Skocz do zawartości
IGNORED

KABLE KABLE KABLE

goffer

Rekomendowane odpowiedzi

mlb, 19 Lis 2006, 23:25

>Innym aspektem są harmoniczne o częstotliwościach poza pasmem słyszalnym, które mogą wpływać na jakość przekazu.<

harmoniczne od głosników wysokotonowych zapewne mogą wpływac juz na psamo słyszalne degradując je, ale wątpię czy usłyszysz trzecia harmoniczną 50 khz? Ale w tym przypadku akurat żeby nie mieć problemów z niższymi harmonicznymi, nalezałoby stosować głośniki które nie przenosza powyżej pasma słyszalnego. Wtedy rezonanse ponadakustyczne nie wzbudzą harmonicznych w pasmie słyszalnym.

Przypuszczam jednak że miałeś na mysli coś innego, a co mogłeś przeczytać w kolorowej prasie. Jakoby zawartosc ponadakustycznych harmonicznych instrumentów z pasma słyszalnego miała wpływ na słyszalny dźwięk. Kiedys cos takiego wyczytałem - i za pierona nie wiem w jaki niby sposób ten wpływ miałbym usłyszeć skoro nie usłyszę ponadakustycznej harmonicznej dźwięku podstawowego.

Supertweetery to czysty marketing z okresu promowania SACD i DVD-A. Ubocznym produktem tych systemów była mozliwość odcinania pasma znacznie wyżej niż w CD-A. A jedyna korzyść z tego była taka że psmo w zakresie słyszalnym mogłobyć znacznie bardziej wyrówane i pozbawione zniekształceń filtrowania. Taka sama rzecz dotyczy głosników o szerokim paśmie. Lekka kopółka wysokotonowa daje szybsza reakcj na zmiany poziomów. Lepiej oddaje mikrodetale w całym paśmie słyszalnym - a jej szerokie pasmo przenoszenia jest ubocznym efektem stosunku masy, powierzchni, sztywności i mocy układu napedowego.

Zawsze chodzi tylko o tozeby było równiej, gładziej i detaliczniej w pasmie słyszalnym. A to że czasem owocuje to rozciągnięciem przenoszenia pasma powyżej zakresu słyszalnego, co cóż - nikomu niepotrzebne za wyjątkiem marketingowców, którzy rózne dziwne opowieści wymyślą żeby np. sprzedać ten przysłowowy uzywany papier toaletowy.

michal stabro, 19 Lis 2006, 23:40

>jak zgasze swiatlo tak mi jakos dzwiek bardziej matowy sie staje i czern czerniejsza to moze wprowadze zagadnienie odbioru dzwieku przy roznym natezeniu swiatla:-)<

Było... Nawet było na ten temat z 10-12 lat temu w Magazynie Hi-Fi i chyba też w AUDIO napisane. Chodziło o uzupełnianie się zmysłów. Dokładniej, że słyszysz to czego mózg się spodziewa otrzymując okreslone bodźce, m.in. wzrokowe.

Dlatego własnie smieszą mnie stwierdzenia na temat doskonałosci ludzkiego słuchu.

>Przypuszczam jednak że miałeś na mysli coś innego, a co mogłeś przeczytać w kolorowej prasie. Jakoby

>zawartosc ponadakustycznych harmonicznych instrumentów z pasma słyszalnego miała wpływ na słyszalny

>dźwięk. Kiedys cos takiego wyczytałem - i za pierona nie wiem w jaki niby sposób ten wpływ miałbym

>usłyszeć skoro nie usłyszę ponadakustycznej harmonicznej dźwięku podstawowego.

Tak, czytałem kiedyś takie mądre opinie, a że nie miałem okazji tego sprawdzić - zostaje to tylko w sferze domysłów. Też myślę że nie poprawi to jakości przekazu, no ale żeby mieć święty spokój kiedyś sobie tego posłucham.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Qubric, 19 Lis 2006, 23:43

>Zawsze chodzi tylko o tozeby było równiej, gładziej i detaliczniej w pasmie słyszalnym.

nie lubie gladkiego dziweku

nie lubie i tyle

mialem kiedys kable mogami

te pokazywaly jak bylo naprawde

raz gladko , raz chropwowato , nastepnym dupowato

w zaleznosci jak plyta byla zrealizowana

nie ma nic gorszego jak jednolity dzwiek z naszy plyt

dzwiek o jednej synaturze , zawsze gladki , zawsze slodki , zawsze mily i przyjemny dla ucha

cieplutki i szczegolowy i miekki, z duza iloscia alikwot

dudivan, 19 Lis 2006, 23:45

Uderzają w kamerton zeby porównać ton na który jest nastrojony z wysokościa tonu którego słuchają... Ale to akurat swiadczy o braku słuchu absolutnego, jak sądzę. Bo ktoś ze słuchem absolutnym rozrózni wysokość dźwięku izolowanego - bez odniesienia do aktualnie słyszanego tonu.

Qubric, 19 Lis 2006, 23:49

>>jak zgasze swiatlo tak mi jakos dzwiek bardziej matowy sie staje i czern czerniejsza

a kuku

podpucha:-)

postaw sobie swieczke na kolumnach glosnikowych i jedna tylko zapal

>>>jak zgasze swiatlo tak mi jakos dzwiek bardziej matowy sie staje i czern czerniejsza

ludziom, podobnie jak wielu zwierzętom, w ciemności wyostrza się słuch... ot taki gratis od matki natury ;) Mózg przerzuca oddziały na flanki uszne, bo front oczny daje za mało informacji o zagrożeniach :)))

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

cholera bylem u kolegi na odsluchu

zakupil sobie nowe kolumny , zmienia je dosyc czesto

dobrze czy nie , niewazne

/w sumie w domu i tak dostajemy namiastke prawdziwego dzwieku/

ale tego sluchalo mi sie dobrze

polecam rozwadze

dynaudio fokus 140

''piekny dzwiek '' - czytaj to na swoj spsob

sic............

aaaa zapomnialem kable samoroby

czesciowo kupione za niewielkie pieniadze

z moimi kablami bylo lepiej szczegolnie w klasyce

ale generalnie p o l e c a m!!!!!!!

>aaaa zapomnialem kable samoroby

>czesciowo kupione za niewielkie pieniadze

Fajnie. Też mam stosunkowo niedrogie kable które w moim systemie grają super. Ale czy są to kale uniwersalne - tego nie śmiem twierdzić. Każdy system rządzi się po trochu własnymi prawami...

mlb, 20 Lis 2006, 00:16

>Fajnie. Też mam stosunkowo niedrogie kable które w moim systemie grają super. Ale czy są to kale

>uniwersalne - tego nie śmiem twierdzić. Każdy system rządzi się po trochu własnymi prawami...

samo sedno sprawy

oooo!!!!! i tu sie z toba zgadzam w calej rozciaglosci

>Oxygen Free Universal Copper.

i jak tu nie wierzyć skoro tak na pudełku dużymi literami napisali :)))))

Qubric, 19 Lis 2006, 23:43

>Przypuszczam jednak że miałeś na mysli coś innego, a co mogłeś przeczytać w kolorowej prasie. Jakoby

>zawartosc ponadakustycznych harmonicznych instrumentów z pasma słyszalnego miała wpływ na słyszalny

>dźwięk. Kiedys cos takiego wyczytałem - i za pierona nie wiem w jaki niby sposób ten wpływ miałbym

>usłyszeć skoro nie usłyszę ponadakustycznej harmonicznej dźwięku podstawowego.

Z The Apogee Guide to Digital Audio (nie mogę znaleźć linka do tego PDFa, więc cytuję z moich dokumentów).

Why Record Ultrasonics?

As is widely recognized, most of us can?t

hear much above 18 kHz, but that does not

mean that there isn?t anything up there

that we need to record ? and here?s another

reason for higher sampling rates. Plenty

of acoustic instruments produce usable

output up to around the 30 kHz mark ?

something that would be picked up in

some form by a decent 30 in/s half-inch

analog recording. A string section, for

example, could well produce some significant

ultrasonic energy.

Arguably, the ultrasonic content of all

those instruments blends together to produce

audible beat frequencies which contribute

to the overall timbre of the sound.

If you record your string section at a

distance with a stereo pair, for example, all

those interactions will have taken place in

the air before your microphones ever capture

the sound. You can record such a signal

with 44.1 kHz sampling and never worry

about losing anything ? as long as your filters

are of good quality and you have carefully

dithered enough bits.

If, however, you recorded a string section

with a couple of 48-track digital

machines, a mic on each instrument feeding

its own track so that you can mix it all

later, your close-mic technique does not

pick up any interactions. The only time

they can happen is when you mix ? by

which time the ultrasonic stuff has all been

knocked off by your 48 kHz multitrack

recorders, so that will never happen. It

would thus seem that high sampling rates

allow the flexibility of using different mic

techniques with better results.

In addition, the advantage of higher

sample rates in preference to oversampling

is that all the samples recorded are

?real?, rather than having to insert imaginary

ones.

Krzemien, 20 Lis 2006, 01:45

O ile dobrze zrozumiałem tekst chodzi tylko o nagranie wyższych częstotliwości na zapas, żeby było co zdejmować filtrami przy konwersji do niższych formatów bez utraty dynamiki w paśmie słyszalnym?

Bo nadal nie widzę uzasadnienia pierwszej tezy. Co z tego że instrumenty produkują wyższe harmoniczne do 30 khz jeśli i tak ich nie usłyszę, więc nie potrzebuję ich też w emisji z głośnika. Dlatego sadzę że szerokie pasmo nagrania jest tylko ubocznym efektem dążenia do uzyskania maksymalnej liniowości w paśmie słyszalnym. W końcowym efekcie liniowość zapisu do 20 khz ma być idealna a głośnik ma nie tracić efektywności przynajmniej do tych 20 khz.

Przy okazji dążenia do tego efektu nagranie i wyemitowanie tonu 30 khz jest możliwe dzięki takim parametrom sprzętu, ale potrzebne najwyżej dla psa (jeśli jest audiofilem oczywiście).

jar1, 20 Lis 2006, 10:49

Aaaa dziekuje, dziekuję... ale... Masz tu jeden wpis na godzinę! Ulżyj sobie, a co tam! W koncu to taka konstruktywna dyskusja się tu toczy - o kablach, ze wszystko jest zgodne z tematem :)))

dudivan, 19 Lis 2006, 22:25

>Okay Mista Lova, skoro było już o ocenach z fizyki, to proponuję abyśmy podawali swój wiek. Założę

>się że z racji wieku słyszę poł oktawy więcej niż ty. Ty połówkę najwyzszej oktawy słyszałeś jakieś

>20 lat temu. Co wcale nie przeszkadza wypowiadać ci się na temat jakości wysokich tonów. To nie jest

>audiofilizm, to mistycyzm.<

Dudi

Zabawę w kablologię rozpocząłem 15 lat temu, więc ubytku pół oktawy nie było.Ostatnie pięć lat nastąpiła przerwa- bo mam już takie kable, które już mnie w pełni satysfakcjonują .Nie mam zamiaru dalej się w to bawić, bo stałem się leniwy, a ta zabawa wymaga niezłego zachodu i dużo cierpliwości, no, i kasy, której Ty nie masz. Co do wieku. Jestem w wieku średnim i być może pewne ubytki w słuchu już są, ale weź przykład wielkich dyrygentów, dla których lata największych osiągnięć artystycznych przypadają na lata średnie, a nawet późniejsze, a przecież(wg Ciebie) powinni być już całkowicie głusi. Wiek zasmarkany( taki jak Twój), to był ich okres terminowania u innych geniuszy, ale komuś, któremu MP- trójkowy słoń nadepnął na ucho i jednocześnie miłośnik loudnesu , i tak tego nie zrozumie.

Polichlorkowinylowy kochanek

dudivan, 20 Lis 2006, 11:02

sadzac z opisu w o mnie jestes madrym i wyksztalconym czlowiekiem

kultury ii stylu odmowic Tobie tez nie sposob

ale po kiego grzyba wietrzysz teorie spiskowa dziejow

za duzo radia sluchasz z beretem na glowie!?

Lplover, tyle razy ci mówiłem że loudnessu nie posiadam. Ale gdybym często słuchał (był zmuszony słuchać) cicho - sprawiĸbym go sobie bezapelacyjnie!

Michale Stabro - nie marudź tylko po prostu napisz jakie marki sprzedajesz i tyle.

dudivan, 20 Lis 2006, 11:17

niedawno sprzedawalem kable firmy mit

to takie amerykanskie grubasy z doczepionymi puszkami:-)

dudivan

a swoja droga ile zes tam nawywijal z tym sprzetem , buforami i innymi ulepszaczami dzwieku

zeby dalo sie sluchac muzyki klsycznej

moze pomysl jednak o uproszczeniu toru wyrzuc te procable

i inne cuda techniki

PRZELAM SIE

poszperaj , uruchom mozgownice

nie boj sie , nie trzymaj sie kurczowo skostnialych wartosci

idzie nowe , daj sie poniesc muzyce

zapomnij o uprzedzeniach

feudalizm dawno sie juz skonczyl

i wtedy

pozbedziesz sie tej natretnej mysli walki producentami kabli

i wtedy rzeczywiscie bedziesz mial w dupie te kable

muzyka i tylko muzyka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.