Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK-970 + Paradigm PDR-10

OkropNick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako ze jestem tu jeszcze nowy (czytam od 2 miesiecy, pisze drugi raz) moje pytanie moze zabrzmiec ...wiecie jak.

Posiadam wzmacniacz Harman/Kardon HK-970 oraz Kolumny Paradigm Monitor 3 v.4 (brak miejsca na podlodze).

Jako ze brakowalo mi podczas sluchania muzyki zejsc w najnizsze czestotliwosci dzwieku, postanowilem kupic subwoofer. Niestety tymczasowo wybralem Paradigm PDR-10, ktory z czego sie orientuje jest raczej przeznaczony do zestawow kina domowego. Wybor padl wlasnie na niego ze wzgledu na wyjatkowa niska cene za ktora odsprzedal mi go znajomy (ponad 2x taniej niz w sklepie, malo uzywany)

Ok, do rzeczy:

Poniewaz PDR posiada 2 rodzaje wejsc, Line Level oraz Speaker Level zdecydowalem ze lepiej bedzie go podlaczyc z wyjscia wzmacniacza pre amp do wejscia subwoofera line level. Niestety poniewaz subwoofer posiada jedno wejscie Line Level (LFE) moglem podlaczyc do niego tylko lewy lub prawy kanal wzmacniacza. Teraz pytanie: Czy istnieje mozliwosc jakiegos zmostkowania wyjsc pre amp wzmacniacza tak aby przekazac do subwoofera obydwa kanaly? Podlaczenie subwoofera przy uzyciu wejsc Speaker Level raczej mnie nie interesuje, to subwoofer aktywny i nie widze sensu niepotrzebnego dociazania wzmacniacza.

Prosze o rzeczowe odpowiedzi, nie mozna znac sie na wszystkim.

Dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/28903-harman-kardon-hk-970-paradigm-pdr-10/

imo najprostsza metoda to podłaczyć się pod drugi zestaw wyjść do HK970, napęd potrzebuj prądu czy w HK czy w subie, więc nie zaoszczędzisz, drugie wyjście z prostych to jakiś pasywny sumator sygnału podłączony do wyjścia tape lub cdr w wzmaku a dalej do suba line level

nie zam tego suba, ale zvykle wejśia speaker level nie obciążają zbytnio wzmaka, ale pozwalają wysterować wzmacniaczsuba wyższym napięciem, zresztą poczytaj, na forum zdaje się w dziale artykuły jst oś o podłączaniu różnych subów

>masterofdeath6, 31 Paź 2006, 10:59

Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Najpierw piszesz:

>po grzyba ci 2 kanały z pre-out. WZMAK w subie jest mono. Podłącza się jednym przewodem.

a później

>>suma 2 przewodów to degradacja sygnału do mono + wyrzucone w błoto pieniądze na 2 komplety kabli

To jak to widzisz? Podłączyć do jednego kanału? A drugi?

Czy chociaż wiesz jaka idea kryje się za pomysłem subwoofera? Coś mi się nie wydaje.

Jestem Europejczykiem.

• 1 miesiąc później...
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Chodziło mi oto,że podłączając 2 kanały nic nie zyskasz, no może zagra to troszkę głośniej.Ale generalnie należy podłączać 1 przewodem. Co a drugi?? Drugi zostaje "wolny" ,no chyba że masz 2 suby. Ideę pomysłu na suba każdy ma swoją. Jeden będzie słuchał głównie suba(kolumny będą robić tło), drugi prawidłowo zastosuje sub jedynie do najniższego zejścia pasma, jeszcze inny może sobie wymiśli zastosowanie suba jako przyrządu do masazu ustawiając go za fotelem.Tak to mniej więcej wygląda :)

Ja w swoim subie (JBL E250) mam wejscie stereo pod które podłączyłem sygnał stereo z preout HK 970. Przy KD nie ma to znaczenia, bo subbass idzie osobnym torem, ale w muzyce stereo TAK. Linia basu nie jest przecież centralna, dopiero subwoofer sumuję brzmienie basu z obu kanałów. Dodatkowo sub stoi centralnie między kolumnami i jest maksymalnie odcięty, na 30 Hz. Gdyby zasłonić całość kurtyną tak, aby nie było mowy o autosugestii, nie da się wyczaić gdzie stoi sub, jest wrażenie jakby grały kolumny o wielkim potencjale niskiego i mięsistego basu.

IMHO sub powinien być traktowany w stereo jako taka przysłowiowa kropka nad i, nie powinien robić za servo głośników basowych w kolumnach, a zajmować się jedynie tym czego kolumny nie odtworzą bo nie mają takiej możliwości. Jednocześnie graniczne dolne pasmo kolumn powinno minimalnie i bardzo dyskretnie zachodzić na "góre" suba. Ot trochę strojenia, ale ile wrażeń.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Łączenie suba przez IC wymaga naprawdę przyzwoitych kabelków, gówniane zadziałają jak niechciany filtr niskich częstotliwości - wiem sprawdziłem.

pozdrawiam rsz

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

" dopiero subwoofer sumuję brzmienie basu z obu kanałów " - w co to sumuje ?? - sprowadza je do 1 sygnału mono

nie ma znaczenia czy podepniesz 1 czy 2 kable. - słyszysz jakieś różnice???? Zamiast 2 kabli kup lepiej 1 lepszej klasy

Rację masz z ustawieniem. To kluczowy element każdego suba w stereo.

>masterofdeath6

Pomyśl, w kinie domowym bas idzie jedną wyselekcjonowaną ścieżką i już. Teraz wyobraź sobie stereofonoczne nagranie, gdzie niski bas jest raz w lewym kanale, raz w prawym, a ty masz podłączone tylko jednym kablem - z jednego kanału. I co? Sub będzie odgrywał tylko JEDEN kanał. Rozumiesz? Dlatego właśnie subwoofer MUSI odbierać sygnał z całej przestrzeni stereo. Inaczej będzie kupa. To, że finalnie i tak będzie "mono" to prawda, bo z jednego głośnika, ale cały bas do odegrania zsumuje sobie wzmak subwoofera - bas z obu kanałów stereo.

Proszę nie myl pracy suba w kinie domowym z pracą w systemie stereo.

To mniej więcej jak z monofonicznym radiem. Dochodzą fale stereo, ale są sumowane i wzmacniane do monofonicznego głośnika.

Nie umiem tego prościej wytłumaczyć. Dałeś się przekonać? :)

pozdrawiam rsz

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

nie wiem, tak to właśnie powinno grać, basem z lewego lub prawego kanału, że niby powiadasz, że po podłączeniu 2xRCA będzie sobie uśredniał i grał z 2 kanałów ????

>masterofdeath6

>nie wiem, tak to właśnie powinno grać, basem z lewego lub prawego kanału, że niby powiadasz, że po

>podłączeniu 2xRCA będzie sobie uśredniał i grał z 2 kanałów ????

TAK. Będzie sobie może nie uśredniał a sumował i grał z 2 kanałów i nie zostanie pominięty żaden basowy detal z nagrania.

pozdrawiam rsz

Ja nie wiem jak tego można nie rozumieć jeśli ktoś słuchał stereo na w miare dobrym sprzęcie to bez problemu zauwazy, że dźwięk jest podzielony pojawia się np raz w jednej raz w drugiej i to co juz napisał rsz jeśli podepniesz suba po lewy kanał a sekcja gitery basowej bedzie puszczona dla jakiegos efektu na prawym kanale to co ... miałem dawno temu piec gitarowy unitry, wiadomo na mono, i podłączaliśmy go pod magnetofon stereo, pamiętam to jak dziś na jednej z piosenek Kazika Staszewskiego vocal byl na jednym kanale. Efekt - podłączenie pod jeden kanal powodowalo prawie, ze wersje instrumentalną, pod drugi czysty juz głos Kazika, ale jakby mniej pełna instrumentalna część.

Ale mam pytanie do rsz jak zmostkować dwa kanały stereo na mono. Chcę podpiąć pod mój amplituner pioneer własnej roboty skrzynie basową dodam że w srodku jest głośnik i zwrotnica pyle pozostałość po pewnym zestawie car audio. Szukam intensywnie ale nie moge nic znaleźć

Rsz napisałes

"Przy KD nie ma to znaczenia, bo subbass idzie osobnym torem, ale w muzyce stereo TAK"

czy mam rozsumieć że jest jakiś oddzielny tor w stereo?/ czy po prostu całe pasmo idzie z DVD do dwóch głośników??

pozdrawiam

Całe pasmo w stereo idzie do głósników. Dopiero zwrotnice w kolumnach rozdzielają to lepiej lub gorzej do odpowiednich przetworników (głośników), pomijam specyficzne metody podłączenia kolumn.

Jeśli do zestawu stereo dodasz suba, to dotrze do niego pełne pasmo które zostanie odcięte przez jego zwrotnicę, to w większości przypadków jest też w pewnym zakresie regulowane przez użytkownika, potem trafi do jego wzmaka. Chodzi o to, żeby wmak suba nie przetwarzał tego co i tak odegrać nie może ze względu na konstrukcję suba.

pozdrawiam rsz

Czyli w KD skoro jest oddzielne wyjscie na sub i w sumie to samo z centralką, to musi być w przypadku słuchania stereo jakieś "cuś" co łączy w jeden kanał mono dwa kanały stereo. W centralce puszczone musi być całe pasmo, a w subie jeszcze zwrotnica a w zasadzie filtr puszczający tylko dolne częstotliwości. Może ktoś wie jak taki "cuś" zrobić... albo gotowe dostać

^^^^^^^^^^^^^^^^^

W KD masz amlituner z odpowiednimi dekoderami i w trybie stereo nie musisz nic kombinować, wszystko zrobi amli.

Jak masz w miarę dobry ampli KD masz jeszcze możliwośc ręcznej korekty ustawień.

pozdrawiam rsz

No tak dokladnie jest w kd, ale mnie sie rozchodzi o amplituner stereo, z wyjsciem na dwie pary kolumn. Chce podłączyć pod drugą parę suba pasywnego. Na jeden kanał go nie wepne, a łączenie kabli 2w1 to chyba raczej głupi pomysł... Wesołych Świąt dla wszystkich

Czy przełącznik stereo - mono z słuchawek byłby dobrym pomysłem. W sensie na wyjsciu ampli dwa kanały podłączam do przełącznika z słuchawek, ustawiam mono i na jednym z wyjsć z przełącznika, na głośniczek słuchawki (np lewej, w przypadku mono niema różnicy) zapinam suba. Tylko ze martwie sie ze strace wiele na jakości, bo wiadomo w słuchawkach cienizna kabelki. Lutowanie grubych do tej miniaturowej płytki tez łatwe nie bedzie. Moze jednak jest cos gotowego, gdzie wepne dwa kanały, a na wyjściu bedzie jedno lub dwa wyjscia i to magiczne przełączenie na mono.

• 6 lat później...

Witam,

Jako że to mój pierwszy post to witam wszystkich.

Posiadam wzmacniacz HK 970 i jutro odbieram suba JBL E150P.

Czy nie ma problemu bym podłączył pre out ze wzmacniacza do wejścia LFE w subie?

Tył wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tył suba:

Ukryta Zawartość

Czy coś złego się stanie jak podłączę lewy i prawy jednocześnie?

Nie chciałbym tracić czegoś co leci na prawym kanale, gdybym miał podłączone pod lewy i na odwrót...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.