Skocz do zawartości
IGNORED

Czy wyłączona listwa jest wyłączona?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

No, właśnie. Mam sobie listwę zasilającą, która jak każda porządna listwa ma wyłącznik. Na noc ją wyłączam, co by zmniejszyć ilość świecących w ciemnym pokoju diodek. W tę listwę jest wpięty m.in. zasilacz 5V, który ma swoją diodkę. Przy WYŁĄCZONEJ listwie zasilacz ten co jakieś 12-15 sekund wydaje z siebie cichy odgłos (coś jakby dźwięk przeskakującej iskry) oraz błyska tą diodką.

Qfa, perpetuum mobile jakieś? :-0

Co to może być?

P.S. Listwa to Fellowes jakiś-tam (nie pamiętam oznaczenia modelu).

snajper

mam u siebie taki sam problem, te zasilacz ale nie wiem jakiej mocy, w kazdym razie od drukarki od kompa, wiec moze to nie w listwie tkwi problem??sam chcialbym znac odpowiedz

Mag

mag99, 26 Paź 2006, 13:24

> moze to nie w listwie tkwi problem?

No ale w czym innym? Zasysa wolno przelatujące elektrony z powietrza? ;-) W końcu jakoś tą diodkę musi zapalić, nawet jeśli na krótką chwilkę...

Nie ma na tym forum elektryków? ;-)

Z mierników to ja tylko termometr umiem obsługiwać. Ale za to elektryczny! :)

A tak na serio - jak to sprawdzić? Jakim miernikiem? Gdzie go kupić?

A jeśli okaże się, że jest prąd tam, gdzie go nie powinno być, to czy to świadczy o wadliwym działaniu listwy? Zawsze mi się wydawało, że urządzenia tego rodzaju powinny całkowicie odcinać podpięte klocki od zasilania...

>Z mierników to ja tylko termometr umiem obsługiwać. Ale za to elektryczny! :)

:D

>A tak na serio - jak to sprawdzić? Jakim miernikiem? Gdzie go kupić?

"Normalnym :P miernikiem ktory sprawdza napiecie itd. np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiscie to tylko przyklad, z tego co wiem te tanie urzadzenia sie dosc mocno myla (choc do czegos takiego moim zdaniem w zupelnosci by wystarczylo). Moze jakis sasiad bedzie mial takie urzadzonko w domu?

Sprawdzamy, tlumaczac lopatologicznie ;) poprzez wlozenie "dwoch drutow" w dwa otwory... WE WTYCZCE! ;)

>A jeśli okaże się, że jest prąd tam, gdzie go nie powinno być, to czy to świadczy o wadliwym

>działaniu listwy?

No raczej ;)

Zawsze mi się wydawało, że urządzenia tego rodzaju powinny całkowicie odcinać

>podpięte klocki od zasilania...

No bo powinny ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie wyłącznik na listwie jest jednobiegunowy, a zasilacz impulsowy. Podobne zjawisko można zaibserwować w niektórych energooszczędnych świetlówkach - gasimy światło, a świetlówka sobie delikatnie błyska, widać to szczególnie nocą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.