Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

kerikawon, 31 Lip 2008, 18:18

Cholerka, a ja bym powiedział zupełnie odwrotnie... dziś na przykład wpiąłem w swój zestaw XLRy Albedo Flat Gold i w porównaniu z moim Nordostem RCA różnica była minimalna (oczywiście na korzyść Albedo). Zmiana w głośnikach Ultralnika Chalanegra na Matrixa dała o wiele, wiele więcej.

Spaniard, 31 Lip 2008, 18:50

>Wolf,

>mysle, ze ludziska boja sie tej potegi...

Albo boją się tej potęgi która musi to napędzić ;-) A na poważnie gdyby ktoś wiedział o jakiejś aukcji Paradigmów z serii STUDIO v.2 to dajcie cynk

radoslavm

Błąd w rozumowaniu , kable głośnikowe - dobre kable głośnikowe w mniejszym zakresie ograniczają informację przesyłaną do głośników ,Jeśli masz już Dobre kable głośnikowe to wtedy dopiero możesz prawidłowo sprawdzić co sie dzieję podczas zmiany interkonektu .Dla poprawnego zrozumienia taka analogia - mamy dwa odcinki rur przepływowych między zbiornikami .Zakładamy ze druga w kolejności przepływu rura ma średnice 50 mm , jeśli będziemy zmieniali średnice pierwszej rury na większą (np.60 mm. )to nie zaobserwujemy zmian przepływu , dopiero po zmianie średnicy drugiej rury na „znacznie” większą , możemy takie zmiany obserwować.

Dobre kable głosnikowe cechuje ,właściwe dobranie energetyczne do sytemu ,dobre wykonanie technologiczne z naciskiem na jak najlepszy materiał przewodnika, izolacji oraz zakończeń .

Ultralink Matrix to w dalszym ciągu podstawowa 2 linia Ultralink od dołu .

Kabel jest zbudowany z dobrego przewodnika miedzi w klasie 6N .Jego słabą stroną jest średniej klasy izolacja z polietylenu LDPE i mosiężne banany .Jeśli kupuje się z rolki warto zapiąć końcówki z miedzi . Kabel o obfitym średnio kontrolowanym basie zw miarę dokładnym odtwarzaniu średnicy i wysokich tonów .Potrzebuje około 100 godzin na ułożenie .W swojej klasie cenowej po prostu bardzo poprawna konstrukcja ,z rzadko w tej klasie stosowanym przewodnikiem o dużej czystości , co wpływa na lepsze odtwarzanie wysokich tonów .Brak odpowiednika w ofercie innych producentów w tej klasie cenowej .

te opinie są mi znane:)

w tej chwili Matrixy są już w drodze do Michała(sav)

spróbuję teraz ambiance - mam nadzieję, że to pozwoli mi zacząć zabawę z interkonektami, bo na chwilę obecną XLRy: Albedo Flat Gold, XLO, i jakiś blizej mi nie znany wniosły zmiany minimalnie większe niż granica percepcji, lub zgaszenie światła podczas odsłuchu... a to chyba zbyt mało.

A może po prostu należy zakupić XLRy typu Audioquest Panther, lub jakąś Tarę wydać 1000PLN na rynku wtórnym z i wtedy będzie można odczuć poprawę?

zyzio, 2 Sie 2008, 12:41

Pisałeś mi to już w wątku Primare, ale kurcze nie mam skąd ich pożyczyć na odsłuch - przyznam, że chętnie bym spróbował. Może jak będę na urlopie to uda mi się pożyczyć Sonus Oliva - bo chyba tam są wytwarzane

a ja sądzę że twoje Primare wcale nie mają dobrej aplikacji dla XLR i dlatego twój system lepiej zagra na dobrym interkonekcie RCA .Masz teraz okazję wypróbować ....

dobra Panowie, trzeba poszukać, wypożyczyć i podzielić się z Wami wrażeniami:)

serdeczne dzięki za wszystkie rady.

PS. Skoro już mowa o kablach, to czym zasilić wzmaka? Ostatnio na forum przewija się manufaktura pod tytułem nuda veritas. Ktokowiek słyszał, ktokolwiek wie:)?

Nuda Veritas znakomity kabel - testowałem, bardzo tani, a basisko wali jak młot - mankamentem jest brak przestrzenności jaką prezentuje Artech Thunder, którego z czystym sumieniem polecam do Primare.

Jeśli jednak ktoś chce osiągnąć więcej niż dają wszystkie kable razem wzięte niech sobie przetestuje to do źródła: http://www.audiosystem.com.pl/acoustic_revive/acoustic_revive_rgc-24.html

radoslavm, 2 Sie 2008, 19:52

>dobra Panowie, trzeba poszukać, wypożyczyć i podzielić się z Wami wrażeniami:)

Dobra Panowie opowiem wam pewną historyjkę:

Pewien facet miał na testach Anthema MCA50 za 10000zł. Był ZACHWYCONY. Do tego planował wymienić jeszcze kabelki na ciut lepsze, a że system mch to koszt przewidywany był na około 3500zł( cirka 30m kabli). Ale popatrzył w cennik a tam ANTHEM STATEMENT A5 za 12000zł (!). Wysłuchanie A5 spowodowało szczękozwis posuwistozwrotny i zupełne zapomnienie o wymianie kabelków :-D

Tak więc uważajcie aby się nie zagalopować z kabelkami, bowiem często ta sama kasa włożona w elektronikę czy też kolumny daje efekt W I E L O K R O T N I E lepszy. Przy czym chcę podkreślić że słyszę różnicę w dźwięku po podłączeniu lepszych kabli głośnikowych, interkonektów i nie jestem kablosceptykiem. Ale kablofascynacje także mam za sobą. Po prostu starannie liczę pieniądze ;-)

pozdr

wolf, 2 Sie 2008, 20:21

możesz być pewien Wolfie, że kable traktuję jedynie jako dodatek - jak większość świadomych słuchaczy. Gdyby było inaczej, to nie 'szpąciłbym' grosza i nie zatruwał kolegom głowy prośbami o poradę:) Mam swój wymarzony zestaw Primare i raczej nie zanosi się na zmiany - no może kolumny na Signature, ale do tego dłuuuuga droga jeszcze:) - więc kabelkami trzeba dopieścić klocuszki.

=> radoslavm

Powiem tak, okabluj wszystko tanimi antykablami i dokup końcówkę mocy A 30.2 - zrób bi-amping, a potem niech Ci ktoś podłączy kable za xxxxxxx kzł przy rezygnacji z bi-ampingu......

zyzio, 3 Sie 2008, 10:48

Dzięki, ale to już jak dla mnie za wysokie progi:) Jestem zadowolony z tego co mam i chcę przy tym pozostać jak najdłużej. Może kiedy moja płytoteka ze 100 CD wzrośnie do 1000... Bo chyba o słuchanie muzyki nam wszystkim chodzi. Choć kiedy czytam Twoje 'o mnie' to na prawdę chciałoby się:))

Napisałem do Pana Andrzeja Witka i okazało się, że raczej nie będzie większych problemów z wypożyczeniem kabli Sonus Oliva na odsłuch. Prawdopodobnie wezmę XLRy i RCA na Bullet Plugach(Pan Andrzej bardzo je chwali). W międzyczasie może gdzieś znajdę Anticable, albo po prostu kupię bo 200$ to jeszcze nie jest tak strasznie drogo.

Z USA od jakiegos goscia, ktory sprzetem i kablami handluje, ma 433 opinie i same pozytywy... Pierwszy moj tego typu zakup. Mam nadzieje, ze nie znalazlem sie w gronie frajerow wydymanych przez Yankesow ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.