Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

no niby tak, ale jednak nie koniecznie :), jak podłaczasz jeden piec drugi piec itd to na pierwszy rzut ucha jestes w stanie powiedzieć co i jak gra, potem słuchasz dłużej jednego po 3 dniach wpinasz kolejnego i ODRAZU wiesz co robi jeden a co 2 :). Takie rzeczy jak dynamika przyjemność sluchania wykonczenie dzwięku jesteś w stanie usłyszeć prawie odrazu.

Ja z tych wszystkich jak pisałem soniaki brał bym na koniec :), na zasadzie coś rezerwowego, na jakiś czas, są trochę suche bez wyrazu ( i nie jest napewno neutralność :)

no ale tak jak piszesz jeden woli to drugi tamto :)

pzdr. Łukasz

To ciekawe obserwacje - zapewne schodzimy do poziomu wlasnych upodoban jesli chodzi o dzwiek - a tego, z zalozenia - nie dyskutuje.

Zdjecia (dla mnie) przedstawiaja roznice konstrukcyjne (oczywiscie te, ktore mozna zobaczyc na fotce)- slyszalem w bezposrednim porownaniu TA N80 ES, TA N90 ES ze sprzetem z bardzo wysokiej polki, znam brzmienie Nakamichi (tez bylem wlascicielem) podlaczonym do Infinity...

Moge potwierdzic, ze wspomniane przeze mnie piece sa godne uwagi, a roznice miedzy nimi to kwestia upodoban w odbiorze dzwieku, a nie czy dany wzmak w ogole sobie poradzi z Infinity (w szczegolnosci z niska impedancja kolumn).

Reasumujac, szukajacy wzmocnienia do klasycznych Infinity powinni je (Sony) brac pod uwage - to dobre piece - i rozstrzygac pomiedzy np. Nakamichi, Sony, Denon (POA6600, POA4400) wg. wlasnych upodoban.

Wzmaki, ktore wymieniam "daja rade" w 100% pod wzgledem elektrycznym starym "trumienkom" - potem to juz indywidualny odbior dzwieku zdecyduje, ktore zostanawybrane...

(przy okazji - tylko Sony posiada 2 trafa (po jednym na kanal)a jak wiemy, jakosc zasilacza ma spore znaczenie w przypadku "obslugi" infinity...).

(przy okazji - tylko Sony posiada 2 trafa (po jednym na kanal)a jak wiemy, jakosc zasilacza ma spore znaczenie w przypadku "obslugi" infinity....

no niby tak, ale jednak nie koniecznie :), jak podłaczasz jeden piec drugi piec itd to na pierwszy rzut ucha jestes w stanie powiedzieć co i jak gra, potem słuchasz dłużej jednego po 3 dniach wpinasz kolejnego i ODRAZU wiesz co robi jeden a co 2 :). Takie rzeczy jak dynamika przyjemność sluchania wykonczenie dzwięku jesteś w stanie usłyszeć prawie odrazu.

Ja z tych wszystkich jak pisałem soniaki brał bym na koniec :), na zasadzie coś rezerwowego, na jakiś czas, są trochę suche bez wyrazu ( i nie jest napewno neutralność :)

no ale tak jak piszesz jeden woli to drugi tamto :)

pzdr. Łukasz

Jesli swoje spostrzezenia opierasz na doswiadczeniu - to O.K - tzn. posluchaniu wszystkich piecow - nie zapomnij, ze kazdy z nas slyszy na "swoj sposob" - rozumiem, ze slyszales wszystkie wzmaki zapiete do Infinity i jest to Twoj osobisty poglad na brzmienie w/w wymienionych zestwow.

przy okazji - tylko Sony posiada 2 trafa (po jednym na kanal)i jak widc na fotkch 2x wieksze pojemnosci kondensatorow (choc nie koniecznie w "wielkosci sila") a jak wiemy, jakosc zasilacza ma spore znaczenie w przypadku "obslugi" infinity....

Edytowane przez VISTO

tak naprawdę to mimo 2 traf ( czy raczej trafek :) ) ma on porównywalny zasilacz niż Rotelem, choć do końca nie jestem pewnie czy Rotel nie ogarnął tego lepiej :) . Naka ma prawie 2x mocniejsze to jedno trafo niż te 2 w soniaku, co do kondzi, Kondzie w naku są na chyba 95V, a jak wiadomo na wysokim napięciu stabilność układu jest bardzo dobra, stąd też ich gabaryty.

I tak moje wpisy opieram na własnych doświadczeniach przyznam szczerze że soniaka słuchałem najmniej bo przy porównywalnym cenowo rotelu po prostu soniaka nie chciało się specjalnie dalej słuchać bo nie było przy nim w mojej ocenie za bardzo czego już słuchać.

Dużo większy dylemat był ROTEL vs NAKA tutaj już nie było tak kolorowo bo oba piece robiły świetną robotę, aczkolwiek po dłuższym posłuchaniu naka i podpięciu rotela z powrotem którego znałem bdb bo grałem na nim ładnych pare lat, bo w normalnym budżecie ciężko było go zamienić na cokolwiek, to jednak po posłuchaniu naka i powrocie na rotela no, jednak nak grał lepiej, może na tle rotela mógłby mieć trochę lepiej kontrolowany bass, ale mimo jego ocieplenia był i tak kapitalny, a cała reszta to już kompletnie inna bajka niż z Rotela. A naprawdę soniak przy nich w porównaniu wypadł kompletnie nijak, nudy suchość, ani jakiegoś wykopu ani jakieś zwiewności, z kontrolą basu raczej już też nie to. Mój kolega np na soniaki czy to wzmaki czy to końcówki mówi ze na basie są zmulone, nawet nazywał je sony-zamulony.

pzdr. Łukasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

nie wiem patrząc po cenach to jakos 2/5 ceny nowego naka 7, jak chcesz możesz podesłać posłucham to ci powiem :D

pzdr. Łukasz

To ile kosztował nowy Nakamichi? Pioneer Elite M-91 w połowie lat 90-tych kosztował w przeliczeniu 4600DM. Był produkowany do 1997r. Przypomnę że Kappy 8.2i kosztowały wtedy 4000DM para. Według Twojego przeliczenia Nak7 musiałby wtedy kosztować 11500DM. Obecnie na Allegro jest wystawiony M-73. Dwie klasy niżej i kosztuje 3800zł.

gdzieś chyba widziałęm cene oscylującą w okolicy 2000DM, m-73 kosztowała 1450DM.

Mateuszek - NO WAY !! ? ale jak cie bardzo interesuje to wiem gdzie jest jak nówka ? tylko cena ci się nie spodoba ?

pzdr. Łukasz

W dniu 15.01.2012 o 17:51, mateuszek napisał:

>>>HQ

jest mase starych sprzetow wystawionych ale to nie znaczy ze sie za taka cene sprzedaja

dokładnie ?

znalazłem info o naku 7 MK1 i pionku M90

naka stało 350K Y pionek 200K Y.

naka 7 pre 380K Y pre pionka C90 170K Y

ale tak jak piszę, gdzieś mi się obiła cena koło 2000DM może 2500 może 2200, za M91.

wiem że nak mk2 stał 5000DM naka 7 pre 7000DM naka pre 5 3.500DM

i co innego kwota 1000DM w 90roku a co innego w 95r ?

pzdr. Łukasz

jedna jest na amerykanskim e bayu za 1000dolcow - i jest to cena jak najbardzej fajna ale trzeba by to slac przez atlantyk i przerabiac zasilanie...

http://www.ebay.de/itm/150735258346?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

ciekawy jestem jaki problem jest w przerobieniu takiego zasilania na europejski standart

o zadnej innej nie wiem ale mozesz mnie oswiecic... :-)

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 15.01.2012 o 18:03, łukasz napisał:

naka stało 350K Y pionek 200K Y.

No to już z tego wynika że M-90 to prawie 2/3 Naka 7. A M-91 był sporo droższy. M-91 na pewno kosztował 1400USD. Kurs DM/USD z 93-95 to około 3,3-3.5. Więc cena wychodzi dużo wyższa w DM.

O w tym linku z ebay sprzedający podaje cenę nowego Nak 7 na 1850USD. A M-91 kosztował 1400USD.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

a to jest jeszcze nak PA 7 a nie PA 7II a tamte byly drozsze...

Oczywiście. Ja nie staram się dowodzić że M-91 jest na poziomie NaK7. Na pewno nie. Ale słyszę że nie jest źle. Tym bardziej że zasila mi tylko dół. Nad górą kolumn pracuje HK990.

U mnie po zmianach wygląda to tak.

post-27264-0-21737300-1326653875_thumb.jpg

post-27264-0-08761000-1326653888_thumb.jpg

ja też nie chce powiedzieć ze pionek jest zły bo nie jest :)

ps. dziwnie troche to masz nei za szeroko ciut ?? i jedna kolumna ma "powietrze" za sobą a 2 no cóż :) w kącie siedzi ? :)

pzdr. Łukasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 15.01.2012 o 20:18, łukasz napisał:

ja też nie chce powiedzieć ze pionek jest zły bo nie jest ?

ps. dziwnie troche to masz nei za szeroko ciut ?? i jedna kolumna ma "powietrze" za sobą a 2 no cóż ? w kącie siedzi ? ?

pzdr. Łukasz

Na zdjęciach tak wychodzi że super szeroko. Naprawdę to trójkąt równoboczny. Co do tego, że niestety jedna kolumna ma ścianę za sobą, to niestety nic się nie da zrobić. Może nie jest w kącie bo w bok do komody ma jeszcze metr.

ps. Podłącz te kappy tylko pod pionka :) przecież ten HK tam to pasuje jak pies do jeża :) i nie chodzi mi o wygląd, to innej klasy zabawki, podłącz i posłuchaj ze 3 dni uważnie potem podepnij sobie HK i zobaczysz czy warto go dalej tam wpinać :)

pzdr. Łukasz

ten ze stanow odpisal mi ze transport tej koncowki do juropu bedzie kosztowny...

I am getting a very high estimated price for USPS online for shipping like

535.00 I cannot accept pay pal for this high amount in shipping.

ale to 110V koncówki po autotrafie nie grają do końca tak jak powinny, i gra nie warta świeczki z wysyłką wychodzi tyle za ile można kupić EU wersję. za 999E widziałęm PA7 Mark 1 na audiomarkecie, wyjdzie tyle samo. ta z USA to tez mk1, żeby nie było, w sumie znajomy ją ma i chwali sobie bardzo mocno a spostrzeżenia co do brzmienia są takie same jak moje do MK2 więc raczej w ciemno można brać.

PRE/ CD itp jak najbardziej mozna brać z USA ale wzmaki już nie koniecznie. chyba że trafo ma odczepu na 220V.

http://www.audiomarkt.de/_markt/item.php?id=1367932055&

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz
Gość Gosc

(Konto usunięte)

ps. Podłącz te kappy tylko pod pionka :) przecież ten HK tam to pasuje jak pies do jeża :) i nie chodzi mi o wygląd, to innej klasy zabawki, podłącz i posłuchaj ze 3 dni uważnie potem podepnij sobie HK i zobaczysz czy warto go dalej tam wpinać :)

pzdr. Łukasz

No muszę Cię wyprowadzić z błędu:) Po zakupie HK990 wydawało mi się że gra to super. Ale wiele osób z tego klubu, które mają dużo większą wiedzę odem mnie w temacie, twierdziło że to niestety mezalians. No więc z dźwięku byłem zadowolony, z konfiguracji nie do końca. Stąd pomysł z poszukiwaniem następcy. Kupiłem M-91 i podpiąłem jak piszesz. Nawet był spięty bezpośrednio z Onkyo Integra 7911(bo jeden ma wyjście regulowane, a drugi wejście). I poprawa oczywiście była w stosunku do HK. Ale nie za duża. Kontrola basu się poprawiła, soczystość dźwięku w związku z tym też, ale reszta chyba nie. Za to góra lepsza chyba z HK. Na niektórych płytach, przy głośniejszym odsłuchu, wydawało mi się że pojawiają mi się jakieś zbytnie wyostrzenia. To było na granicy percepcji, ale jednak. Natomiast przy tej konfiguracji jest Nirwana. Te 4x200W przy 8Ohm robi swoje. Do tego pełny bi-amping też Kappom służy. Więc jak ktoś szuka pieca do Infinity to proszę się nie bać HK990. To dobry wybór. Moc odpowiednia i DAC-i na pokładzie. Rewelacyjny pilot.

wiesz ty i tak grasz tam na kilku W przy normalnym słuchaniu :). Nie wiem nie słuchałem akurat tego HK ale słuchałem parę wysokich HK ( design jak ten twój, może nawet jego też ale nie dam sobie za to głowy uciąć ) to generalnie dla mnie to lekka "porażka" była :).

Daj pionkowi parę dni może stał długo i musi się ułożyć trochę. zostaw go może włączonego na 2-3 dni. I zatroszcz się o jakieś PRE normalne :).

I ile słuchałeś na pionku ?? tak w ciągu ??.

pzdr. Łukasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)

wiesz ty i tak grasz tam na kilku W przy normalnym słuchaniu :). Nie wiem nie słuchałem akurat tego HK ale słuchałem parę wysokich HK ( design jak ten twój, może nawet jego też ale nie dam sobie za to głowy uciąć ) to generalnie dla mnie to lekka "porażka" była :).

Daj pionkowi parę dni może stał długo i musi się ułożyć trochę. zostaw go może włączonego na 2-3 dni. I zatroszcz się o jakieś PRE normalne :).

I ile słuchałeś na pionku ?? tak w ciągu ??.

pzdr. Łukasz

Na pionku słuchałem z pół dnia prawdę mówiąc. Co do watów to pełna zgoda . Na M-91 mam wskaźniki wysterowania poziomu macy oddawanej przy 8Ohm. I przy normalnym słuchaniu dochodzi do 2W. Przy bardzo, bardzo głośnym to 20W. A skala kończy się na 300.

HK990 nie da się porównać z innymi wyrobami HK. Miałem model HK980 zaraz poniżej w hierarchi. I to są dwa rózne światy. I cenowo i jakościowo. HK980 kosztuje chyba około 1700 nowy, a HK990 6300. Nie kieruj się wyglądem zewnętrznym. Naprawdę jak będziesz miał możliwość to posłuchaj HK990. Będziesz mile zaskoczony.

tak naprawdę to mimo 2 traf ( czy raczej trafek :) ) ma on porównywalny zasilacz niż Rotelem, choć do końca nie jestem pewnie czy Rotel nie ogarnął tego lepiej :) . Naka ma prawie 2x mocniejsze to jedno trafo niż te 2 w soniaku, co do kondzi, Kondzie w naku są na chyba 95V, a jak wiadomo na wysokim napięciu stabilność układu jest bardzo dobra, stąd też ich gabaryty.

I tak moje wpisy opieram na własnych doświadczeniach przyznam szczerze że soniaka słuchałem najmniej bo przy porównywalnym cenowo rotelu po prostu soniaka nie chciało się specjalnie dalej słuchać bo nie było przy nim w mojej ocenie za bardzo czego już słuchać.

Dużo większy dylemat był ROTEL vs NAKA tutaj już nie było tak kolorowo bo oba piece robiły świetną robotę, aczkolwiek po dłuższym posłuchaniu naka i podpięciu rotela z powrotem którego znałem bdb bo grałem na nim ładnych pare lat, bo w normalnym budżecie ciężko było go zamienić na cokolwiek, to jednak po posłuchaniu naka i powrocie na rotela no, jednak nak grał lepiej, może na tle rotela mógłby mieć trochę lepiej kontrolowany bass, ale mimo jego ocieplenia był i tak kapitalny, a cała reszta to już kompletnie inna bajka niż z Rotela. A naprawdę soniak przy nich w porównaniu wypadł kompletnie nijak, nudy suchość, ani jakiegoś wykopu ani jakieś zwiewności, z kontrolą basu raczej już też nie to. Mój kolega np na soniaki czy to wzmaki czy to końcówki mówi ze na basie są zmulone, nawet nazywał je sony-zamulony.

pzdr. Łukasz

Lukasz, ale co konkretnie masz na mysli piszac ze zasilacz jest porownywalny lub lepszy - albo co to znaczy wg Ciebie 2x mocniejsze trafo....?

Zapewne masz pelne dane serwisowe tych urzadzen - napisz jak to wszystko porownujesz - jestem poprostu ciekawy...

Edytowane przez VISTO

Głównie z Serwisówek, soniak tan80 w zależności od kraju ma tam od 300 iluś W do 510W ( coś takiego ) nak ma 900W. Mocowo niby podobnie tylko pytanie czemu nak ma prawie 2x wiekszy zapas od soniaka i czemu pracuje na wyższym V. Ale to tylko liczby generalnie porównuje na słuch, i naprawdę w mojej ocenie mając na stole Rotela RB991 i naka 7 to soniaka się nawet podłączać nie chce :).

pzdr. Łukasz

mozna sie zapisac do klubu awansem?

wlasnie dokonalem przelewu i tym samym nabylem droga kupna dlugo wyczekiwane Infinity Renaissance 90.

post-983-0-17089300-1326749973_thumb.jpg

Edytowane przez mateuszek

mozna sie zapisac do klubu awansem?

wlasnie dokonalem przelewu i tym samym nabylem droga kupna dlugo wyczekiwane Infinity Renaissance 90.

WOW!!!

Witaj w KLUBIE:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

ładne :) mnie to to DZIWI z deka :) http://www.ebay.de/itm/Standboxen-Infinity-Kappa-7-2i-Series-II-sehr-guter-Zustand-/300645457408?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item45ffdd9e00#ht_500wt_1363

ta cena za taki stan i to jasne to śmiech trochę :)

Mam nadzieję że do polski one poszły :), przyznać się !!

pzdr. Łukasz

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 18.01.2012 o 09:56, łukasz napisał:

Pyton ile masz $$$ na piec ??

HQ ty chyba gdzieś ze śląska jestes o ile pamiętam ??

pzdr. Łukasz

No z takimi tekstami nie wyskakuj:) Obecnie mieszkam w Cieszynie ale serce pozostało w Istebnej. A powiedz góralowi ze Śląska Cieszyńskiego że on jest ze Śląska.

Gwara, historia i obyczaje dużo bardziej nas zbliżają do terenów obecnie niestety Czeskich.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.