Skocz do zawartości
IGNORED

jakie monitory do 18m2

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

>abtman

Witam,

Mam na sprzedaż Unisound Golden Series - AU162, wym. - szer:20, gł:36, wys:35 cm, waga: 11kg/szt., plus standy robione na zamówienie z 22mm MDF-u 7 kg/szt, z możliwością dodatkowego obciążenia np. piaskiem.

Fotka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dealer:

Ukryta Zawartość

Zmieniam całkowicie system i pomieszczenie odsłuchowe. Kupione są w Audio-Forte (2.990 PLN), w bezpośrednich odsłuchach porównywałem z SF Concertino; Totem Rainmaker, Mite; Dynaudio 42; ProAc Studio, B&W CDM 1 SE (grają bardzo podobnie do tych ale z większa dozą ciepła i delikatniejszymi wysokimi tonami).

Jak masz okazje to posłuchaj ich w sklepie, naprawdę warto. Zapraszam też na odsłuch do mnie.

Pozdrawiam

Alex2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawa propozycja....lecz w recenzji pisza, ze dzwiek jest lekko rozjasnony - tu niestety klapa. wyjdzie jazgot.

kolumienki powinny byc lekko "zamulone" z przesunieciem pasma w dol. tak jak DN52.

Opis tam dotyczy innego modelu kolumn. Nie żebyś je kupował, ale jak być miał okazję to idź i posłuchaj ich w Audio-Forte, będziesz zaskoczony, jaką przestrzeń, kontrolę i rozdzielczość maję te przetworniki. Polecam odsłuch z własnymi klockami i okablowaniem. Pozdro

a co sadzicie o AA i Esa? nie mam jak tego posluchac w domowych warunkach wiec nie umiem wyrobic sobie zdania o nich.

bo poki co na liscie sa:

- Dynaudio 50 (te 52 kosztuja w komisie 2600)

- Tannoy Sensys DC 1 (nowe za 1400)

- VA Haydn

co dalej

a co sadzicie o AA i Esa? nie mam jak tego posluchac w domowych warunkach wiec nie umiem wyrobic sobie zdania o nich.

bo poki co na liscie sa:

- Dynaudio 50 (te 52 kosztuja w komisie 2600)

- Tannoy Sensys DC 1 (nowe za 1400)

- VA Haydn

co dalej?

>abtman

Dynaudio Audience 50 są lepszymi kolumnami od Audience 52 (akustycznie oczywiście - jest Esotec na górze). Czarnego koloru trafiają się na E-bayu po 350 - 400 EURosów.

pozdr,P

Jarek

Miałem Dynaudio 50 i rzeczywiście są to świetne monitory. Jednak konieczny jest bardzo wydajny wzmacniacz, nie wiem czy Twój cyrus taki jest, inaczej będziesz rozczarowany. Ja używałem ich ze wzmacniaczem onkyo a-7090 - dual mono 2x115W i wtedy było ok.Poza tym obawiam się, że masz za mały pokój - ja też mam 18 m i niestety to za mało - tyle basu produkują D50. Chyba, że masz bardzo dobrą adaptację akustyczną.

Na Twoim miejscu szukałbym używanych VA Haydn(miałem kiedyś Bach-bardzo przyjemne, troszkę wolne) albo Argos Audio, tylko nie wiem jaka jest cena - zobacz recenzje.

>Qrczak

Ja też mam 17,5 m2. Oczywiscie, że w takim pomieszczeniu należy się spodziewać kłopotów z basem. Walczę z nim stosując wytłumienie i pułapki basowe własnej roboty. Jest też dużo kwiatów. Kolumny na dłuższej ścianie ok. 0,8m od ściany. Z tego też powodu zmieniłem Dynaudio Contour 1.3SE na 1.3MkII. Techniczne szleństwo ale jest lepiej, bo głośnik w 1.3MkII (teoretycznie gorszy) nie schodzi tak nisko.

Kiedyś miałem Audience 50.

Do napędzania na razie E-303x. W planie coś mocniejszego też Accphase. Pozdrawiam wszystkich spod znaku Dynaudio.

Jarek

"ja też mam 18 m i niestety to za mało - tyle basu produkują D50"

bez przesady - nie wiem ile dla Ciebie znaczy dużo - ja mam Dynki 50 w 23m2 połączone ze wzmacniaczem, który naprawdę ma rewelacyjny bas i nie uważam, że mam dużo basu - dlatego skłaniam się na jakieś trójdrożne z prawdziwymi wooferami - sorry ale z 17cm głośnika ciężko wycisnąć realistyczny bas - co do walorów dźwiękowych to są faktycznie na bardzo wysokim poziomie

Z tym basem w Dynaudio to może być naprawdę różnie, a ja mam jeszcze gorzej bo pokój około 15m2, całe szczęście odpowiednio zaadaptowany akustycznie tak że w miarę da się słuchać z przyjemnością. Z moim słabowitym Creekiem był rozlazły miś który na dodatek dudnił po katach. Teraz z Rotelkami (zakupionymi od wielce szanownego forumowicza josefa ;), bas jest zwarty i szybki z ponadprzeciętnym wykopem, mocniej wybrzmiewa niż z Creeka ale jest lepiej kontrolowany i przez to nie dudni już tak mocno. Oczywiście mój obecny pokoik jest wyraźnie za mały dla 52SE, które na dodatek schodzą katalogowo do 45Hz, ale całe szczęście w planach mam rychłą przeprowadzkę do większej kubatury :D

I love the sound of crashing guitars

o, tutaj sie pojawily Totemy klony:

Ukryta Zawartość

warto probowac? nie mam pojecia jak to zagra...

Ukryta Zawartość

abtman

Jeśli te klony są lepsze niż oryginał ( tak twierdzi ich twórca ) ,to może warto byłoby posłuchać.

Natomiast prawdziwe Mite nie są warte nawet połowy ceny żądanej przez dystrybutora.

Zresztą wszystkie wyroby Totema mają cennik wzięty z sufitu.

qrczak, 27 Paź 2006, 15:21

>Miałem Dynaudio 50 i rzeczywiście są to świetne monitory. Jednak konieczny jest bardzo wydajny

>wzmacniacz, nie wiem czy Twój cyrus taki jest, inaczej będziesz rozczarowany. Ja używałem ich ze

>wzmacniaczem onkyo a-7090 - dual mono 2x115W i wtedy było ok.Poza tym obawiam się, że masz za mały

>pokój - ja też mam 18 m i niestety to za mało - tyle basu produkują D50. Chyba, że masz bardzo dobrą

>adaptację akustyczną.

U mnie Dynaudio grają do dziś w 40mlw - część odsłuchowa 20mkw i...basu nie brakuje. Mają go faktycznie bardzo dużo ale nie za dużo. Pamiętajmy jednak o ograniczeniach konstrukcyjnych głośników. To nie jest najniższy bas (którego i tak nie słyszę, sprawdziłem na Mission 783 i płycie testowej do subów:-) Nie ma masowania podbrzysza więc nie przesadzajmy. Ale fakt okolice 90-100Hz mogą się wyrwać spod kontroli w małym pomieszczeniu. Dynki 50 są jednak doskonale zrównoważone tonalnie. U mnie napędza je wzmacniacz lampowy 2x45W i radzi sobie bez problemów. Słucham na tym jazzu i symfoniki. Mogę je z czystym symieniem polecić (co nie znaczy, że nie zalecam odsłuchu). Nowe kosztowały cos koło 2700 więc z 1500 z drugiej ręki powinny się trafić

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.