Skocz do zawartości
IGNORED

KABLE KABLE KABLE

goffer

Rekomendowane odpowiedzi

Poznac sprzet na wystawie mozna dosc latwo. nagrywamy cdr z trudna muza do odegrania jopek madonne mormoni romeo i julia i inne sluchamy na sprzecie wzorcowym a nastepnie idziemy do sali w ktorej sprzet chcemy sprawdzic. Ja tam sie zadnych porownan wzm z moim wzm nie boje. Nawet do Halcro czy burmestera. Wierze w swoja robote. I chyba nie ma szans aby ktorys z dystrybutorow hi-end wystawil do porownan swoj wzm. Bo chyba rozumiecie ze przegrana z nalesnikiem to koniec danej marki na polskim rynku. A taka przegrana jest murowana bo wiekszosc z nas lubi nalesniki. No nie?

podam teraz prosty sposob na znaczna poprawe brzmienia waszego zestawu bez kupowania drogich kabli itp. Warto kupic osobne zyly na + i na mase i puscic je osobno po podlodze w pewnej odleglosci od siebie dla minimalizacji pojemnosci miedzy nimi. Mozna tez rozdzielic zyly na dlugosci do 1m od strony wzm i tez je rozdzilelic lub dodac dwa nowe luzne kawalki na 1m i dopiero po tych przedluzkach dac wlasciwy kabel. Takie zabiegi spowoduja to ze pojemnosc kabla nie bedzie zwierac koncowki mocy bezposrednio na zaciskach a wplyw tej pojemnosci bedzie tlumiony przez minimalna indukccyjnosc dodatkowych przewodow co uklad koncowy przyjmie jak wybawienie od ciaglego przeladowywania pojemnosci kabla. Pisze to jako konstruktor ktory bardzo duzo czasu spedzil na pomiarach i odsluchu wplywu pojemnosci obciazenia na prace ukladu jego stabilnosc itp. Co do IC to warto wybrac kabelki ekranowane o jak najmniejszej pojemnosci wewnetrzenj. Np. przewody od telewizji kablowej. Ew. pomiarowka od sad oscyloskopowych i inne podobne. Dobre sa kable od VGA i innch monitorow a najlesze od monitorow od stacji graficznych o pasmie przenoszenia 200 i wiecej mega. W dosc prosty sposob mozna poprawic to co macie w domu. Musiscie wyciagnac - jak sie da - z zyly goracej prawie wszytkie druciki. Zostawiajac jedna lub dwie zylki. Wtedy pojemnosc kabla bardzo spadnie zachowujac dobre wlasciwosci dielektryka i ekranu. Nie dajcie sie robic w trabe z tymi kablami. Wydacie niepotrzebnie kase a jeszcze raz powtarzam ze sprzet np. cd ktory zmiena brzmienie pod wplywem kabli jest sprzetem zlym z wada konstrukcyjna lub zlym projektem. I lepeij taki klocek sprzedac. Dobry sprzet gra dobrze i z kiepskim kablem. Ja zawsze wszystko robie przy uzyciu badziewia i jak gra super to wlasciwie w celach estetycznych zamieniam na cos lepszego. Ale tylko w celach esteetycznych a nie technicznych. Wdzieliscie kiedys dane tych kabli super w rodzaju pojemnosci na metr? i inne. Jesli tak to napewno najlepeij zagraly te w slepych testach ktore mialy najmniejsza pojemnosc i nie moze byc inaczej.

senicz, 24 Lis 2006, 14:22

>Nie dajcie sie robic w trabe z tymikablami. Wydacie niepotrzebnie kase a jeszcze raz powtarzam ze sprzet np. cd ktory zmiena brzmienie pod wplywem kabli jest sprzetem zlym z wada konstrukcyjna lub zlym projektem. I lepeij taki klocek sprzedac. Dobry sprzet gra dobrze i z kiepskim kablem.

Zgadzam się z tą opinią całkowicie!! z tym, że kabel/przewód musi spełniać podstawowe wymagania technicznie -wymagany minimalny dla danego zastosowania przekrój poprzeczny, małą pojemność własną, ekranowanie.

o glosnikowych to wiadomo mala rezystancja szeregowa. IC musi miec mala pojemnosc i dobra jakosc mechaniczna. Radze poeksperymentowac troche z kabelkami z drutem zamiast z zylkami lub usunac zyle goraca a na jej miejsce wprowadzic zylke ze srebra ale cieniutka np.fi 0.1mm lub podobna srebrzanke. jesli IC ma mala dlugosc np. 30cm taka operacja jest latwa do zrobienia. A izolator to pianka polistyrenowa inny jest kiepski. Unikac teflonu bo on silnie sie elektryzuje i trzyma ladunek przez wiecznosc.

robisz tak- wybierasz kawalek np. 30cm dosc grubego przewodu w ekranie. jesli mozesz wyciagnac z zyly goracej pojedyncze druciki to wyciagnij je zostawiajac tylko jedna. Opraw delikatnie calosc i masz juz super hiend IC o parametrach duzo lepszych niz przed zabiegiem. Jesli potrzeba dluzszy np. metr to mozesz postapic podobne chco pewnie bedzie trudniej. Jak koledzy z forum poszukaja to napewno znajdza taki typ co takie operacje ida latwo. Co do srebrzanki to mozna ja kupic na wolumenie lub na allegro. Najleopeij jednak zostawic jedna zylke orginalana.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Żyła gorącą to ta wewnątrz? czy oplot ekranu? Kable antenowe mają wewnątrz pojedynczą żyłę w postaci gubego dutu - zdałoby sie taki kabelek? I chodziło mi raczej o ten pierwszy wariant - kable głośnikowe.

takie kable ekranowane nie nadaja sie na glosnikowe. Jesli jest gruba zyla goraca to mozna przylutowac do niej cienki drucik i wyciagajac ja wprowadzimy na jej miejsce wlasciwy przewodnik np. srebrzanke. Na kable glosnikowe radze kupic bardzo grube polskie glosnikowe i rozerwac przewodniki jak sa sklejone. Niech leza luzem na podlodze dosc daleko od siebie.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Opchałem niedawno takie 6,10 i 25mm2 - 6mm2 nie za dużo?? czy lepiej 4? Z wyjęciem drutu z antenówki to chyba nawet Pudzian nie poradzi (solidnie zalana PCV) :/ - Generalnie z interconectem chodzi ci o 2 żyły o jak najmniejszym przekroju tak?? Czy to możę być np. drut nawojowy z transformatora? -gdzieś zalegało mi "kilka" metrów, a średnica chyba mniejsza niż włosa. :)

senicz:

"Unikac teflonu bo on silnie sie elektryzuje i trzyma ladunek przez wiecznosc."

O rany! A wszędzie się zachwycają teflonem jako najlepszym, ale drogim izolatorem. To jak to naprawdę jest? :-|

moje doswiadczenie z teflonem podpowiada mi aby go nie stosowac. Mialem z teflonem taka przygode. Z czujnika mfb czyli sensora piezo umocowanego do membrany na glosniku sygnal przechodzil przy pomocy najlepszego mozliwego kabelka ekranowanego. Czyli teflonowego. Ale mialem klopoty. Cos mi ciagle nie dzialalo. okazalo sie ze przewod teflonowy zginajac sie sam generowal napiecie ktore mieszalo sie z tym z sensora i byla kaszana. Po wymianie na inny kabelek wszystko bylo ok. i dlatego teraz nie lubie teflonowych bo kosztowal mnie taki kabelek miesiac pracy.

-> Senicz,

ciekawa ta historia z teflonem, ale czy to aby na pewno była tego wina? Może z wykonaniem kabla coś nie tak było? Może coś tarło i się elektryzowało? Może jaka inna przyczyna? Czujnik piezo to zdaje się względnie spore napięcie i niezwykle słabe prądy (popraw jeśli się mylę). Kolumny głośnikowe to dla odmiany w porównaniu z piezo całkiem duże prądy. Może generalna niechęć do teflonu to zbyt daleko idący wniosek?

oczywiscie ze kable generowaly swoj sem kablowy i rzeczywiscie sie zginaly w takt pracy membrany glosnika bo wyprowadzaly sygnal z sensora piezo do praemapa o r wejsciowej 1G. Niezmienia to faktu ze teflonowy dawal sygnal wlasny. Po wymianie na inny ekranik nastala cisza!!?

Jeszcze raz powtarzam jesli wasz sprzet silnie reaguje na kable to oznacza powazna wade jego stopnia wyjsciowego. I tyle. Ciekawe co kablarze odpowiedza bo oni wiedza!

byc moze. Np. nad s100 i ogolnie seria S s500 i inne z tej serii nie slychac aby im gorsze kable szkodzily. Kable szkodza glownie w tych ukladach w ktorych prad spoczynkowy stopnia wyjsciowego jest maly. Np. w tym s100 i s500 prad spoczynkowy to chyba 100ma a nie 0.05mA jak w wiekszosci operacyjnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.