Skocz do zawartości
IGNORED

Pomysł na DIY na Peerlessach i Visatonie

tomo6

Rekomendowane odpowiedzi

Servantess, 17 Paź 2006, 08:59

Nie zrozum mnie żle ale 11m2 nie jest punktem odniesienia.

Ja słuchałem kiedyś szerokopasmowego B200 Vistaona w obudowie br w pomieszczeniu 12 m2 .

Zaskoczyła mnie potęga basu . Przyjechały do mnie na pomiary i w pokoju 16m2 basu juz nie było .

A co SDS " to słuchałem w Yarach Audio Physic - tam sa dwa na kolumnę . No i basu było raczej mało ale zwarty i szybki.

...there is no spoon...

Oczywiście....staram sie tyko stwierdzic ,że odpowiednio zaplikowane SDS-m mogą sie odwdzięczyć naprzawde poprawnym brzmieniem-ale tak jak zauważyłes pomieszczenie to też bardzo istotny punkt programu....

No pewnie . Jak na głośnik za 75 PLN to perełka . Nie wiem czy zauwazyłes ale cena tego SDS była 90 PLN u akustyka a ostatnio zrobiło sie 120 . To oznacza ,ze nie tylko my go wysoko oceniamy ;p

Swoja droga , jeśli ktos go sprzedaje na allegro za 75 PLN ( to był jakiś sklep/ dystrybutor a nie osoba fizyczna, to były nówki i na dodatek w wiekszej ilości ) to ile akustyk na nich zarabia ? Pewnie 100%.

...there is no spoon...

A może takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2xSDS134 plus Vifa XT19 do tego prosta zwrotnica

Ukryta Zawartość

O jest ! Ale juz po 95 PLN ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Poprzedno były za 75zł!Cenka jak na taki głośniczek świetna ....moim zdaniem-ale było ,mineło.....

Akustyk troche zdziera z ludzi ,ale wiedomo, każdy chce zarobic.

dj_zibi, 17 Paź 2006, 11:23

Do tego głośnika polecam Vifę XT 19 - mozna śmiało zrobic cz. podziału około 3kHz i wtedy vifa zagra fajnie.

No i pasuje optycznie bo XT 25 byłaby za duża.

PS

Do 9 m2 to będzie idealny głośniczek , na wselki wypadek dałbym wylot br do przodu . Opis strojenia podaje akustyk przy opisie tego SDS oraz sam producent .

...there is no spoon...

Zainwestuj w pare na kolumne zyskasz na dynamice a i efektywnośc podniesiesz.......

Proponuje takie kształty........ prawda ,że ładne...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem ,że chodzi Ci o kształt obudowy?

Niemiałem doczynienia z takim programem.......ale uwierz mi 2 lub 3 litry więcej lub mniej to przy objętości 30l (tyle max dla dwóch SDS)naprawde niewiele...

W takim kształcie obudowy raczej trydno będzie rozdzielić to na dwie komory, bo w gre wchodzą raczej przegrody poziome, ale jeszcze pokombinuje w jakimś programie to może i tak da się zrobić. Tylko żeby wtedy tylnia ścianka dla dolnego głośnika nie była zbyt blisko. Jak myślicie jaka powinna być minimalna odległość od przedniej do tylniej ścianki ?

A możecie rozgryść schemat zwrotki do VP5-SE po elementach z listy?

Będę miał te głośniki w domku (może jutro) i tymczasowo mogę pokusić się o zrobienie monitorka jak ten KIT VP5-SE.

Witam

Dla ludzi z tego forum moge zaproponowac maly upust tym wieszy im wiecej osob bedzie chetnych na te glosniki (mowa o Vifach jak i Peerlessach) takze prosze kontaktowac sie poprzez maila. Dostepne sa takze obudowy wykonane z MDFu (monitorki na tych wlasnie glosnikach gdzie wystarczy tylko zaprojektowac sobie zwrotnice)

pozdrawiam serdecznie

Tomasz Tarkiewicz Audiosklep

Czy ktoś posiada może sprawdzony projekt na układ dwudrożny 2xW + TW na tych głośnikach (to znaczy na SDS 134 + XT19? Mam ochotę chyba na tym zestwie zrobić rodzicom jakieś tanie kolumienki.

Pomysły na strojenie i budę są gotowe i sensowne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie podoba mi się trochę pomysł na filtrowanie pojedyńczego SDS tak wielką cewką (2,7 mH) dlatego pytam czy ktoś próbował z innymi wartościami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche czasu się nie odzywałem, ale wszystko posuwa się małymi kroczkami do przodu. Ostatecznie kolumny będą wyglądały tak:

2 x Peerless SDS 830656 + Vifa XT19TD00-04 w obudowie ~30l, strojona na 50 Hz.

Mam wielką prośbę do osób znający się na projektowaniu zwrotnic, żeby pomogli mi zaprojektować zwrotnicę do takiego zestawu. Może ktoś ma adres e-mail albo nr gadu-gadu osoby która pomogła by mi coś takiego zaprojektować.

Będe bardzo wdzięczny za każdą pomoc !

ja takze chcialem zrobic sobie monitorki na tych glosnikach. domyslam sie ze kupiles je w audiosklepie a jezeli nie to gdzie mozna taniej kupic???

widzialem ze maja tam nawet obudowe taka jak tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma ktos moze schemat zwrotnicy do nich? taki zestaw mozna byc duzo taniej zmontowac niz jest wart bo sprzedawany jest duzo drozej. charakatereystyki otrzymane wygladaja bardzo ladnie. ciekawe jak to gra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.