Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

udalo mi sie złozyć uklad jak pisalem, za pcm1704

pcm1704 - pracuje na i/v 10ohm i sowter 8347 - dalej bezpośrednio przez grid R=100ohm na układ Aikido first step na ecc88 (10mA) - to GRA.

i tutaj uwaga odnosnie zasilania CRC(120-150ohm-120) które zamienilem na CLC - poczatkowo (120-10H-120) szybko, duzo szczególu z selektywną srednicą. zamiana na

(680-10H-120) powrócił misiek, wolniej, wycofało srednie - czyzby duzy kondensator musiał sie ulozyc i wygrzać? cdn...

a moze jakies uwagi bardziej doswiadczonych forumowiczow??

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy ktoś się orientuje czy w psud można robić ( i ewentualnie jak ) symulację dla mostka hybrydowego: 2 diody krzemowe + duodioda ?

Istnieje możliwosć edycji prostowników, sprawdź, czy element "BRIDGE25" istnieje w bibliotece jako całość - mostek, czy jako 4 razy dioda. W pierwszym przypadku - da się, w drugim - nie da się. Nie mam go "pod ręką", więc sam nie mogę sprawdzić.

• 3 tygodnie później...

Wzmacniacz o podobnym schemacie na EL34.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Dzięki za schematy,przepraszam ale chodziło mi o schematy na EL 34 SE,prosze ponieważ niemrawo poruszam sie po sieci,ponawiam pytania o namiary kto przewija trafa i ma w ofercie dławiki

Witam

Dzięki za schematy,przepraszam ale chodziło mi o schematy na EL 34 SE,prosze ponieważ niemrawo poruszam sie po sieci,ponawiam pytania o namiary kto przewija trafa i ma w ofercie dławiki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Porozmawiaj z tym sprzedawcą z all... 4pietro4

Nurtuje mnie zagadnienie czy na transformatorze głośnikowym na jego stronie wtórnej stosować rezystor zabezpieczający ? ,o wartości od 200-400R ?

Nurtuje mnie zagadnienie czy na transformatorze głośnikowym na jego stronie wtórnej stosować rezystor zabezpieczający ? ,o wartości od 200-400R ?

Ja zawsze daję 680R

o.k dobrze rozumiem iż ten rezystor zabezpiecza nam transformator w przypadku gdy odłączymy głośnik ?

Tak jest. Trafo głośnikowe jest za drogie, żeby ryzykować w razie się straci.

Tak jest. Trafo głośnikowe jest za drogie, żeby ryzykować w razie się straci.

A jakiej mocy powinien być rezystor i czy jego wartość jakoś zależy od parametrów trafa ?

Mam jeszcze jedno pytanko : jakie rezystory najlepiej się spisują w roli bleederów metalizowane, węglowe, bez znaczenia ?

A jakiej mocy powinien być rezystor i czy jego wartość jakoś zależy od parametrów trafa ?

Mam jeszcze jedno pytanko : jakie rezystory najlepiej się spisują w roli bleederów metalizowane, węglowe, bez znaczenia ?

Dla lamp EL34 daję 1W, dla KT88 - 2W. Materiał bez znaczenia.

W roli bleederów 220K/2W, też obojętnie jakie. Ale bleedery siedzą w zasilaczu równolegle do kondensatorów filtra.

Materiał bez znaczenia. - może i bez znaczenia lecz Amerykanie nie dawali (nie spotkałem) węglowych w katodach

(to tak na marginesie)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Materiał bez znaczenia. - może i bez znaczenia lecz Amerykanie nie dawali (nie spotkałem) węglowych w katodach

(to tak na marginesie)

Nie mówimy o rezystorach w katodach.

Nie mówimy o rezystorach w katodach. - czytaj także to co w nawiasach

Szanowane f-my nic nie dają na wtórnym. Ale można odpowiedni warystor

Sorry za pomieszanie wątków. Rozumiem, że ten rezystor na wtórnym paprze dźwięk ? Odnośnie bleederów to chodziło mi o rezystory w zasilaczu a nie w katodach.

(to tak na marginesie)

Tu się chyba nie mogę zgodzić. Rikeny i Kiwame są też węglowe. Nie wierzę, że nie były stosowane w amerykańskich komercyjnych konstrukcjach na katodach.

W jakich nawiasach? Sprawa wartości i rodzaju tych rezystorów zaczęła się od postu nr #1090. Poniżej schemat wzmacniacza mocy szanowanej firmy Dynaco. Sprawa nie dotyczy kwestii, czy koniecznie trzeba dawać rezystor na wtórnym, ale jeśli ktoś już chce tak dla bezpieczeństwa postąpić, to jaką wartość powinien on mieć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mając trafo z odczepami 4R i 8R a korzystając z 4R rezystor dajemy na odczepie 8R ? czy jest to obojętne ?

Zrób tak jak na schemacie Dynaco.

toptwenty - ślepy jestem i pojąć schematu nie potrafię - gdzie i jaki jest ten rezystor "zabezpieczający" na wtórnym uzwojeniu w zamieszczonym przez Ciebie obrazku?

toptwenty - ślepy jestem i pojąć schematu nie potrafię - gdzie i jaki jest ten rezystor "zabezpieczający" na wtórnym uzwojeniu w zamieszczonym przez Ciebie obrazku?

<pojąć schematu nie potrafię>

Na tym rysunku lepiej zobaczysz (dotyczy wzmacniacza na lampach EL34). Czy pojmiesz schemat, tego nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponawiam pytanie : czy ten rezystor może mieć wpływ na dźwięk ?

Wstawić sprawdzić empirycznie ;) ,wstawiłem 720R bo taki miałem i nie zauważyłem różnicy.

Wstawić sprawdzić empirycznie ;) ,wstawiłem 720R bo taki miałem i nie zauważyłem różnicy.

Najpierw kurcze muszę dokończyć wreszcie wzmacniacz :-( Dam na początku profilaktycznie ten rezystor a później sprawdzę jak gra bez niego. W układzie SE jego działanie będzie takie samo jak w PP ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.