Skocz do zawartości
IGNORED

Przegląd wzmacniaczy kl. D

marjan1

Rekomendowane odpowiedzi

Ewentualnie w przypadku gdyby tradycyjny modulator delta-sigma sprawiał kłopoty można by spróbować modulatora typu MASH gdzie n 1 bitowych stopni połączonych jest kaskadowo ale bez globalnego sprzężenia we-wy w tym przypadku nie występują problemy ze stabilnościa tyle że na wyjściu jest dużo większa sieczka niż przy zwykłym delta-sigma.Kiedyś kombinowałem zrobić coś takiego w cyfrze w FPGA ostatecznie dałem sobie siana.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wydaje sie ze najprosciej to mozna to zrobic tradycyjna metoda czyli pila i komparator. Oczywiscie najwazni8ejsze to liniowosc pilki. A to jest do zrobienia. Mozna np. zrobic tak ............... Szkoda ze aktualnie zajmuje sie czyms innym bo machnal bym takiego d klasa malym palcem.

Wracając do tematu moim skromnym zdaniem jeszcze trochę czasu, zanim klasa D na dobre zadomowi się w sprzęcie wyższej klasy.

Na dziś dzień klasa D o dobrych parametrach musi mieć dużą szybkość kluczowania (>300kHz) i bardzo krótki czas martwy. Do tego byle mosfety temu tak łatwo nie sprostają- i tu ten koncept traci swój sens, ponieważ przestaje być tani (MOSFETY!!) i sprawny (straty konduktancji).

Jedyną zaletą pozostaje inny charakter zniekształaceń-brak chakterystycznych dla klasy B zniekształceń w okolicy przejścia sygnału wyjściowego przez zero- raczej trzecia harmoniczna szybko roście z mocą jak w klasie A P-P o dużym THD.

Panowie ale nie zapominajmy o tzw klasie T lansowanej przez Tripath'a , przecież jest ona niczym innym jak klasą D tylko sterowaną przez układy cyfrowe , które są na tyle sprytne że potrafią sobie poradzić z prawie wszystkimi problemami tego typu konstrukcji . Technologia DPP wyciąga ciężkie działa naprzeciw wszelkiego rodzaju syfom powstającym przy modulacji i przełączaniu elementów kluczujących . Elementy logiki sterującej są w stanie skorygować nierównomierne czasy przełączania tranzystorów , zapobiegać zanikaniu impulsów , zmieniać częstotliwość fali nośnej , korygować pasmo przenoszenia . Wszystko to jest zazdrośnie strzeżoną tajemnicą firmy . A to oczywiście ku naczej ogólnej radości :) .

Podczas przeszukiwania internetu znalazłem ciekawe opracowanie firmy produkującej IRF'y , po przebrnięciu przez opisy samych problemów mamy na końcu piękną konstrukcje ze schematem

Ukryta Zawartość

Parametry są eXtra , ale nie wiadomo jak z dostępnością elementów na krajowym rynku.

Pozdrawiam i życzę miłej lektury :)

P.S. Dotarła do mnie dzisiaj kostka TA2020 kupiona na krajowym rynku 20pln + wysyłka , trzeba zabrać się za kompletowanie elementów , w tej cenie nie da się zbudować nic lepszego o takich parametrach .

Ukryta Zawartość

>marjan1

Ten uproszczony schemacik, który wkleiłem również ze stronki IRF-a pochodzi.

Myślę, że Ryszard_wpl mógłby wiele opowiedzieć o Tripathah i klasie T, bo składał conajmniej kilka wzmacniaczy opartych o kostki tej firmy. Zresztą o tym już był cały wątek, więc szkoda powtarzać się.

Chcę poprostu poruszyć temat z każdej możliwej strony bo o tych wzmacniaczach muszę wiedzieć wszystko i jeszcze trochę . Więc nie miejcie mi za złe mojej nadgorliwości , chcę poznać wasze opinie/doświadczenia na ten temat . Każda wypowiedź na temat w tym wątku jest jak najbardziej porządana . To największe forum elektronicznych "grzebaków" w polskim internecie więc napewno znajdą się tu ludzie z wartościową wiedzą/doświadczeniem .

Temat z innej strony.

Każdy z nas używa wzmacniaczy kl D :)

jak ???

nosimy go codziennie blisko naszych "klejnotów" :D

LM4667 (1.5mm*1.5mm80.6mm)

Nie ma w dzisiejszych czasach telefonów komórkowych bez wzmacniaczy kl D .

Parametry :

Vcc 2.7-5.5 V

Pout 450mW 4ohm

i coś dla senicza >> THD+N

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to nie jest reklama :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marjan, jesli to cię zainteresuje to uzupełniam listę o układyNational Semiconductor LM4641 i LM4652 - pierwszy to układ sterowania (generator, komparator, logika) a drugi to tranzystory wyjściowe MOSFET do niego. Jest to wzmacniacz mostkowy do subwoofera o mocy do 170W.

Czyli moja propozycja wspólnego przecierania szlaków w klasie D przeszła bez echa...

dla jednych klada D jest tak banalna, że nie chcą nic robić

dla drugich klasa D jest tak trudna w warunkach diy, że nie chcą nic robić

paru teoretyzuje

a kilku kupuje kostki rosołowe, żeby złożyć "wzmacniacz instant" wg. ulotki dołączonej do opakowania.

Jakiż ja naiwny byłem....

pozdrowienia

darkfenriz >>

Od czego proponujesz zacząć , wkleiłem linka z IR'a tam na koncu jest schemacik wzmacniacza o dobrych paramertach , mozna by bylo się pokusić o wykonanie ale największym problemem jest dostanie elementów . MOgli by nas w tym wspomóc zagraniczni koledzy . Płytka drukowana to nie jest też problem bo widziałem na tym forum fajnie zaprojektowane płytki (mi płytki wychodzą słabo) . Jeśli zgramy kolektyw to można zrobić taki zestawik jak naprzykład do symasyma , darkuli . Co ty na to darkfenriz ???

Hmm....

Z jednej strony parametry aż ślinka cieknie, z drugiej jest to bądź nie badź gotowiec, więc nauki i doświadczenia z tego za wiele nie wyniknie, tym bardziej, że wszystko co najważniejsze zostało powierzone specjalizowanym scalakom.

Sugerowałbym dyskret, lub ewentualnie jakieś scalaki general-purpose, mam parę pomysłów, trzeba by to przesymulawać, pokorygować, płytka, lutownica, gaśnica i jechane :)

Wchodzisz w to?

Myślałem np. o czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po kolei:

1. wstępne stopnie

2. bootstrap, drivery i mosfety

Ukryta Zawartość

post-5220-100003519 1170304345_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swietne !!

Układ samooscylujący , ale jeśli mogę marudzić to wolał bym stopnie wejściowe na OP i komparatorach , znacznie prosciej by było . Przed FDP muszą być szybkie diody schotkiego bo mosfety eksplodują od przepięć .

Czy ja wiem, scalak na wejściu dużo by rozwiązał, ale potem i tak trzeba zsymetryzować sygnał, więc druga różnicówka pewnie musiałaby zostać. I jeszcze dodatkowe zasilanie scalaka...

Co do diodek to pewnie masz rację.

Kombinuje z układem samooscylującym , na razie jest to w zasadzie sam modulator brak mu tylko stopni wyjściowych . Wzmacniacz OP to LM318 . Pierwszy to oscylator a drugi to wzmacniacz z otwartą pętlą sprzężenia albo komparator . XOR daja przesynięcie faz o 180 . Wyniki są poprawne ale pasmo jest dość kiepskie więc nadaje się to tylko do niskotonwych . Przydało by się globalne sprzęzenie zwrotne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firma IRF udostępnia pełną dokumentację swojego projektu referencyjnego (wraz z projektem płytek)

kluczowe elementy IR2011s oraz IRFB23N15 są dostępne bez większego problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heja

JarekC, podałeś staroć - może lepiej nowszy iraudamp3, ma o wiele ciekawsze parametry, jest na nowszym scalaku, ma możliwość wyboru trybu pracy - jako samowzbudny lub z taktowaniem zewnętrznym. Jest dostępny projekt referencyjny wielokanałowy. Nie wiem tylko jak z dostępnością tranzystorów no i jak się je lutuje....

Pozdrawiam,

Kuba

>Kuba

Z driverem IRS20124 nie ma problemu jest dostępny.

Natomiast z IRF6645 też jest dostępny ale ponieważ tranzystor jest "taśmowany" więc będzie problem

z zakupem małej ilości (rolka zawiera 1000 tranzytorów).

Na lutowanie zawsze znajdzie sie jakiś sposób.

Heja!

Schemat wersji trzeciej iraudampa podoba mi się, zastanawiałem się nad wersją z generatorkiem taktującym (nie na elementach RC ale jakimś prostym z kwarcem - a co...). Dodatkowo nasuwa się oczywiste pytanie: czy nie można tych directfetów zastąpić czymś np. w obudowie TO220 lub innej strawnej do lutowania?

Pozdrawiam,

Kuba

Heja darkfenriz,

może zamiast zastanawiać się nad femtosekundowymi jitterami, zapoznaj się z dokumantacją do iraudampa3 - dowiesz się, że zewnętrzny generator do niego powinien generować przebieg prostokątny... :-) I wtedy teoretyzuj.

Pozdrawiam,

Kuba

• 1 miesiąc później...

Panowie, czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z UcD hypexa/philipsa?

znalazłem taką stronkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i autor ocenia wszystkie znane mu (do wypadku jaki przeżył) technologie i chipy. Najwyżej ocenił UCD...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.