Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Bez stabilivolta masz ten sam prąd ?

Bez stabiliwolta nie próbowałem bo przecież siatka g2 musi mieć jakieś napięcie zbliżone do napięcia anodowego, u mnie 150V.

14mA to prąd płynący przez rezystor między stabiliwoltem a B+, czyli prąd płynący przez stabiliwolt + prąd płynący do siatki g2 lampy C3g.

Prąd siatki g2 wynosi 1,6mA (jest na rysunku).

Bez stabiliwolta nie próbowałem bo przecież siatka g2 musi mieć jakieś napięcie zbliżone do napięcia anodowego, u mnie 150V.

14mA to prąd płynący przez rezystor między stabiliwoltem a B+, czyli prąd płynący przez stabiliwolt + prąd płynący do siatki g2 lampy C3g.

Prąd siatki g2 wynosi 1,6mA (jest na rysunku).

OK ale to możesz chyba uzyskać zwiększając wartość rezystora Rg2 do 100k ?

Nie bardzo rozumiem, który rezystor mam zwiększyć?

Rezystory Rg2=1K jak i Rg1=1K pełnią funkcję gridstopperów, czyli rezystorów zapobiegających wzbudzaniu się lampy. Najczęściej, z tego co czytałem, stosuje się wartości od 100R - 1K w tym miejscu w przypadku pentod.

Nie bardzo rozumiem, który rezystor mam zwiększyć?

Rezystory Rg2=1K jak i Rg1=1K pełnią funkcję gridstopperów, czyli rezystorów zapobiegających wzbudzaniu się lampy. Najczęściej, z tego co czytałem, stosuje się wartości od 100R - 1K w tym miejscu w przypadku pentod.

Sorry niejasno napisałem ten rezystor 12k bez stabilivolta normalnie ustala prąd siatki.

Sorry niejasno napisałem ten rezystor 12k bez stabilivolta normalnie ustala prąd siatki.

Sugerujesz aby zwiększyć napięcie na siatce g2? Mogę spróbować, chociaż aktualnie, względem katody jest 148V a to bardzo blisko 150V z datasheet, a prądy zupełnie się niezgadzają.

Sugerujesz aby zwiększyć napięcie na siatce g2? Mogę spróbować, chociaż aktualnie, względem katody jest 148V a to bardzo blisko 150V z datasheet, a prądy zupełnie się niezgadzają.

Sorry, nie chciałem ci namieszać w układzie :-) Poniżaj załączam przykłady aplikacji C3G w pentodzie bez stabilivolta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Generalnie to ta lmpka częściej jest aplikowana w triodzie a w pentodzie raczej C3M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry, nie chciałem ci namieszać w układzie :-) Poniżaj załączam przykłady aplikacji C3G w pentodzie bez stabilivolta.

Nie ma sprawy. Stabiliwolt jest o tyle lepszy, że napięcie na siatce g2 się nie zmienia w momencie zmiany obciążenia zasilacza, czyli zmiany napięcia B+.

c3g również jest stosowana często jako pentoda, ale podobno w triodzie gra lepiej, tyle, że trzeba mieć dławik na obciążenie albo CCS'a.

Dzięki za pomoc, spróbuję jeszcze zwiększyć napięcie na siatce g2 i zobaczymy co się stanie.

Witam Panowie mam pytanie czy znacie jakis fajny dobrze brzmiacy projekt koncowki mocy na el34 ?? najlepiej z opisem uruchomnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten zrobiłem i gra do dziś, z tym iż na dzień dzisiejszy EL34 w układzie UL i autobias, ten również

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam, prośba o podpowiedź. Jak liczyć wartość protection resistance ( rezystancja źródła/transformatora, sorry nie jestem pewien jak to będzie po naszemu ) dla duodiody prostowniczej w mostku hybrydowym ? Chodzi o minimalną dopuszczalną wartość dla konkretnej duodiody przy ustalonym napięciu.

Witam, prośba o podpowiedź. Jak liczyć wartość protection resistance

Minimalna dopuszczalna wartość rezystancji transformatora powinna być podana w datasheet danej lampy. W przypadku mostka hybrydowego jest ona taka sama.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Minimalna dopuszczalna wartość rezystancji transformatora powinna być podana w datasheet danej lampy. W przypadku mostka hybrydowego jest ona taka sama.

OK Dzięki.

Mogę jeszcze dodać że ten parametr jest istotny kiedy lampa pracuje na filtr C, CRC lub CLC. Gdybyś zastosował filtr LC, rezystancja transformatora nie ma żadnego znaczenia.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Mogę jeszcze dodać że ten parametr jest istotny kiedy lampa pracuje na filtr C, CRC lub CLC. Gdybyś zastosował filtr LC, rezystancja transformatora nie ma żadnego znaczenia.

A w przypadku filtra CLC z bardzo małą pojemnością za prostownikiem ?

A jaką to konkretnie pojemność?

A jaką to konkretnie pojemność?

2,2 - 4,7 uf dla lampy gz34 ? Drugi kondensator będzie miał znacznie większą wartość nawet 100x większą. Oczywiście zdaję sobie sprawę ze znacznego spadku napięcia w takim układzie.

Jeżeli kilka uF to rezystancja transformatora nie będzie tu istotna i nie musisz się nią przejmować. Drugi kondensator nie jest istotny. Ten parametr jest istotny dla filtrów z kondensatorem na początku z powodu ograniczonych możliwości emisji katody. Jak wiadomo kondensator jest doładowywany krótkimi impulsami prądowymi których wartość znacznie przekracza prąd pobierany przez urządzenie. Szczytowa wartość jest tym większa a czas trwania tym krótszy, im większy jest kondensator. Wartość ta jest ograniczona poprzez rezystancję transformatora (nie tylko przez to oczywiście). Stąd wynika ten parametr dla danej lampy. Gdyby transformator był idealny, tzn. miał zerową rezystancję, wówczas te impulsy doładowujące byłyby zbyt duże do możliwości danej lampy co skróciłoby jej żywot nawet wtedy kiedy średni prąd mieściłby się w granicach normy. W przypadku filtrów LC nie ma to znaczenia ponieważ niezależnie od rezystancji transformatora przez lampę będzie płynął prąd zbliżony do pobieranego przez urządzenie, ponieważ dławik nie dopuszcza do powstania impulsów doładowujących kondensator. Pisząc dla uproszczenia ,,rezystancja transformatora,, w tym konkretnym temacie, mam na myśli rezystancję zastępczą transformatora przeniesioną na stronę wtórną.

Oczywiście zdaję sobie sprawę ze znacznego spadku napięcia w takim układzie.

Pierwszym kondensatorem będziesz mógł w pewnych granicach zmieniać Uwyj. zasilacz w razie potrzeby. Za filtrem LC lub CLC z małym kondensatorem zawsze będzie niższe napięcie niż za dużym C lub CLC, ale za to LC działa trochę jak stabilizator napięcia.

Jeżeli kilka uF to rezystancja transformatora nie będzie tu istotna i nie musisz się nią przejmować. Drugi kondensator nie jest istotny. Ten parametr jest istotny dla filtrów z kondensatorem na początku z powodu ograniczonych możliwości emisji katody. Jak wiadomo kondensator jest doładowywany krótkimi impulsami prądowymi których wartość znacznie przekracza prąd pobierany przez urządzenie. Szczytowa wartość jest tym większa a czas trwania tym krótszy, im większy jest kondensator. Wartość ta jest ograniczona poprzez rezystancję transformatora (nie tylko przez to oczywiście). Stąd wynika ten parametr dla danej lampy. Gdyby transformator był idealny, tzn. miał zerową rezystancję, wówczas te impulsy doładowujące byłyby zbyt duże do możliwości danej lampy co skróciłoby jej żywot nawet wtedy kiedy średni prąd mieściłby się w granicach normy. W przypadku filtrów LC nie ma to znaczenia ponieważ niezależnie od rezystancji transformatora przez lampę będzie płynął prąd zbliżony do pobieranego przez urządzenie, ponieważ dławik nie dopuszcza do powstania impulsów doładowujących kondensator. Pisząc dla uproszczenia ,,rezystancja transformatora,, w tym konkretnym temacie, mam na myśli rezystancję zastępczą transformatora przeniesioną na stronę wtórną.

Pierwszym kondensatorem będziesz mógł w pewnych granicach zmieniać Uwyj. zasilacz w razie potrzeby. Za filtrem LC lub CLC z małym kondensatorem zawsze będzie niższe napięcie niż za dużym C lub CLC, ale za to LC działa trochę jak stabilizator napięcia.

Super, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanko w temacie zasilania. Dręczy mnie poniższy schemat ze strony Johna Broskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) shunt regulator [1].png

W jaki sposób w tym układzie ustalane jest napięcie -10,8v na siatce el84 oraz jej prąd ? Domyślam się, że za pomocą rezystora 200R przez, który prawdopodobnie przepływa również prąd obciążenia ale niestety coś mi się nie zgadza w rachunkach. Może jakaś literówka. Rezystor 119 został dobrany jako odwrotność gm pentody dla określonego napięcia w tym przypadku 250v.

Tutaj link do całej strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domyślam się, że za pomocą rezystora 200R

Tak właśnie jest, rachunki też się zgadzają. przez ten rezystor płynie prąd lampy + prąd obciążenia. Ponieważ Iobc jest 40mA, to przez lampę musi płynąć 14mA co daje 54mA, co daje spadek 10,8V na rezystancji 200 Ohm. Rezystor 1/gm nie został dobrany ze względu na napięcie 250V a ze względu na gm lampy.

Tak właśnie jest, rachunki też się zgadzają. przez ten rezystor płynie prąd lampy + prąd obciążenia. Ponieważ Iobc jest 40mA, to przez lampę musi płynąć 14mA co daje 54mA, co daje spadek 10,8V na rezystancji 200 Ohm. Rezystor 1/gm nie został dobrany ze względu na napięcie 250V a ze względu na gm lampy.

OK tylko to gm zmienia się chyba wraz ze zmianą napięcia na anodzie ( pewnie nieznacznie ale jednak - wartość 1/gm musi być dobrana precyzyjnie od tego zależy skuteczność tego shunt regulatora ). Prawdopodobnie wybrał 250v bo dla tego napięcia jest wykres w karcie Mullarda dla innych niestety nie ma. Co do tych rachunków oczywiście się zgadzam, ale jaki prąd płynie przez rezystor 1/gm = 119R bo ze schematu wynika, że 56mA ?

OK tylko to gm zmienia się chyba wraz ze zmianą napięcia na anodzie

Nie precyzyjnie się wyraziłem, rezystor został dobrany ze względu na gm lampy dla tego napięcia. Przez rezystor 1/gm płynie taki sam prąd jak przez Rk czyli 54mA, jak sobie z tej wartości przeliczysz spadek na nim to wyniknie z tego że napięcie zasilania będzie się bardzo minimalnie różnić w stosunku do tego na schemacie. Trudno to uznać za niezgadzający się rachunek:)

Nie precyzyjnie się wyraziłem, rezystor został dobrany ze względu na gm lampy dla tego napięcia. Przez rezystor 1/gm płynie taki sam prąd jak przez Rk czyli 54mA, jak sobie z tej wartości przeliczysz spadek na nim to wyniknie z tego że napięcie zasilania będzie się bardzo minimalnie różnić w stosunku do tego na schemacie. Trudno to uznać za niezgadzający się rachunek:)

OK No to teraz już wszystko jasne. Mam tylko małą zagwozdkę z dokładnym obliczeniem gm dla wyższego napięcia ( ok 300v - brak wykresów ). Planuję zastosować lampę e84l, która ma wyższe dopuszczalne anodowe. Czy istnieją jakieś sprytne metody obliczania gm ? Jeśli dobrze kojarzę to wartość gm to współczynnik kierunkowy stycznej w punkcie wyznaczonym przez określone Ia do krzywej wyznaczonej przez określone napięcie anodowe na wykresie charakterystyki siatkowej lampy.

Czy istnieją jakieś sprytne metody obliczania gm ?

Napewno są jakieś fantazyjne wzory na to, nie korzystałem z nich z braku potrzeby. Gm jest nieliniowe w zależności od punktu pracy, ale nie będzie się bardzo różnić pomiędzy 250V a 300V. Można to określić doświadczalnie jeśli nie ma charakterystyk dla konkretnego napięcia. W artykule poniżej nieco na ten temat, i jeszcze chki mullarda dla el 84. Powinno to wystarczyć do Twoich celów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napewno są jakieś fantazyjne wzory na to, nie korzystałem z nich z braku potrzeby. Gm jest nieliniowe w zależności od punktu pracy, ale nie będzie się bardzo różnić pomiędzy 250V a 300V. Można to określić doświadczalnie jeśli nie ma charakterystyk dla konkretnego napięcia. W artykule poniżej nieco na ten temat, i jeszcze chki mullarda dla el 84. Powinno to wystarczyć do Twoich celów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz dzięki. Chyba faktycznie spróbuję z wykresem dla 250v.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Przymierzam się do SE na EL509 i miotam się z wybraniem korzystnego B+

EAR859 miał 500V i grał do d..., Danielak jedzie w swoim z 400V

Ukryta Zawartość

a ruskie nie wychylają się ponad 300V

nie ogarniam tej filozofii "lampy prądowej", ma to związek ze stromą charakterystyką ale dalej pustka w mózgu

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 miesiące później...

Panowie, pilna prośba o pomoc. Testuję poniższy układ wg pomysłu Johna Broskie.

Ukryta Zawartość

Z braku laku zastosowałem słabsze trafo z którego wyciskam +150/-150v. W dzielniku żarzenia zastosowałem zastępczo rezystory 1M zamiast 330k i 2M2 zamiast 1M. Zasilacz klasycznie CLC ( 100uf/10H/100uf ) symetrycznie na obydwu gałęziach ( masa połączona z środkowym odczepem anodowego ). Napięcia (+/-) wyglądają na całkiem stabilne i dość równe. Żarzenie stabilizowane a lampy żarzą się prawidłowo ( wizualnie ). Niestety na pierwszym dzielniku mam napięcie odpowiednio 30v (+) i 60v (-) a na drugim (+-) 50v. Prawidłowo powinno być odpowiednio ok 50v, 100v i 75v. Na wyjściu napięcie wynosi 15v a powinno oscylować w granicach 0v. W związku z tym mam pytania:

1) czy rezystory na dzielniku żarzenia nie mają zbyt dużej wartości ?

2) czy potencjał żarzenia dla gałęzi (-) nie powinien być przyłożony odwrotnie tj do + zamiast tradycyjnie do - ?

Mile widziane wszelkie sugestie. Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

1) czy rezystory na dzielniku żarzenia nie mają zbyt dużej wartości ?

ad.1 Dałeś prawie trzykrotnie większą wartość niż na schemacie.

Zbyt mały prąd płynący przez te rezystory, może być powodem niestabilności napięć.

2) czy potencjał żarzenia dla gałęzi (-) nie powinien być przyłożony odwrotnie tj do + zamiast tradycyjnie do - ?

ad.2 To tylko wycinek schematu, trudno wyrokować o odwrotności polaryzacji napięć.

Swoją drogą, przerabiałem kilka schematów z tego portalu i zdarzały mi się pewne problemy z ich uruchomieniem, bądź utrzymaniem właściwych napięć i symetrii wewnątrz układowej, skutkującej 0V DC w newralgicznych miejscach.

ad.1 Dałeś prawie trzykrotnie większą wartość niż na schemacie.

Zbyt mały prąd płynący przez te rezystory, może być powodem niestabilności napięć.

ad.2 To tylko wycinek schematu, trudno wyrokować o odwrotności polaryzacji napięć.

Swoją drogą, przerabiałem kilka schematów z tego portalu i zdarzały mi się pewne problemy z ich uruchomieniem, bądź utrzymaniem właściwych napięć i symetrii wewnątrz układowej, skutkującej 0V DC w newralgicznych miejscach.

ad.1 Podmienię profilaktycznie te rezystory. Takie wartości akurat miałem pod ręką. Inna proporcja wynika z niższego napięcia niż na schemacie. Na schemacie jest błąd i w gałęzi (-) dzielnika żarzenia powinno być -150v.

ad.2 Niestety nic więcej nie ma. PSU zrobiłem wg własnego pomysły tak aby uzyskać +-150v. Żarzenie mam stabilizowane ( osobno dla + i - ) ale nie jestem pewien czy w przypadku ujemnych napięć anodowych do której nogi żarzenia powinien być przyłożony potencjał z dzielnika (-) i czy w ogóle żarzenie nie powinno być odwrócone stronami.

Przepraszam, nie dodałem że zastosowałem lampy e88cc ( żarzenie piny 4,5 ).

Mógłbyś w oryginalny schemat dopisać wartości napięć pod oryginalnymi?

Witam, przelutowałem rezystory w dzielniku żarzenia ale niestety niewiele to pomogło. Poniżej naniesione ( zmierzone ) poprawki na schemat. Nie jestem pewien czy jedna z lamp działa nieprawidłowo, czy jest jakiś problem z potencjałem przyłożonym do żarnika gałęzi (-). Pytanie ogólne: co zrobić z żarzeniem dolnych lamp gałęzi (-). Być może J.Broskie przegiął z tymi wartościami rezystorów w dzielnikach AN stosuje 10 razy mniejsze. Kiedy zmniejszyłem wartości rezystorów dzielnika żarzenia napięcia nieznacznie wzrosły.

Żarzenie dla + i - mam zrealizowane jak poniżej. O anodowym pisałem powyżej.

Ukryta Zawartość

post-23270-0-51146200-1332789707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.