Skocz do zawartości
IGNORED

Jedna para kolumn czy dwie?

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym nabyć jakieś swoje pierwsze kolumny, najpewniej monitory, z racji mieszkania w bloku.

Mam dwa pokoje do wyboru. Jeden 4,5x4,5m (20,25m2), drugi to 2,5x3,5m (8,75m2).

Z racji tego, że słucham dość różnorodnej muzyki, to zastanawiam się nad tym, czy kupić do każdego pokoju po jednej parze kolumn podstawkowych, predysponowanych do konkretnego gatunku muzyki (po 1000zł na parę), czy też jedne kolumny uniwersalne za 2000zł i ulokować je w którymś z pokoi (pewnie tym większym).

Muzyka, którą chciałbym posłuchać na nowym sprzęcie to z jednej strony szeroko pojęty rock i pop: System of a down, Lacrimosa, Ania Dąbrowska, Toni Braxton, Queen, Manovar, a z drugiej beczki muzyka klasyczna i filmowa: Mozart, Bach, ścieżki dźwiękowe do 'Gladiator', 'Braveheart', 'Titanic', 'Ostatni Mohikanin' i niezliczonych filmów, do których napisał muzykę Morricone.

Pewnie od głośników komputerowych, do których przyzwyczaiłem (i katowałem) uszy, wszystko będzie znacznie lepsze, ale chciałbym, aby sprzęt uległ znudzeniu raczej po roku, niż po miesiącu.

Kolumny będą grały z jakąś tanią i używaną elektroniką z Allegro (wzmacniacze Sony czy Pioneer za 300-500zł).

Nie wiem, czy lubię więcej basu czy mniej, bo w domowych warunkach, oprócz walenia rondlem jeszcze go nie zaznałem. W głośnikach komputerowych i tanich słuchawkach coś tam pyka, ale równie dobrze mogę sobie popstrykać palcami.

Wiem, że na wyobraźnie działają mi opisy typu: dźwięk przestrzenny, muzykalny, czysty.

Na długie odsłuchy w salonie brakuje mi czasu, dlatego prosiłbym o dwa typu kolumn 'wyspecjalizowanych' i dwa typu głośników uniwersalnych.

Dobrze by było, aby monitory posiadały ekranowanie magnetyczne i bass reflex z przodu (będą ustawione raczej blisko ściany).

Wizualnie i z powyższych powodów spodobały się mi Kef iq1 i iq3. Te na pewno posłucham. Jakie więc monitory, wg ww parametrów, mogą się od nich okazać lepsze?

https://www.audiostereo.pl/topic/28913-jedna-para-kolumn-czy-dwie/

Bylbym raczej za jedna lepsza para niz 2 marnymi. Pomiedzy kolumnami po 1000 zl a za 2000 zl jest spora roznica.

Kefy Q1 czy Q 3 to jak najbardziej klasowe kolumny all-round - pasuja do kazdej muzyki.

pzdr

soso

...kefy do iq3 (do pierwszej podłogówki włącznie) nie nadają się według mnie (ważne) do rocka - rock to siła, metal to siła - na tej półce cenowej rockowe są paradigmy serii monitor - do rocka w tej cenie sugerowałbym używane kolumny podłogowe...chyba, że lubisz nad wyraz subtelne rockowe granie;))) pozdr.

Jedne za 2000. Do 20m2 mozna również wstawić podłogówki. Radzę sprawdzić czy monitory+standy nie będą droższe od podłogówek.

Zaznaczam, że nie sugeruję wyższości którejkolwiek z wersji :)

radek862, 17 Paź 2006, 12:45

>...kefy do iq3 (do pierwszej podłogówki włącznie) nie nadają się według mnie (ważne) do rocka -

>rock to siła, metal to siła - na tej półce cenowej rockowe są paradigmy serii monitor - do rocka w

>tej cenie sugerowałbym używane kolumny podłogowe...chyba, że lubisz nad wyraz subtelne rockowe

>granie;))) pozdr.

Eee tam, Radek. Mozna miec rozne podejscia, w tym stereotypowe ;-) To tak jakby ktos pisal, ze jedyne wazne grafitti to czarnym sprayem. Nie. Kolorowe tez moze byc! Ja tam lubie jak rock ma troche kolorkow a doopniecie czy atak sa mozliwe na kazdych kolumnach jak sie troche podkreci glosnosc. Kefy nie sa tu na straconej pozycji.

pzdrw

soso

"...doopniecie czy atak sa mozliwe na kazdych kolumnach jak sie troche podkreci

>glosnosc. Kefy nie sa tu na straconej pozycji...."

no niestety tak nie jest - zlana kłująca uszy kula dźwięku to nie dupnięcie...czytaj - bowersy 602,5 ;)) pozdr. soso - ra02+602,5 sprzedane - zostało źródło - szukam zestawu teraz - dziś słucham bachów z creekiem

Ja mam następującą propozycję: kup najpierw jedną parę kolumn, najlepiej jakiś używane za 1kzł. Sluchaj ich aż Ci się znudzą. Następnie sprzedaj i kup drugą parę kolumn, tym razem o nieco innym charakterze brzmienia. Też słuchaj ich aż Ci się znudzą. Jeśli stwierdzisz, że jednak Ci się tęskni za starymi to wrócisz do starych. Jeżeli któreś Ci się w ogóle nie znudzą to sobie zostawisz. Jeśli zaś i jedna i druga para Ci się znudzi po jakimś czasie to sprzedaj tamte za 1kzł i kup dla odmiany jakieś używane za 2kzł. Wtedy przebrniesz przez kilka możliwości i wyciągniesz wnioski, i będziesz w końcu bogatszy o nowe doświadczenia :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.