Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX V 359 vs pioneer vsx 416

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

prosze dalej sie wypowiadac bo jutro bede w sklepie..... i musze powiedziec

jak by nie te wypowiedzi to by był 359

przykro mi ze nikt na poczatku nie pisal o tym.... bo to dla mnie wazne

Posiadałem Yamaha RX-V350 - szajs. Teraz mam monitory aktywne STEREO Edirol ;) i pod wzgl. jakości graja o niebo lepiej. Myślę nad zakupem Pioneer 916 bo ma kalibrator i bi-amp ( myślałem też nad Yamahą 559 ale ona nie ma ani kalibratora ani bi-amp - ale za to posiada wzmacniacze sanken ). Ew. poczekam na nowszą serią ampli Yamahy - może dodadzą YPAO i bi-amp od serii co najmniej 500 )

>>Kyle

Model -- 559 ---- 557

THD+N - 0,037 -- 0,15

Moc 2ch- 2x129 - 2x113

SNR ------ 87 ----- 78

Wyraznie lepsza? Poziom znieksztalcen w obu przypadkach pomijalny (roznica paru setnych nie ma najmniejszego znaczenia). Roznica w mocy niewielka (10%) - poza tym nie podane przy jakiej tolerancji znieksztalcen. A przy SNR to moze byc czeski blad - w obu moze byc 87, chociaz najprawdopodobniej w obu jest 78.

Najlepiej posluchac yamahy i pioneera (jesli dalo by rade to u jednego sprzedawcy, z tym samym sprzetem towarzyszacym) i samodzielnie wyrobic sobie zdanie.

Zniekształcenia THD + N w modelu 559 są ponad 4x mniejsze ( !!! ) niz w 557.

Różnica mocy to nie 10% tylko 14 % ( ponad ) - dla mnie to wyraźna różnica

SNR - nie pomyliłem się ... nowszy model ma ponad 2x mniejsze szumy ( !!! ) [ 6 dB jak się nie mylę odpowiada 2 krotnej różnicy ]

>>majmaj

Nie spiesz sie z tym zakupem. A juz na pewno nie kupuj, tylko dlatego ze jedna osoba zachwala. Parametry sa malo istotne, wazne czy da rade zagrac z reszta sprzetu (dopasowanie do kolumn) i czy ten typ brzmienia bedzie ci pasowal. Rynek jest przebogaty...

cyt : "to skad Pan wie ze 459 jest o niebo lepsza?

byl jakis odsłuch? :)

"

Akurat określenie o niebo lepszy tyczyło się moich monitorów aktywnych w porównaniu do Y 350. Co do 350 vs. 450 to słyszałem na innych głośnikach i w innym pomieszczeniu ale pomimo tego odniosłem wrażenie lepszej mocy basu. Parametry techniczne (też moc pobierana z gniazdka ) i opinie jakie można znaleźć to tylko potwierdzają. Zresztą mozę się Pan uda do salonu i sam posłucha i zwróci uwagę przede wszystkim na bas ( regulatory barwy na 0 radzę ustawić i efekty OFF )

>>Kyle

Nie wiem czy nietoperz wychwyci roznice znieksztalcen pomiedzy 0,1% a 0,03%. Niektore wzmacniacze lampowe maja znieksztalcenia rzedu 10% i... nic. Graja, nawet niezle, pewnie lepiej niz Yamaha z 0,03%.

Te kilkanascie watow roznicy to ok. 10% mocy pelnej. Roznica prawie zadna, bo w typowym pomieszczeniu do takiej mocy nawet sie nie zblizasz. Wzmacniacze stereo nierzadko maja moc znamionowa ponad dwa razy mniejsza i to w zupelnosci im wystarcza, wiec akurat tym parametrem nie ma sie co ekscytowac.

Chodzi o potencjał - im większy tym lepiej - większa rezerwa prądowa bo ta moc mówi nam tak na prawdę o zasilaniu więc mam się czym podniecać - liczby nie kłamią. Co do wzmacniaczy lampowych to już od dawna wiadomo że są kiepskie jeśli chodzi o wierność ( chyba żę jakieś high end mają małe zniekształcenia ) i tylko PSEUDOaudiofile mówią że lampa jest wspaniała ----- a czemu ? ---- bo mówią że lampa ma "miłe" zniekształcenia - dla mnie to paranoja ... albo mamy sprzęt reprodukujący dzwięki wiernie albo koloryzujący szajs jakim jest nie jedna lampa i nie jedne pseudo audiofilskie głośniki z górami 10 dB w środku pasma

majmaj......A może coś z zupełnie innej beczki....:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo z dvd:

Ukryta Zawartość

ja bym się zastanowił.........

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a jak się ma ta stówa do różnicy klas obydwu klocków? nawet patrząc przez pryzmat czasu.........Ja tak sobie tylko gdybam, bo nowych cudeniek ani Yamahy ani pionka nie słyszałem. Natomiast wiem jedno certyfikatu THX nigdy niedostaje się od tak, a przynajmniej kiedyś trzeba było na taki znaczek zasłużyć.....:)

Nie ufaj bezgranicznie zadnym opiniom - zawsze je osobiscie weryfikuj. Ten sam klocek zagra zupelnie inaczej z innym sprzetem towarzyszacym niz "opiniodawcy", oraz w innym pomieszczeniu niz pomieszczenie "opiniodawcy". A jak utopisz kase? "Opiniodawca" ci jej nie zwroci.

Podsumowujac, zbierz opinie, ale zanim zdecydujesz, to je zweryfikuj. Musisz kupowac juz jutro? Umrzesz jak poczekasz miesiac, wykorzystujac czas na zdobywanie doswiadczen (odsluchy)? Nie jedna okazja na swiecie...

Sattik ma racje. Poczekaj odsłuchaj, i zastanów się jeszcze raz. Ja swoje kino buduje w sumie 3 lata :) (na szczęscie została już tylko kosmetyka). I nauczyłem się że pośpiech w budowaniu systemu, prawie zawsze prowadzi do poprawek, a zatem i do większych wydaków.

ps. oczywiście nie życze Ci budowania systemu tak długo jak ja, chociaż pomyśl w perspektywie np. dwóch lat zbudujesz coś znacznie lepszego.......:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.