Skocz do zawartości
IGNORED

Super przedwzmacniacz Giesbertsa z EE

terminus

Rekomendowane odpowiedzi

toż ja przecież napisałem o ich dobrych parametrach elektrycznych w szerokim tego słowa znaczeniu:-)

nawiązałem tylko do wpisów osób, które nie chcą tego preampa budować ze względu na cenę scalonych tranzystorów, które można bezproblemowo zastąpić układem parowanym ręcznie ze skutkiem o którym można będzie się przekonać po złożeniu tego preampa, dalsza dyskusja dopiero po eksperymentach;-)

Panowie Maty są robione specjalną technologią a zatem mają wiele lepszych parametrów- małe rbb,bardz.dobr liniowośc B już od extremalnie małych prądówe ( 10 uA)i nie jest to to samo co normalny tranzystor.Kłopot tylko z parowaniem npn i pnp z uwagi na wystepującą dośc duzą róznic B.Maty są w metalowych obudowach i dlatego sa droższe ale za to maja lepsze parametry od SS

Cały bajer polega na tym, że jest to jedna struktura krzemowa, wręcz prosty układ scalony, dlatego wpływ temperatury działa identycznie na obydwa tranzystory w strukturze, działają więc jak para idealna - tak jak w życiu ;).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ciesze się, że tez pwzmacniacz znalazł kolejnych wykonawców. To bardzo dobry układ, ale wymaga cierpliwości i dokładności w montażu. Wykonałem go kilkakrotnie w wersjach przeplatanej i SMD. Za każdym razem efekt był kapitalny. Jeśli moge coś doradzać to dobre zaislanie i wywalcie to DC serwo bo strasznie zamula dźwięk. Powodzenia

Ciesze się, że tez pwzmacniacz znalazł kolejnych wykonawców. To bardzo dobry układ, ale wymaga cierpliwości i dokładności w montażu. Wykonałem go kilkakrotnie w wersjach przeplatanej i SMD. Za każdym razem efekt był kapitalny. Jeśli moge coś doradzać to dobre zaislanie i wywalcie to DC serwo bo strasznie zamula dźwięk. Powodzenia

Fajnie, że ten pwzmacniacz znalazł kolejnych wykonawców. To bardzo dobry układ, ale wymaga cierpliwości i dokładności w montażu. Wykonałem go kilkakrotnie w wersjach przeplatanej i SMD. Za każdym razem efekt był kapitalny. Jeśli moge coś doradzać to dobre zaislanie i wywalcie to DC serwo bo strasznie zamula dźwięk. Powodzenia

>g_frank, liczymy na wsparcie przy uruchamianiu, thx !

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

g_frank ~ a jak wyglada DC offset na wyjsciu bez servo? Na ile jest on powtarzalny - np dla jednego i drugiego kanalu? Jak by za kazdym razem bylo tak samo to dla toru symetrycznego nie bylo by problemu ...

Offset nie jest powtarzalny, niestety. Po około 10-15 minnutach osiąga max 0,5 V. Zwykle 0,1-0,2V w zależności

od symetrii całego układu, a zwłaszcza dobrania pary tranzystarów npn-pnp w stopniu sterującym na napięcie Vbe. Pozytywny efekt brzmieniowy usunięcia DC serwo jest słyszalny natychmiast. Najlepiej jest przekonac się o tym samemu. Składowa stała na wyjściu jest w praktyce pomijalna do wycięcia kondensatorem sprzęgającym.

Dokładnie to samo ktoś napisał na elektrodzie, trochę mnie to martwi, tzn. brzmienie kosztem serwa i DC.

O f...k, to sory za tamto...

Sie nie gniewam ...

Może więc podsumuję, jakie drobne zmiany wykonałem w układzie. Usunąłem R19,R20, C6, C7 oraz C3 i C1. R2.

Kondensator C8 zastosowałem 3,3uF poliporpylen. Krótko mówiąc odchudziłem układ ze zbędnego balastu. Nie mam żadnych problemów ze stabilnością układu. Na koniec wyłaczyłem DCserwo i efekt jak pisałem wyżej. Układ zasilam z takich fajnych stabilizatorów autorstwa pewnego Szweda.

No, ok, wiem o co chodzi.

Chyba cały czas można zamówić próbki w Analog. Tylko, że na te obudowie DIP czeka się ponad miesiąc. Ja mam zaprojektowaną płytkę do montażu przewlekanego, z możliwością montażu SSM'ów w obudowach SOIC-8 od spodu płytki.

mi sie kiedys dawno udalo kupic oryginalne MAT na allegro po 50pln za sztuke :) pochodzily na 100% z sampli bo gosc nie do konca sie orientowal co sprzedaje a sprzedawal przy okazji pol oferty Texasa, Analoga i Nationala :) Ale normalnie trudno trafic duzo ponizej 100pln :(

Różnica pomiędzy MAT i SSM jest raczej niesłyszalna sądząc po notach katalogowych. SSMy są natomiast łatwo dostepne jako sample w Analog. Po co pchać się w koszty ? Czy nie lepiej wykonać ten układ na SSMach i ewentualnie w następnym kroku wymienić je na MATy ?

Jeśli Was temat płytek ciągle interesuje, to mogę udostępnić pliki do ich samodzielnego wykonania metodą termotransferu. Z netu trzeba ściągnąć darmowy program "Viewlayout40", którym można wydrukować zbiór. Sam zbiór mogę przesłać na PW. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Ok, n.p., czekamy i pozdrawiamy.

• 3 tygodnie później...

Zibi

czy są szanse na pojawienie się opracowanych płytek do preampa

2 pytanie

czy ktoś byłby zainteresowany (jeżeli od Zibiego nic nie wyjdzie) na płytki wykonane przez profesjonalny zakład ale z dostępnych plików pdf - cena płytki 17 zł/szt (soldermaska, wiercenie, najgrubsza miedź)

Slawo10 szanse są dostałem nawet wycene z zakładu. Koszt wynosił 13zł. Za PCb wykonane z solder maską, opisem wierceniem, miedź 0,07mm. Lecz niestety nie maięłm czasu nic więcej w tej sprawie zrobić. nauka.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.