Skocz do zawartości
IGNORED

KABLE KABLE KABLE

goffer

Rekomendowane odpowiedzi

Re: Less, 22 Lis 2006, 10:44

>calm down graaf

>Po co te pytania, gdzie ja i ty wiemy, że obaj znamy na nie odpowiedź.

>Czy może jednak sądzisz, że wspólczesne nagrania brzmią źle z powodu audiofilskich kabli?

powiem tak - to, że brzmią źle jest konsekwencją pewnych trendów w audio, których jednak częścią było także "odkrycie kabli" głośnikowych jako "specjalnego produktu" na przełomie lat 70-tych i 80-tych, potem interkonektów w latach 80-tych i sieciówek w latach 90-tych i rozwój tego segmentu rynku

główne hasła - marketing, konsument, dźwięk cyfrowy, łatwizna i taniocha, muzyka nieistotna

dlatego współczesna audiofilia to "przecedzanie (kablowego) komara i połykanie (rozmaitych) wielbłądów"

pomieszanie z poplątaniem

a prasa i różni "osłuchani" robią z tego istotę audiofilii :-/

zaś człowiek, który chce słuchać muzyki wiernie i naturalnie odtworzonej i nie znajduje przyjemności w płaceniu jakimś cwaniaczkom 30 tys. za jubilerskie pudełka z etykietkami z nazwami firm, w płaceniu jakimś cwaniaczkom za kicz-design i reklamowaną markę, musi sobie robić sprzęt sam (przede wszystkim kolumny, ale nie tylko) i czekać na analog revival

spokojny jestem, tylko trochę zniecierpliwiony ;-)

masterofdeath6, 22 Lis 2006, 11:08

Ameryki nie odkryleś, to już dawno bylo. Naim chwalil się, że na jego plytkach ścieżki nie skręcają nagle pod jakimś kątem (broń Boże ostrym lub prostym) tylko po lagodnych lukach, co w bezpośrednich porównaniach mialo być slyszalne.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja ze smutkiem coraz bardziej jednak czekam na czasy, kiedy to sygnał dźwiękowy będzie dostarczany w postaci elektronicznej bezpośrednio do mózgu. Ale jednak szkoda mi rozstawać się z tymi wszystkimi sprzętami, szkołami dźwięku i jadkami na forach audio :> wtedy definitywnie skończy się wydawanie takich sum na kable :D , chociaż niestety znając ludzką naturę, znów wynajdą coś na czym da się zarobić;

masterofdeath6, 22 Lis 2006, 11:35

>Ja ze smutkiem coraz bardziej jednak czekam na czasy, kiedy to sygnał dźwiękowy będzie dostarczany

>w postaci elektronicznej bezpośrednio do mózgu.

A ja za cholerę nie chcę dożyć takich czasów! Brrr!

Czy dla seksu też będzie jakiś tani i higieniczny ersatz? Elektroniczne Łaskotanie jakichś komórek mózgowych?

Less is more

Re: masterofdeath6, 22 Lis 2006, 11:35

>Ja ze smutkiem coraz bardziej jednak czekam na czasy, kiedy to sygnał dźwiękowy będzie dostarczany

>w postaci elektronicznej bezpośrednio do mózgu.

myślę, że to raczej nieprędko

bo eksterioryzacja prezentacji to nie jest kwestia techniczna tylko kulturowa - to tak jak z książką elektroniczną co to niby miała zastąpić papierową

no i dochodzi problem integralności ciała ludzkiego i zagrożeń z tym związanych, takim interfejsem można potencjalnie różne rzeczy przesyłać

potrzeba będzie czasu by ludzie przekonali się do wtykania kabla w głowę ;-)

na szczęście, ale jak tego dożyję to będę mieć ubaw po pachy (chyba że wcześniej zostanę poddany eutanazji jako wyjątkowo upierdliwy stary piernik)

graf dobrze napisał

kable to tylko jedna z wisienek na torcie .

Czesto wiekrzośc zapomina ,że nasze sprzęty słuzą do reprodukcji dzwieku jako całość, ale czy coś usłyszymy baz kabla, he he , a bez kabla zasilajacego? Jak mozna przywiązywać wage do super wzmacniacza super kolumny super głosnikow, a wszytko nie połaczyc czy to zagra? może jednak ma znaczenie czym to jest połaczone skoro wszyscy to słyszą .Fakt , ze firmy przeginają i dorabiaja dodatkową magie , ale pokpic ten temat w systemie hm to ignorancja?

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

hehe. jako staremu piernikowi z paraliżem od stóp do głów na siłę zapakują ci takie złączę w czachę.

zostaniesz zresocjalizowany na siłę i wbrew woli :D - takie będzie uzasadnienie przekonania cię o wyższoście tego typu rozwiązań, a jak coś zaczniesz prawić, że za twoich czasów kupowało sie kable 10x wartości reszty zestawu i dawały one takie efekty, że z radości leciało lewą nogawką, to cię powieszą na stosie hehe

Re: masterofdeath6, 22 Lis 2006, 11:48

>hehe. jako staremu piernikowi z paraliżem od stóp do głów na siłę zapakują ci takie złączę w

>czachę.

>zostaniesz zresocjalizowany na siłę i wbrew woli

a po co marnować złącza na starego złoma? nie lepiej przerobić dziadka na paszę? :-))

audiofile będą oczywiście mieli złącza audiofilskie - specjalnie do transmisji muzycznych

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

graaf, 22 Lis 2006, 11:53

jest jeszcze jedna taka chora instytucja,w którą ludzie uparcie wierzą nazywa się na k....ł i to jest dopiero maszynka do trzepania kaski anie jakieś tam kable nędzne, która za cholerę na to niezezwoli. Okaże ci miłosierdzie w postaci okrucieństwa, ale to jeno zła interpretacja.

P.s. Również ta inst. nie używa żadnych cudownych kabli hehe, ale najzwyklejsze, a to byłby błąd,gdyż ludzie słysząc ładniej swojego "Mistrza" wrzucali by więcej na tacę

lubię black :-)

nawet czasem wracam do Mayhem :-)

jak i do innych, niemuzycznych przedstawicieli tej "prometejskiej poetyki"

czasu nie marnowałem, dziś widzę więcej i dalej

także co do KK to NIE JEST TAKIE PROSTE, choć kler święty jest rzadko kiedy ;-)

a jednak ex opere operato

proszę nie mylić KK z klerem please

yolaos, 22 Lis 2006, 11:49

Prawie bylo. Firma chyba TMA bardzo zbliżyla się do takiej konstrukcji. Zbudowali aktywne kolumny z przetwornikami CA na pokladzie. Wystarczylo dodać transport CD z kablami cyfrowymi.

Less is more

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.