Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowy kolumn - którędy droga?

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Obudowy głośników – rozwiązania

Od dłuższego czasu zastanawiam się na zbudowaniem (a właściwie zleceniem) budowy kolumn – coś a’la Wilson Audio WATT / PUPPY. W odróżnieniu od oryginału będą inne głośniki (chyba – o tym potem) no i sama konstrukcja kolumn. Obudowa oryginalnie jest to odlew z kompozytu – w to bawić się nie będę. Ludzie robiący ich klony używali MDF’u z niezłymi rezultatami.

Tu pojawia się moje pytanie – jak rozwiązać tłumienie drgań ścianek w najlepszy „ekonomiczny” sposób? Do głowy przychodzi mi budowa kanapkowa – różne warstwy zrobione z materiałów o różnej sprężystości i pochłanianiu drgań. Generalnie skłaniam się do kombinacji – MDF + sklejka + warstwa żywicy epoksydowej + bitumen. Jak najlepiej je poukładać warstwami?

Co do żywicy – przewiduję albo zalanie wnętrza warstwami czystej żywicy albo żywicy z dodatkami – jakimi? Tego jeszcze nie wiem. Może twardymi np. piasek albo miękkimi np. drobny granulat drzewny albo gumowy – nie wiem.

Co do warstwy bitumicznej – albo będą to maty albo znów „wylewka” płynnej masy (albo samej albo np. na warstwę tkanin).

Na rysunku poglądowa konstrukcja kanapek – która lepsza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29051-obudowy-kolumn-kt%C3%B3r%C4%99dy-droga/

>>Josef

intuicyjnie, ale podkreślam intuicyjnie, widziałbym rozwiązanie ze sklejką w środku. MDF jest sztywniejszy niż sklejka, która jest o ile się nie mylę robiona z naprzemianlegle drewna miękkiego i twardego. Zamiast samej żywicy (wg mnie troszkę trudny do opanowania temat) nałożyłbym włókno szklane nasączane żywicą (włókna w znacznym stopniu wzmocniły by całą konstrukcję). To ile warstw tego włókna szklanego miało by być trudno powiedzieć, ale myślę że nie mniej niż 2-3. Łatwo nie będzie bo nie wiem czy połączenie żywicy z drewnem nie będzie powodowało rozwarstwiania się laminatu - tu myślę warto zapytać Argosa, ma w tym większe doświadczenie. Taka budowa jak opisałem trochę przypomina niektóre części maszyn gdzie rdzeń jest miękki z twardą skorupą i to chyba powinno zdać egzamin.

Jeśli chodzi o wyeliminowanie rezonansów obudowy to najprościej wykonać wzmocnienia mechaniczne skręcane. To znaczy zaprojektować "klamry ściskające" którymi dodatkowo ściśnie się zmontowaną obudowę.

josef, 23 Paź 2006, 21:22

Temat był już poruszany;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście początkowy wpis naświetla cały problem;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem po co sklejka? jej rezonanse własne raczej odradzają stosowanie w kolumnach domowych. Zresztą całosć trochę przekombinowana. Z własnego doświadczenia doradzałbym pomiędzy dwie warstwy płyt mdf lub hdf wkleić płytę wiórową, a od środka wykleić matami bitumicznymi i tyle. Jak chcesz stosować matę to zrezygnuj z żywicy, jak żywicę to z mat (niepotrzebnie łącznie). Zwróć też uwagę na późniejsze możliwości co do składania tego wszystkiego. Oczywiście najlepiej byłoby pomiędzy dwe warstwy wspomnianych płyt dać piasek, silikon itp. ale kto Ci to zrobi. W przypadku piasku potrzebna wstrząsarka, w przypadku miękkiego łączenia na przykład wspomnianym silikonem płyty nie będą stabilne przy klejeniu i trudno przewidzieć jak się zachowa cały zestaw po złożeniu (skrzynia będzie "pracować" geometrycznie). W przypadku łączenia mdfu i płyty wiórowej uzyskujesz stabilne do obróbki płyty, a wzajemne gęstości będą wyśmienicie pracowały na wytłumienie (sprawdzone), dodatkowo wytłumi je płyta bitmumiczna. Ogólnie najlepiej z płytą wiórową połączyć hdf (róznica gęstości), ale ciężko dostać i drogi. Połączenie mdf i wiórwej daj bardzo dobre wyniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.