Skocz do zawartości
IGNORED

prawda i tylko prawda o Harman/Kardon

rsz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

oto właśnie mi chodziło. Tak samo jak rozmawiałem z disco71 :D

Właśnie do 2500 za nówkę nie spotkałem nic lepszego :) Żadne syfiaste nady,rotele a szczególnie CA nie umywają się do HK. Ale... doszedłem do wniosku, że bezsensu jest porywać sie na nowe.Szkoda siana. Żeby kupić teraz nowy wzmak coby grał jak ta jamaszka to wątpię abo obeszło to się kwotą poniżej 4000. :D

atak 19 latek zrobilo z ceną swoje, a wzmak mimo czasu gra rewelacyjnie, chociaż na pewno nie ma już tych parametrów. Kwestia w tym czy jesteś zdolny mieć 19letni wzmak bez pilota o conajmniej niepięknym wyglądzie hehe.

Dla mnie liczy się jedynie muzyka. A tutaj nie miałem już żadnych wątpliwości.

P.s. Co lepiej kupić?? Nowy HK970 za 1700zł czy 6miesięczny (UżYWANY!!!) za 1300zł ??? :D

Pewnie sześciomiesięczny, bo ma gwarancję. Nie wiem, ale ja wolę może gorsze, ale nowe.

Nie raz już taka dewiza wyszła mi na dobre.

Co do jamaszki to zawsze miałem respekt dla japońców i to nie tylko w audio. Motocykle, foto itp. Mają skurczysyny łeb:)

Swoją drogą potwierdzasz moją opinie o H/K. Jeśli chodzi o dziewice to w tej cenie jest bezkonkurencyjny.

Dodatkowo utwierdza mnie w tym przekonaniu fakt jego nieliniowości dokładnie w tym paśmie, który podkreśla harakter brzmienia muzy którą lubię, czyli elektronicznej. Jak by tego było mało, wpakowałem w ten bigos suba.

Jest pięknie.

pozdrawiam rsz

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Wypycha średni bas. Też myślałem o subie coby to zniwelowac jakoś, ale w porę nadszedł ratunek w postaci wiadomo jakiej hehe (wzmak). Teraz na allegro są 2x250 licytuję sobie tak dla jaj jak zejdzie za około 800-900 to sobie weznę :D obadam w domku jak to trzepie po czaszce hehe. Jeno się nadal cykam czy coby mi to mjuzy nie s..er.oli :/

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

chociaż z innej mańki to HK wsadzajac w 970kę pre-out na pewno kierował się myślą: "Kupi wzmak-będzie miał możliwość podpięcia suba-byćmoże kupi sub-najlepiej nasz sub" -lol , ale takie mam wrażenie. Noi sianko wiadomo w czyją kieszeń :)

masterofdeath6, 18 Gru 2006, 09:18

>na allegro był taki za 900zł i nikt nie licytował. :) Ja w tej cenie kupiłem yamahę ax900 i nie ma

>tu oczym gadać przy HK w tej cenie to nie ma konkurencji (można ją wyrwac od 400zł:).

A Yamaha AX-497 co jest warta?

Nowy znawca tematu nam rosnie. Jak czytam teksty - nowe klocki to lipa kiedys byly wzmacniacze. Pewnie dlatego ze mialy kondensatory jak puszki pedigreepau itp. Boooze

Mialem starego Pionka A405R i posiadam starego Harmana/kardona HK620 z lat gdzie krolowal HK680. Nie wydaje mi sie aby przebijaly one nowego HK970. A potrafisz mi konkretnie wytlumaczyc jakie elementy zastosowano w starych wzmacniaczach - elementy z wyzszej polki ze rzekomo maja one grac o niebo lepiej od tych obecnych?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Piter - lol lol lol lol hehhe. Jajoi mnie z czego są te stare wzmaki. Mogą być nawet z masy kałowej zabezpieczonej szczelnie + cegła czerwona jako transformator a druty z kurzych jelit (mogą być niemyte) - chociaż kablofile powiedzą że to pogorszy dźwięk. 1 wiem już na pewno. Przewaga tych starych (porządnych starych), nie 1ego lepszego z brzegu nad nowymi padaczkami jest druzgocąca. Gdzieś mam z czego je robili. A przykłady które podałeś to staszne gnioty. Jest oczywiście cała masa starych wzmaków które są gniotami. Tak jak na przykład HK970 za 5 lat hehehehe.

Prasa fachowa,marketing i pogoń firm za pieniądzem wywinduje inne padaczki na 1 miejsce, a ludzie pobiegną po nie z grubym hajsem. I w koło Macieju...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No widac ze malo slyszales... Niestety. A 405R to badziew z polowy lat 90-tych. Model podstawowy. HK 620 to tez cienizna. Na tej podstawie nie masz prawa pisac tego co piszesz.

Yamaha AX 900 nie zagrala gorzej od Pliniusa - tyle ze ten Plinius kosztuje 8tys zl. Podobny charakter brzmienia: jasny detaliczny duza scena. AX 900 ma spory zapas mocy i potrafi wysterowac niemal kazde kolumny. Sa oczywiscie lepsze wzmacniacze ale warto zwrocic uwage na ta Yamaszke. Co do Pioneera... W polowie lat 90-tych skonczyly sie czasy swietnosci. Juz wzmaki x01 R i x02 R nie graja tak jak ich poprzednicy. Stracily nie tylko znaczek Reference Class Amplifier ale takze klase brzmienia. Jednak dosc dlugo pozostawaly w produkcji koncowki: M 73 i M 91a. W 1992 roku zaczeto produkowac najlepsza integre w historii Pioneer'a - A 09. Kosztowala koncem lat 90-tych w Polsce ponad 15tys zl. Z II reki dzis bywa rzadko a jej cena nigdy nie spada ponizej 3500-4000zl. Brzmieniowo wytrzymuje konkurencje Accuphase. Na pewno slyszales o Luxmanie. Integry z lat 80-tych w tym L 530 mozna dzis dostac z II reki za okolo 2200zl. Brzmi rewelacyjnie mimo uplywu czasu. Wymieniasz kondy i masz naprawde dzwiek z duza klasa. Luxman jest zreszta do dzis bezposrednim konkurentem Accuphase. Jesli zas chodzi o jasne wzmaki zamiast HK warto kupic Denona. Wierz mi ze stara seria x60 jest o niebo lepsza. Ostatnio Denon nawiazal do tradycji i stworzyl zestaw naprawde dobrych wzmakow. Zaczynaja sie jednak nie od PMA 700 AE ale od PMA 1500 AE. Majac 1700zl na HK 970 warto dolozyc na nowego 1500 AE lub kupic uzywke (2-letnia np) w podobnej cenie. Jest ogromny skok jakosciowy z HK. W ofercie Denona jest tez obecnie PMA 2000 AE ale to juz inna bajka. Takze cenowa. HK 6950 R to tez swietny wybor i takze nie nowy.

Master. Juz sie przestales tarzac po ziemi ?? Uspokoj sie. Dobrze ze jestes szczesliwy, prawie zes bostwo chwycil za stopy. Wrecz posmakowales czegos czego innym nie bedzie dane. Za jedyne 900zl. Gratuluje! Disco. Wezme pod uwage Twoja wypowiedz gdy bede chcial zmienic wzmacniacz. Mysle jednak ze zamiast starocia ala ta Yamaha wolalbym wyhaczyc Xindaka ktory ponoc denona 1500AE zostawia w tyle. Choc tego Denona tez chcialbym kiedys posluchac. Moze kiedys pomysle aby lepiej dopasowac wzmacniacz pod moje nowiutke kolumny Tannoy Sensys DC2.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

hehe. nieno loozik. Xindak. No nic - co kto lubi. Czy to źle być szczęśliwym za 900zł ???

Z drugiej Mani to jak ktoś woli zawsze moze kupić wzmak za np 5000 i też się cieszyć, ale czy warto?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja chcialbym posluchac Yamahy vs Xindak. Rezultat moglby byc zaskakujacy. PiotrJ prawda jest taka ze na starszych klockach trzeba sie znac. Nie akzdy moze sobie pozwolic na ich zakup. A juz na pewno nie w ciemno.

=> disco

Ty Xindaka nie słuchał, więc się nie wypowiadaj :))) Yamaszka dostałaby łubudubu, zredsztą tak jak hi-hi - endowy PM 75, którego dane mi było na nieszczęście posłuchać :)))))

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

no no, ale co jak co tera jest 900 :D a i dawnej świetności już nie ma, ale sporo wmaków obecnych przebije.

w audio-wieło jest zestawienie jakiegoś xindaka z JBL L890 :> - napisali że daje łubudubu po deklu hehe :)

Master, nie "jakiegos" tylko modelu 6950V :), to kopia "malego" (2100) Gryphona Callisto. Rezerwa mocy budzi respekt. W zestawieniu ze Studio L890 moze zapewne sluzyc do przestawiania scian:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sluchalem wyobraz sobie. Jednak Ty nie sluchales ani PM 75 ani AX 900. Zreszta ta dyskusja jest bez sensu. Xindak to chinszczyzna o jakosci wykonania na max 10 lat. Pogadamy za 19lat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.