Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w wyborze projektora i ekranu

Tangorn

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry bardzo! :D

Temat w zasadzie taki jak wiele innych bo proszę was o wybranie zestawu projekcyjnego, ale zależy mi również na odpowiednich rozwiązaniach praktycznych, które mogą być różne dla różnych czynników indywidualnych. Moje doświadczenie w tej dziedzinie jest bardzo znikome a jak wiadomo sprzęt do tanich nie należy i nie chciałbym wyrzucić kaski w błoto.

Na sam początek może krótki opis co mnie interesuje i jak to wszystko u mnie wygląda.

Pokój niestety nie poraża wielkością bo jego wymiary to zaledwie 3,30m na 4,60m. Mam nadzieje, że jednak wystarczy. Ekran teoretycznie może się znaleźć na każdej ścianie, czyli odległość dla projektora może być te 3,30 lub 4,60. W praktyce wygląda to tak, że dużo bardziej pasowałoby mi oglądanie z tej krótszej odległości (takie rozmieszczenie pokoju) . Pokój dzięki roletom może być niemal całkowicie pozbawiony światła dziennego.

Projektor ma służyć oglądaniu tylko i wyłącznie filmów, głównie hdtv. Na dzień dzisiejszy źródłem jest mój komputer i w najbliższym czasie to się nie zmieni.

Tyle z opisu. Teraz moje pytania ( w punktach żeby łatwiej ogarnąć )

1. Jaki projektor wybrać dla takiej odległości (3,30m). Cena do 5000zł. Ja Osobiście myślałem nad PT-AE900 i znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Doczytałem się, że rodzaj ekranu projekcyjnego powinien być dobrany dla projektora, a jego rozmiary powinny być odpowiednie dla odległości z jakiej oglądamy. Może doradzicie co wybrać ?

3. Jeszcze na temat ekranu. Czy opłaca się kupować ekran „na zapas” w celu ewentualnego wykorzystania pełnych jego rozmiarów w przyszłości? Obawiam się, że może to popsuć efekty wizualne.

4. Kabelek. Tak jak napisałem projektor będzie podłączony do kompa. Czym te dwa sprzęty ze sobą połączyć. Niestety długość może się okazać nawet do 10 metrów. W najbliższym czasie będę zmieniał grafikę i o tym w następnym punkcje :).

5. Nowa karta graficzna do mojego PC. Domyślam się, że w tej kwestii wypowie się znacznie mniejsze grono bo korzystacie częściej z DVD niż z pc’ta.

Karta pod AGP. Do wyboru oczywiście ATI i nVidia. Pierwsza oferuje Avivo a drugia PureVideo. Mam wrażenie, że powinienem wybrać nvidie ale niestety nie znalazłem takiej, która miałaby dwa wyjścia DVI. Z ATI znalazłem taką, która ma wyjscie HDMI. No i teraz jestem w rozterce. A może to nie jest takie istotne czy karta ma któreś z tych wyjść i wystarczy podłączyć ją z normalnego wyjścia TV ?

6. Sklep. Mieszkam w Warszawie i tylko te okolice wchodzą w grę jeśli chodzi o osobiste kupno. Firma z mojego linku powyżej była oceniana już na tym forum i chyba nie wypadła źle, więc na razie jej się trzymam. Chyba, że polecicie coś innego. :D

Na razie to tyle. Post może nieco przydługo ale starałem się zamieścić jak najwięcej informacji.

Z góry dzięki z pomoc i czekam na ewentualne pytania.

Pozdrawiam Tangorn

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28875-pomoc-w-wyborze-projektora-i-ekranu/

1. przy niewielkiej odległości lepiej jest kupić projektor o dużym zakresie zooma (np. AE900 lub AX100) lub krtókiej ogniskowej (TX-200 lub TX-300).

2. z dostępnych w Polsce ekranów za przyzwoitą cenę to chyba tylko Projecta.

Najlepsza będzie seria CinemaPro z powierzchnią HighContrast (lekko szarawa).

Nawet ręcznie rozwijana Projecta nie wykazuje tendencji do falowania.

Unikaj hipermarketowych okazji, typu modele Sopara, Aversa itp.

3. absolutnie nie kupuj ekranu na zapas! w pierwszej kolejności zamontuj projektor i rzuć obraz na ścianę.

zmierz wymiary obrazu. to pozwoli Ci zorinetować się o jakich minimalnych rozmiarach musisz kupić ekran.

zresztą wybór ekranu związany jest nie tylko z samym projektorem, ale także z pomieszczeniem, w który będzie montowany (kolor ścian, mebli, sufitu, możliwość zaciemnienia itp.)

4. kabel tylko renomowanej firmy - Lindy, Supra itp.

5. Dlaczego upierasz się na wyjście HDMI na karcie grafiki? Jest wiele kart na rynku z podwójnym wyjściem DVI. Spójrz

Ukryta Zawartość

Nie ma problemu z kupnem dobrej jakości kabla DVIHDMI.

Projektor najlepiej podłączyć wyjściem cyfrowym. Z TV-out lepiej zrezygnować.

6. Jak mieszkasz w Warszawie, to jesteś w lepszej pozycji niż ja :-(. Dużo sprzedawców z Allegro pozwala na odbiór osobisty towaru właśnie w Warszawie.

Ukryta Zawartość

Meloman, 15 Paź 2006, 11:45

>Nawet ręcznie rozwijana Projecta nie wykazuje tendencji do falowania.

hihi polemizowałbym z tym stwierdzeniem :-| Moja niestety ma dwie fałdy. Czyli jak masz możliwość to poproś o rozwinięcie przed zakupem.

pozdr

używam Projecty ręcznie rozwijanej i to o największej możliwie szerokości dla serii ProCinema (240 cm) więc wiem co piszę.

bardzo ważny jest montaż ekranu, obowiązkowo z poziomicą o dł. co najmniej 1,2 m.

Projektory LCD nie mają DVI(wiekszosc) wiec i dobrze gdyby grafika miała HDMI tak jak projektor. Niedługo w sprzedazy coraz wiecej bedzie takich kart.

Ostatnio stawiam na Epsona Tw600

Recenzja i porównanie do Panasonica Pt900

Ukryta Zawartość

Wady: mniej godzin w trybie normalnym, ciupke głosniejszy, drozszy okolo 700zł(porownanie allegro)

Zalety: lepsza jakosc od Panasonica Pt900

W PCWORLD KOMPUTER tez są za Epsonem.

W Rankingu Chip natomiast SAnyo z4 wygrywa

Co do ekranu to polecam jasno szare (najlepsze do kina) i takie ktore sie nie fałdują po latach

czyli ze sznureczkami po bokach np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem, tak jaki pewnie i Wy, wiele recenzji i porównań i jedyne co zdążyłem się przekonać to, że co artykuł to inny zwycięzca :).

Dzisiaj wybrałbym jednak panasonica ze względu na zoom (przydatny w moim pomieszczeniu) jak i na cenę (1000 zł tańszy od tw600).

Ekran taki jak zaproponował Meloman czyli CinemaPro z powierzchnią HighContrast.

@Meloman. Oczywiście mam zamiar najpierw kupić projektor a następnie ekran. Z kupnem na zapas chodziło mi o to czy jest sens rzucania mniejszego obrazu na większym ekranie. Czyli np. obraz o podstawie 200cm , a ekran o podstawie 240cm. Chodzi oczywiście o oszczędność gdyby zdarzyło się zmienić w przyszłości pomieszczenie na większe a co za tym idzie projekcja mogłaby być wtedy większa niż teraz.

I jeszcze jedno mi się przypomniało.

Na jak długo możemy odpalić jednorazowo takie cacko, nie stresując się przy tym że cos się popsuje? Mi wystarcza obejrzeć sobie zazwyczaj jeden film jednorazowo ale zdarza się nieraz chęć zrobienia prawdziwego seansu np. z Władcą Pierścieni czy tez Matrixem. I wtedy godzin tych znacznie przybywa. Jeśli nie można tak długo, to jaki powinien być odstęp między projekcjami ? Pewnie to jest wyjaśnione w specyfikacji sprzętu ale chciałbym wiedzieć jakie są wasze doświadczenia.

lepiej kupić docelowy ekran, czyli lepiej większy na zapas.

białe powierznie na czas projekcji można zalepić (zasłonić) czarnym brystolem. całość operacji nie powinna zająć więcej niż kilkadziesiąt sekund.

gorszy wpływ na żywotność lampy, ma wg mnie częstsze jej włączanie, niż dłuższe seanse. tym się lepiej nie przejmuj. zainwestuj lepiej w jakiś dobry UPS, o krótkim czasie reakcji.

to co jest zabójcze dla lampy to niespodziewane wyłączenie prądu.

nie słuchaj osób, które przekonują, że dany model jest najlepszy w swoim przedziale cenowym. stawka projektorów piątej generacji jest naprawdę wyrównana, a różnice minimalne.

wg mnie lepiej skupić się na zakupie dobrego ekranu i dostosowaniu pomieszczenia (wstawienie ciemnych mebli, pomalowanie na czarno ścian i sufitu itp.). pamiętać o kalibracji.

z doświadczenia mogę powiedzieć, że po prawie roku użytkowania AE900, udało mi się polepszyć jakościowo obraz o ok. 30%.

widziałem już sporo instalacji właścicieli, którzy uważali, że zakup projektora załatwia wszystko. a obraz - pożal się boże. najczęstszym grzechem jest np. podbijanie konrastu.

dodam jeszcze, że lepiej zamontować ekran do sufitu. montując go do ściany nie unikniemy, że przy zwijaniu i rozwijaniu jego tylnia część nie będzie się brudzić. staje się to zauważalne już po kilku, kilkunastu tygodniach.

oczywiście - ekran można myć, ale jest to jednak jakiś problem.

uważam, że w cenie do 6000 zł trudno o lepszy wybór niż AE900, TW600, TX-200. Optomy HD70 nie widziałem dłużej w akcji.

W to co piszą ,ze Epson tw600 ma lepszy kontrast od Panasonica pt900 dzieki wiekszemu ANSI 1600 to akurat wierze.

Wystarczy wziasc do reki swoj projektor i powolo zblizyc sie do ekranu. Zwieksza sie wowczas siła światła no i kontrast! :)

I na pewno Epson lepiej wyswietli obraz z duzej doleglosci np. 10 metrów.

Najwieksza wada to wlasnie wyzsza cena.

Czy typ optymalnego ekranu zależy od sposobu montażu projektora (sufit/półka)? Bo spotkałem się już z opinią, że niektóre ekrany nie były zalecane przy montażu podwieszanym.

Standard DVI jest kompatybilny z HDMI (poza dźwiękiem ale tu jest to bez znaczenia) więc nic nie przeszkadza w stosowaniu kabli DVI->HDMI. Pewne różnice mogą wystąpić przy szyfrowaniu HDCP i złączu DVI w odbiorniku (mało które obsługuje HDCP).

dla większych odległości masz rację. a dla mniejszych siła światła może być zbyt duża i generowany obraz zacznie świecić. kolory wtedy stają się bladsze, film wygląday jakby był kręcony za mgłą.

wg mnie w jednym pomieszczeniu lepszym rozwiązaniem może być Epson, w innym Panasonic.

oba są zbudowane na tych samych panelach, więc różnice są w zasadzie tylko w elektronice.

>6. Sklep. Mieszkam w Warszawie i tylko te okolice wchodzą w grę jeśli chodzi o osobiste kupno. Firma

>z mojego linku powyżej była oceniana już na tym forum i chyba nie wypadła źle, więc na razie jej się

>trzymam. Chyba, że polecicie coś innego. :D

Ja tam przed wakacjami kupiłem Z4 w dobrej cenie 4kPLN. Sprzęt ok, gwarancja itp. Mieszkam w domu pod W-wą więc preferowałem odbiór osobisty. Wszystko ok.

Ważna uwaga - jezeli zamierzasz PJ gdzieś postawić zwróć uwagę na możliwości Lens shift. Z4 ma w tej klasie prym zaraz przed Panasoniciem - u mnie super sie sprawdza.

Konrado a jaki dokladnie to był sklep w ktorym kupiles tak tanio ?

I jeszce pytanie do KONRADO i MELOMAN.

Wasze projektory jak długo sie wyłaczają? Czy nadal potrzebne są UPS'Y

UPS zabezpiecza przed nagłym wyłaczeniem prądu, także w trakcie projekcji, a nie tylko podczas wyłączania.

Nie mierzyłem, ale po wyłączeniu w AE900 wentylator pracuje jeszcze przynajmniej dobrą minutę.

A ja mam pytanie : odległość projketora od ekramu to 5 m a ekran "nie moze miec" wiecej niż 1 m wyskokości ... ( chodzi głownie o filmy w 3:4 ) który projektor spełni mi ten wymóg ??

Mówiłem o firmie AVPartner. Przy odbiorze osobistym mocno negocjowałem i kupiłem za ile sobie załóżyłem.

Z4 chłodzi lampe po wyłączeniu około minuty. Ja nie mam UPS. Moze mam szczęście ale zarówno z poprzednim Panasoniciem , jaki i z4 zdarzały sie nagłe wyłączenia prądu (jak to w domu poza miastem). I nigdy nie miałem problemu z lampą czy projektorem. UPS kosztuje pewnie z tyle co nowa lampa więc nie wiem czy by mi się zamortyzował, skoro ryzyko nie jest najwyższe (z moich doświadczeń). Ale moze mam po prostu szczescie....

>nie wiem czy w ogóle jest sens oglądania z 5m obrazu z projektora o szer. nie większej niż 1,0 m

odleglosc projektora od ekranu jest 5m czy odleglosc widza od ekranu jest 5m? -> to zasadnicza roznica!!!

xajas

www.jaschiks.com

-> Meloman te wymiary to długośc czy wysokość ?

Oczywiście że chodzi o odległość projektora od ekranu ( podwieszoby lub ustawiony na przeciwległej scianie oddalonej o 5m ) fotele stoja ok.3 metrów od miejsca gdzie ma byc ekran. -> miejsce to 2m długości i 1m wysokości - obraz 16:9 przy Panasonicu 900 i przy Sanyo Z4 wchodzi ... ale chodzi mi o "w praktyce" wyswietlanie 4:3 na takiejpowierzchni ...

prosze o pomoc bo jak sie okaże że musze przemeblowywac pokój + okablowanie + podwieszanie nad głową projektora to bede miał kłopot z argumentacja dla mojej "drugiej połowy" ....

jeszcze takie pytanie do urzytkowników projektorów Panasonic Pt900 oraz SAnyo pz4

W jaki sposób odbierają z tych projektorów biel?

np. w Epsonie jest funkcja SUPER WHITE, ktora ogranicza jaskrawosc bieli (cecha bardzo pożądana przy obrazie o wysokim kontrascie)

np.w moim Benq jest cienko z jaskrawą bielą. Ale nie zawsze.

>>KOpyt25

będę się powtarzał, ale przede wszystkim trzeba dokonać profesjonalnej kalibracji.

często efekt jaskrawości bieli wynika ze zbyt jasnego pokoju, w którym odbywa się projekcie. niestety często z tym niewiele można zrobić - trudno pomalować ściany salonu na czarno, a zagospodarowanie osobnego pokoju dedykowanego kinu domowego pozostaje marzeniem większości polskich videofilii (w tym i mnie).

doceniłbym też możliwości jakie niesie dobrej klasy ekran.

poza tym DLP są z reguły dużo jaśniejsze od LCD. właśnie zbyt intensywna biel, efekt tęczy, nie do końca precyzyjne odwzorowanie tonalne kolorów, głośna praca spowodowała, że w strefie budżetowej moje zainteresowania kierują się raczej ku modelom LCD.

Zapewniam ze biel na z4 wypada rewelacyjnie - odwzorowanie, detaliczność, no i super ostrość. Ale wypada pobawić sie ustawieniami aby dojść do idealnego obrazu. Z4 ma dwie funkcje które pomagaja mu to zapewnić: auto przesłona (w zależności od sceny) oraz adaptacyjny tryb lampy (więcej mocy lampy w jasnych scenach, mniej w ciemnych). Przy czym robi to niezauważalnie dla oka.

>często efekt jaskrawości bieli wynika ze zbyt jasnego pokoju, w którym odbywa się projekcie.

Tego nie rozumiem, jest dokladnie na opak -> zbyt jasny pokoj odbija zbyt wiele swiatla z ekranu i powoduje rozjasnienie czarnych/ciemnych partii obrazu na ekranie, czyli psuje odwzorowanie czerni a nie bieli!!! Efektem sa gorsze kontrasty a nie jaskrawa biel!!!

>poza tym DLP są z reguły dużo jaśniejsze od LCD. właśnie zbyt intensywna biel, efekt tęczy, nie do końca precyzyjne odwzorowanie tonalne kolorów, głośna praca...

A to cos nowego (poza tym starym tęczowym mitem). Szczegolnie w dolnej klasie cenowej DLP zawsze gorowalo jakoscia odwzorowania kolorow i kontrastu. Dlaczego glosnosc miala by byc zwiazana z typem LCD/DLP?

xajas

www.jaschiks.com

Całkowicie się zgadzam, zawsze na forum pisano że dlp ma za krzykliwe kolory, a tu taka odmiana - kolory w DLP są czyste, soczyste - ale mozliwe do ustawienia, od mocnych po słabe. Tęcza co tu napisać, każda osoba pytana przy prezentacji tęczy nie widzi, dopiero nakierowana jak to zobaczyc, 1 na 10 coś zauważa, ale tylko w okreslonych warunkach. Biel w LCD jest trudna do ustawienia. DLP dzieki większej róznicy kontrastu, ma większe pole do regulacji.

oczywiście, że zbyt jasny pokoój odbija więcej światła, przez co rzeczywiście psuje to odworowanie kolorów, ale także wg mnie poziomu bieli (cały obraz zaczyna świecić).

nie pisałm ani o kontraście, ani o odwzorowaniu kolorów (głębia i nasycenie), ale o przejściach tonalnych, a to gw mnie spora różnica.

cytat za Cinematic: "Wszelkie niedoskonałości związane z obrazem są najbardziej widoczne w najtańszych urządzeniach DLP oraz tych z niższą rozdzielczością. Najczęściej spotykane są związane z rozsiewaniem (spatial dithering), kiedy projektor nie potrafi sobie w szybki sposób poradzić z wyświetleniem przejść pomiędzy dwoma bardzo zbliżonymi kolorami. Najbardziej widoczne przy wyświetlanych ciemnych sceneriach."

podtrzymuję również stwierdzenie, że DLP mają z reguły intensywniejszą biel, przez co często mamy wrażenie, że obraz jest bardziej kontrastowy od LCD.

projektory DLP są głośniejsze, bez dyskusji od LCD, wystarczy spojrzeć na specyfikacje popularnych modeli. oczywiście zdarzają się jakieś wyjątki.

Nie porównuj monitora LCD z projektorem LCD!!! To zupełnie co innego i nie ma sensu zadne takie porównanie.

Jakbym miał 6k na projektor to bym wybierał pomiędzy z5, ax100, mitsubishi HC1000 oraz optomą 70/72.

Ale mysle ze moj nastepny projektor to bedzie cos 1080p - pewnie jeszcze go nie ma w produkcji:). No ale mam jeszce troche czasu....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.