Skocz do zawartości
IGNORED

GS-467 modyfikacje...

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niewykluczone, że jest to potencjometr 2,2k o charakterystyce liniowej. Zdejmij dolny "fartuch" i będziesz miał do niego dostęp.

1. Sprawdź stan paska napędowego.

2. Wyczyść potencjometr.

3. Czy silnik hałasuje?

GM

Cholera zjadło mi kawałek wpisu, miało być:

"Ten co mam w gramofonie nie trzyma wartości - obroty cały czas lekko pływają i nie da się ustawić właściwych"

Ale widzę, że się domyśliłeś.

G.Mark, 10 Gru 2006, 07:32

>1. Sprawdź stan paska napędowego.

Pasek mam zapasowy. Wymienię i sprawdzę.

>2. Wyczyść potencjometr.

Potencjometr psiknę "szprejem" do potków.

>3. Czy silnik hałasuje?

Nie. Silnik pracuje cicho - to diagoza conri'ego. Ja się nie znam ;-)

Dzięki i pozdrawiam

k.

No i nie jest dobrze.

>Pasek mam zapasowy. Wymienię i sprawdzę.

Wymieniłem. Pasek jest odrobinę krótszy, ale po założeniu silnik ledwo kręci.

Wróciłem do poprzedniego.

>Silnik pracuje cicho.

Zastanawiając się jaki może być problem tego że ledwo kręci na nowym pasku (mocniej napięty) przysłuchałem się pracy silnika i słychać go. Już mi to tak różowo nie wygląda. Nie hałasuje jakoś dramatycznie, ale jakoś taklekko "furkocze" - czy tak ma być?

Kapnąłem kropelkę oleju z teflonem na ośkę podtalerzyka - teraz bez obciążenia rozpędzony palcem kręsi się rewelacyjnie.

Teraz obroty trzyma stabilniej niż wcześniej, tylko zastanawia mnie dlaczego ledwo kręci na krótszym - mocniej napiętym pasku.

>Kubedes,

te typy gramofonów z optyczną stabilizacją obrotów i taką charakterystyką regulatora po prostu tak mają, po prosty układ pływa mniej-lub bardziej - pomóc trochę na to może lepszy zasilacz.

Co do słabego kręcenia na krótszym pasku to po prostu przy mocniejszym napięciu ośka talerza i silnika ma większy opór (mocniej trze) o łożysko. Nie polecam zbyt krótkich pasków bo powoduje to szybsze zużywanie się łożysk.

hififreak.wordpress.com

Optyczny sygnał zwrotny nie ma nic do tego. Nie ma większej różnicy czy mielibyśmy sygnał z halotronów czy innego przetwornika. Regulator jest po prostu byle jaki i należy go wymienić

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>No i nie jest dobrze.

>

>>Pasek mam zapasowy. Wymienię i sprawdzę.

>Wymieniłem. Pasek jest odrobinę krótszy, ale po założeniu silnik ledwo kręci.

>Wróciłem do poprzedniego.

Prawidłowo.

>

>>Silnik pracuje cicho.

>Zastanawiając się jaki może być problem tego że ledwo kręci na nowym pasku (mocniej napięty)

>przysłuchałem się pracy silnika i słychać go. Już mi to tak różowo nie wygląda. Nie hałasuje jakoś

>dramatycznie, ale jakoś taklekko "furkocze" - czy tak ma być?

Nie może tak być. Nowy pasek ma być krótszy, ale nie za krótki. Silniki PRM, nie mają łożysk tocznych ale ślizgowe. Jeśli pasek jest za krótki, to powstają dodatkowe opory tarcia w łożyskach, obciążonych siłą poprzecznie skierowaną w stosunku do osi silnika. Silnik ma pracować praktycznie bezgłośnie. Nie możesz go słyszeć z odległości paru centymetrów.

Jeśli silnik nie ma luzów w łożyskach, pasek, rolka napędowa na osi silnika i bierznia podtalerzyka są czyste, oś silnika lekko nasmarowana jak radzi conri, to przyczyn nierównomierności szukaj w układzie stabilizacji napięcia podawanego na silnik. Przeczyść potencjometr regulacji obrotów i potencjometry montażowe P1, P2 na płytce elektroniki.

>Kapnąłem kropelkę oleju z teflonem na ośkę podtalerzyka - teraz bez obciążenia rozpędzony palcem

>kręsi się rewelacyjnie.

Prawidłowo.

>

>Teraz obroty trzyma stabilniej niż wcześniej, tylko zastanawia mnie dlaczego ledwo kręci na krótszym

>- mocniej napiętym pasku.

Patrz wyżej.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.