Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego magnetostaty się nie kiwają?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem archiwum, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Magnetostaty stoją na bardzo delikatnych "stopkach". A przecież gdy generują falę dźwiękową np. wychylając folię do przodu na znaczną amplitudę, to ciśnienie działa na cały głośnik pchając go do tyłu. Przecież to musi dygać! Przy klasycznych głośnikach masa kolumn i standów ma znaczenie, czasami nawet mocuje się je ze sobą, dociąża, niektórzy stawiają katafalki. Walczy się o każdy kilogram jakby miały iść na zawody sumo. A tutaj jak żagiel na wietrze stoi sobie wielki panel na dwóch stopkach. I on nie drga? Panele te same z siebie masy nie mają jakiejś porażającej żeby siłą bezwładności móc się przeciwstawić drganiom.

O co tu chodzi?

Przeciąg to siła wyższa, a raczej zewnętrzna :-)

Słowa "kiwają" źle użyłem, nie chodzi mi o bujanie się jak na huśtawce, ale drgania, duże drgania całej ramy. Oczywiście na niskich częstotliwościach i przy dużych sygnałach.

Ależ dygają Panie, w te i we wte - glośne słuchanie na oryginalnych nózkach powoduje, że całość wyczuwalnie drga. Magnepany schodzą (1,6 QR) do ok 35 Hz. Poszperałem jakiś czas temu po necie i natrafiłem na forum miłośników Maggie - jedną z podstawowych spraw tam poruszanych jest stabilność "dech". Popatrzyłem, pomyslałem i zrobiłem stand - solidny, ciężki na kolcach - i się poprawiło. Teraz membrana "macha" powietrzem, a nie ramą.

Re: Edward, 13 Lis 2006, 23:18

>O co tu chodzi?

Edwardzie, policz sobie jakie wychylenia wchodzą w grę to wszystko stanie się jasne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to jest arkusz dla elektrostatów, ale w zupełności można go zastosować do magnetostatów

membrana przy tej powierzchni i przy normalnych poziomach głośności prawie się nie porusza

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No właśnie tak na wyczucie wydaje mi się, że to powinno dygać. Rozwiązanie, o jakim pisze roadrunner wydaje mi się sensowne.

-> graaf

Wychylenie 3,5 mm faktycznie nie robi wrażenia, ale jeśli się weźmie pod uwagę, żo jest objętość 3,5 litra (w podanym przez Ciebie przykładzie) to już sprawa wygląda poważniej, nie sądzisz? Przepompowanie takiej objętości w ciągu 1/100 sekundy musi spowodować dość znaczny wektor siły działający na ramę. A ta stoi sobie na takich podpóreczkach, że wygląda jakby sama z siebie miała się przewrócić. :-)

BTW, brzmienie Magnepanów na tegorocznym AS bardzo mi się podobało! Ale drogie to jak diabli. :-(

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.