Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD wybrać ?

kajt

Rekomendowane odpowiedzi

kajt =>

A spróbuję kilka słów na temat ;-)

Moim zdaniem kupowanie odtwarzacza z przedziału cenowego Coplanda 289 czy Genki do wzmacniacza Primare A20 to pomylenie pojęć. Primare A20 to bardzo przeciętny wzmacniaczyk o suchym, bezbarwnym brzmieniem. Zamiast zastanawiać się czy kupić 289 czy Genki sprzedaj Primare A20 i posłuchaj ze swoimi Proacami wzmacniacza ze znacznie wyższej półki cenowej. Do tego dokup sobie odtwarzacz za 2-3kzł ( jest kilka na rynku nie mówiąć o second hand ) i końcowy efekt będzie nieporównywalnie lepszy.

Na forum niedawno toczyła się dyskusja w której większość osób skłaniała się ku stwierdzeniu, ze wzmacniacz wpływa na brzmienie dużo bardziej niż odtwarzacz. Ja również jestem tego zdania.

pozdr.

Arkadix

O tak, zdecydowanie popieram Arkadixa. Z moich skromnych obserwacji również wynika że wpływ CD jest najmniejszy jeśli chodzi o całość zestawu. Upgrade wzmaka to jest to!!

The odd get even.

dzięki za info.

Ja mam inną kolejność zakupu elementów,ale efekt końcowy będzie ten sam. Zmiana CD i wzmacniacza na coś innego - lepszego. A Ty osobiście co proponujesz do kwoty ok.6.000 zł.?

Witam wszystkich , sam jestem posiadaczmen Linna Ikemii , dzwiek był całkiem niezły , potem skontruowałem podstawki pod CD oparte na czerech spręzynkacha pod każda nóżkę , poprawa była niesamowita , teraz oprócz tych podstawek stoi jeszcze na płycie szklanej pod która sa wkładki z elastomeru . Bawiłem sie dośc długo róznymim podkładkami antywibracyjnymi i muszę stwierdzic że nawet przy najlepszych CD , jest tu olbrzymie pole do popisu .Nawet dobry stolik antywibracyjny nie zapewnia wytłumienia dużej części wibracji i mozna tu naprawde małym nakładem środków bardzo znacząco poprawic jokośc dżwieku .

>kamil

Pewnie, że źle odebrałeś. Napisałem, że MAKSYMALNIE na nowy sprzęt można wydać 25-30 tys.

(może nie wprost, ale, jak dla mnie na tym pułapie wszysto się kończy. Potem, mogę tylko coś sprzedać,

i nieco dołożyć do nowego elmentu (latka lecą...)

Za second-hand ok. 15. Ja więcej nie wydam. I to jest umiar. Zaczynałem od onkyo, pioneera, sony.

Uważam, za fantastyczną rzecz, że ktoś lubi muzykę.

I cieszę się, że słuchacie muzyki. Ale, ja, naprawdę chcę tylko szczerze doradzić.

Jeżeli mamy już mieszkanie, meble, podstawowy i dodatkowy sprzęt, samochód, to, czy wydanie

15 tys. za secod-hand to granda? Moim zdaniem, nie. Stopniowo, oczywiście.

Pozdrawiam,

Grzegorz

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witaj kajt

Pozwolę nie zgodzić się z przedmówcami.

Jak zauwazyłem, zamierzasz powoli zmienić i wzmacniacz i cd, I dobrze. I zacznij od żródła, to bardzo niedoceniany element. Ale jest grupa ludzi, którzy - moim zdaniem słusznie - uważają, że jeśli coś stracimy na samym początku, czyli na cedeku właśnie, to choćbyśmy nie wiem ile władowali w resztę toru, to sie tego nie odzyska. To proste i logiczne, informacji, barw, przestrzeni, które nie wyjdą ze żródłą anikąd już nie zdobędziesz. A, i bardzo ważny jest inrekonekt, żeby to wszystko przeniósł. A tam, zreszta wszystko jest ważne, bo graja całe systemu

Sprawa druga. Z obu klocków Primare serii 20 moim zdaniem gorszy jest właśnie CD. Ma małą rozdzielczość, ospały bas, trochę zamula, jest wolny. Wzmacniacz jest zdecydownie bardziej przejrzysty, szybszy, dynamiczniejszy. A poza ty6m jest całkiem ładnie nasycony barwoo, szczególnie w średnicy - oczy robią mi sie jak spodki kiedy czytam o Primarze zę jest suchy i bezbarwny!!!!! Sa dwie możliwości: albo ludzie inaczej nazywają to co słyszą - dla mnie Primar jest ocieplony, z gęsta miękkawa srednicą, albo nie słyszeli nigdy na przykłąd Arcama czy Kambodży. Zreszta poczytaj sobie wątek, jakto wlaśnie Primare A 20 w KAiM złoił skóre Baltlabowi, Xindakowi i dzielnei walczył z wzmacniaczem DIY, nad którym wszyscy w KAiM sie zachwycali.

Pozdrawiam Stempur

Moim zdaniem,jeśli mogę coś wtrącić,to wszyscy mają po trochu racji.. 'Statystycznie' rzecz biorąc wzmacniacz częściej przynosi większą zmianę w brzmieniu systemu niz CD ,ale nie powinno się tego generalizować,bo nie zawsze tak będzie.. Każdy system należy rozpatrywać indywidualnie poprzec oczywiście odsłuch i wtedy podejmować decyzję. Zgadzam się ze Stempurem,iż w zestawie Kajta Cd wydaje się być słabszym ogniwem niż wzmak,który to powinien być w stanie pokazać różnicę w droższym i lepszym żródle..więc wymiana CD może tu mieć sens. Ktoś kiedyś ciekawie napisał,że z g.. bata nie ukręcisz..(nie mam tu akurat na myśli Twojego CD ;) ) Kajt,ze swej strony polecam odtwarzacze Meridiana..warto posłuchać. Pozdr!

Copland 289 i Naim CDX jest do porównania na Wilczej. Zabierz kasę i kup. Bez wątpienia będziesz wiedział, który jest lepszy. Przy ponoc bardzo dobrym, ten lepszy wypada genialnie. Ale jeśli masz do wyboru cd lub wzmacniacz, to znajdź SWÓJ wzmacniacz. Dobry piec, to podstawa (może być lampowy).

dzięki na wszyskie podpowiedzi, ale nadal uważam że warto zacząc wymianę sprzętu od CD.

Nie wiem czy do PROAC`ów lampa jest dobrym pomysłem ?

Nigdy nie wziąłem swoich kolomn na odsłuch z lampą?

i czy to ma być cd lampowy i wzm.trnazystor czy to ma ny komplet lampek. ?

czekam na podpowiedzi dzięki :)

witam,

wzmak TYLKO kopiuje sygnał ze źródła. Nawet najlepsza kopiarka nic nie zdziała, jeżeli oryginał jest kiepskiej wartości. I tu chodzi o relację źródło---wzmak. Różnie regulując wartościami jakościowymi L(źródło)-R(wzmak), mamy różne wyniki. Wartości mamy skończenie wiele. Dlatego nasze systemy tak różnie brzmią. Do tego dochodzą kolumny, które należy dopasowywać do wzmaka. I powiedzcie, jak tu dobrze wydać pieniądze. Łatwo popełnić błąd. Inne rynki są o wile prostsze i mierzalne. Poddają się bezpośrednio regułom rynkowym.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

stempur =>

" .....- oczy robią mi sie jak spodki kiedy czytam o Primarze zę jest suchy i bezbarwny!!!!! Sa dwie możliwości: albo ludzie inaczej nazywają to co słyszą - dla mnie Primar jest ocieplony, z gęsta miękkawa srednicą, albo nie słyszeli nigdy na przykłąd Arcama czy Kambodży."

Może rzeczywiście wypowiedź na temat A20 była zbyt dużym skrótem myślowym , więc rozwijam:

Przy budowie zestawu można posługiwać się dowolną metodą która prowadzi do polepszenia brzmienia - czyli przykładowo

wymiana taniego CD na drogi CD bez zmiany wzmacniacza ..... zapewne będzie słychać poprawę.

Tak się jednak składa, że statystyczny audiofil intersuje się również stosunkiem ;-))) jakości do ceny - czyli dąży do zapłacenia jak najmniej za określoną jakości brzmienia.

Większość ludzi na tym forum potwierdza, wzmacniacz ma większy wpływ na brzmienie niż CD i ja również się z tym zgadzam.

Dlatego statystycznie rzecz biorąc w celu optymalizacji kosztów wzmacniacz powinien być droższy niz CD.

Czyli odtwarzacz z zakresu 5000-10000zł ( jakim jest Copland ) powinien pracować ze wzmacniaczem w cenie powyżej 10000zł

lub mocno powyżej 10000zł. I jeżeli byś porównał A20 z takim wzmacniaczem to prawdopodobnie byś usłyszał to czym napisałem, czyli, że A20 ma kiepską barwę.

grzechniks =>

"wzmak TYLKO kopiuje sygnał ze źródła"

Teoretycznie tak ...... praktycznie wzmacniacz oprócz kopiowania sygnału wprowadza zniekształcenia , lub mówiąc po audiofilsku odciska swój wyraźny charakter na brzmieniu. Dlatego warto wzmacniaczami się zainteresować - to serce zestawu :-)

"Nawet najlepsza kopiarka nic nie zdziała, jeżeli oryginał jest kiepskiej wartości."

Teoretycznie tak ........ praktycznie jednak niektóre współczesne odtwarzacze w cenie do 5000zł zapewniają naprawdę bardzo dobrą jakość brzmienia. I nie ma sensu kupować droższych odtwarzaczy w przypadku gdy kolumny i wzmacniacz nie będą w stanie pokazac w pełni ich mozliwości. W praktyce to oznacza, że do odtwarzacza za powiedzmy 3000zł można bez wahania podłączyć wzmacniacz nawet za 15000zł otrzymując brzmienie bardzo wysokiej jakości.

Jeżeli jednak zbuduje się zestaw w oparciu o Primare A20 to niezależnie od jakości odtwarzacza, A20 zawsze sprowadzi brzmienie zestawu do swojego poziomu - czyli trochę lepszy budżet.

pozdr.

Arkadix

arkadix

Ty jak zwykle pod włos wszystko bierzesz... A20 nie słyszałem ale A30 tak i wcale zbytniej ubogości w barwy nie odnotowałem, no, może przestrzenność była średnia ale brzmienie to było całkiem całkiem.

słyszałem system w którym CD kosztował tyle samo co wzmacniacz i podłączenie czegoś "taniego" dawało aż nadto wyraźne oznaki pogorszenia ;)))

popatrz na mój system - opis w "o mnie". system zrównoważony :))) gra świetnie :))))

peperoni.

• 3 tygodnie później...

Stempur - mozesz napisać w jakiej dokładnie konfiguracji wzmak primare serii 20 zagrał dla Ciebie ciepło? Wydaje mi się że ciepiełko mogło wystąpić jak wpływ CD i kolumn, primare jest wg mnie neutralny. Napisz proszę z czym tego słuchałeś.

Pozdrawiam.

The odd get even.

nie wiem jak stempur, ale ja moge -> cd+wzmak seria 20 + Proac 130 - o tym dzwieku mozna bylo powiedziec wiele (zasadniczo dobrego), ale na pewno nie to ze byl chlodny albo suchy. Inna rzecz, ze pomieszczenie bylo odpowiednio przygotowane akustycznie i moze tutaj tkwi szkopul tej dysputy?

Dzięki za odpowiedź. No to generalnie fajnie - słuchałem primara w konfigu identycznym jak ww. i dźwięk był ani zimny ani ciepły po prostu neutralny........ Może faktycznie pomieszczenie. Skończyłem dwa dni temu remont w pokoju i do dzisiaj jeżdżę ze sprzętem po pomieszczeniu. Ustawiłem identycznie jak było a teraz dźwięk jak spod koca, załamka..........

The odd get even.

dwie mozliwosci:

a) czy remont obejmowal jakies dzialania mogace znacznie zmienic charakterystyke akustyczna pomieszczenia? np. tapety z wlokna szklanego, albo wylozenie scian welna mineralna?

b) sprawdz polaryzacje wtyczek sieciowych.

........no i dodatkowo poprzednio były ściany - pomalowana gładź, teraz na ścianach są tapety, dość grube. Rozumiem że udało mi się wygłuszyć pomieszczenie? Tylko co teraz? Dźwięk jak spod koca, zamulony totalnie.....

The odd get even.

• 2 lata później...

Temat wraca jak bumerang, tzn w zatsnawiam się jakie źródło będzie lepsze COPLAND CDA 289 za 5000 (allegro) czy PRMARE DVD30 (promocja w Audio Klanie 5500 nowy. czy może warto coś innego do kwoty 5000 zł. bo ma tyle na "nowy"CD.

Za każde info - dzięki

• 7 miesięcy później...

A może lepiej niech sam odsłucha. Przecież każdy słyszy inaczej, w innych warunkach na innym sprzęcie i ma inne preferencje.

Pytanie trochę .....no wiesz....za takie pieniądze.....niepoważne.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.