Skocz do zawartości
IGNORED

różnica pomiędzy Shure V15 III a M97xE?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie największa róznica jest w rozbrzmiewaniu.... marketingowym

Zawsze to co odeszło jest bardziej cenione ;-)

Moje uszy nie słyszą różnicy pomiędzy 300$ za V15 a a ok 80$ za M97.(ceny z E baya)

Tym bardziej że Shure w tych poziomach wkładek był b. zbliżony brzmieniowo. Odsluchiwałem swoja RTX6 i M97 w użyczeniu i nie wpędzała mnie w kompleksy ta ostatnia..V15 to dobry marketingowo produkt z dobrym PR-em(ale to nie chodzi o potencjometr montażowy:-).Z racji powrotu mody na winyle , handlarze akcesoriami vintage wykorzystują rynek do pozbycia sie remanentów za cenę nowego produktu.Równie dobre Shury to 94, 96,104 , 111, Realistic R 25/27/47, RXT3-6. Solidne mocne a zarazem klarowne brzmienie.Jednak z amerykańską nutą.(Powerem)

Istota polega na doborze igieł HE,E,MR. I głownie za to sie płaci.

V15 używana z uzywaną igłą?

M97 Nowa z nową igłą?

O atrakcyjnosci decyduje stan igły.Choć w tym przypadku to wejscie w posiadanie kultowej wkładki o ile ma bdb igłę, ma sens.

Konkretna cena za nówki .Jeżeli poniżej 300PLN .O.K

Z tego co kiedys wyczytalem V15 ma znaczaco lepszy tzw. tracking ability.

O co chodzi?

Ano o to, ze w iejscach plyty gdzie zarejestrowane sa "krytyczne" czestotliwosci (sybilanty, glosne dzwieki pianina, skrzypce) V15 duzo lepiej trzyma sie rowka (nie traci kontaktu ze sciankami rowka), co ma kapitalne znaczenie by odtworzyc muzyke z jak najmniejszymi znieksztalceniami.

Podkreslam, ze taka opinie wyczytalem kiedys na jakims forum.

Osobiscie jestem posiadaczem V15 III, ale... jeszcze jej nie slyszalem. Jest zamontowana w dopiero co zakupionym gramofonie.

Koniecznie opisz swoje wrażenia.

Ta V15-ka będzie miała b.dobrą, oryginalną igłę. Ale będzie kosztowała więcej niż nowa M97xE. Tylko że podobno M97xE obecnie produkuje Mexyk i to już nie to Shure. Prawda li to?

• 3 miesiące później...

Dla M97xE 1.25g bez stabilizatora-szczoteczki, gdy szczoteczka jest opuszczona na plyte- 1.75g. Tak jest ala producent.Lepiej mi jednak brzmi wkladka gdy ustawiona jest troche ciezej- 2g ( 1.5g-bez miotly), ale to rowniez zalezy od masy i typu ramienia. Mam lepsze doswiadczenie gdy igly sa dociskane troche ciezej niz optimum zalecane przez producentow wkladek. Uwazam, ze czesto producenci zanizali rekomendowany docisk ze wzgledu na rynek bardzej niz urode dzwieku. Od lat istneje opinia- wiara, ze mniej to lepiej (ze wzgledu na czas zycia winyli), dlatego producenci "chwala sie" niskimi parametrami nacisku.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

>corni

"Moje uszy nie słyszą różnicy pomiędzy 300$ za V15 a a ok 80$ za M97.(ceny z E baya)"

tutaj nalezalo by podac system, caly tor w ktorym byla odsluchiwana wkladka...

>andrea

akurat w AV sa przedstawiane raczej tylko dobre produkty, a klasa sama dla siebie jest Audionet...

Uwazam, ze czesto

>producenci zanizali rekomendowany docisk ze wzgledu na rynek bardzej niz urode dzwieku. Od lat

>istneje opinia- wiara, ze mniej to lepiej (ze wzgledu na czas zycia winyli), dlatego producenci

>"chwala sie" niskimi parametrami nacisku.

Mam takie samo zdanie. Dodam, ze najuczciwiej jest podawac zalecane granice nacisku i tak robia producenci ktorym PR nie odbiera technicznej racjonalności rozumowania.

Aha, jeszcze dodam, że wspominana przez was szczoteczka występująca na shurowskiej bodajże 97-ce (ale chyba nie tylko tam ) miała, kto wie czy nie pierwszoplanową rolę inna niz samo czyszczenie. W okresie kiedy wprowadzano te modele na rynek dostawałem od Shure Brothers różne materiały. Stało tam, ze celem szczoteczki jest (też, a może przede wszystkim, nie pamiętam) wprowadzenie pewnego tłumienia drgań rezonansowych (t.j. na częstotliwości rezonansowej) ukladu ramię-wkładka. Wśród tych materiałów było też o tym, ze V15 miała mieć zdolność śledzenia (tracking ability) rowka zmodulowanego osiągającego (poprzeczną) prędkość chwilową nawet trochę ponad 30 cm/s. A to dlatego, ze jakoby zrobili pomiary na ówczesnych płytach i wyszło im, ze faktyczne prędkości chwilowe są na płytach znacznie większe niz znormalizowano, właśnie sięgające popnad 30 cm/s. Ciekawe, ze w opisie protoptypu francuskiego gramofonu optycznego (odczyt bezkontaktowy, rok 2006) mówi sie też o jego zdolności czytania modulacji do 30 cm/s.

ABs, 2 Cze 2007, 21:56

"akurat w AV sa przedstawiane raczej tylko dobre produkty,..."

Czy to źle ? (Poczytam o tej wkładce jak kupię AV nr 6. Jestem ciekaw co o niej napisał p. L. I.)

"a klasa sama dla siebie jest Audionet..."

A coś tak wyjechał z AudioNetem - nie rozumiem co on ma tu do rzeczy ? /Wiem, że to klasa sprzęt /technicznie i brzmieniowo. O moim stosunku do tej firmy wspomniałem (już dawno) w moim "o mnie"./

Zresztą co myślę o przetworniku Mangera też. /Słuchałem go w modelu Cello - ech, klasa^2. Żaden Acuton się do niego nie umywa ;) Dla mnie Manger jest chyba THE BEST - na szczycie./

ABs, 4 Cze 2007, 09:16

Trzeba wiedzieć kogo tam czytać :) A ad. "niedopowiedzeń" mamy przecież własne uszy (+ jakiś tam gust).

Dwa różne światy... - zgoda. Jednak godzę w sobie oba. Audio Note wybrałbym na dziś, jednak na dłuższą metę trudno powiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.