Skocz do zawartości
IGNORED

SEAS - kierunek wyboru

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z niebawem pojawiającą się ofertą Seasów w nowym wymiarze (Polink) poszukiwać będę wśród grona tej marki głośnika do konstrukcji 2-drożnej. Zależeć mi będzie na miękkim, nisko schodzącym basie, czytelnej i szczegółowej średnicy. Zakładam (narazie niesłusznie) że dystrybutor będzie miał w sprzedaży wszystkie dostępne modele, w tym także Excel. Pytanie kieruję do tych którzy mieli okazję posłuchać Seasów trochę dłużej a nie tylko przelotnie, chociaż uwagi natury teoretycznej są też mile widziane ;-). Żeby ułatwić sobie (a przy okazji komuś kto poszukuje tak samo jak ja czegoś w ofercie Seasa) wybór podzielmy cenowo:

1) do $60/szt

2) $60+

Głośniki Seasa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przetworniki Excel

Ukryta Zawartość

Liczę że pomożecie mi w wyborze ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29312-seas-kierunek-wyboru/

Troche cie zmartwię - na początek nie będa mieli całej oferty ,, na składzie " Z Exceli tylko 5 czy 6 modeli ( o ile pamietam nie będzie magnezowych 18 i 15 , czego zupełnie nie rozumiem )

Ja znam dobrze tylko W18 E001 - średnica jest piekna ale bas mało konturowy i kiepsko wybarwiony , do tego nie schodzi bardzo nisko .

Zaph Krutke twierdzi ,że aluminiowa 18 jest OK ale ja jej nie znam .

PS

Cieszy mnie ,że Seasy będą dostepne za godziwe pieniądze od krajowego dystrybutora bo to lepsze przetworniki niz ich duńskie odpowiedniki cenowe .

...there is no spoon...

>arturp

Cieszy mnie ,że Seasy będą dostepne za godziwe pieniądze od krajowego dystrybutora bo to lepsze

>przetworniki niz ich duńskie odpowiedniki cenowe .

Twierdzisz kategorycznie że np. scan revelator 26w (duńczyk)jest gorszy od excela w26fx magnez lub papierowego nextela. Nie słyszałem ani jednego , ani drugiego ale daleki jestem od takich jednak krzywdzących sądów. Jezeli chodzi o parametry i zawansowanie techniczne/technologiczne to scan wydaje się ciekawszy.

Mam najlepsze 18 cm konstrukcje scan speaka - świetne ( 8545 i 8531 ) Takie głośniki to trzon oferty bo oparte sa na nich dwudrożne układy - czyli to jest najważniejsze co dany producent ma do zaoferowania .

I w tej kwestii Excele sa moim zdaniem lepsze . Moze 26 cm woofery seasa sa gorsze a może lepsze do ich odpowiedników u scana ... ale to margines .

...there is no spoon...

Saczek, właśnie też zaczynam zastanawiać się nad projektem nr.2 do siebie do domu. Chcę zrobić podstawkowy głośnik 2drożny. I raczej w excele ładować się nie będę. Myślałem o zestawieniu:

H1217 CA18RLY

H1149 27TDC

lub to samo, ale z H1288 CA22RNX

Misiomor jak dotrze do tego tematu to pewnie poleci papierowy woofer i gwizdek aluminiowy H1147 27TBC/G. Może zaraz zresztą sam się odezwie.

Głośniki wydają się być w miarę łatwe do zrobienia zwrotki (tak po wykresach widać). Strojenie też daje spory margines na manewry.

Pytanie do jakiego pomieszczenia chcesz robić kolumny. Jak do mniejszego niż 18m2, można zastanowić się jeszcze nad H1216 CA15RLY i mniejszą kopułką odtwarzającą częstotliwości dla nietoperzy. Mi chyba nie potrzeba częstotliwości wyższych niż 18-20kHz, dlatego wybrałbym duże tweetery.

Zamierzam ciąć nisko zwrotnicą, najniżej jak się da.

Nie interesuję się twardszymi membranami jak papier ze względu na rezonanse.

Pozdrawiam

No i oczywiście jest jeszcze H1333 T18RE/XFCTV2. Koaksjal z w miarę normalną kopułką z rezonansem na 1200 Hz, która ma szanse zagrać od 2000-2500Hz. Ale zobaczymy jak ceny będą wyglądać. Chciałbym komuś zrobić na tym przetworniku 5.0 (+0.1 z czegokolwiek) do kina :D tylko po to, żeby potem posłuchać sobie troszkę :D

stoję przed trudnym wyborem, bo nie miałem okazji dłużej posłuchać głośników Seasa, baa niewiele modeli słyszałem :/ Dla mnie to ogromny dylemat. Pomieszczenie raczej niewielkie - 18-20m2. Patrząc na ofertę Seasa tak naprawdę nawet teoretycznie nie widzę tutaj jakiegoś topowego leadera. CA15RLY podoba mi się pod względem charakterystyki - bardzo ładne charakterystyki kierunkowe, ale z 15cm głośnika basu raczej nie będzie, chyba żeby spróbować wsadzić po 2 szt/kolumnę. Paramtery T/S raczej bez rewelacji i właściwie gdyby BR mi nie odpowiadał to zapuszczając się dalej z próbami na TL (mam ostatnio taką wielką chęć popełnić jakieś TLki) Seasy raczej nie mają szans. Pomiary wolę jednak odlożyć na plan drugi i postawić na szczegółowość, bezpośredniość i spójność przekazu. No i chciałbym żeby przy tym wszystkim był jeszcze z tego porządny bas (to moje takie małe zboczenie). Kandydatów wiele, a zdecydować się na coś trudno....

Misiomora ostatnio na forum nie widać. Wiem że CASKP bawił się kilkoma Seasami więc może opowie o swoich wrażeniach. Warto nadmienić że jakoś specjalnie design niektórych wooferów Seasa nie przypada mi do gustu (chociaż to może kwestia przyzwyczajenia) - mam na myśli te z przezroczystymi membrankami

jak chcesz basu do 20m2 z 2way, to polecam km-u2 na usherach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sam je zrobiłem.

Można też zmontować marzenie misiomora, czyli 22cm papieru z aluminiową kopułką seasów. Wiele o tym pisał, pewnie porządnie przemyślał.

Peerless ma 20cm woofer papierowy (lub jakoś inaczej oni papier nazywają) z korektorem fazy. To chyba na nim i właśnie na aluminiowym seasie Harpia zrobili

Ukryta Zawartość

TL, jak masz 20m2, to nie wiem, pokój ci się zagraci. Mi by żona nie pozwoliła :D

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>qubix

Dzięki. Powiem szczerze, że jakoś połączenie 22cm Seasa w 2way jakoś do mnie słabo przemawia. To takie lekkie zaprzeczenie teorii, chociaż być może wypadło by całkiem nieźle. TL to tylko pomysł na ewentualny brak basu, chociaż (jeśli założyć że TL na pewno zostanie zbudowana) grono "do wyboru" by się mocno zawęziło. Potrzebny byłby głośnik o wysokim Qts (tu Seasy akurat spokojnie się nadadzą) ale o niskim fs i dosyć ciężkiej membranie (czyli "papierówki" skazane na odejście). TL to tylko pomysł (dobry na długie zimowe wieczory) ale nie założenie odgórne. Biorę je raczej jako alternatywa i to raczej mocna alternatywa. Odgórnie zabawę chcę rozpocząć od standardu, czyli BR.

co do KM-U2 i Ushera 8945P to póki co narazie miałem okazję go tylko pomacać ;] ale jego napęd robi wrażenie. O walory akustyczne można się pytać Jaro4444 i Magazyniera. Nie wiem czy jeszcze ktoś z forumowiczy go ćwiczył. Cena 420zł/szt jest dosyć spora - chyba żaden Seas do 2way nie osiągnie takiej kwoty, co innego Excel. Ale z tego co pisze Arturp to Excele są półkę wyżej od Seasów...

Saczek_xtrm, 5 Lis 2006, 01:14

Nie rezygnuj z Exceli . Jak powiedział mój znajomy , który projektuje czasem dla QBA , cyt,, Uważaj ,po tych głośnikach juz nie ma powrotu ."

Z głośników popularnych producentów nie miałem chyba tylko Etonów i Accutonów więc nie wiem jak grają ale reszta w zakresie odtwarzania barwy ,detali , niuansów ,wybrzmień na średnicy ( całej magii ) stoi całą klase niżej niż magnezowe czy nawet aluminiowe seasy .

8945 P ushera gra podobnie jak węglowe scan speaki , wiem bo to ja robiłem te kolumny dla magazyniera , więc jeśli znasz scany to już wiesz . Bardzo lubię te weglówki scan speaka i ushera ale to nie Excel .

W Excelach nie słychac materiału membrany tylko muzykę , jak przełączam na inne głośniki/materiały to wiem ,że to papier , kewlar , aerogel , polipropylen itd - każdy z tych materiałów daje określone podbarwienie i nie ma to nic wspólnego z mierzalnymi zniekształceniami . Np Zaph Krutke pomierzył wiele głośników i pisze na swojej stronie ,ze najmniejsze zniekształcenia z 18 cm midwooferów ma papierowy revelator 8531. Ale ja mam ten głosnik i mogę z czystym sumieniem powiedziec ,że to nie jest głośnik do odtwarzania średnicy ( Troels Gravesen tez tak twierdzi ;p ) - jest ocieplony , niezbyt detaliczny i barwowo płaski . Bardziej podobaja mi sie weglowe .

Podsumowując ten przydługi wywód - moim zdaniem ciężko znaleźć cos lepszego na średnice niz Excele .

PS

Filtrowanie rezonansu jest proste i co ważne - najlepszy filtr dla 15 czy 18 cm Excela to filtr 1 rzędu ! Czyli cewka i pułapka na rezonans co daje spadki zbocza 12dB na oktawę bo te głosniki maja ładny naturalny rolloff.

...there is no spoon...

>>Artur

Oczywście nie odrzucam z góry Excela. Zresztą na początu wątku wspomniałem o ofercie jednego i drugiego. Walory jednego już "poznałem" dzięki Twojej recenzji za co z góry dzieki. Kłopot z Excelami (właściwie to tym jednym konkretnym - W18 E001) polega na braku dołu. Jeśli jego brakuje przy TL i w dodatku 2 wooferami/kolumnę to jest rzeczywiście cienko. Gdybym chciał zbudować 3 drogi to chyba po Twoim kolejnym wpisie (wyżej) nie ma wątpliwości po co sięgnąć. W 2 drogach muszę pójść na jakiś kompromis. Z założenia jest taki - czytelna, szczegółowa średnica + w miarę poprawny i niski bas. Nie interesuje mnie przetwarzanie od 40Hz :)) bo to nie subwoofer, ale nie chciałbym żeby grało to kartonowym basem z nijakim zejściem.

a czemu 22cm w 2way słabo przemawia? Trzeba po prostu dać odpowiednią kopułkę i odpowiednio nisko przyciąć.

Ukryta Zawartość

Polecam lekturę. Excele, woofer 22cm, zwrotka cięta na 1,7 kHz. Czy przytniesz na 1,7 czy na 2,5 czy na 3kHz to i tak wypada w środku tzw. średnicy, czyli de facto bez różnicy.

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz sporo firmowych kitów na excelach. W większości MTM.

Arturp: o to chodzi chyba, żeby było lepiej niż było wcześniej :D więc jeśli rzeczywiście excele są bomba, to bardzo dobrze że powrotu nie ma :D

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>qubix, 5 Lis 2006, 11:41

>a czemu 22cm w 2way słabo przemawia? Trzeba po prostu dać odpowiednią kopułkę i odpowiednio nisko

>przyciąć.

Jeśli opierać się na teorii, to najlepiej gdyby osie glośników były jak najbliżej. Żeby tak się stało dla 22cm midwoofera to trzeba by mu urżnąć kawał kosza, baa zapewne nie tylko jemu ale i kopułce. Przy 17-18cm głośniku aż takiego problemu nie ma. Podzial 1,7kHz jest rzeczywiście imponujący ;-)

ok, odległość między środkami akustycznymi przetworników jest ważna, ale wymagania wobec niej zmieniają się w zależności od częstotliwości podziału. Różnica między odległością w przypadku woofera 22cm a 18 cm będzie 2 cm przecież (mega wzór (średnica1-średnica2)/2 :D ).

1.7kHz daje długość fali ok 20cm (przy prędkości dźwięku 340m/s), a 2kHz ok 17cm. Różnica 3cm.

"Ogólna zasada" z tego co poczytałem jest taka, że tym łatwiej jest zlać razem dwa źródła dźwięku w jedno im większa jest długość fali z jaką promieniują od odległości między źródłami dźwięku. Dlatego duża część DIYowców na diyaudio.com proponuje jak najniższe podziały.

Należy pamiętać też o tym, że w zależności od stromości zwrotki głośniki grają razem 2 lub 3 oktawy w górę i w dół od cz. podziału.

Podsumowując. Czy przytniemy 22cm na 1,7 czy 18cm na 2kHz, to na jedno raczej wychodzi.

prawie na jedno, pod warunkiem, że potrafimy znaleźć tweetera, który tak nisko zejdzie (w dodatku jeszcze dobrze zagra) i nie będzie kosztował worka pieniędzy. Zrealizować podział powyżej 2kHz, np 2,1kHz; 2,2kHz jest znacznie prościej i można znaleźć dosyć bogatą ofertę za rozsądną kasę. Zresztą wiesz jak to jest - kupisz 22cm, do niego tweeter, który nie daj Boże nie spodoba Ci się i potem błądzisz w bagnie szukając czegoś co nada się na 1,7kHz. Trochę to ryzykowne...

i o dziwo na dole jest Seas 22cm

znam pare osób ktrore nie chca odsprzedac swoich AN i nigdy by nie przeskoczyly na inny sposób grania

na Ashow nie omieszkam posłuchać Charpi opartych na tym sposobie reprezentowania muzyki, swoja drogą ciekaw jestem jak Peerles sprawuje sie w tej opcji i jak firma poradziła sobie ze strojeniem obudowy

poz.

Saczek_xtrm, 5 Lis 2006, 12:14

>prawie na jedno, pod warunkiem, że potrafimy znaleźć tweetera, który tak nisko zejdzie (w dodatku

>jeszcze dobrze zagra) i nie będzie kosztował worka pieniędzy. Zrealizować podział powyżej 2kHz, np

>2,1kHz; 2,2kHz jest znacznie prościej i można znaleźć dosyć bogatą ofertę za rozsądną kasę. Zresztą

>wiesz jak to jest - kupisz 22cm, do niego tweeter, który nie daj Boże nie spodoba Ci się i potem

>błądzisz w bagnie szukając czegoś co nada się na 1,7kHz. Trochę to ryzykowne...

równie dobrze możesz ugrzęznąć z kosmicznymi wooferami do cięcia na 2kHz. Ale to przecież jest właśnie magia DIY :D

Do 1.7 schodzą seasy 27 i aluminiowe i szmaciane. Morel 33, excel jakiś, pewnie ushera 9950 też da się tak przycisnąć, scany nawet te nienajdroższe. No oczywiście ciężko będzie znaleźć coś w niższych regionach cenowych.

Szukam czegoś nowego, bo stwierdziłem ostatnio, że zejście basu z moich usherów nie jest za niskie, a i tak podobno 8945p jest w stanie najniżej zejść z 18stek z sensownym górnym krańcem pasma. Też zastanawiam się nad 3way z kopułą w środku, ale to jest bardzo ciężki temat. Staram się szukać raczej rzeczy już wcześniej zestawionych przez liczbę osób >1 o których jest coś już w necie.

Yolaos, w audio note siedza pewnie ca22rnx. Papierowej membrany nie trzeba tak nisko ciac jak blaszakow, kolumna na takim glosniku ze wzgledu na efektywnosc moze byc ciekawym rozwiazaniem dla slabszych wzmacniaczy.

W Harpii opartej na duzym 22cm hds'ie siedzi wlasnie metalowy seas, ten do niskich podzialow.

Ukryta Zawartość

Ja robię podłogówki na głośnikach z modelu Harpii Diana. Po wstępnych odsłuchach mogę powiedzieć:

BAJKA!

Ukryta Zawartość

arturp, 4 Lis 2006, 21:57

>Mam najlepsze 18 cm konstrukcje scan speaka - świetne ( 8545 i 8531 ) Takie głośniki to trzon

>oferty bo oparte sa na nich dwudrożne układy - czyli to jest najważniejsze co dany producent ma do

>zaoferowania .

>I w tej kwestii Excele sa moim zdaniem lepsze .

Ja Cię Artur jak najbardziej rozumię i też parokrotnie pisałem że preferuje twardą średnice za jej dokładność/szczegółowość/konturowość/barwe. Zresztą kiedyś już chyba wymienialiśmy opinie.

W moich 3dr. obecnych jak też przyszłych ja na obecną chwile nie widzę na średnice papierowca , ale na basie jak najbardziej tam celuloza(ale odpowiednio sztywna)sprawdza się znakomicie.

Też mam scana 8545 i jeżeli chodzi np. o bas to głośnik ma duży potencjał średnica już ciut gorzej.

Z racji tego że scany mają znakomity bas , a excelle znakomitą średnice to takie połączenie może dać the best zestaw.

Na basie revelator 22w lub 26w średnica excel(accuton) 15 lub 18 i na góre...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.