Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew, 27 Mar 2007, 14:39

>kiedyś zobaczysz, skonczy się to na fullrange ;) i lampce 8W zostanie już tylko muzyka ;)

Obecnie jestem pod wrażeniem electrostatów audiostatica - a więc, było nie było, full range :-)

Jak napisał Papamek, który miał ich okazję posłuchać - jest to audio w innym wymiarze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

hmm, słuchałem elektrostaty Magnepana i to nie było dobre... możliwe że źle zestrojony sprzęt ale pod 80kzł podchodziła całość... brak finzezji, nie wciągało nica nic..

może te Twoje to inna bajka no i może w innym zestawieniu te Magnepany pokazały by co potrafią..

Na początek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i trochę szczegółów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) acapella.htm

i dla ambitnych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) eng_plasma.htm

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Electrostat elektrostatowi nierówny. Mam teraz w domu Audiostatici i Quady jednocześnie. Dwa ZUPEŁNIE inne sposoby prezentacji. Tak naprawdę, to te kolumny mają ze sobą tyle wspólnego, że obie są płaskie i obie trzeba do prądu podłączać :-)

Tak więc z uogólnieniami bym uważał.

Magnepany będę miał w przyszłym tygodniu. Posłucham to się wypowiem. Na Audiostatici po AS nie postawił bym złamanego grosza. A ty proszę - taka niespodzianka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

poczekajcie jak dorobię basik do moich wstążek ;)

średnica i góra lepsze jak w magnepanach MG20, tylko cały czas główkuję nad tym czy rozdzielać mid-bas od basu (zrobić 4-ro drożne)

Ukryta Zawartość

post-5140-100005445 1175000664_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piękne ! Piękne !

marko3T, 27 Mar 2007, 15:07

>Matthew

>

>Dla mnie dynamiczny to taki przy którym nie zaśniesz.

>I właśnie takie są Accutony i basowe Etony.

To poczekaj aż usłyszysz Audiostatici. Ich szybkość po prostu zabija.

Do tej pory uważałem, że brzmienie Avalon + AA 300B jest "szybkie". Audiostatic pokazał mi jednak, w jak dużym tkwiłem błędzie.

Gdym miał szybkość opisać bardziej obrazowo, to na skali 0-10 wyglądało by to tak:

10 - Audiostatic

7 - Avalon + Ancient Audio 300B

6 - Avalon + wszystko inne

5 - głośniki z membranami metalowymi

4 - Scany

2 - wszystkie polipropyleny

0 - już nie żyjesz ;-)

Musze zgodzic sie z Kolegami, ze Accutony nie sa latwymi partnerami i nie beda graly od tak sobie, chociaz ja jestem bardzo zadowolony i co rzadko mi sie zdaza, to czym dluzej na nich gram tym moje zadowolenie i zadziwienie rosnie coraz bardziej.

Ha ha ha - wiedziałem, że ktoś zapyta. Bas jest, i to nawet zaskakująco niski, ale niestety obraniczony dynamicznie. Po prostu rozpędzonej perkusji sie na tym nie odtworzy - głośnik się przesteruje i będzie słychać jak folia uderza o statory.

ALE jeżeli podarujemy sobie różne fajerwerki na basie, które zwyklibyliśmy puszczać sąsiadowi, to kolumny te sprawdzają się znakomicie i o ich ograniczeniach dynamicznych można szybko zapomnieć.

Cena to 20k zł i jest to najtańsza kolumna którą ośmielił bym się nazwać referencyjną. Po niektórymi względami nawet lepsza od Eidolonów. Po prostu palce lizać.

Więcej nic już nie powiem - przeczytacie sobie w Audio :-p

Wiesz, zależy kto to pisze ;-)

Ja, na ten przykład, piszę dla funu, a nie dla pieniędzy. Bo pieniadze z tego żadne. Mój czas poświęcony mojej normalnej pracy przynosi wieksze korzyści finansowe.

Ale jak czasami się do czegoś zapalę, to nie ma zmiłuj - musze opisać i cześć :-)

Ja juz basik do swoich wsteg dorobilem, wszystko open baffle ;)

Ukryta Zawartość

post-3442-100005431 1175014916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodalem wczoraj po bokach paski z miekkiej pianki, a takze powyzej tweetera gabke ala RAAL (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i wydaje mi sie ze wnioslo to powazna zmiane, az chce sie sluchac. Sytem jest dalej w trakcie "dostrajania"; produkuje bardzo ciekawe dzwieki ale daleko mu jeszcze do naturalnosci pojedynczego Fertina...

Ukryta Zawartość

Zwrotnica aktywna jest tylko na wooferach 12db ponizej 120Hz. Glosniki basowe dokladnie te same co w oryginalnych Grand Slamm (Focal Audiom 12 i 15") . Na razie podlaczone rownolegle ale pozniej je rozdziele: dolny bedzie gral ponizej 25Hz, gorny 25-130Hz. Napedzam je starsza konstrukcja Passa (A75 z 24 mosfetami na wyjsciu)

Tweeter i midrange sa podlaczone do Zv9 PassLabs, pasywne filtry 1-go stopnia: 330uF BG N na midrange, 6.8uF Siemens MKV na tweeter (bezposrednio z wyjscia wzmacniacza z pominieciem duzego kondensatora), midrange od gory ogranichony cewka 0.82mH (copper foil)

Kolumny powstaly w roku 1996, kiedy po Stereophile Show w NY bylem pod (wizualnym) wrazeniem Grand Slamm i Grand Utopi. Konstrukcja jest w pelni modulowa, przez co latwa w transporcie i modyfikacjach; dolna czesc niezaprzeczalnie podobna do WAMM Wilsona. Mimo to charakter jest dalej oryginalny i wyglad niepodatny na mode i uplyw czasu.

Oryginalnie mialem tu Triangle i Raven1 w konfiguracji MTM, ale obecne FAL i Aurum Cantus ESg 1 sa znacznie lepsze.

Poprzez odpowiednia kompozycje materialow ribbon i midrange maja membrany dokladnie w jednej plaszczyznie. Front baffle jest wykonanyz 1/4" aluminiowego katownika: tweeter mocowany z przodu, midrange z tylu.

Podstawa i boki sekcji TM wypelnine piaskiem (bedzie tego dobre 60kg na strone).

Ukryta Zawartość

post-3442-100005424 1175020318_thumb.jpg

post-3442-100005425 1175020318_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elberoth ->

"10 - Audiostatic

7 - Avalon + Ancient Audio 300B

6 - Avalon + wszystko inne

5 - głośniki z membranami metalowymi

4 - Scany

2 - wszystkie polipropyleny

0 - już nie żyjesz ;-)"

A gdzie miejsce dla kewlaru? :-)

Re: cloudior, 27 Mar 2007, 20:37

>A gdzie miejsce dla kewlaru? :-)

a gdzie miejsce dla Mangera?

a gdzie miejsce dla Quad ESL?

a gdzie miejsce dla wstęg Bohlender?

a gdzie miejsce dla Jordanów JX?

a gdzie miejsce dla Furuyama FLAT?

a gdzie miejsce dla Heil AMT?

można by tak jeszcze długo - tylko do kogo?

>>dlaczego Aurum Cantus a nie "duży" Heil, do którego właśnie Furuyama-san szukał midbasu i wyszedł mu FAL FLAT?<

Aurum Cantus mialem juz przed FAL, sprobowalem razem i gra na tyle dobrze ze na razie nie szukam zamiany. Poza tym, w tym konkretnym przypadku oba przetworniki pasuja do siebie rozmiarami i instaluja sie tak jak tego chcialem.

Jesli ktos jest zainteresowany to mam druga pare Esg 1 na zbyciu (silver plates) a takze Raven R2.

Ukryta Zawartość

post-3442-100005420 1175023242_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.