Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Krótko i treściwie: poucz się chłopczyku historii, bo nie wiesz o czym piszesz. Podnieś swój poziom, bo jak na razie to tylko ty jesteś totalnym prymitywem. Pozdrawiam.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Krótko i treściwie: poucz się chłopczyku historii, bo nie wiesz o czym piszesz. Podnieś swój poziom, bo jak na razie to tylko ty jesteś totalnym prymitywem. Pozdrawiam.

Father_PiO, twierdzenie że powodem stosowania EF86 w dawnych konstrukcjach są g.niane elementy, małe pojemności elektrolitów, globalna pętla sprzężenia do 40dB itd. jest głupie, prymitywne i świadczące o podstawowych brakach w edukacji. Czegoś równie durnego dawno nawet tu nie czytałem. Myślę, że to wystarczy za odpowiedź, nie wyrwaną z kontekstu do czasu zniknięcia Twoich wpisów. A wpisy znikną na pewno, choćby w trosce o nie czynienie wody z mózgu nie zorientowanym w temacie.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

piotr_37, 27 Maj 2010, 00:39

>w starszych konstrukcjach w pierwszym stopniu stosowano często lampę EF86 ,jednak w współczesnych konstrukcjach

>przeważają stopnie na podwójnej triodzie ,jaki jest tego powód ?

Typowe źródła w tamtych czasach dostarczały sygnał liczony w ułamkach wolta, głównym źródłem muzyki wysokiej jakości był gramofon z wkładką magnetyczna dostarczający pojedyńcze miliwolty, dziś praktyczna norma to ponad 2V.

Poszperałem w sieci odnośnie EF86 i widzę iż w gitarowcach np.Marshall są chętnie stosowane do dziś , względem barwy dźwięku itp. cech jest również chwalona w konstrukcjach wzmacniaczy hifi czyli po prostu trzeba samemu zaaplikowć i sprawdzić .

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

gagacek, 29 Maj 2010, 08:18

Żeby nie być gołosłownym, podaję jedno ze źródeł:

Claus Byrith, konstruktor zaprzyjaźniony z Perem Lundahlem: Power Amplifiers with valves - an approach and a practical circuit" http://www.lundahl.se/pdfs/claus_byrith/amplifier_30wpp.pdf

"The sensitivity is high. WITH THE 30dB OF NEGATIVE FEEDBACK, PRESCRIBED BY MULLARD, 200 mV

in will produce full output."

Jest więc oczywiste, że takie zalecenia były, że bardzo głębokie sprżężenia stosowane były, a gagacek po raz kolejny popisał się tylko chamską wypowiedzią. Pozdrawiam.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

A żeby mieć pełną moc z 200mV sygnału, i to z 30-decybelowym GNF, trzeba było mieć bardzo wysokie wzmocnienie, stąd użycie wzmacniacza napieciowego na pentodzie.

Father_PiO

>Jest więc oczywiste, że takie zalecenia były, że bardzo głębokie sprzężenia stosowane były /../ + inwektywy

Przepraszam, ale to jest odpowiedź w stylu: "tak, tramwaje też były czerwone".

Nie będę prowadził tak wybitnie głupiej polemiki. Jest cała masa wybitnych wzmacniaczy stosujących EF86, zaprojektowanych dokładnie odwrotnie do tego co twierdzisz. Tyle warte to twoje pisanie, niestety. Mam nadzieję że oprócz wycinania twoich wypocin ktoś się nad tobą zlituje i twojego klona też trwale zablokuje.

piotr_37

>Poszperałem w sieci odnośnie EF86 i widzę iż w gitarowcach np.Marshall są chętnie stosowane do dziś

Oczywiście! Bo to jest wyśmienita lampa. Bardzo polecam Tobie próby, jakby coś to zapraszam na pw, nie mam ochoty polemizować z pewnymi hmm... indywiduami.

Trochę sensu poproszę.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

"Jest cała masa wybitnych wzmacniaczy stosujących EF86, zaprojektowanych dokładnie odwrotnie do tego co twierdzisz."

Jeśli jest ich "cała masa", to proszę, podaj zaledwie pięć przykładów. Pokaż choć raz, że nie jesteś gołosłownym trollem ;-)

Admin: Dlaczego Father_PiO, dawny coś_tam pio, trwale zabanowany za prymitywizm i chamstwo pisze bez problemów pod nowym nickiem? Jeśli administratorzy na to przyzwalają to chyba są świadomi tego, że tak zarządzane forum nigdy nie wróci do formy.

Trochę sensu poproszę.

Powiem iż zastanawiałem się nad schematem poniżej, z tym iż 6CG7 dałbym 6SN7 oczywiście po odpowiednich zmianach bo z tego co się orientuję odpowiednikiem 6CG7 jest ECC82/6FQ7/6N1P , generalnie do układu PP na EL34 jest sporo schematów , tylko problem wybrać ten właściwy :| ,i raczej nie chodzi mi o stopień skomplikowania ale o walory brzmieniowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piotr_37, 29 Maj 2010, 15:56

>Powiem iż zastanawiałem się nad schematem poniżej, z tym iż 6CG7 dałbym 6SN7 oczywiście po

>odpowiednich zmianach bo z tego co się orientuję odpowiednikiem 6CG7 jest ECC82/6FQ7/6N1P

6CG7 jest elektrycznym odpowiednikiem lampy 6SN7, tyle ze na innym cokole. Spokojnie możesz wstawić 6SN7 bez żadnych zmian w schemacie.

>generalnie do układu PP na EL34 jest sporo schematów , tylko problem wybrać ten właściwy :| ,i

>raczej nie chodzi mi o stopień skomplikowania ale o walory brzmieniowe.

Grunt to dopbre trafa. No i zasilanie możesz zrobić na półprzewodnikach. Będzie prościej i lepiej.

piotr_37, 29 Maj 2010, 15:56

jest taka seria końcówek (vintage) EICO na EL34

W niższych jak HF-50, na we były ECC83, w topowej HF-60 siedzi EF86

i g. prawda, że chodzi o wzmocnienie bo dedykowany preamp HF-85 dowala ponad miarę

HF86 jest po prostu bardziej przeźroczysta; tylko, że ja stosuję ją w triodzie

ale niech pozostaną w obiegu opinie głoszone przez Fatra; może przynajmniej szybko nie podrożeje

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

piotr_37

wybranie przez Ciebie odpowiedniej aplikacji jest podyktowane pierwotnym Twoich traf głośnikowy

no i tu ktoś mógłby się wypowiedzieć w temacie pierwotnego

HF-60 PP na trafach Acro TO330 ma 3800 Dla EL34, KT88 i 6550 + parallel KT66, 807 etc.

Acro robił też trafo TO340 dla KT88 i 6550 (pod self bias) z R 5000

czyli dla EL34 - od 3500 do 6600 zależnie od napięcia A ?

mamel

>czyli dla EL34 - od 3500 do 6600 zależnie od napięcia A

Przekładnię możesz zmienić obciążeniem ale nie będziesz miał zgodnego ultralinear.

Trochę sensu poproszę.

wróć: Przekładnię możesz zmienić zgodnie z obciążeniem

Trochę sensu poproszę.

czyli mając konkretne trafo z konkretną przekładnią muszę przykładową aplikację przeliczyć pod kątem obciążenia do posiadanego trafa

>mamel

Czyli trafo 6,6k nie bardzo w tej aplikacji EICO HF-86 ?

> McGyver

O prostowniku na diodach krzemowych to myślałem od początku , sądziłem iż piszesz o stabilizacji na Mosfecie bo i takie aplikacje często spotykane fakt iż częściej w preampach.

piotr_37

nie wiem czy 6.6k nie bardzo, pewnie dałoby radę, poczekajmy na jakieś wpisy

tam jest jeszcze driver różnicowy, który jedni chwalą a innym się nie podoba; też warto poczekać na opinie

piotr_37, 29 Maj 2010, 10:41

>Poszperałem w sieci odnośnie EF86 i widzę iż w gitarowcach np.Marshall

Akurat gitarowce to całkiem inna historia, tam wzmocnienia bywają astronomiczne, lampy przewoltowane i trafa przesterowane wzmocnienie tez potrzebne jest większe.

Gitarzysta bynajmniej czegoś innego oczekuje od wzmacniacza niż audiofil.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.