Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX V 359 vs pioneer vsx 416

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

ooo wreszcie :)

hehe byłem w takim sklepie i mówie:

ja - " dzien dobry czy ma Pan mozliwosc sprowadzenia YAMAHA RX V 359 ?? "

- "oczywiscie ze mam aleee..... mam cos o wieele lepszego ten pionier (pokazuje na vsx 416) jest o wiele lepszy"

ja - "a dlaczego Pan tak mysli?"

- hhhym... ma wieksza moc" a na paneliu widze 5x 100 a yamaha ma 5x110 wiec juz w maly smiech :P

ja - "no wiec co lepszego moze pzretworniki? "

- "dokladnie sa o wiele lepsze i do tego ma kalibracie mikrofonem, mikrofon gratis"

ja - " OK wiec to moze Pan mi da go posluchac"

- "oj nie nie mam tearz czasu musi sie Pan ze mna omówic i przywiesc swoje kolumny"

ja - "aha to moze ja juz panu podziekuje" :P

podobało mi sie to :P

• 2 tygodnie później...

Wiesz miałem Yamahę 350 a 359 to praktycznie to samo i dobrze Ci radzę - dołóż do modelu co najmniej 459 - między serią 300 a 400 jest znaczny skok jakościowy jeśli chodzi o końcówki mocy.

Wzmocnienie wysokoprądowe czego nie ma wersja 3xx. Naprawdę ... radzę kup ten 4xx.

Czym się objawia kiczowatość 3xx ( takie pewnie zadasz za chwilę pytanie ). Otóż w STEREO ( kiedy obciążenie zasilacza jest mniejsze więc dźwięk powinien być lepszy głównie w basie ) Yamaha 35x sobie zupełnie nie radziła, nie potrafiła wysterować niskotonowej membrany zupełnie. Bas po prostu był płytki , bez wydźwięku a kiedy spróbujesz nawet minimalnie podbić regulacją to bas jest zniekształcony - więc to odpada. Winę za ciągnący się bezwładnie, słaby , nie kontrolowany, nie punktowy bas ponosi fatalny system zasilania ( może coś jeszcze ) ale fakt pozostaje faktem czyli Unitra Amator 2 2x10W była w basie znacznie bardziej efektywna przy tych samych kolumnach ( Bellwood excellance 10 ) i tych samych kablach ( nakamichi 4mm2 ze srebrem ) niż ta YAmaha która na 100% nie ma nawet 2x100W, a co dopiero podawane przez producenta 5x100.

Jeszcze taka sprawa:

Yamaha 450 miałą wzmocnienie wysokoprądowe - sprawdź czy model 459 też ją ma bo jeśli nie to nie uzyskasz takiego skoku wzgl. 359 kupując model 459

Dzięki wzmocnieniu wysokoprądowemu Yamaha 450 ma znaczną przewagę nad serią 3xx bo bas jest masywniejszy i lepiej kontrolowany - po prostu 450 sobie z kolumnami jakoś radzi - 350 nie radzi sobie zupełnie ( a 359 to to samo praktycznie ).

ps. teraz jak czytam specyfikację najnowszych 4xx to chyba zrezygnowano z tej lepszej amplifikacji w 459 :( - jeszcze poszukam

ps2. 559 ją już ma jednak to już jest znaczniejszy wydatek :(

ps3. ciekawe czemu zrezygnowano (?) w nowszym 4xx z tej technologii ... ?

Uff jednak jest Digital ToP-ART and High Current Amplification w 459 - (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czytam o 359 i widze!!!!!!:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Seria 3xx, zdecydowanie odstaje od reszty. Kiedyś sprawdzałem to dla 350 (teoretycznie, nie nausznie) i teraz nic się nie zmieniło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha .... miałem wersję jak pisałem 350 ( nie 357 ) i naprawdę była cherlawa , bardzo wątpię aby było inaczej w nowszych modelach 3xx zwłąszcza że producent nie napisał aby coś ulepszył jeśli chodzi o rezerwy mocowe. W działe opinie tego forum możesz sobie poczytać o 357 i moja opinię o 350 - wszędzie podobnie czyli ..... brak basu ... ja jeszcze dopisałem co nieco :>

jeżeli chodzi o nowe amplitunery lepiej brać taki który ma "preout-y" czyli wyjście na zewnętrzną końcówkę mocy... bo te nowe... to niestety ale cena za jaką są oferowane nie birze się z nikąd... mają mase dekoderów i okrojoną końcówkę mocy, a jak widaomo to końcówka mocy napedza kolumny i jeżeli okaże się że jest "marnie" zawsze można podłaczyć wzmak. Starsze konstrukcje amplitunerów tego problemu nie mają, ale też kosztowały przynajmniej drugie tyle.

pzdr

123... test

Pomiary pokazują że nowe jednak jest lepsze ( końcówki mocy ) np. nowa Yamaha 559 jest wyraźnie lepsza niż "stara" 557 .... przykład :

Model -- 559 ---- 557

THD+N - 0,037 -- 0,15

Moc 2ch- 2x129 - 2x113

SNR ------ 87 ----- 78

itd.

ps. pomiary z miesięcznika AUDIO - moim zdaniem the best pisemko głównie z powodu technicznych pomiarów

no sam n ie wiem moze dam rade i jakos skoluje dodatkowe 100zł i juz mam

Ukryta Zawartość

a udostepni mi ktos inst. PL??

Ukryta Zawartość

ja mam na myśli modele produkowane przed 350 450 550 itd. czyli 495, 595, 795 440; 630; 800; 1300; itd czyli robione między 2000-2003r (jeżeli dobrze pamiętam). Zgadnij dlaczego regulacje tonalne nie działają w nowych konstrukcjach (basy i wysokie) w efektach kina domowego :-)...

żeby kocówki mocy nie zjarać, a w najlepszym wypadku będzie się amplituner rozłączał od przegrzania (bo ma zabezpieczenie)

123... test

majmaj, 30 Paź 2006, 19:18

>no sam n ie wiem moze dam rade i jakos skoluje dodatkowe 100zł i juz mam

>

Ukryta Zawartość

>

>a udostepni mi ktos inst. PL??

oczywiscie jbc. nie bede brał uzywanej z allegro tylko przez sklep u mnie dzieki czemu bede ja testował

Ukryta Zawartość

ok policzmy :P

120zł wisi mi mama

80zł odłozone na "czrna godzine"

400zł za sprzedasz CD + wzmak

400zł zarobie przez 2 miesiace (praktyki)

50zł za sprzedana gre

= 1050zł sytyknie na 4xx :))))

hehe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.