Elfan

Heheh nie watpie ze masz zapewne inne zdanie:)

Mis

Tak mam identycznego. Moim zdaniem swietna maszyna, warta uwagi jesli nie chcemy grac w najnowsze gry i nie potrzebujemy mocnej grafy. Jest naprawde szybki. Windows odpala mi sie nim praktycznie odrazu. Ma bardzo dobry i chwalony naped combo. Jest bardzo cichy. Wada to ciezar 3,2 kg i oczywscie jest dosc duzy jako ze ma bardzo duza matryce. Bateria wytrzymuje 2 godziny przy normalnej pracy. Moze nie wyglda tak bajreancko jak Assus i nie ma miliona diodek swiecacych na kolorowo ale jest bardzo praktyczny i spelnia swoja funkcje doskonale.

A servisami sie nie przejmujcie, zawsze sa drogie, bez wzgledu na to jakiego macie laptopa.

mlody2

dzieki za tą wypowiedz.

Pozostałym też dziekuje za dopiski!

Może ktoś sie orientuje gdzie obecnie są jakieś promocje na laptopy, jakaś wyprzedaż albo ktoś z was sprzedaje?

Najlepiej we wrocku, ale jak nie to w innych miastach naszej pięknej Polski.

Pozdrawiam.

Jeszcze mam takie pytanie,bo znajduje laptopy w niskiej cenie z dobrym wyposazeniem.

Co to jest właściwie ta szyna? w dysku, procesorze, czy w ramie. Podają 333, 400, 533 i 667MHz, wiem ze im większa (szybsza), tym lepiej!

Ale do czego to sie odnosi, do czego to jest potrzebne? Zwracać wogóle na to uwage?

Za każda pomoc z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

>dw

Odnośnie szyny to wybierz taką, która jest taktowana wyższą częstotliwością bazową tzn. lepsza będzie 200MHz x 2 niż 133MHz x 4 lub x 5. Podsystemy współpracujące z szyną danych w jednym takcie zegara posiadają większą wydajność przy wyższej częstotliwości bazowej.

Parę lat temu kupowałem żonie używanego notebooka tu

Ukryta Zawartość

kupiłem wtedy IBM T21 z dodatkowym RAM, działa do dziś, ale nie wiem czy teraz nadawałby się do odsprzedaży, bo czasami o tym myślałem ...

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

Witam

Może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje na temat laptopów?

Co sądzicie o Asus A6RP-AP002H?

Oto link do niego:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Z podanego przedzialy cenowego kupilem Toshibe L120-121, opis zgodny z tym ponizej

Ukryta Zawartość

Z pewnoscia mozna znalezc lepiej wyposazony notebook ale mam nadzieje ze Toshiba okaze sie niezawodna, odpukac.

Z Crystal view celowo zrezygnowalem, w sklepie "przymierzalem" obie wersje i uznalem ze odblaski sa cokolwiek bardziej meczace niz matowe LCD, a komp sluzy mi w 90% do pisania. Filmow nie ogladam z braku czasu, zreszta od tego jest dvd.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Kupiłem w końcu, padło na ASUS A6M-Q024H. Krótka charakterystyka:

Procesor: Turion 64 X2 TL-50 (1.6 GHz), 512 KB, FSB 667 MHz (Mobile Technology)

Chipset płyty: C51MV + MCP51

Pamięć RAM: 512 MB DDR2 667 MHz SO-DIMM (1 x 512 MB), max 2048 MB

Wyświetlacz: 15,4'' WXGA ColorShine rozdzielczość 1280 x 800 pikseli, format obrazu 16:10

Dysk: 80 GB IDE UDMA 100 5400 obr./min

Napęd optyczny: DVD Super Multi drive Double Layer (DVD-RAM, DVD+/-R/+/-RW)

Typ karty graficznej: zintegrowana NVIDIA GeForce Go 6100 TurboCache (64 MB pamięci własnej + do 64 MB pamięci z RAM)

Komunikacja: 802.11b/g Asus 10/100/1000 Mb/s Fax-modem 56 kb/s V90 IrDA SIR 115.2 kb/s

Złącza zewnętrzne:

# 1 x DVI

# 15-stykowe D-Sub (wyjście na monitor)

# 4 x USB 2.0

# FireWire (IEEE 1394)

# Line-IN

# RJ-11

# RJ-45

# TV-out (s-video)

# wejście na mikrofon

# wyjście słuchawkowe

Wyposażenie standardowe:

# 1x10/100BaseTX FastEthernet (RJ45)

# głośniki stereo

# Kamera Video 1,30 Mpix

# Modem 56K V.90 (V.92 ready)

Zainstalowany system operacyjny: Microsoft Windows XP Home PL

Czytnik kart: MMC, SD, MS, MS PRO, SM

Kamera vide: 1.3 M Pixels

TV-out

Tuner TV

Bateria: 4800 mAh (8 komorowa)

Czas pracy: do 4 h

Wymiary (wys x szer x gr): 354 x 284 x 35.2 mm

Waga: 2,8 kg

Gwarancja producenta: międzynarodowa gwarancja 24 msc

Dodatki: Torba i myszka do noteboka

Dorzućcie opinie na ten temat.

Pozdrawiam

W sklepach internetowych cena poniżej 3400 i trzeba powiedzieć, że jest bardzo korzystna. Parametry ekstra jeżeli dość siermiężny wygląd nie przeszkadza (dla niektórych taka nie wyróżnialność to atut) to można dać maksymalną ilość gwiazdek. Z ciekawości spytam jak u Ciebie chodzą zawiasy – nie za lekko? Dają opór?

Ogólnie nie mam zbyt dużego doświadczenia z laptopami, ale nawiasy w porównaniu do innych kompów tego typu, to są wporządku. Nie chodzą za lekko, ani za ciężko.

Nie wiem jak jest w innych, bo sie nie przyglądałem, ale klawiatura jest dodatkowo opisana na niebiesko klawiszami do skrótów klawiszowych.

Narazie jest wszystko wporządku. Zobaczymy jak dalej, w razie złego mam 24 miesięczną gwarancje międzynarodową i dobry dostęp do serwisu. He, he.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.