Skocz do zawartości
IGNORED

Jaką wybrać końcówkę mocy ?

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem końcówki mocy do mojego systemu. Proszę o zweryfikowanie moich przemyśleń oraz pomoc w ewentualnym wyborze. Sprzęt:

kolumny B&W 604S3 , amplituner Denon 3802, CD SONY

gra jak dla mnie bardzo dobrze ale chciałbym jeszcze lepiej :) - pomyslałem o dokupieniu końcówki mocy na fronty (w późniejszych planach zamiana ampli na procesor AV) - podobno B&W grają dobrze, z większym wykopem gdy mają zapewniony odpowiedni poziom mocy - stąd chciałbym aby osiagnąć minmum 150W/8Ohm na kanał.

Myslę o Rotelu RMB 1075 i podłączeniu w biampingu do frontów - da to jakieś 180W/8Ohm na kanał (użyję 4 końcówek, jedną zostawiam) lub Rotelu RB 1070/1080 i podłączeniu normalnym.

Co myślicie jako bardziej doświadczeni ode mnie ? Jakieś inne propozycje ? - dodam że ma zostać zachowane tzw. "firmowe brzmienie", analityczność, żadnego zamulania jak to robi np. Marantz + B&W - dla mnie porażka, nie wiem jaki ma charakter Rotel ale podobno nie muli..., kolumny zawszę będą B&W, ewentualnie kiedyś z wyższej serii;

Chciałbym osiągnąć lepszy "wykop", bas, jego dynamikę , bo średnica i wysokie są ok na denonie choć zawsze mogą być lepsze. Kwota to jakieś 2-3 tys. zł i może być sprzęt zarówno nowy jak i z drugiej ręki.

Czy może lepiej dokupić suba - ASW 650 ? ale moim zdaniem chyba zwiększając moc na fronty osiągnę podobny efekt i dodatkowo poprawię brzmienie reszty pasma , no i odciążę ampli w trybie kinowym - odejdą mu fronty

Dokładnie te Rotelki od forumowicza Jozefa mam ja ;) Żadnego zamulania, szybki twardy basior z wykopem, bezpośrednia średnica, prawie jak na koncercie live, góra szczegółowa i dobitna ale akurat z moimi Dynaudio to się świetnie spasowało. Nowe Rotele ponoć już grają trochę inaczej tak więc trzeba by sprawdzić własnousznie. Na tych B&W słuchałem kiedyś Creeka i nie wiem czy nie będzie problemów z górą, na pewno trzeba posłuchać czy dźwięk nie będzie męczący.

I love the sound of crashing guitars

kret jak najbardziej dobry pomysl, coprawda nie znam ani twojego ampli ani b&w ale mialem podobny uklad jak jeszcze sie w 5.1 bawilem, tzn ampli marantz sr-7300 i koncowka marantz sm-80. Z tym ze u mnie nie gralo to w bi ampingu, amplituner napedzal tylko surroundy i center, koncowka fronty, wydaje mi sie ze bi amping warto robic tylko i wylacznie z 2 identycznych koncowek w innym wypadku rownowaga dzwieku moze zostac lekko zachwiana. Jezeli chcesz wydac do 3000 to zapomnij o rotelu. Za te pieniadze dostaniesz wiele lepsze klocki, polecam ci szczegolnie monobloki, np. te tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napisalem w opiniach ich recenzje, to bardzo dynamiczne monos z nieskonczonymi rezerwami mocy i poteznym wspolczynnikiem tlumienia cos okolo 1000!!!!, dostaniesz je za jakies 600-650 euro, uwierz mi ze rotel sie nie umywa. Ich reputacja na niemieckiej scenie audio jest przyslowiowa, mialem je jakies 2 miesiace i do dzis zaluje ze sie ich pozbylem. Jezeli myslisz o 5 kanalowej koncowce mocy to wybor tez jest spory ale ja bym sobie na twoim miejscu odpuscil.pare innych ciekawych aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.