Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA RX V 359 vs pioneer vsx 416

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

>>Kyle

"już od dawna wiadomo że są kiepskie jeśli chodzi o wierność"

Poglad zaslyszany czy oparty na wlasnych doswiadczeniach. Gdyby tak bylo, to juz dawno przestalyby byc produkowane, a tu wciaz nowi producenci i nowe modele i wciaz zdobywaja nowych nabywcow. Dziwne.

A nie przyszlo ci do glowy, ze mozna tak ustawic ten sam uklad elektroniczny, zeby dawal 90W, za rok delikatnie go podkrecic, zeby dawal 10W wiecej, za kolejny rok kolejne 10W... Bo zawsze znajda sie fanatycy parametrow, ktorzy dadza sie na to nabrac?

jesko, 30 Paź 2006, 22:33

>Sattik ma racje. Poczekaj odsłuchaj, i zastanów się jeszcze raz. Ja swoje kino buduje w sumie 3

>lata :) (na szczęscie została już tylko kosmetyka). I nauczyłem się że pośpiech w budowaniu systemu,

>prawie zawsze prowadzi do poprawek, a zatem i do większych wydaków.

dzieki :) jaj uz czekam ok 6 miesiecy i juzmnietrafia:(

zrobietak jak mówicie:)

Można .... tylko czemu pomiary zniekształceń i odstęp sygnału od szumu się tak zmienia na lepsze ? Konkurencja nie śpi i znowu nie przesadzajmy z "teorią spisku" Ale nie róbmy już OT

ps. Co do wzmacniaczy lampowych odniosłem się do tej części z dużymi zniekształceniami i nienaturalnie grającymi ( za to może "przyjemnie" niezależnie jaki utwór puścimy klasykę czy metal )- ale to nie miejsce na tą ciekawą może dyskusję ... ;)

między 1000-1300 tak przynajmniej wynika z tej strony :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>Kyle

To nie teoria spisku, to sie nazywa marketing. Jak widac skuteczny. Podobnie jest w przypadku komputerow i predkosci procesorow. Tam tez jest to stopniowe, tak aby co 3 lata wiekszosc wymieniala sprzet. Poza tym, pojedyncza liczba, ktora podales odnosi sie do mocy 1W a nie w calym pasmie! Jesli przyjrzysz sie wykresowi znieksztalcenia/moc, to zobaczysz, ze linia znieksztalcen nie jest na rownym poziomie, tylko spada, a przy mocy maks. idzie ostro w gore. Spojrz na wykresy i zobacz jakie sa wartosci dla np. 10W. Kazdy moze wierzyc w to, co chce i nie bede cie wiecej przekonywal, ze roznica w znieksztalceniach 0,1% a 0,03% to dla ucha zadna roznica.

Podobnie jest z moca. Siegnalem po pierwszy z brzegu polki numer Audio - 9/2004 z testem szesciu wzmacniaczy stereo 4-6 tys. zl. Tylko jeden mial moc przekraczajaca 100W. Podejrzewam, ze mimo to, graja lepiej niz yamaha ze 129W. Moc nie ma zadnego bezposredniego przelozenia na ilosc czy jakosc basu. A juz zwlaszcza roznica kilkunastu watow przy znamionowej ponad 100.

>>majmaj

To przez 6 miesiecy nie udalo ci sie posluchac ani jednej yamahy i ani jednego pioneera?? To cos ty robil, chlopie? :) Szybko nadrabiaj zaleglosci! :)

THD+N faktycznie się zmienia wraz ze wzrostem mocy. Najpierw maleje do kilkudziesięciu watt ( patrzę na wykres wzmacniacza HK970 ) a przy ok 70 -100 W drastycznie rośnie ( w zal od oporu kolumn ) i oczywiście byłem tego świadom pisząc wcześniejsze posty. Moim zdaniem dobrze że podają THD przy niskich wzmocnieniach bo zwykle przy typowym odsłuchu moce dodzodzące do kolumn są niewielkie ( no może ja słucham cicho ). Jednak nie można tak po prostu pominąć faktu że nowsze modele kina domowego mają znacznie mniejsze zniekształcenia niż wcześniejsze ( powiedzmy 1-2 lata temu ) i model jednego producenta też może się różnić od modelu innego niemal 10x większymi /mniejszymi zniekształceniami ( panasonic XR57-0,3 a Yamaha 559-0,037 ).

Jeszcze odniosę się do słów kiedy piszesz o marketingu - zgadzam się że producenci piszą w tabliczkach znamionowych co chcą ... i z tego powodu sięgam po pomiary - to już nie jest marketing tylko prawda ...... prawda ?

Wracając do mocy, rezerwy wysokoprądowej itd. JA podałęm moce dla STEREO jeśli chodzi o tą Yamahę , w 5.1 moc spada do 64 W na kanał. Co do porównania wzmacniacza za 4-6 tys z 2004r to pomimo że mają mniejsze moce mogą mieć mniejsze zniekształcenia itd. ( wszystko przecież można zmierzyć ). Jednak pamiętaj że ja podałem ampli 5.1 kina domowego w cenie 1200-1300 PLN. Postęp robi swoje, amplitunery kina domowego jeszcze rok-2 lata temu były znacznie gorsze. Pamiętaj też że zasilanie w ampli jest przystosowane do "uciągnięcia" np. 7 końcówek więc przy 2-ch lub 4-rech pracujących w BI-AMP przy STEREO nie zabraknie mocy do swobodnego dźwięku przy lepszych niż najtańsze (nie takich słabych jak Yamaha 350 ) amplitunerach.

ps. nie wątpię że tamte stereo wzmaki za 4-6k o mocy 100W z 2004r zagrają lepiej od yamahy 6.1 za 1,3k o mocy w stereo 2x129 z 2006r - wiem ze moc max to tylko detal który nam "coś" mówi a nie określa końcowej jakości dzwięku.

Oczywiscie, ze marketing, bo ja nie o pisaniu przez producentow, tylko o cykaniu po 10W (mierzalnych) przez podkrecanie ukladu. Jak widzisz ta metoda marketingowa dziala, bo na 110W mowisz be, a na 130 cacy.

Jezeli roznica wynosi 15W to dzielac to na 5 kanalow masz 3W roznicy. Czy 64W a 61W to dla ciebie duza roznica? Czy ma to jakiekolwiek przelozenie na brzmienie, bas, itp.?

Podana przez ciebie 10krotna roznica poziomu znieksztalcen, to w liczbach bezwzglednych 0,263. Roznica, ktorej NIE JESTES w stanie uslyszec, wiec zadna. Co z tego, ze da sie zmierzyc?

A poziomy znieksztalcen w owych wzmacniaczach? Prosze bardzo: 0,55 0,55 0,036 0,3 0,12 0,55. Dodam na zakonczenie, ze ten z najmniejszymi znieksztalceniami uplasowal sie na samym dole stawki.

Te wszystkie moje wywody byly po to, zeby dac majmajowi inny podejscie do sprawy - "nieparametryczne". Niech sam zdecyduje, ktory punkt widzenia bardziej do niego przemawia. A juz na zakonczenie, kiedys mialem kinowe ampli pioneera i dzis wybieralbym pomiedzy yamaha, onkyo, a harmanem. Tyle, ze nie na podstawie roznic w parametrach, tylko poprzez odsluchy.

Nie mówię że 110 jest be a 130 cacy tylko mówię że różnica jest - a czy duża czy nie to już względne.

Jeśli jesteś osuchany w apli to podziel się opinią czemu np. pioneer jest be. JAk byś określił brzmienie ampli za 1,3 kpln w STEREO a w tej cenie typowego wzmaka stereo? Jakie różnice w brzmieniu i napisz na jakich kolumnach ( Firma , podstawkowe czy podłogowe )

cyt. :"Oczywiscie, ze marketing, bo ja nie o pisaniu przez producentow, tylko o cykaniu po 10W (mierzalnych) przez podkrecanie ukladu."

A czy zniekształcenia THD nie pozostałyby identyczne przy mocy 1W po "podkręceniu" danej końcówki ? - myślę że tak więc ta teoria jest nie prawdziwa bo za wqiele parametrów się zmienia.

cyt: "Jezeli roznica wynosi 15W to dzielac to na 5 kanalow masz 3W roznicy. Czy 64W a 61W to dla ciebie duza roznica? Czy ma to jakiekolwiek przelozenie na brzmienie, bas, itp.?"

Gubisz mój punkt - nie o to mi chodzi. Sama moc nic nam nie mówi ale w połączeniu z innymi parametrami może nam coś powiedzieć ( np. o wydolności energetycznej zasilania ). Zupełnie nie to co przedstawiasz mam na myśli - więc pomińmy to.

sattik, 31 Paź 2006, 09:37

>>>majmaj

>

>To przez 6 miesiecy nie udalo ci sie posluchac ani jednej yamahy i ani jednego pioneera?? To cos ty

>robil, c

hlopie? :) Szybko nadrabiaj zaleglosci! :)

niestety :( jedyny sklep w rzeszowie co ma umowe z yamaha obsługuje bezczelny cham co traktóje mnie jak szczyla :( nie mam możliwości posłuchania wiec dlatego pytam.

dzis słuchałem Yamaha anx 2200dsp ale to nie ma co porównywać

sattik, 31 Paź 2006, 10:41

>Podana przez ciebie 10krotna roznica poziomu znieksztalcen, to w liczbach bezwzglednych 0,263.

>Roznica, ktorej NIE JESTES w stanie uslyszec, wiec zadna. Co z tego, ze da sie zmierzyc?

AndyM, 1 Lip 2006, 12:37

>przykład rozróżnialności THD: 0,08 i

>0,006%. Taką zmianę rozpozna nawet moja teściowa, której specjalnej różnicy nie robi wyłączenie

>jedego kanału stereo. Człowiek o dobrze wyrobionym technicznie uchu jest znacznie lepszy. Zwłaszcza

>jeśli zastosuje metodę bezpośredniego porównania przez szybkie przełączanie. Na pewnych rodzajach

>muzyki będą to nawet tysięczne % THD albo np. -0,5dB na 10 kHz.

>>Kyle

Super.

To ja ci zaproponuje ultra-prosty test, do ktorego nie potrzeba zadnego specjalistycznego sprzetu.

Pamietasz wykres znieksztalcenia/moc? Znieksztalcenia masz na pewnym poziomie, potem lagodnie spadaja, a blisko mocy pelnej ida ostro w gore. Czyli, do poziomu mocy 100W (przykladowo), im wieksza moc, tym mniejsze znieksztalcenia. To teraz nastaw sobie wzmacniacz z dowolna muzyka na dosc glosny poziom, posluchaj pol minuty i odrobine zmniejsz glosnosc. Zgodnie z wykresem, znieksztalcenia wzrosly. Uslyszales roznice?

To ja tez cos ci zacytuje:

Glurak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a mi to na prawde nie przeszkadza ze Panowei sobie rozmawiaja :)

a nowego to ze bedze ta 459 :) na allegro za 950 + gwarancja 2 lata

niech ktos powie co to sa te szumy? chodzi o szumy robione przez ampli??

Czy zrodlem do tego zestawu dalej jest komputer, czy tez masz w planach kupno stacjonarnego odtwarzacza dvd (i jakiegos tv)? Szczerze powiedziawszy, to wlasnie wentylator w komputerze moze byc najwiekszym zrodlem SZUMU w twoim przypadku. Moj komp jest potwornie glosny i nie wyobrazam sobie sluchac przy nim muzyki czy nawet cos ogladac.

P.S. Odsunales juz fronty od tylnej sciany? Powinny byc co najmniej o pol metra od sciany tylnej i bocznych. Czy satelity sciagnales spod sufitu i masz je na mniej wiecej tym samym poziomie co reszta glosnikow? A jak z subwooferem? Jest jakis?

1. mam bardzo cichego PC

2.niestety to nadal marne 20cm a od bocznych ok 60cm

3. satelity nie beda pod sufitem, beda na ok 1.70cm

4. nie ma subwoofera

kiedys bedze przeznaczone całe jedno pomieszczenie na audio wiec to bedze inaczej wygladało

Ukryta Zawartość

dobry ten kabel?

Ukryta Zawartość

Jeśli chcesz podłączyć do karty dźwiękowej typu Audigy to nie - do wszystkiego innego coax'ialnego tak.

-> Sattik

... ale z drugiej strony nie przy wszystkich częstotliwościach THD ulega zmianie wraz ze zmianami wzmocnienia

Edifier S2000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bedze podłaczone do chyba coaxialnegopisze: SP OUT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.