Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor a odległość od ekranu - TEST

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu wykonałem nowe testy projektora.

Nie wiem czy kiedykolwiek ktoś je próbował i zwrócił na to dużą uwagę.

Bez monitora odtwarzającego ten sam film, co projektor lub uruchomienie dwóch projektorów – bez tego test jest cieki do wykonania.

A wiec tak:

Włączyłem projektor i monitor – wszystko podpięte do k. graficznej, która ma dwa wejścia DVI. Prezentacją były zwiastuny HD

Odległość projektora od ekranu to około 3,5m bez zooma

Porównywałem cały czas kontrast miedzy obrazem z projektora,a monitorem LCD 17”

Monitor był górą. Próbowałem za pomocą pilota coś z działać, ale to na nic.

Przybliżyłem ekran do projektora. Teraz odległość to 2,5m.

Znów porównałem. Okazało się, że jest idealnie. Kontrast jak z monitora LCD to było to! Wszystkie kolory nabrały znaczenia. Były żywe!

Następnie znów przybliżyłem ekran. Tym razem około 2m od projektora. Kontrast itp. rewelacja jak poprzednio jednak trzeba było kontrast pilotem obniżyć znacznie, bo raziło w oczy!

Jaki jest wniosek?

Najlepiej za pomocą monitora przekonać się, jaka powinna być odpowiednia odległość twojego projektora od ekranu. Bo tak na oko bez drugiego urządzenia to zawsze będzie ci się zdawało, że jest okej.

Już teraz wiem dlaczego projektory kinowe mają po 2000ANSI

Z ciekawości uruchomiłem zwiastun mission_impossible_3-sb_h1080p!

Szczegółowość obrazu miedzy projektorem 854x480 ,a monitorem LCD 1280x1024 nie była widoczna. A jak była to prawie nie odczuwalna i trzeba było w pauzie szukać kilkadziesiąt sekund tych dodatkowych szczegółów. Jedynie, co dało się zauważyć to końcowe napisy delikatnie były schodkowe.

Wiec tu projektor otrzymuje ode mnie duży PLUS!

Przy okazji testowałem szary ekran przeze mnie wykonany. I powiem szczerze, ze zależy od sceny z filmu. W jednej scenie przyda się ekran biały, a w innej szary (przeważnie w ciemnych scenach, ale nie zawsze)

Może fotki po weekendzie cyknę, jeśli ktoś ma ochotę.

ja uzywam Iiyama HS431 (19 cali).

porównując kontrast do obrazu z projektora (ok. 100 cali) przy maksymalnym zoomie (x2) muszę z przyjemnością napisać, że AE900 wygrywa w cuglach. nawet nie ma co porównywać. przede wszystkim to co się rzuca w oczy do zdecyowanie większa głębia kolorów.

oczywiście w poprzednim Sony HS-1 nie wyglądało to aż tak dobrze.

masz oczywiście rację, że zmniejszając zakres generowanego obrazu (poprzez zoom) zyskujemy na kontraście.

ale w moim przypadku to niestety monitor musi równać do projektora, a nie odwrotnie.

ja bym chętnie obejrzał fotki.

u mnie przy 60-70 calach jest cacy!

Jednak biały wypada na monitorze korzystniej. Bardzo łagodny dla oczu (matowy).

Z kolei głębia czerni wygrywa na projektorze - również ostrość przy filmach (testowałem zwiastuny HD)

Ale powiem szczeże ,ze nie widziałem różnicy w ilosci detali w scenach nocnych miedzy monitorem ,a projektorem. Oba wypadły na piątke z plusem.

Monitor nie może być wzorcem, bo nowe projektory wg mnie generują ZDECYDOWANIE lepszy obraz.

To co się rzuca w oczy, to lepszy kontrast i głębie kolorów. I to nie są różnice minimalne, ale wg mnie to róznica co najmniej klasy.

Zgodzę się, że biel także bardziej podoba mi się na monitorze, ale o tym problemie AE900 już kiedyś pisałem.

Wczoraj obejrzałem sobie "Ruchomy zamek Hauru".

Są sceny, które wizualnie zapierają dech w piersiach :-)) i to pomimo wersji divx (wersja 2CD grupy JUPiT).

Np. ta ok. 49:30. kiedy Sophie wchodzi do pokoju Hauru. Tutaj w generowaniu obrazu monitor dzieli do projektora przepaść. Nie ma absolutnie czego porównywać.

• 4 tygodnie później...

A przy tej okazji: czy można powiedzieć że jedna z poniższych rozdzielczości jest najgorsza (która?) z punktu widzenia jakości oglądanego obrazu?

1/1280x1024

2/1366x768

3/1920x1080 (full hd of course to jest)

Jakew, 13 Lis 2006, 21:30

>A przy tej okazji: czy można powiedzieć że jedna z poniższych rozdzielczości jest najgorsza

>(która?) z punktu widzenia jakości oglądanego obrazu?

>

>1/1280x1024

>

>2/1366x768

>

>3/1920x1080 (full hd of course to jest)

Jeśli źródłem jest np. 1920x1080 to najgorszym będzie tutaj 1280x1024 ( zakładając że wyświetlamy cały kadr ).

A jeśli źródłem jest współczesna telewizja oraz współczesne dvds (takie jakie znamy od lat), to która rozdzielczość będzie najgorsza i najlepsza (z powyższych trzech)?

Witam forumowiczow,

Mam pytanie:

Czy obraz (o podstawie okolo 2m) wyswietlany z projektora panasonic pt-ae900 z odleglosci 4,5 metra nie straci zbyt wiele na jakosci? Nie chcialbym montowac projektora na suficie tylko na polce z tylu pokoju ale boje sie, ze 1100 lum. to moze byc zbyt malo. Czy moje obawy sa uzasadnione czy 4,5metra odleglosci to jeszcze miesci sie w granicach normy?

Wg projectorcentral.com jest to optymalne rozwiazanie przy zastosowaniu zoomu 1.24x ale chyba nie biora pod uwage porownania tego obrazu z obrazem z panela lcd. Czy bedzie on sporo 'bledszy' czy moze nie jest konieczne wyswietlanie z mniejszej odleglosci?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

maac dokładnie jak mowisz. Z projektoralcental nie biora tego pod uwage.

Bez porownania z monitorem ten test jest nie do zrealizowania.

Powyzej 130-140cm kolory sie rozchodzą. Nie są tak soczyste jak mowilem.

np. jesli wykonasz zoom na zdjecie -oddalisz , przyblizysz to kolory zachowają sie (na monitorz) / Nadal beda dobre. Na projektorze jest inaczej. Kolory uciekają. Są bladsze. Ostrosc moze zachowuje dobra ale kolory juz nie.

Jutro bede mial projektor. Postaram sie wrzucic fotki.

To kiepsko. Naprawde nie usmiecha mi sie wieszac projektora pod sufitem, poniewaz pomieszczenie jest jednoczesnie salonem a zwisajacy z sufitu kawal zelastwa (plastiku) raczej nie przysluzy sie jego urodzie.

Moze upchac go pod stol, ktory bedzie stal na srodku pokoju (czyli 2 metry od sciany, na ktorej bylby wyswietlany obraz)? Jak wtedy poradzic sobie z ukryciem kabli?

Jak ktos ma jakies pomysly to z checia je przeczytam. Ja tymczasem w poszukiwaniu odpowiedzi zaglebiam sie w odmety archiwum.

Kopyt25 --> Jaki model projektora testowales? Nie wiem jaki masz obecnie bo dosc zadko tu zagladam a w Twoim profiu sie nie moge doczytac ;)

Maac, wyswietlając z 4-5m nie stracisz nic na jakości jezeli bedziesz miał porządny projektor.

Ja tak wyswietlam i gwarantuje ze kolory są baardzo nasycone a ostrość jest rewelacyjna (sanyo z4).

Duże znaczenie ma optyka i wielkośc ekranu. Ekran o szerokości 2m nie jest wyzwaniem dla projektorów KD najnowszej generacji (jak P900 czy z4).

I daruj sobie podwieszanie jak nie chcesz. Nie jest to najlepsza ozdoba w salonie:)

testowałem Panasonica Pt 700 oraz Benq 5120

Kable mozesz ukruć pod dywanem. A pod dywanem na podłodze mozesz wykuć dziure na kable :D

Oczywiscie ze obraz szerokosci 2m. bedzie dobry. ale przy 130cm bedzie BARDZO dobry!

Konrado raczej tego nie zauwarzysz urzywając zoomu. Oko ludzkie - przynajmniej moje nie jest w stanie zapamietac obrazu jaki był 1sek temu. Bez porowniania nie ma szans.

Zrobie fotki i bedzie wszystko jasne!

Albo sami zrobcie forki . Obraz na 130cm i 200cm. Przypadszcie sie kolorom itp.

Nie zgadzam się kopyt. Jak wyświetlasz z bardzo bliska więcej światla odbija sie od ekranu i dlatego kolory wydają ci sie lepsze. W tym samym momencie czerń jest gorsza.

Kiedy projektor jest dalej łatwiej kontrolować czerń i detale cieni, a kolory można uzyskań też świetne kalibrując urządzenie.

Problem odleglosci mozna chyba rozwiazac montujac sprzet majacy 2000 lum.

Ja jednak ze wzgledu na dobra czern bede montowal tego panasa i nie potrzebuje wiekszej jasnosci. Zamierzam tak przygotowac pomieszczenie zeby mozna bylo je calkowicie zaciemnic. Rolety podgumowane + kotary chyba dadza rade zatrzymac wszelkie swiatlo nawet w dzien.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.