Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zmienić magnetofon i gramofon

bodziewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! mam od jakiegoś czasu magnetofon Sony TCKE600S oraz polski gramofon Unitra 8010. Nie jestem zadowolony z odtwarzania kaset, które nagrałem dawniej na Technicsie, mam ich dobrych kilkadziesiąt i często je słucham. Myślałem, za poradą znajomego, że ten model Sony załatwi moje problemy. Ale nic z tego! Uważam, że jakość jest o wiele gorsza od mojego byłego Technicsa. Co radzicie zakupić? Jaki model wybrać by odtwarzał dobrze moje starsze taśmy. Jakość nagrywania też jest ważna, gdyż lubię archiwizować na kasetach nagrania z pożyczonych płyt. Zależy mi także na możliwości sterowania magnetofonem z pilota, czego nie wiele modeli posiada. Gramofon też chciałbym zmienić, myślałem o DUALU, chciałbym automat, gdyż zależy mi na wygodzie. Czy przy takim wyborze będzie on współpracował z amplitunerem ONKYO TXSR600E bez przedwzmacniacza? Może ktoś mi poradzić co wybrać? Czy w ogóle zakupić jakiś wzmacniacz w miejsce amplitunera?

Co do magnetofonu to polecam megnetofony z serii AKAI GX-65 - najlepsze z jakimi miałem do czynienia. W dziale opinie znajdziesz opis tegiego magnetofonu. Sam taki posiadam i jestem bardzo zadowolony choć kaset już raczej nie słucham... hmm może zdecyduję się na sprzedaż? :)

A ja polecam magnetofon "Onkyo TA 2570" !!! To prawdziwy czarodziej, potrafi nawet odtworzyć kasety nagrane na magnetofonie z nieprawidłowo ustawionym skosem głowicy. Wiem, bo posiadam ten model i jestem z niego bardzo zadowolony. To najlepszy magnetofon, z tych bardziej współczesnych jaki w życiu słyszałem !

Osobiście preferuję magnetofony "Vintage"i posiadam kilka dosyć wysokich modeli. Taki deck po standardowej konserwacji i regulacjach potrafi tak zagrać, że w głowie się nie mieści ! Olewam bajery typu "pilot". Nie są mi potrzebne. Gdybyście tylko mogli posłuchać np. mojego "Sony TC-209 SD"! To niewiarygodne, że magnetofon z 76r. potrafi tak zagrać.Niedawno sprzedałem "Pioneera 737mkII", a w dalszym ciągu posiadam "Aiwę AD-F 810".Niestety żaden z tych magnetofonów nie dorównuje temu "Onkyo TA 2570"albo kilku moim modelom "Vintage".

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zamiast GX 65 lepiej 75 lub 95. Najlepiej w wersji mkII. Oczywiscie maja pilota. Trzeba tylko pamietac zeby nie uzywac generatora tylko nagrywac recznie. Wtedy to cacko pokazuje co potrafi.

Witam ponownie. Dzięki za podpowiedzi przynajmniej co do magnetofonu. Właśnie przegrałem aukcję na Akai 75. Też myślę że Akai to dobry wybór. Ale Onkyo? nie myślałem, że to takie cacko! Mam amplitunera Onkyo, oczywiście nowy, tzn z "naszych czasów", gra poprawnie, ale... Czy ten model Onkyo posiada pilota? Dla mnie to jednak ważne. Dużo słucham kaset, w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie bym sprzedał swojego Sony, ale dopiero jak nabędę następny. Nie mogę pozostać z luką w sprzęcie (czytaj w muzyce). Co w tym Sony jest takiego, że Ci się podoba? Nie wolisz Akai lub w/w Onkyo? Może faktycznie poradzi sobie z odtworzeniem kaset kiedyś nagranych. Czy konkretnie ten model? Inne nie dadzą rady? Co możecie powiedzieć na temat mojego gramofonu Unitry? Pewnie dobrze by było go wymienić na coś rozsądniejszego. Nie musi być zaraz najtańsze, ale solidne z przyzwoitym dźwiękiem. Pozdrawiam

Kasjel, może potrafisz doradzić coś w sprawie kolumn? Mam Infinity Alfy 50tki. Dość fajnie grają. Oczywiście z moim Onkyo. Ale, jest coś co bym zmienił. Nie wiem co. Nie umiem opisać tak literacko jak czytam w postach Hi-endowców. Słyszę jednak, że to nie to. Co radzisz? Może też coś o wzmacniaczu mi napiszesz? Warto przejść na wzmak? Pozdr

Chyba, że Kajsel chcesz się zamienić z tym Onkyo na mojego Sony? Posłucham jak to brzmi, Ty sprawdzisz czy Tobie odpowiada i wtedy zadecydujemy co dalej? Ja wolałbym szczerze mówiąc najpierw posłuchać czy faktycznie jest duża różnica między tymi modelami. Czytałem wiele dobrego o Sony (tym moim modelu), wszędzie dośc dobrze się wyrażali o nim. Może faktycznie mam skaszanione nagrania na tym Technicsie. Miałem w roku 90 tym RXB656, fajnie grał, tylko w nocy zamiast muzyki słyszałem mechanikę, coś szumiało, wyło, że szału dostawałem. Wymieniłem go 3 razy (bo kupiony był w Pewexie), ale w każdym było to samo. Nagrałem tak ponad setkę kaset i sprzedałem szukająć modelu 965. Nie trafił mi się. Za to trafił się piękny Denon z szufladą, taka jednorazowa seria z amplitunerem i CD. Do tej pory to grało, ale padło. Teraz chcę coś naprawdę na długo.

Przykro mi, ale jestem raczej typowym złomiarzem niż audiofilem :-) Więc w sprawie kolumn nie czuję się upoważniony, aby zabierać głos. Słyszałem, że bardzo dobre są "Tannoy,e M 4". Ja sam nie posiadam dobrych kolumn, jedynie bardzo dobre słuchawki "Technics RP-F 30", które są wręcz fantastyczne i do których nie jest potrzebny wzmak słuchawkowy.Jeżeli będziesz miał okazję kupić takie, to bierz i nie zastanawiaj się. Zobaczysz, że potem po rękach będziesz mnie całował :-). Jeżeli chodzi o posiadany wzmak, to mogę się pochwalić moim "Vintage" Sony STR-6800 SD. Olbrzymia moc, mocny głęboki bas i przestrzenne brzmienie.No i bardzo dobre opinie na zagranicznych forach ! A gdybyś troszkę bardziej zainteresował się sprzętem klasycznym, to polecam ci decka "Optonica RT 3838". Dam sobie głowę urwać, że nie słyszałeś nigdy tak przestrzennie grającego magnetofonu. Naprawdę polecam !

Hej Kajsel! dzięki za poraady. O słuchawkach słyszałem, ale tylko o Sennheiserach, że ponoć tylko te są dobre. O Technicsach to szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę pochlebne opinie. A wzmak Sony? poszukam na allegro i jeszcze gdzieś jakieś opinie. Może i warto spróbować. Chciałem swego czasu kupić NAD-a, tyle dobrego o nim się naczytałem, ale za małą mocą dysponują. Ja mam salon 50mkw, muszę więc trochę czuć basy. Nie pogardzę mocą przynajmniej 2x100W, wiadomo że użytecznej będzie raptem 30% z tego. Co to jest a deck ta Optonika? Możesz coś bliżej? może znasz odsyłacz do strony z opisem tegoż? Pozdr.

Posłuchaj.......ja wiem że firma "Technics" nie jest raczej znana z produkcji dobrych słuchawek. Tradycyjnie, wszyscy chwalą tylko "Sennheisery 600/650" "Beyer Dynamic DT-150" bądź jakieś wysokie modele "AKG" i "Koss". Jednak "Technics RP-F 30" są wyjątkiem, pośród słuchawek tej firmy. Z tym że jest to niezwykle udany "wyjątek". Jeżeli lubisz tzw. efekciarskie brzmienie, czyli potężny bas, olbrzymia przestrzeń dźwiękowa, czyste wysokie tony to polecam Ci właśnie ten model. Przy większym natężeniu dżwięku, słuchawki te potrafią zmiażdżyć czachę :-) Zamieszczam zdjęcie decka "Optonica RT 3838", odsyłacza nie zamieszczam ponieważ i tak nie znalazłem nigdzie szczegółowych danych technicznych. Jest to magnetofon który posiada tylko dwie głowice, jeden silnik oraz tradycyjne sterowanie siłowe, ale poprostu ma w sobie to coś....i koniec !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No Kasjel! super ten Twój magnet! Takimi podobnymi zachwycałem się dawno temu, mając naście lat. Nie było mowy by taki mieć, finanse w tamtych czasach były zerowe (u mnie przynajmniej). Teraz po latach pracy mogę sobie pozwolić na reaktywację no i realizację marzeń (przynajmniej po części). Powiedz mi czy te Senhy są całkiem do bani? chyba nie? Mogę sobie takie sprawić jak nie uchwycę tych co Ty proponujesz? Czy lepiej czekać i szukać? Ludzie dość mocno zachwycają się Senhami czy AKG, czyli może nie jest tak źle? Podziwiam Cię za znaczną kolekcję magnetów, ale chyba tylko je posiadasz? czy także słuchasz? nie odsprzedajesz czasami czegoś? Ja ciągle myślę o tym decku Onkyo, mówiąc szczerze chętnie bym go posłuchał. Nic nie piszesz o gramofonach. Nie siedzisz w temacie? Pozdr. (a może zdjątko tego wzmaka, co? byłbym wdzięczny)

Ja absolutnie nie twierdzę, że Sennheisery są do bani ! Miałem jeszcze niedawno HD-500 ale nie byłem z nich zadowolony. Rzecz w tym, że podobno wszystkie najwyższe modele tej firmy wymagają wzmaków słuchawkowych. Druga sprawa....."Technics RP-F 30" a "Technics RP-FT 30" to zupełnie inne słuchawki. Ta druga nazwa została chyba specjalnie wymyślona, dla zmyłki kupującego. Gramofony posiadam dwa : "Fonica GS - 440" oraz "Metz TX 4963" z wkładkami AT 95 E oraz AT 3600. Ten wzmacniacz to właściwie jest amplituner (przepraszam). Oczywiście używam i słucham wszystkich moich decków, uprzednio doprowadzając je do dobrego stanu techicznego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładny model! Faktycznie takie sprzęty można ładnie wkomponować w wystrój mieszkania. Mają dużo ciepła w sobie, te podświetlane wskaźniki, skala radiowa, w ciemności wygląda to pięknie. Mam radmora, ma wychyłowe wskaźniki, zresztą wiesz, no i przy słuchaniu nastrój jest wspaniały. Możesz powiedzieć coś na temat tego decka Akai GX75? Czy można w ciemno kupić taki na allegro i nie będzie wtopy? Czytałem gdzieś tu, że jak ktoś regulował ustawieniem głowic to sprawa nie do naprawienia. Prawda to jest? Można przecież kupić niby taki sprawny, a jak się okaże rozregulowany i co wtedy? Znasz w ogóle ludzi (czytaj: miłośników), którzy grzebią w takim sprzęcie i naprawiają go bez uszczerbku dla reszty? Pozdr

"Akai GX-75" - to z pewnością dobry magnetofon. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć ci jedno.......wiele z wysokich modeli decków, ma swój urok. Tak więc trudno czasem określić który jest najlepszy. Jestem przeciwnikem tych, którzy z tak wielką łatwością wydają opinię że....ten deck jest dobry, a ten do du......

Niemal każdy ma swoją "duszę", nie to co urządzenia cyfrowe. Jeśli chodzi o regulację, to w niektórych magnetofonach może być problem. Ja ostatnio nieźle się namęczyłem, zanim wyregulowałem tor przesuwu taśmy w moim decku "Pioneer Ct-F 850". Jednak mój wysiłek opłacił się ! W magnetofonach trój-głowicowych, a przedewszystkim z dwiema rolkami przesuwu taśmy wiele zależy od ustawienia wysokości oraz skosu dźwigni z rolkami. A w następnej kolejności, dopiero od ustawienia wysokości oraz azymutu głowicy. Wiele z magnetofonów sprzedawanych na "Allegro" ma nieznaną przeszłość. Już ktoś mądry na tym forum napisał że niektóre decki mogły być używane w nagrywalniach kaset, więc są bardzo wyeksploatowane. Kupując używany sprzęt, musisz być przygotowany na to, że czeka cię trochę roboty aby doprowadzić go do stanu używalności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.