Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX V 359 vs pioneer vsx 416

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

>Jeśli chcesz podłączyć do karty dźwiękowej typu Audigy to nie - do wszystkiego innego coax'ialnego

>tak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

raczej chodzilo jak ten kabelek gra i jak jest wykonany

Ukryta Zawartość

majmaj, 6 Lis 2006, 21:14

>

Ukryta Zawartość

>

>raczej chodzilo jak ten kabelek gra i jak jest wykonany

Jak gra ? - to jest połączenie cyfrowe i nie będzie różnicy między nim a kabelkiem za kilka tys. PLN ...

Jak jest wykonany? - w tym przedziale cenowym kabelki już są dobrze wykonane ale jak dokładnie ma się ten konkretny "model" jeśli chodzi o "pedantyczne" detale ( i nie mające wpływu na dźwięk ) to już trzeba by samemu zobaczyć i ocenić.

;)

Ukryta Zawartość

majmaj, 6 Lis 2006, 21:27

>to po co sa robione kable np za 500zł? jesli w dzwieku to znaczenia nie ma?

Przy połączeniu analogowym ma znaczenie. Jeśli są kable typowo cyfrowe w tej cenie ( czyli np. pojedynczy coax i używany do przesyłu cyfrowego ) to jest to po prostu zabawka dla pseudoaudiofilów ( ci od kabli zasilających za tysiące PLN ).

>>Kyle

A ty sluchasz tylko wybranych czestotliwosci? Bo ja caly czas myslalem, ze nie rozmawiamy o warunkach laboratoryjnych, tylko o praktycznym / domowym uzytkowaniu wzmacniacza. Przeprowadziles eksperyment?

A co powiesz na argument, ze te dziesietne czy tysieczne nie maja zadnego znaczenia wobec kilkuprocentowych jakie wprowadzaja glosniki? To tak jakbys nalal wody do wanny i dolozyl lyzke soku z cytryny - pies na pewno by wyczul, ze to nie sama woda, czlowiek juz chyba nie.

Co do testu na tesciowej, biedna kobieta oczywiscie, ze powiedziala, ze jest roznica jak jej tak przelaczal - wiedziala, ze im predzej tak powie, to szybciej da jej spokoj, pewnie tez bala sie, ze zaraz ja porazi pradem ;) A tak na powaznie, to nie chce sie wypowiadac na temat eksperymentow AndyM, gdyz absolutnie nie czuje sie kompetentny.

Na koniec jeszcze cytat z AndyM: No wlasnie, zawsze mozna sobie wmowic, ze cos sie slyszy, np. znieksztalcenia na poziomie tysiecznych procenta...

Kyle:

Oj, nieladnie. A w dodatku calkowicie nielogicznie, bo po pierwsze, zastanow sie, co oznacza przedrostek "pseudo" i czy to pasuje do kontekstu, a po drugie, audiofil, to ktos kto slucha muzyki w stereo i z rzadka uzywa polaczen cyfrowych (rozdzielone cd byloby wyjatkiem).

A swoja droga, majmaj, tez uwazam, ze na poczatek taki kabelek (im krotszy tym lepiej) na razie ci w zupelnosci wystarczy.

sattik, 6 Lis 2006, 21:59

>>>Kyle

>

>A ty sluchasz tylko wybranych czestotliwosci? Bo ja caly czas myslalem, ze nie rozmawiamy o

>warunkach laboratoryjnych, tylko o praktycznym / domowym uzytkowaniu wzmacniacza. Przeprowadziles

>eksperyment?

>

>A co powiesz na argument, ze te dziesietne czy tysieczne nie maja zadnego znaczenia wobec

>kilkuprocentowych jakie wprowadzaja glosniki? To tak jakbys nalal wody do wanny i dolozyl lyzke soku

>z cytryny - pies na pewno by wyczul, ze to nie sama woda, czlowiek juz chyba nie.

>

>Co do testu na tesciowej, biedna kobieta oczywiscie, ze powiedziala, ze jest roznica jak jej tak

>przelaczal - wiedziala, ze im predzej tak powie, to szybciej da jej spokoj, pewnie tez bala sie, ze

>zaraz ja porazi pradem ;) A tak na powaznie, to nie chce sie wypowiadac na temat eksperymentow

>AndyM, gdyz absolutnie nie czuje sie kompetentny.

>

>Na koniec jeszcze cytat z AndyM: rzeczywistości wcale nie ma.>> No wlasnie, zawsze mozna sobie wmowic, ze cos sie slyszy, np.

>znieksztalcenia na poziomie tysiecznych procenta...

>

>Kyle:

>

>Oj, nieladnie. A w dodatku calkowicie nielogicznie, bo po pierwsze, zastanow sie, co oznacza

>przedrostek "pseudo" i czy to pasuje do kontekstu, a po drugie, audiofil, to ktos kto slucha muzyki

>w stereo i z rzadka uzywa polaczen cyfrowych (rozdzielone cd byloby wyjatkiem).

>

>A swoja droga, majmaj, tez uwazam, ze na poczatek taki kabelek (im krotszy tym lepiej) na razie ci w

>zupelnosci wystarczy.

1 - nie słucham tylko wybranych częstotliwości z tego powodu pokazałem że test który mi zaleciłeś jest nie do końca sensowny bo sprawdzam jedną wybraną częstotliwość ( chyba że miałeś na myśli muzykę tylko to też bez sensu bo właśnie tutaj statystycznie THD będzie raczej stałe poza wzmocnieniem bliskim max )

2 - może pozostańmy przy wzmacniaczach - czy te ułamki słychać czy nie - nawet jeśli głośniki wprowadzają znaczniejsze zniekształcenia to po co mam je pogłębiać wzmacniaczem ( zakładając że słychać we wzm. te ułamki )

3,4 - AndyM - po prostu znalazłem taką jego wypowiedź i oczekiwałem Twojego stosunku do niej

5 - pseudoaudiofil

Wszystko co napisałem jest jak najbardziej poprawne i pasuje do kontekstu jeśłi założyć że audiofil dąży do dźwięku maksymalnie wiernego a nie dźwięku maksymalnie drogiego ( zakładam że nie ma wpływu na dźwięk kabla audio ).

cyt:"a po drugie, audiofil, to ktos kto slucha muzyki

>w stereo i z rzadka uzywa polaczen cyfrowych (rozdzielone cd byloby wyjatkiem" - hmm - nie zgadzam się z tym - taki audiofil co unika cyfry bo jest "cyfrowa" ( nie zwracając uwagi czy gra lepiej czy nie ) jest po prostu pseudoaudiofilem - czyli nie prawdziwym audiofilem ( w sumie pseudo-audiofil to także voo doo audiofil -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Kyle, 6 Lis 2006, 23:12

>5 - pseudoaudiofil

>Wszystko co napisałem jest jak najbardziej poprawne i pasuje do kontekstu jeśłi założyć że audiofil

>dąży do dźwięku maksymalnie wiernego a nie dźwięku maksymalnie drogiego ( zakładam że nie ma wpływu

>na dźwięk kabla audio ).

miało być : zakładam że nie ma wpływu na dźwięk kabel zasilający system audio

Ja mam na CD instrukcję po polsku do Y 450.Podpierałem się nią jak kupiłem Y457-jest prawie to samo.Więc do Y459 też .Podaj na PW adres to ci wyślę płytę.Za to że słuchasz PINK FLOYDÓW.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Kyle, 6 Lis 2006, 23:12

>2 - może pozostańmy przy wzmacniaczach - czy te ułamki słychać czy nie - nawet jeśli głośniki

>wprowadzają znaczniejsze zniekształcenia to po co mam je pogłębiać wzmacniaczem ( zakładając że

>słychać we wzm. te ułamki )

Aby uprzedzić Twoją kolejną wypowiedź :

2 -

Może pozostańmy przy wzmacniaczach - czy te ułamki słychać czy nie.

Nawet jeśli głośniki wprowadzają znaczniejsze zniekształcenia to po co mam je pogłębiać wzmacniaczem ( zakładając że słychać we wzm. te ułamki )

>>Kyle

1. Oczywiscie, ze na muzyce (wyraznie to zaznaczylem). Na muzyce znieksztalcenia beda stale?? Czy ty aby na pewno rozumiesz wykres, ktory sam zamiesciles? Od 20hz masz linie pochyłą, a dopiero ze wzrostem czestotliwosci staje sie coraz bardziej plaska. Najwrazliwsze pasmo 1khz caly czas jest mocno strome - mozesz wiec sluchac wokalu. Chyba, ze wypowiedzia wreszcie przyznales mi racje, ze roznice ponizej wzmocnienia max sa nieistotne.

2.

"pseudo" oznacza nieprawdziwy, falszywy, czyli "nie-audiofil". Ktos, kto nie jest audiofilem, nie wyda iles tam pieniedzy na jakikolwiek kabelek. Audiofil skupia sie na audio, nie na wideo, stad raczej interesuje go muzyka a nie filmy, koncentruje sie glownie na sprzecie stereo, a nie na KD, i dlatego na ogol uzywa polaczen analogowych a nie cyfrowych. Zeby miec wysoka wiernosc, trzeba troche wydac kasy...

oczywiscie dla kogos, kto uwaza roznice w setnych czy dziesietnych za istotną i slyszalną.

Nie wiem czy jest sens dalej dyskutowac, wierz w co chcesz, co mi tam. Chociaz z wiarą to nie ma nic wspolnego - albo slyszysz, albo nie. I to nie w warunkach laboratoryjnych, ale domowych, bo w takim celu majmaj kupuje ampli, i przy tej okazji twierdziles, ze te setne i tysieczne maja duze znaczenie. Nic sie rowniez nie odniosles do zludzen dzwiekowych, ani do tego, ze wzmacniacz, ktory w grupie testowej mial najmniejsze znieksztalcenia zostal oceniony najslabiej... To jak, konczymy? Kazdy niech zostanie przy wlasnym zdaniu.

sattik, 7 Lis 2006, 08:37

>>>Kyle

> Czy ty aby na pewno rozumiesz wykres, ktory sam zamiesciles? Od 20hz masz linie pochyłą,

Popatrz na wykres Edifier S2000 i na 20 khz - tam jest prosta do tradycyjnego nagłego wzrostu.

daru0105, 7 Lis 2006, 00:28

>Ja mam na CD instrukcję po polsku do Y 450.Podpierałem się nią jak kupiłem Y457-jest prawie to

>samo.Więc do Y459 też .Podaj na PW adres to ci wyślę płytę.Za to że słuchasz PINK FLOYDÓW.

dzieki bardzo Panu :)

ale jesli ktos ma do 459 to pisac :))

a niech mi ktoś powiem co mam zrobić z ampli jak sie popsuje??

gwarancja jest na 2 lata ale.... sa różnice

1 to gwarancja dystrybutora

2 to zwykła.....

tak jak tu:

zwykła:

Ukryta Zawartość

dystrybutora :

Ukryta Zawartość

prosze o wyjasnienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Kyle

A ty sluchasz od 20khz w gore??? Na "prostej/poziomej" sie jedynie konczy. Na 20hz jest najbardziej pochyła w prawo, dla 1khz jest minimalnie prostsza, dla 2khz znowu ciut bardziej, itd. az do 20khz gdzie masz niemal constans. Proponowalem ci wokal (mniej wiecej 1khz-2khz) - tam jest pochyło.

zastanawiam sie nad jedna rzecza dlazego sa 2 rozdzaje pilotów do tej yamahy czy obydwa orginalne'?

Ukryta Zawartość

post-13209-100003517 1170304350_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam jestem nowym uzytkownikiem forum ,mam nastepujacy problem. Ponad rok temu zakupilem w wielkiej brytani amplituner YAMAHA RXV 357,wiem ze to jest sprzet z niskiej polki,ale cena byla tez atrakcyjna bo zaplacilem 119,99GB, podkreslam ze wtedy byla to nowosc.Oczywiscie YAMAHA

byla nowa na gwarancji.Dwa tygodnie temu dokupilem DVD-S559 za cene 59,99GB,na dniach planuje kupic kolumny.W bardzo atrakcyjnych cenach sa CELESTION F 30 , GALE 4040 lub MORDAUNT SHORT 904i.Prosze o opinie co myslicie o tym zestawieniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.