Skocz do zawartości
IGNORED

niskosredniotonowy

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

- > saczek_XTRM

Przeciez pisalem juz wczesniej ze prawie robii wielka roznice:) Tym bardziej ze na stronie akkusa masz napisane ze membrana w Usherach jest zrobiona z wlokien kevlarowych i weglowych Natomiast na stronie STX pisza ze membrana jest kevlarowo-nomexowa czyli ogolnie po prostu plecionka poliamidowa nie zas mieszana z wloknem weglowym A ty od razu z nasaczaniem...:) A tak powaznie wiem ze cudow nie ma ale np pan Zoller na daleko wschodnich glosnikach Hi-Vi Research robii calkiem sympatyczne rzeczy...i musial zrezygnowac z Focal...:)

ja tam moge focala nadal ale czy warto? bo cholernie drogie. Narazie na 1 stawiam srednice od edytona ale Mistrz Waldemar ich nie robi. A swoja droga koledzy tak leko traktuja Mistrza Waldemara. A czy koledzy moga sobie wyobrazic poziom trudnosci jakie trzeba pokonac aby samemu wyprodukowac glosniki od podstaw? mambrany magnesy cewki kaptonowe a kejenie tego i cala reszta!!!! wiec jesli ktos ma cos do powiedzenia na ten temat to radze ugryzc sie w jezyk przed pier..... na ten temat. I powiem wprost jesli ja nadaje komus tytul MISTRZA to ten tytul mu sie nalezy i nalezy sie wielki szacunek. Ja sam, narazie, nie zasluguje na ten tytul a byc moze nigdy nie zasluze!!

Ogladalem ta 15 stx. bardzo ladna robota. Kosz super przewietrzony bez komory pod zawieszeniem dolnym. Pieknie. Sama membrana ciekawa choc dosc cienka. jedno jest pewne w Polsce wyrasta nowy producent glosnikow wysokiej klasy. Bo jesli ine glosniki beda tak wspaniale wykonywane to mozemy liczyc na bardzo dobra jakosc sprzetu. Prawdopodobnie konkurencja stx zakupila juz sporo sztuk tego modelu. A i amatorzy tez mysla jak to zagra? ciekawe jak to brzmi? ma ktos juz taki glosnik? ja zaraz zamowie jeden.

firma stx okazala sie nadzwyczajnie wspaniala. Wyobrazcie sobie ze zamowilem tylko jeden glosnik 15cm!! a szef napisal mi maila ze znajac przeznaczenie tych glosnikow - badanie ocena subiektywna i ew, aplikacja w zestawie 3droznym w cenie 1 przysle mi dwa gdyz uwaza i slusznie ze dwa glosniki oddadza pelnie ich mozliwosci. No i pieknie. To jest firma. Wiecie co, jestem pod wrazeniem i mocno zbudowany!!! to jest podejscie do klienta i promocja firmy. Ta firma zajdzie daleko. zobaczycie. Juz za kilka lat o jej glosniki beda sie bic producenci kolumn z calego swiata. Tak wiec czekam z niecierpliwoscia na te dwa drivery i zaczynam odsluch. Prawie napewno wstawie je do kolumny Adam Hell na audax-ach jako sednice bo nie moge nic ciekawe dobrac w to miejsce. Wezme je do Mistrza waldemara i porownam z jego driverami. Bedzie zabawa co?

zaraz tam jarasz! moje preferencje sa juz na bocznicy ale wyglad tego sredniaka jest naprawde zawodowy. Kosz jest super i chyba stx wykonuje go sam. naprawde kosz robi wrazenie i jesli doczekamy sie takich koszy u innych driverow to bedzie super. jest zrobiony tak jak najlepszych marek i to bardzo drogich. Absolutne przewietrzanie cewki zawieszenia ........... jesli tylko mmebrana jest dobra a wyglada ze tak bo i wykresy sa nadzwyczaj liniowe to bedzie grac ze ho hoho. majac kosz doskonaly magnes ze specjalnymi piercieniami poprawiajacymi parametry calosci to wystarczy zmienic material mebrany i juz bedzie lepeij.

Nie wiem jak to rozwiązano w STX-ach, ale w B&W średniotonowy ma na pewno niezłą wentylację, a średnica z tych głośniczków bardzo mnie się podoba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w stx jest jeszcze lepiej zrobione bo nie ma komory pod resorem dolnym a wtych na zdjeciu jest. Mistrz Waldemar poprawia brzmienie dajac male pastylki magnetyczne z neodymu w miejsce pierscienia z ferrytu co daje dodatkowy efekt przewietrzania. Pierwszy tak zrobil Focal w basowcach. W brez pozorom dzwiek srednicy bardzo zalezy od jakosci uzytego zawieszenia dolnego. Jakosci i materaialu. wkoncu to kawal twardej tkaniny drgajacej. To wyraznie slychac. wymienialem dolne zawieszenie w glosnikach jakis czas tenu i rezultaty byly niesamowite. Kiepskie tonsile nagle ozywaly i nie koloryzowaly tak muzy!!!!

Seniczu

a co powiesz na pomysł całkowitej rezygnacji z zawieszenia dolnego?

tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fajny pomysl ale trudny do wykonania i dla malych membran bo jak uklad zlapie nirownomiernosc na ktoryms boku to sie przekosi i d. sam dolny nie jest taki zly ale musi byc inny niz wszyscy to robia. Problem w tym ze musi tez byc do tak delikatnego glosnika inny zwrotnik a i jest tendencja do zmian polozenia w osi cewki w polu magnetycznym. Mocny zawieszen trzyma cewke na miejscu w szczelinie. Ale gra koloryzujac.

STX - MISTRZEM !!!

Po co kupujecie na Zach. jak tu w kraju jest niedoceniony jeszcze Edyton i STX ? Brawo kol. seniczu - ty dostrzegłeś jako pierwszy najlepszych i do tego krajowych producentów głośników!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Chyba mam jednak rację.... bo kto jako pierwszy na forum, nie oglądając się na całą masę ignorantów, odważył się powiedzieć, że STX i Edyton to ścisła czołówka światowa pod względem jakości wyrobów? Teraz to zapewne wielu będzie sobie przypisywać to odkrycie... ale to kolega senicz był pierwszy i ja to zaświadczam! Apeluje koledzy nie przypisujcie sobie ojcostwa tego odkrycia!

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Dużo wrzawy że średniotonowy ma wentylacje dolnego resora/cewki , ale jakie to ma tak naprawde znaczenie w głośniku który przecież nie ma xmax na poziomie 9mm.

Walka o wentylacje cewki i resora to może ma sens w niskotonowych pracujących z pełną mocą w pasmie do 300hz, ale nawet w takim wypadku wystarczy duży otwór w magnesie. Myśle że to walka z konkurencją wymusza chwalenie się nowoczesnymi koszami , a może to moda.

napisalem im ze reprezentuje "potezna gromadke" audiofili i mam duzy wplyw na dzieje polskiego audiofilizmu no i takie tam. Narazie sporo punktow za kosz i wykonanie calosci. membrana tez obiecujaco wyglada jak i wykresy do niej firmowe. powinno byc bardzo dobrze choc moze cewka/karkas sa zbyt dlugie? moze to owocowac pena koloratura powstajaca z powodu speczniania i ogolnie magazynowania energii w materiale karkasu. wydaje sie ze w sredniakach powinna byc dosc krotka. Ale zobaczymy jak przyjada.

W moich kolumienkach również komora pod dolnym zawieszeniem nie jest zamknięta - otwór w magnesie załatwia sprawę, chociaż nie sądzę, że ma to wielkie znaczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba pierwszy raz napiszę coś takiego , Senicz poruszyłeś ciekawą kwestie mianowicie materiał karkasu i jego zachowanie pod wpływem temperatury. Wiadomo aluminium bardzo dobrze oddaje ciepło , a jak zachowuje się tytan czy kapton?

Cewki z tytanowym karkasem w swoich wooferach stosuje scan w serii revelator. Alu może i mięknie , ale umówmy się nie w takich temperaturach jakie występują w nawet najbardziej obciążonych głosnikach.

senicz napisał: "napisalem im ze reprezentuje "potezna gromadke" audiofili i mam duzy wplyw na dzieje polskiego audiofilizmu ..." ach ta fantazja ułańska !!! Brawo kolego seniczu jesteś bardzo wiarygodny a dodatkowy głośnik za friko zawsze się przyda dla rozwoju polskiego hi-endu !

Brawo senicz, jak zwykle pierwsza liga w załatwianiu spraw!

Myślisz, ze SLS8, lub SLS10 Peerlessa ma start do 32cm stx-a?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Patrzcie jak się tworzy legenda!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.