Skocz do zawartości
IGNORED

MAXO - zwrotnica aktywna.

Foksik

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ta zwrotnica mogłaby posłużyć do podziału pasma między monitorami, a modułami niskotonowymi? Monitory zasilane z jednej integry, a sekcja niska z drugiej. Chciałbym żeby zwrotnica ładnie ucięła monitory od dołu w granicach 200-250hz i resztę przerzuciła na moduły. Jest to możliwe? Gdzie zrealizuję regulację master volume i czy przy okazji będę mógł lekko sterować głośnością samego dołu? Może za wile wymagam, ale jeśli jest to możliwe z tym układem to ja się na to piszę.

Foksik - na forum nie ma porządnie opracowanego projektu zwrotnicy 3way z filtrami buforami i preampem.

Jeśli zechciałbyś być pionierem w tej kwestii, to jak dla mnie możesz być nawet patronem forum:)

Tu jest przykład tego co można zbudować z modułów systemu MAXO.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>rafaljakichmalo, 5 Maj 2010, 13:10

na forum jest doskonale zaprojektowana i przemyślana konstrukcja zwrotnicy 3way z filtrami buforami, korekcja bafle-step, i korekcją tweeterka ;p .....

Ukryta Zawartość

zacytuję konstruktora zdania dotyczące głównie modułu filtrów:

"7. Za przedwzmacniaczem są umieszczone opcjonalne dwa układy korekcyjne - niskotonowy i wysokotonowy. Niskotonowy służy do korekcji Bafle Step-u kolumny głośnikowej a wysokotonowy może służyć do podbicia góry jak ktoś tak lubi bądź ma już trochę przytępiony słuch i potrzebuje wyższych poziomów w zakresie wysokich tonów. Oczywiście korektory te są przewidziane jako opcjonalne i można je pominąć w torze sygnałowym (są trzy możliwości puszczenia sygnału dalej: sygnał bez żadnej korekcji, sygnał po korekcji niskotonowej Bafle Stepu, sygnał po korekcji nisko- i wysokotonowej)

8. Zwrotnica jest zaplanowana jako trójdrożna a filtry mogą być zrealizowane jako 1-, 2-, 3- lub 4-rzędu (2 sekcje Sallen-Key'a 2-rzędu) - u mnie pracują jako filtry 4-rzędu Linkwitza-Rileya ale można oczywiście zrealizować również filtry charakterystyce Bessela, Butterwortha czy Chebysheva przez dobór jedyne odpowiednich wartości rezystorów i kondensatorów. Oczywiście można zrezygnować z części układu i zasilać również zespoły dwudrożne bądź dwu i pół drożne.

9. Sekcje głośnika wysokotonowego i niskotonowego posiadają możliwość regulacji wzmocnienia w celu dopasowania poziomów głośności dla głośników o różnych efektywnościach - użyte zostały precyzyjne potencjometry cermetowe

10. Sekcja wysokotonowa posiada dodatkowo układ opóźnianiający w celu wyrównania fazy głośnika wysokonowego ze średniotonowym bądź nisko-średniotonowym, który ma zazwyczaj nieco opóźnioną fazę ze względu na głębiej umieszczony "środek akustyczny głośnika" i dłuższą drogę do uszu słuchacza.

11. Sekcja niskotonowa posiada dodatkowo opcjonalny korektor Linzkwitza dla głośników w obudowach zamkniętych (pozwala skorygować wysokie Qtc obudowy i obniżyć dolną częstotliwość przenoszenia kolumny)."

Ukryta Zawartość

Siegfred Linkwitz poleca nieco inny sposób łączenia filtrów (kaskadowy a nie równoległy) w układach wielodrożnych (szczególnie dla 4 dróg, chociaż częściowo też już dla 3 dróg):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Crossover topology mistakes

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a moze juz czas przerzucic sie na DSP do takich zastosowan ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 158963-minidsp-kits-our-answers-your-technical-questions.html

Ukryta Zawartość

moduly sa na SigmaDSP Analoga wiec przy odrobinie wysilku mozna do tego podlaczyc SigmaStudio i mozliwosci sa nieograniczone - mozna wcisnac setki filtrow o dowolnch charaktrystykach :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden,

podany przeze mnie przykład można poprawić w/g zaleceń Linkwitza przepinając jeden przewód. Nie wiem czy korzyści fazowe będą warte dwukrotnego przepuszczania sygnału przez filtr. Sam linkwitz pisze, że sposób łaczenia jest istotny, gdy częstotliwości podziałów są blisko siebie.

Zwróć uwagę, że zakłada on że suma sygnałów na wyjściu zwrotnicy ma być równa sygnałowi na wejściu. W praktyce nie koniecznie o to nam chodzi. Przecież celem tego układu jest dopasowanie do siebie głośników, które nie są liniowe ani amplitudowo ani fazowo.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Na prośbę kolegi zamieszczam zdjęcie przykładowej zwrotnicy dwudrożnej drugiego rzędu, opartej o moduły MAXO.

Sygnał z przedwzmacniacza wchodzi gniazdami z prawej, płytki z przodu to regulowane filtry górno i dolnoprzepustowe, z tyłu bufory wyjściowe z potencjometrami regulującymi głośność, osobno sekcji nisko i wysokotonowej.

Na zdjęciu nie ma przewodów zasilających poszczególne sekcje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Na prośbę kolegi zamieszczam zdjęcie przykładowej zwrotnicy dwudrożnej drugiego rzędu, opartej o moduły MAXO.

Sygnał z przedwzmacniacza wchodzi gniazdami z prawej, płytki z przodu to regulowane filtry górno i dolnoprzepustowe, z tyłu bufory wyjściowe z potencjometrami regulującymi głośność, osobno sekcji nisko i wysokotonowej.

Na zdjęciu nie ma przewodów zasilających poszczególne sekcje.

No właśnie zwrotnica widoczna na zdjęciu miała do mnie przyjść. Bezskutecznie próbuję skontaktować się z Foksikim. Mam nadzieję, że czyta ten wątek, bo zwrotka już dawno opłacona, a tu żadnego odzewu.

• 11 miesięcy później...

Ja od pewnego czasu myślę nad przestrajaną zwrotnicą analogową o nachyleniu 18 albo 24dB w oparciu o układ filtru zmiennych stanu. Potrzbne są czterokrotnie sprzężone potencjometry o charakterystyce 'C' chyba, że odwrócić skalę to może być 'B'. Doszedłem do wniosku, że najtaniej wyjdzie kupić Behringera CX3400 albo 2310 i podrasować. W kwestii korektora parametrycznego to polecam przestudiowanie dokumentacji serwisowej zawodowych stołów mikserskich np. CREST-a; dobrze dopracowane i sprawdzone konstrukcje.

Projekt zacny, a zysk z przejścia na aktywne filtrowanie ogromny.

Szczególnie jest to słyszalne przy efektywniejszych kolumnach (noi można eksperymentować z cięciem!), ale zalecam wszystkim, poprostu to krok w przód w brzmieniu i samej technice audio.

Bas z tranzystora, reszta z lampy, koniecznie w SE i to najlepsza droga do sukcesu, czyli wykorzystanie zalet każdej technologii ;)

A ja czekam aż ChUmi wykona zwrotkę na DSP,

Chumi to jeden z nielicznych tutaj, który podoła oprogramować DSP o jakości płytek nie wspomnę.

Czekam bez mała rok, to i poczekam jeszcze.

Ale z analogiem będziesz miał problem, no chyba, że nie używasz ;)

eee no super :-)

a na serio - nie sądzę, aby był problem,

pytanie jest inne - czy korzyści z precyzyjnego filtrowania przewyższą niektóre wady takiej zwrotki.

No w takim razie musisz użyć konwertera A/D, więc bezsens, szczególnie przy winylu ;)

Sam narazie jadę na DCX'ie behringera, jest świetny, no ale właśnie sam w sobie jest ograniczeniem do tylko cyfry ;/

No w takim razie musisz użyć konwertera A/D, więc bezsens, szczególnie przy winylu ;)

Sam narazie jadę na DCX'ie behringera, jest świetny, no ale właśnie sam w sobie jest ograniczeniem do tylko cyfry ;/

mam ze trzy gramofony, tyleż pre, ale dobrych płyt mam/jest bardzo mało, więc 98 muzyki leci z cyfry, za wyjątkiem wieczorków piątkowych, ale wówczas to inny system gra, raczej dla sportu.

czyli czekam na DSP.

Może któryś z uczestników zamówienia może się pochwalić co z tego wyszło ? jakieś krótkie opisy systemów w których zastosowali te zwrotnice ?

i generalnie dziwi mnie trochę mała popularność takich aktywnych zwrotnic ?

Zlecę wykonania, zwrotnic aktywnych do poruszenia 15" przetworników średnio-tonowych JBL 2225H, o paśmie jak w schemacie zwrotnicy JBL 3110.

Ukryta Zawartość

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Waldi_06

No to podobnie jak u mnie, z wyjątkiem, że obecnie nie mam do czego podpinać gramiaka, noi jestem bardziej początkującym w temacie analoga, ale chć rozwoju jest ;)

>kabturek

Też tego nie rozumiem, choć wydaje mi się, że to może być kwestia oporu przed posiadaniem dwóch wzmacniaczy, jako niby komplikacja, albo brak spójności brzmienia itd... Sam mogę wypowiedzieć się tylko na temat cyfrowych, analogowych nie miałem. Ale w przyszłym tygodniu przetestuję behringera cx2310, zobaczymy ile to wnosi w sygnał siebie, a ile z tego kożyści, ale projekt forumowy daje więcej możliwości dostosowania dokładnie pod siebie.

Może któryś z uczestników zamówienia może się pochwalić co z tego wyszło ? jakieś krótkie opisy systemów w których zastosowali te zwrotnice ? i generalnie dziwi mnie trochę mała popularność takich aktywnych zwrotnic ?

Ja mam u siebie zwrotnice aktywna, ale zrobiona wedlug innego projektu. Co tu duzo pisac, po przesiadce na aktywne nie ma powrotu do pasywnych. Prosto sie reguluje, nie potrzeba wiadra elementów, tylko wymienia sie rezystory, regulacja korekcji BS i glosnosic tweetera to bardzo wygodna sprawa, nie am zadnych sstrat mocy, a kosztowo wcale nie jest tak drogo. Jak widze, ze niektorzy wydaj po 500 zl na zwortnice (cewki tasmowe, etc), to niech mi ktos powie, ze za ta cene nie zrobi sie koncowki mocy i zwrotnicy wraz z zasialniem, to nie uwierze.

Teraz zabralem sie za aktywny podzial kolumn 3 droznych, jak jestes zainteresowany ta materia to pisz tu lub na priv, mozemy wymienic doswiadczenia.

A mla popularnosc wg mnie bierze sie stad, ze znaczna czesc DIY owców po prostu kopiuje gotowe projekty, a o wiel prosciej jest polutowac dwie cewki i dwa kondensatory niz robic aktywny podzial.

Jednak jak ktos jest swiadomym konstruktorem, to mysle, ze nie powienien sie bac zwrotnic aktywnych.

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.