Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki za info:)

udało mi się zdzwonić z kolega i zaczynamydziłać...

dzięki za pomoc

warto zagladnac tutaj (wymiana gabek nie jest problemem):

http://www.ebay.de/itm/Infinity-Kappa-Center-Video-Series-II-/170741124556?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item27c0f6cdcc

moze trafic do Ciebie "okrezna" droga... - tutaj wystarczy zalicytowac..

Edytowane przez VISTO

okrężna droga mile widziana...

moze byc poprostu drozsza (piszac okrezna, mialem na mysli, ze audioallegro bedac handlarzem dorzuci swoja marze - klikajac samemu na eBay mozna jej uniknac) ....... ale wybor nalezy oczywiscie do Ciebie..w kazdym razie, niech gra !!

Edytowane przez VISTO

tak sie zastanawiam czy mozna by przemalowac w miare bezpiecznie takie powiedzmy R90?

nie psulbym oczywiscie czarnego lakieru fortepianowego - ale powiedzmy jakies inne ?

zona sie za chiny ludowe i czesc korei nawet nie chce zgodzic na takie trumienki w domu :-(

widzilem kiedys na internecie RSIIIA bodajrze potraktowane jakas cieplejsza bejca i lakierem - wygladalo to bardzo dobrze. ja bym chcial pojsc krok dalej - obstalowalbym sobie to w kolorze bialym ale z wykonczeniem fortepianowym?

macie jakies doswiadczenie z takimi eksperymentami?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

tak sie zastanawiam czy mozna by przemalowac w miare bezpiecznie takie powiedzmy R90?

nie psulbym oczywiscie czarnego lakieru fortepianowego - ale powiedzmy jakies inne ?

zona sie za chiny ludowe i czesc korei nawet nie chce zgodzic na takie trumienki w domu :-(

widzilem kiedys na internecie RSIIIA bodajrze potraktowane jakas cieplejsza bejca i lakierem - wygladalo to bardzo dobrze. ja bym chcial pojsc krok dalej - obstalowalbym sobie to w kolorze bialym ale z wykonczeniem fortepianowym?

macie jakies doswiadczenie z takimi eksperymentami?

Kapp ani RSIII raczej na połysk nie przemalujesz. Mają na bokach takie wcięcia, rowki dosyć gęste, więc obróbka lakiernicza na połysk jest raczej niemożliwa. Co Do R90 to już szybciej. Mają one jednak wyraźną strukturę drewna więc trzeba by je przed malowaniem jakimś natryskowym kitem zaszpachlować. To oczywiście może mieć wpływ na dźwięk. Jaki, trudno powiedzieć.

Ale myślę że lepiej trochę wysiłku włożyć w przekonanie małżonki. Kup jasne( wyglądają dużo lżej) i powiedz że w razie czego przemalujesz. Jak je zobaczy i posłucha to myślę że po paru dniach zapomni o malowaniu. U mnie Kappy jasne 8.2i stoją w sypialni i zdobią to pomieszczenie. Połowica nie ma uwag.

W dniu 9.12.2011 o 10:05, gość napisał:

Ale myślę że lepiej trochę wysiłku włożyć w przekonanie małżonki. Kup jasne( wyglądają dużo lżej) i powiedz że w razie czego przemalujesz. Jak je zobaczy i posłucha to myślę że po paru dniach zapomni o malowaniu. U mnie Kappy jasne 8.2i stoją w sypialni i zdobią to pomieszczenie. Połowica nie ma uwag.

A mówią, że to czarny kolor wyszczupla...:)

Co racje to racja - jak posłucha, to zapomni!

Chyba, że jest jak z moją UKOCHANĄ... A niech tam, że nie słyszy róznicy - byleby akceptowała:)

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

rozmawialem z fachowcem - mozna zatkac te naciecia na zaokragleniach - jakims akrylem czy cos - faktura drewna to nie problem - mowimy o fachowcach ktorzy dostali by na warsztat same obudowy wiec mogli by z nimi robic co sobie by chcieli po to aby osiagnac zamierzony cel :)

na razie czekam na odpowiedni zestawik do nabycia. najechetniej RSIIIA lub R90

a tak na marginesie - myslicie ze mozna by je wysterowac jakas stara Onkyo Integra M-5590 lub tez Onkyo Integra M-5570???

rozmawialem z fachowcem - mozna zatkac te naciecia na zaokragleniach - jakims akrylem czy cos - faktura drewna to nie problem - mowimy o fachowcach ktorzy dostali by na warsztat same obudowy wiec mogli by z nimi robic co sobie by chcieli po to aby osiagnac zamierzony cel :)

na razie czekam na odpowiedni zestawik do nabycia. najechetniej RSIIIA lub R90

a tak na marginesie - myslicie ze mozna by je wysterowac jakas stara Onkyo Integra M-5590 lub tez Onkyo Integra M-5570???

Jak najbrdziej - mozna (pomalowac) .... tylko czy to beda "te same", klasyczne Infinity...?

Moze warto "popracowac" nad gustem malzonki.. :-) :-)

Oyginalne nie sa takie brzydkie... :-).. grac beda tak samo - pieknie !

mieliscie do czynienia z mniejszymi modelami infinity takimi RS6B, RS5B, kappa 6 lub ewentualnie RS4000 RS 5000

roznia sie niewiele - wlasciwie tylko sredniotonowcem i wielkoscia glosnika niskotonowego.

zastanawim sie nad zestawem do sypilani ale tam sie nie znieszcza podlogowce...

konstuktorzy potem zrezygnowali ze wstegi na korzysc EMITa R - nie wiem czy byla to dobra decyjza - tak jak i zastosowanie obudowy z BR...

mieliscie do czynienia z mniejszymi modelami infinity takimi RS6B, RS5B, kappa 6 lub ewentualnie RS4000 RS 5000

roznia sie niewiele - wlasciwie tylko sredniotonowcem i wielkoscia glosnika niskotonowego.

zastanawim sie nad zestawem do sypilani ale tam sie nie znieszcza podlogowce...

konstuktorzy potem zrezygnowali ze wstegi na korzysc EMITa R - nie wiem czy byla to dobra decyjza - tak jak i zastosowanie obudowy z BR...

EMIT R to tez wstega... kappa byla wyzej lokowana linia produktow od RS.... ale nie mialem okazji ich porownac.

EMIT R to tez wstega... kappa byla wyzej lokowana linia produktow od RS.... ale nie mialem okazji ich porownac.

A przy okazji... popatrzcie na aukcje :

http://allegro.pl/infinity-kappa-8-2-wstegi-made-in-usa-4-drozne-i1973878900.html

http://allegro.pl/naprawa-infinity-jbl-genesis-quadral-i1980465885.html

http://www.ebay.de/itm/Infinity-Kappa-8-2-Made-USA-/110787468651?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item19cb729d6b

i tutaj :

http://www.lautsprecher-service.at/html/gebraucht.php?lang=0

wyglada na to, ze audioallegro = heffa_lump = lautsprecher-service.at = i moze jeszcze inne nicki z allegro i eBay (pewnie za jakis czas obecne ulegna zmianie..).... czasem to nawet innych fotek sie gosciom nie chce zrobic....

ta niekonczaca sie wyprzedaz wieloletniej kolekcji z opisu aukcji Kappa 8.2 audioallegro brzmi troche dziwnie i zabawnie ... :-) :-)

ceny na aukcjach audioallegro i heffa_lump tez minimalnie sie roznia...

witam wszystkich klubowiczow...i mam prosbe,zakupilem niedawno na allegro infinity RS IIIb i potrzebuje zakupic do nich glosniki niskotonowe...czy ktos takowe posiada lub wie gdzie mozna zakupic..pozdrawiam

na allegro regeneruja niskotonowe zawieszenia - ponoc i te przy magnesie tez - ciekaw jestem jak im to wychodziw praktyce. zauwazylem natomiast ze sa ludzi ktorzy czesto po takiej regenracji sprzedaja temat. wiec jest szansa ze nie gra to tak jak powinno. ale niech sie wypowiedza fachowcy

>>>visto

czyli slabo - wolabym zeby byly bez - ale cos czuje ze musze celowac w starsze modele

w moim przypadku jest problem calkowitego braku glosnikow niskotonowych,

Znaczy kupiłeś te z allegro?

Same skrzynki? Czy nie miały tylko basów?

Jak szukać głośników, to chyba tylko za oceanem - bywają:)

Pozdrawiam nowego KOLEGĘ klubowicza!!!

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

>>>zukzukzuk

miales lub testowales jakies mniejsze infinity?

ktore maja lepszy bas - tez z BR czy te bez?

Z mniejszych miałem RS 3000 (dwudrożne, bez wstęgi - na górze Pollycel).

Na mój gust - ŚWIETNE! Znikały w pokoju. Jak to monitory, przy na prawdę sporych głośnościach jest nieco kłująca góra.

RS 5000 ze wstęgą i 25 cm na basie. Hm. Jakoś nie przypadły mi specjalnie do gustu. Basy brzmiały w tym egzemplarzu, który miałem... dość dziwnie.

Z perspektywy czasu, że było z nimi coś nie tak!!! Dlatego nie zachwycił bo nr wyższe RS 6000 (2x25 cm na basie) - słyszałem - nie miałem.

Dla mnie BOMBA! Potrafią zatrząść 20-25 pomieszczeniem. Wymagające prądowo...

Pozdrówka!

mialem wszystkie infinity z serii RS0001,teraz na stanie mam rs 6001 no i zakupione na allegro bez niskotonowych rsIIIb ,ale i tak jesli chodzi o bas to tylko kappy i moj nastepny zakup to napewno kappa 9,co do glosnikow niskotonowych do rs IIIb moze ktos ma kogos w stanach ,aby je zakupil...

Dla mnie Kappa 9 czy to 9.X to już ciutek przerost formy nad treścią, ja rozumiem, że są ładne itp itd, w moich zabawach wychodziło, że 3 drożne infinity grały najlepiej, naj płynniej, naj spójniej, wszystko gdzie już były 4 i więcej głośników już nie koniecznie. Z racji, że mam 8.2 to uprzedzę, pytania i powiem, że moje sa przestrojone i są 3way :). Wszystko PONAD ten ten stan, nie to że było złe ale już nie tak płynne i fajne. Choć ja w sumie słuchałem już "zrobionych" kolumn w sensie przestrojonych. kapp 8.2 słuchałem w org i mimo, że całkiem fajnie to kompletnie inna przejrzystość, płynność grania i wykończenie dzwięku.

pzdr. Łukasz

Dla mnie Kappa 9 czy to 9.X to już ciutek przerost formy nad treścią, ja rozumiem, że są ładne itp itd, w moich zabawach wychodziło, że 3 drożne infinity grały najlepiej, naj płynniej, naj spójniej, wszystko gdzie już były 4 i więcej głośników już nie koniecznie. Z racji, że mam 8.2 to uprzedzę, pytania i powiem, że moje sa przestrojone i są 3way :). Wszystko PONAD ten ten stan, nie to że było złe ale już nie tak płynne i fajne. Choć ja w sumie słuchałem już "zrobionych" kolumn w sensie przestrojonych. kapp 8.2 słuchałem w org i mimo, że całkiem fajnie to kompletnie inna przejrzystość, płynność grania i wykończenie dzwięku.

pzdr. Łukasz

Wiadomo, przeważnie tak jest, że każdy chwali to, co ma albo to, co mu INDYWIDUALNIE odpowiada:)

Zdaje się, że rozumiem Twoje uniesienia.

Z Kappy zrobiłeś sobie WIELKI monitor. Wszystko gra spójnie, płynnie i gładko - jak w dwóch drogach (no bo tu jest jeszcze łatwiej).

Tymczasem, po kupnie IRS Sigma względem Kappa 8.2i miałem dosłownie "opad kopary".

Na moje - to inny świat. Inny - lepszy bas, większa rozdzielczość i wyższa kultura brzmienia, lepsze wysublimowanie i "wykończenie" dźwięku. Usłyszałem wiele, wiele więcej z IRS niż na Kappach (aczkolwiek nie miałem rzecz jasna modyfikowanych). Lecz moim zdaniem, tu nie pomoże zrobienie trzech dróg (bez urazy).

Z mojego punktu widzenia Kappy przy serii IRS prezentują dźwięk nieco szorstki i obskurny. Jakby bez szlifu... Nie taki piękny, ulotny i rozdzielczy. Mniej dystyngowany. Choć jak pisałem kilkukrotnie - bratu (rock progresywny, pop) grały najlepiej! Cóż - gust i preferencje.

Posłuchaj najwyższych - Epsilonów przy okazji. Też cztery drogi. Do tego basy sterowane aktywną zwrotnicą - jakby typowe suby dopiąć do reszty wstęg.

A gra NIESAMOWICIE spójnie i płynnie. Do tego wielki dźwięk i wielka klasa. ZAPEWNIAM!

O Betach nie wspomnę - a tu jest bodajże 5 dróg... i gra jak koniec świata!!!

Na koniec R90 - są również czterodrożne:) Lecz na tych kolumnach można nieźle się przejechać. I to dzieje się bardzo często! Wystarczy podpiąć coś nieodpowiedniego i KLOPS (o ile wiem - słuchałeś). A tych nieodpowiednich wzmacniaczy jest sporo. Oj sporo. Wiele więcej, niż tych odpowiednich:(

rajcu>>>

Nie musisz mieć nikogo w USA, żeby kupić. Wielu wysyła za Ocean. Z samymi głośnikami nie powinno być tak drogo:)

Co do Kappy 9 - chyba najlepiej jak się Piotr (Visto) wypowie. Wałkował ją latami...

Pozdrawiam!

Nie słuchałem IRS ów dlatego cieżko mi się odnieść, ale zabieg przestrojenia to nie tylko zmiana z 4 na 3 drogi, :) to trochę grubsza ingerencja i też robione to było nie tyle pod indywidualne upodobania, po prostu TAK wychodziło najlepiej dla szerszego gorna słuchających. Co do dzwięku jaki można zrobić z polydomów i tych okrągłych tweeterków to oj MOŻNA zrobić bardzo ale to bardzo dużo, naprawdę 8 przed a po strojeniu to 2 światy na każdym z pasm, to nie tylko zabieg połapania pasm miedzy średniakiem a basem, to dokumentna zmiana.

Ja nie mówię, że tak ma być i na siłę też nie chce nikogo przekonywać, że tak musi być naj mi, i nie tylko mi, ale gronie osób które to badały słuchały i porównywały, to taki zabieg robił prawie, że przepaść, oczywiście fabrycznie 3 drożne kappy 6.2 7.2 7A również, były przestrajane dokumentnie w celu pokazania tego co infinity potrafi pokazać.

Ale jak coś to ja chętnie posłucham sigm :)

pzdr. Łukasz

byc moze zabrzmi to dziwnie ale ja tez wyzej cenie dzwiek z kolumn z pojedynczym basem - tzn takim ktory nie jest dublowany. nie mam nic przeciwko aby rozdzielic wysokie na wiecej przetwornikow ale moim zdaniem dzwiek jest precyzyjniejszy kiedy wydobywa sie z jednego przetwornika. na ten przyklad kappa 7 jest jak najbardziek ok. kappa 8 tez - ma po prostu wiecej o jeden przetwornik ktore wypelnia wyzsze pasmo ale juz taka kappa 9 ma zdublowane woofery

oczywiscie jest to tylko malo obiektywna obserwacja - nic wiecej - nie poparta niczym sensowym poza wlasnymi uszami

acha i jeszcze jedno - myslicie ze mozna bt przerobic tak zwrotnice w kappie 6 lub siedem zeby mozna bylo zapiac dwa wzmaki?(biamping) ze schematu zwrotnicy wynika ze nie powinno byc problemu

zukzukzuk,

piękne po prostu piękne ! Czym napędzasz Re90? Gratuluję zakupu, są to pewnie ostatnie kolumny jakie nabyłeś . Piszę to patrząc i słuchając swoich :-)

pozdrówka,

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Coś tematy się wyczerpały. A zapytam czy ktoś z Was ma jakąś praktykę w napędzaniu Infinity tego typu sprzetem;

http://www.highfidelity.pl/@main-242&lang=

Audiomatus AS500

Dane techniczne robia wrażenie ale jak to jest w praktyce?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.