Skocz do zawartości
IGNORED

Przyszła koza do woza czyli iRiver T30

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam jeden problem i kilka pytań. Problemem tym jest iRiver T30 Pytanie pierwsze jak wygląda w przypadku tej zabawki nagrywanie z zewnętrznego mikrofonu czy potrzebne są osobne przedwzmacniacze czy wystarczy poprostu "wrazić wtyczkę do gniazdka....i..."że słyszałbym głos z Litwy jedźmy nikt nie woła. Pytanie drugie jak wygląda ręczne ustalanie poziomu nagrania . Pytanie ilość poziomów ALC przy nagrywaniu automatycznym. Pytanie trzecie dotyczy podsłuchu jaka jest impedancja minimalna stosowanych słuchawek.

Pytanie czwarte czy można przeboleć jako tako obcinanie góry powyżej 17000 Hz.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. do zgrubnego zapisu mowy 70% i wokalu z gitarą 20% 10 % pierdół

Korwin

Gitara nagrana na cyfrze to klops ,nawet przez wzmak gitarowy z wyjsciem...Sam nagrywam i z tasmy jest duuuuzo lepiej.Ja nagrywałem na komp ,moze ten iriver jest lepszy....

Grundig High Fidelity

Wiem Stary i serdecznie ci dziękuję, jest to absolutny kanał całkowite guwno ale podcasting może być skuteczną

bronią o ile nie jest samotnym blogiem [200 złp/rok] maniaka lub kabotyna; zarwałem pół nocy i poczytałem sobie trochę wszystko włącznie z wywrotą.pl to umiarkowane towarzystwa wzajemnej adoracji, gdzieś muszę publikować i docierać do ludzi z gotową pieśnią a nie pisać do szuflady.

Gdzie jest ten rozmaryn który się rozwinął

Na jakie bezdroża był dawany komu

Syczą o Nim węże oblepione gliną

W poskręcanych prętach stalowego złomu

Pierwsza zwrotka zapamiętana na spacerze z Kukunią dwie następne podyktowane z jednoczesnym wklepywaniem w komputer, nie zdążyłem jeszcze ściągnąć kurtki 7 minut do flegmatycznych raczej nie należę.

Pozdrawiam Twoją Rodzinę Ciebie i Psinę

Zbyszek

Dyktafon cyfrowy to dla Michnika czy Gudzowatego.Do nagrania domowym sposobem tylko magnetofon ,twój Uher niedoscigniony bedzie.Tyle ze e-mailem nie przeslesz nagrania.

Mam 30 tasmy nietkniete cyfrowymi formatami .Słychac ze gra Jazzbass.Drewno słychac Korwin.Teraz juz tego nie ma.

Grundig High Fidelity

Będę Zboczeńcem i zboczę - zauważyliście ten straszny METALICZNY jazgot jakim były owe Michnika nagrania? Aż się nie chce słuchać, ja uzyskałbym milszy ton na starym mono kaseciaku-Kasprzaku z kuchni!

Gdyby mieli Uhera Korwinowego to by usłyszeli ze Lew żartował ,hehehe.Ale sprzet Michnika spłaszczył scene i wyostrzył soprany.Cyfra skazała Lwa Rywina...

Grundig High Fidelity

W Krakowie przy ul. Józefa Dietla jest sklep MP3 STORE gdzie handlują samymi iRiverami w Rynku Głównym 10 w dawnym PDT jest stoisko Konsbudu, gdzie można dostać owiewki mikrofonowe do mikronów kierunkowych typu shotgun. Zanim kupię iRivera na Allego to wsklepie obadam na swoim sprzęcie to jest mikrofonach którym muszę zrobić przelotki z DIN/jacka 3.5mm i słuchawkach dousznych [bo to g. w kratkę i przy moich 4 lub 8 Ohm poszłoby z dymem. Aby nie oląc się umieszczać pliki muzyczne trzeba albo kupić Data przenośnego i stacjonarnego albo laptopa z zewnętrzną kartą muzyczną z prawdziwego zdarzenia albo MD albo MP3 to ostatnie rozwiązanie jest najtańsze. Można nagrywać na UHER-ze a przez iRivera poprostu przepuszczać liniowe/iRiver/USB na PC-ta i po bólu.

Z analogu nie mam najmniejszej chęci rezygnować nie po to jak głupi ....j inwestowałem po 0.5 złp od sztuki w kasety, którymi mogę ogrodzić zupełnie spory parking.

Pozdrawiam

Zbyszek

PAX VOBISCUM

Czyli spokój ....wa w Kuchni.

Panowie, których nazwiska wymieniono zostali nagrani nie wiem na jakim syfie ale była to kiła syberyjska połączona z neapolitańską rzeżączką i wzmocniona Aidsem. Nie wiem na jakiej podstawie prawnej nie zlecając fachowej bezstronnej ekspertyzy po za granicami Państwa wydano wyrok skazujący, z tego co mnie kiedyś uczono pamiętam że dowodem w sądzie może być pierwotna taśma nie poddawana żadnej montażowej obróbce.

Na temat dowodów można wiele powiedzieć Jerzy Andrzejewski podesłał Ireneuszowi Iredyńskiemu panienkę resztę znają wszystcy warszawiacy. Wracając do tematu zapis cyfrowy nie powinien stanowić dowodu dla wymiary sprawiedliwości ponieważ można go zmieniać w sposób absolutnie nie wykrywalny wyjątkiem mogą być bilingi z rozmów telefonicznych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Najgorszą wadą tych cyfrowych ustrojstw jest to że są tak małe wręcz pedalskie i wyjątkowo nieergonomiczne

gdyby np iRiver T30 był wyprodukowany w formie walca i na jednym dnie miał mikrofon wewnętrzny i wyjśćie słuchawkowe a na drugim wejście liniowe na samym środku i zamknięcie bagnetowe na obwodzie mółby służyć jako genialnie zwarta przystawka do mikrofonu zewnętrznego. Może znajdę jeszcze najlepsze rozwiązanie ale do tego jest potrzebny ktoś z Krakowa lub jego okolic, który by tłumaczył z polskiego na nasze czyli analog/cyfra i robił to szybko i skutecznie ale niestety cuda się nie zdarzają; trzeba się będzie pomęczyć samemu.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, nie raz tu była mowa o rejestratorach i podawałem (inni chyba też) przykłady przyzwoitych rejestratorów przenośnych - czasem nawet mieszczących się w dłoni (nawet jeśli sporej). Które często mają na wyposażeniu przywoity mikrofon, które przyjmą prawdziwy mikrofon i zasilą go Phantomem (lub prawie Phantomem) jeśli trzeba, bez zewnętrznych przedwzmacniaczy. Które nagrają do mp3 jeśli chcesz, a jesli chcesz porządnie i bezstratnie do to wava. Nawet 24/96 czasem. Ręcznie ustawisz poziom, żeby ALC Ci nie jeździł, nic Ci nie obetnie na 17k.

Masz M-Audio Microtrack, masz Edirola R-1 i R09, masz Tascama HD-P2, masz jakiegoś soniaka, masz jakieś nowe Zoomy, masz Marantze - wszyscy zaczynają to robić, jest w czym przebierać. Czemu się upierasz przy iRiverze?

Iriver w serii Txx zrezygnował z wbudowanego przedwzmacniacza mikrofonowego. Teraz wejście to zwykłe "line in".

Poprzednia seria - IFP miała przedwzmacniacz.

Panowie

Dziękuję serdecznie.

Przypuszczalnie tylko dzięki Wam nie wpadnę do szamba. Odczekam z zakupem a w międzyczasie w swojej okolicy kogoś poproszę o przerabianie mojego analogu na cyfrę, w analogu wszystkie operacje związane z nagrywaniem podsłuchem,odsłuchem korektą z podsłuchem przy jednym nawet tylko magnetofonie to tylko kwestia wprawy w przyciskaniu na ślepo klawiszy i przy pewnej wprawie nie można doslownie niczego spieprzyć.

Istnieje jeszcze coś takiego jak kwestja przyzwyczajenia, a ja najzwyczajniej z Cr-ami dosłownie się zrosłem.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ku rozwadze i kupamięci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest to co przyśnić się może duże ciężkie solidne kochane a jak kochane to niezawodne

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Oglądnąłem ceny polecanego mi sprzętu na eBay jeszcze mi się nogi gną z wrażenia jak po przeleceniu całego żeńskiego batalionu w składzie bojowym i uzupełnieniami.

Ukryta Zawartość

Korwin, 29 Paź 2006, 06:06

>Panowie

>Dziękuję serdecznie.

>Przypuszczalnie tylko dzięki Wam nie wpadnę do szamba. Odczekam z zakupem a w międzyczasie w swojej

>okolicy kogoś poproszę o przerabianie mojego analogu na cyfrę,

A do tego to Ci jest potrzebna karta dźwiękowa M-Audio czy cos takiego za 400 czy 600 zł, a nie przenośny rejestrator.

W ramach kompletowania sprzetu cyfrowego przyniosłem z pod Hali Targowej coś prześlicznego jak był mokry to buczał po zbóju wysuszony wymyty po demagnetyzacji chodzi jak burza dwie głowice uniwersalna chyba stożkowa silnik jak w traktorze magnetofon pracuje bardzo cicho i stabilnie, a tak wygląda to cudo czyli RS-M206

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Za 400 zł to mam dwa kasetowe reporterskie jeden jedzie daleko do zaprzyjaźnionych górali a drugi zostaje w domu i spełniony dobrze obowiązek i niewątpliwa przyjemność. Ja po poprostu do takich upierdliwych zabawek nie lubię, nawet 1 kg nie ważą.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Dyktować pisać dyktować oczywiście na CR-240 i olewać resztę ciepłym moczem, a potem kiedy tego zbierze się na pełną płytę szukać studia nagrań [mam takie zaprzyjaźnione] i porządnej tłoczni i dopiero tak przygotowany materiał przed wypuszczeniem krążka wrzucić w internet, wszystko inne jest stratą czasu i pieniędzy a ani jednego ani drugiego w nadmiarze nie posiadam.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Korwin, 28 Paź 2006, 19:13

>z tego co mnie kiedyś uczono pamiętam że dowodem w sądzie może być pierwotna taśma nie poddawana

>żadnej montażowej obróbce.

>[...]Wracając do tematu zapis cyfrowy nie powinien stanowić

>dowodu dla wymiary sprawiedliwości ponieważ można go zmieniać w sposób absolutnie nie wykrywalny

>

He he, a co powiesz na takie rozwiązanie.

Oto nagrywam sobie Beger, Michnika, Rywina czy Jarka Kaczyńskiego na dobry rejestrator cyfrowy z przyzwoitym mikrofonem bez ALC. Potem zgrywam nagranie cyfrowo do komputera, montuję sobie tak, że Michnik mówi ze GW zakładał z Beger a Jarek przyznaje się do stosunków intymnych z matką i kotem jednocześnie. Po czym odtwarzam to przez dobry głośnik we względnie bezechowych warunkach nagrywając na analogowy dyktafon przez jego mikrofon.

Charakterystyka pogłosowa pierwotnego nagrania zostaje (bo nie jest zaburzona przez bezechowe pomieszczenie), charakterystyka kiepskiego dyktafonowego mikrofonu zostaje, dobrze zrobione cyfrowe sklejki są niesłyszalne a szumy analogowego dyktafonu maskują je tym bardziej. I co, sąd mnie złapie?

Przykro mi ale złapać może, tego typu zabiegi są stosunkowo łatwo wykrywalne. Każdy Cyryl ma swoje Metody o istnieniu niektórych wiem o innych najbardziej zaawansowanych nie mam bladego pojęcie.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS szukam taniego stacjonarnego DAT-a sztuk conajmniej dwie jeden u mnie drugi u kompozytora.

Korwin, 30 Paź 2006, 19:08

> Każdy Cyryl ma swoje

>Metody o istnieniu niektórych wiem

To się podziel wiedzą! Nie żebym chciał sąd oszukiwać. ale ciekawość mnie zżera :-)

Pierwsza metoda polega na cierpliwości zastosowaniu oscyloskopu i sprzężonego z nim rejestratora wzmocnienia. Drugą znają prawie wszystcy absolwenci inżynierii dźwięku, trzecia i następne są programami dla komputerów wieloprocesorowych. Mnie w tym szambie interesują a bodźce podprogowe b częstotliwości psychoaktywne stosowane na imprezach muzycznych aby podnieść atrakcyjność słabiusieńkich wykonawców

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Dziwny jest ten świat Buzi Dupci Oranżadki jest to proza molestacyjna - Dam Ci Buzi Dam Ci Dupci Dam Ci Oranżadki - Tylko Pepsi ugasi twoje pragnienie = poetycka wytwórczośc reklamowa.

Opisywanie tej pierwszej to kilka kartek maszynopisu. Drugą znają prawie wszystcy starzy radiowcy opis i demonstracja 1.5 dnia może Discomaniac71 potrafi prosto wytłumaczyć pozostałe to są jak Duch Święty wszystcy wiedzą, że jest ale nikt Go nie widział. To jest naprawdę nie moja działka. Ostatnio siedzę nad listami zesłańców po obydwu upadłych Powstaniach Listopadowym i Styczniowym i nie jestem na bieżąco ze znajomością spraw bieżących naszego Bantustanu.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Nie obraź się na mnie ale wstaję świtem bladym chadzam spać regularnie dzień w dzień po północy i wiecznie mi czasu brakuje forum dla mnie jest oknem na świat ale jak ktoś nie jest popierdoloną królewną nie może wiecznie

cycki wystawiać na parapecie. Coś może wiedzieć na temat ustalania autentyczności zapisu Darkul, Piotr Ryka i wymieniony już wcześniej Discomaniac71

Mam zaszczyt powiadomić Szanownych Państwa, że odpaliłem DCC 170 Philipsa jeszcze nie wiem czy uda mi się uruchomić nagrywanie w tej chwili bardzo czysto odtwarza zapisy analogowe z UHER-a, jutro kupuję kabelek światłowodowy i dalejże z maszynki na PC-ta, obecnie biedactwo wyświetla komunikat Charging zobaczymy jak długo to będzie robił. Marny postęp ale zawsze do przodu muszę się tylko przyzwyczaić do kierunku w jakim biegnie taśma a biegnie z prawa na lewo.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.