Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP-591, wsuwanie tacki sie wiesza

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

No,

kupiłem tego soniacza i jest taki drobny problem

że tak

tacka wyjeżdza zawsze bez problemu, natomiast nie zawsze chce wjeżdżac

raz sie wsunie, raz nie :-|

w sumie ciężko mi powiedzieć czy częściej działa ok czy coś nie teges,

ale chyba jednak częściej działą ok.

no i zeby tacka wjechacła to trzeba wyłączyc, i włączyc to wjeżdza sama.

a później znowu loteria, wjedzie ok 7 razy, potem sie znowu spieprzy na 1-2 próby, a potem znowu ok.

wiecie czego to może być wina?

sam przycisk na płytce wymieniełem z innym, wiec to jest ok,

problem musi być gdzies indziej

płyty czyta bez problemów, chodzi ok, tylko ta tacka, jest to irytujące czasem :|

aha, w tym modelu ręczne wsuwanie nie działa więc to nie jest lekarstwo :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/29190-sony-cdp-591-wsuwanie-tacki-sie-wiesza/

Przy mechaniźmie od tacki mogą być mikroprzełączniki, które podpowiadają prockowi sterującemu w jakim położeniu znajduje się tacka, jeżeli istnieją warto je sprawdzić.

->shark700,

dzięki za kierunek, wystarczyło tam nakleić troche taśmy klejącej, już działą ok

ale przy okazji :/

coś się z laserem, a chyba jego napędem stało

płyta wjeżdza do środka, słychać że pracuje (albo chce pracować przynajmniej ) jakiś silnik,

ale nie jest to silnik tacki, żeby nie było:-)

wjeżdza płyta, słychać TRRRRRRRRRRRRRRRRR,

ale nie zaczyna się kręcić, stoi w miejscu.

macie pomysł, co to może być?

jak człowiek naprawi jedno, to mu sie drugie wali :-|

a jak odkręciłem i przykręciłem płytke z przedniego panelu, to mi przycisk stop przestał działać,

ale kij z tym, mam pilota.

dzięki, rozebrałem, podmuchałem, działa ok:-)

ale tylko problem, który się pojawił po pierwszym rozebraniu, nie wiem czemu występuje.

czasem laser zaczyna odczyt płyty od 10 czy 12 sekundy :-|

wcześniej chodził ok

ide coś posłuchać, przyjde zdam relację

• 6 miesięcy później...

dobra, temat powraca.

znowu się zaczęło.... ma kłopoty z odczytem pierwszych ścieżek z płyt, powiedzmy tak pierwsze 5-10 minut,

potem śmiga ok, więc to raczej nie laser

wymiana kondów z zasilania może pomóc?

W tych mechanizmach dobrze jest rozebrać i przeczyścić wszystkie wyłaczniki krańcowe.Ten od pozycjonowania lasera na początku płyty pewnie jest wlutowany w płytkę drukowaną pod mechanizmem.

Pozdrawiam

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Kapelli jak pamietasz tez posiadam ten cd player. Mialem na poczatku jego uzytkowania tez taki problem ze na poczatkowych trakach przeskakiwal. Wystarczyla odpowiednia regulacja lasera. Kiedy pytalem sie w jakims watku do czego sluza te 3 pokretla na laserze kss240b. Wtedy mi odpowiedzial Piotrek608 ale teraz nie pamietam dokladnie po kolei ktory za co odpowiada. Jestem pewny ze po regulacji bedzie dzialal jak trzeba. Wyszykaj moj watek z zapytaniem do czego 3 pokretla w kss240b.

Pozdrawiam

• 4 lata później...

Witam, na początku chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post na forum :)

Przepraszam, że odkopuję temat sprzed 4 lat, ale mam w zasadzie podobny problem co kolega więc nie chciałem zakładać nowego wątku. Kupiłem niedawno CDP-591 i u mnie również tacka nie zawsze chce się chować, i czasem pojawia się ten dźwięk po którym płyta nie chce się kręcić, jednak o tym było już wyżej więc najpierw spróbuję tamtych porad. Moje pytanie dotyczy jednak samego przycisku Open/Close, wydaje mi się że powinien on działać delikatnie, u mnie z kolei jest jakby wciśnięty na stałe, a żeby wysunąć płytę czasem trzeba go wcisnąć tak mocno, że przesuwa się cały odtwarzacz (przy czym nie czuć ani nie słychać nawet żadnego odgłosu kliknięcia czy wciśnięcia). Mógłby ktoś z posiadaczów tego modelu potwierdzić czy mam rację? Ewentualnie, gdyby faktycznie był zesputy, z którego miejsca w środku się do niego dostać (domyślam się że trzeba odkręcić płytkę od przedniego panelu) i czy da się gdzieś dostać taki przycisk.

Z góry dziękuję za pomoc.

Z tymi potencjometrami to b.ostroznie, zaznacz sobie poczatkowe ustawienia i krec minimalnie, nie za duzo. Poprzez te plastykowe nakladki/przyciski naciskasz mikrowylaczniki ktore sa na plytce pod pionowym przednim panelem. Musisz sie do nich dostac i sprawdzic ( np. omomiarka ) czy dzialaja, jakby co to je wymienic, sa dosc typowe. Moze masz cos zle pomontowane, i samo sterowanie/naciskanie zle dziala,

a ja proponuję z zupełnie innej bajki. trochę czasu spędziłem nad kłopotliwymi szufladami w Soniaczach

proponuję wykręcić cały napęd z odtwarzacza. znajdź mechanizm wysuwania/wsuwania tacki. będzie tam gumowy pasek pomiędzy silniczkiem, a mechanizmem. ściąg go, dokładnie umyj (izopropylen, alkohol) wysusz a na koniec natrzyj zwykłą, skruszoną kalafonią.

powinieneś jeszcze znaleźć mechanizm podnoszenia/opuszczania płyty na silniczek napędzający CD. nasmaruj ładnie nie zębatkę ale rolkę teflonową i jej prowadnice. daje Ci 95 % szans na reanimację szuflady.

a potencjometrami nie kręć bo nic to nie da. to nie od tego.

acha - w sprawie open/close czeka Cię wymiana switcha (przełącznika) tego pod przyciskiem

powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.