Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 9700 - propozycje modyfikacji

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na koniec.Panie Rafale nie miałem czasu na pisanie i czytanie-to tyle. Ten PD ma inny ch-r dżwięku i jest to stara szkoła "dzwięku" CD -ta do której dążono w dobie "złego"dzwięku CD.Te serie Pioneera z napisem reference są faktycznie czymś ciekawym-blisko takiej formy jak Sonic Frontiers.Oczywiście nie należy przypisywać "dosłowności" do takiego porównania(S.F.) ale oddaje to w namiastce formę dzwięku.Na krótko miałem do porównania dwa modele Arcama z serii FMJ bodaj 36 i DVD (156) .Rozdzielczość , przestrzeń oczywiście u Arcama jakby lepsza ale dzwięk PD to coś jak układ Lampowy zamiast Tranzystora w torze.Preferencje sprzętowe i gusta są także nie bez znaczenia na ogólny stan dzwięku-to oczywiste przy porównaniach.W zasadzie na moim miejscu nie ryzykowałbym "grzebania"bez wiekszego powodu.Ten model już ma coś w sobie fabrycznie .Proszę popatrzeć na serie wzmacniaczy Pioneera A-09 itp na allegro.W tej cenie są kolejki.To był ten okres produkcji.

Pioneer miał politykę generowania sztandarowych klocków po kosztach.Oczywiście to krótkie serie a i opisy na allegro niektórych sprzedawców są na ten temat potwierdzeniem. Są oczywiśie lepsze klocki.Ale cena !

pozdrawiam

"dzwięk PD to coś jak układ Lampowy zamiast Tranzystora w torze"

Jak sobie pomyślę o swoim - jestem w stanie się zgodzić z takim przyrównaniem. Może nie do cna ale istotnie, coś w nim takiego jest. Oczekiwałbym jednak lepszego różnicowania dynamiki (coś w stylu cedeków Rotela) oraz precyzyjniejszego oddawania wybrzmień (bardziej soczystego i lepiej zdefiniowanego). (Głębszy bas też by się na pewno przydał...)

Wiem, że taki efekt zmian mogą mi zapewnić nowe kolumny (wcale nie Paradigma).

• 2 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

andrea29 mnie tam dzwiek 9700 odpowiada - basu nie brakuje, jest sympatycznie analogowy a do tego ma mase mikrodetali, doskonale zgral sie z moim nowym wzmakiem i niech tak zostanie. Pozniej na pewno Accuphase.

PD 9700 to dobry CD jak na początek - kiedyś go miałem. Dużym masywny, cieszy oko. Dźwiękowo dużo się w nim dzieje, ale nie jest mistrzem wierności przekazu, koloryzuje dźwięk i gra plamami - ale może niektórym taki rodzaj prezentacji się podoba, ja osobiście wolę większą neutralność i swobodę przekazu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Postanowiłem przedstawć możliwość modyfikacji w/w cd w paru wariantach. Niezależnie od drogi postępowania modyfikacje te dają nadspodziewanie dobre efekty a co najważniejsze przeprowadzić je może każdy, niezależnie do stopnia zaawansowania w elektronice - wymieniamy tylko jeden element.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12286-100002894 1170305164_thumb.jpg

post-12286-100002895 1170305163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mlb patrzac na Twoja opinie w odpowiedniej zakladce nie do konca poznales PD 9700 - napisales ze jest ostry a ten typ brzmienia jest jego zupelnym przeciwienstwem - gra miekko i analogowo. Modyfikacje tego odtwarzacza sa bardzo ciezkie i zastanawiam sie czy zmiana charakteru brzmienia nie jest wlasnie efektem niewlasciwej modyfikacji. Oczywiscie sa lepsze odtwarzacze ja jednak jakis czas pozostane przy cdekach Pioneer'a. Pewnie z czasem zawita u mnie PD 75 ( w tej "analogowosci" brzmienia idzie jeszcze dalej) moze tez kiedys PD 95.

dioscorelax17 chetnie zrobilbym sobie upgrade zwany "zupelnie nowy cdek" - zwlaszcza jesli mialoby to byc Accuphase.

• 1 miesiąc później...

Fotexy mojego 9700 - wewnatrz ...

Ukryta Zawartość

post-34-100009925 1170309499_thumb.JPG

post-34-100009926 1170309497_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na pewno znacznie lepszy od mydlanego CD 6000 (bez wzgledu na wersje). Oczywiscie IMHO. Ale sa gusta i gusciki. A fakt ze nie u CASKP nie zagral gorzej jak Rotel RCD 991 AE o czyms swiadczy. Rotel jest sporo nowszy i reprezentuje ten sam typ brzmienia.

Staroć starociem - bezmiedziowiec - jednak na chwilę obecną słucham go częściej niż Rotela 991 ..

A tutaj fotki następnego fajnego klocka ...

Ukryta Zawartość

post-34-100009905 1170309533_thumb.JPG

post-34-100009906 1170309532_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mlb patrzac na Twoja opinie w odpowiedniej zakladce nie do konca poznales PD 9700 - napisales ze

>jest ostry a ten typ brzmienia jest jego zupelnym przeciwienstwem - gra miekko i analogowo.

>Modyfikacje tego odtwarzacza sa bardzo ciezkie i zastanawiam sie czy zmiana charakteru brzmienia nie

>jest wlasnie efektem niewlasciwej modyfikacji. Oczywiscie sa lepsze odtwarzacze ja jednak jakis czas

>pozostane przy cdekach Pioneer'a.

Ok, może "ostry" to zbyt ostre określenie ;) ale dźwięk był szorstkawy i nienaturalnie przebarwiony (przesłodzony...) Późniejsze modyfikacje były podstawowe - wstawiałem lepszy zegar - pomaga na scenę, inne opampy - też nieco pomagają wygładzić dźwięk, ale to przebarwienie dźwięku nie znikało niestety,.. Ta "słodkość" (inaczej nie potrafię tego określić) dźwięku może zbliżała go nieco do dźwięku gramofonu, ale nie było to naturalne ocieplenie dźwięku, po dłuższym słuchaniu przynajmniej dla mnie było nie do zaakceptowania. Na pewno gruntowny tuning by mu pomógł, ale pewnie należałoby zacząć od podstaw i na każdym kroku badać czy dźwięk przybliża się do naturalnego... dużo czasu i roboty by to wymagało, są cd-ki które fabrycznie grają lepszą barwą - niektóre philipsy, marantze, grundigi... ale oczywiście to tylko moja opinia. Z tego co wiem to PD9700 po poprawie cyfrówki świetnie spisuje się jako transport.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mlb to co piszesz to kwestia gustu. Ja np nie uwazam zeby stare Philipsy czy Grundigi mogly w ogole podskoczyc do PD 9700. Bede mial na dniach 901 i bede mogl na swoim systemie wreszcie porownac oba cdeki. Zobaczymy ktory bedzie gora.

CASKP ten AVM to cudna audiofilska bizuteria:):):) Dzwiek tez zacny - udalo mi sie go pare razy posluchac.

discomaniac71, 16 Sty 2007, 11:42

>mlb to co piszesz to kwestia gustu. Ja np nie uwazam zeby stare Philipsy czy Grundigi mogly w ogole

>podskoczyc do PD 9700.

Oczywiście że kwestia gustu, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje ;)

Szkoda że nie mieszkamy bliżej siebie, nie ma to jak bezpośrednie porównanie na tym samym systemie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.