Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 3 a Studio 20...

grzes199

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie na temat głośników zamieszczonych w temacie. Może ktoś porównywał obydwa modele bądź też miał z nimi doświadczenia. Osobiście znam brzmienie monitorów trójek v.1 -bass-reflex z przodu i ich możliwości dynamicznych oraz basowych. Jak w kontekście do tych głośników zachowują sie studio 20 v.3 pod względem basu oraz całego przekazu dźwiękowego? Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/29594-paradigm-monitor-3-a-studio-20/

Myśle że mogę coś powiedzieć na temat obu modeli, bo też rok temu wybierałem z pomiędzy nich.

I tak najpierw chciałem kupić Monitory, ale największym problemem okazał się tylni bas reflex. Jak masz miejsce żeby je odstawić na jakieś 75cm od ściany ty ciebie on nie dotyczny.

Jeśli chodzi o Studio 20v3(które teraz posiadam:)) to przewyższają Monitory pod każdym względem. Niżej schodzą jest duuuuuużżżżżooooooo lepsza kontrola basu, wysokie tony są bardziej subtelne(w Monitorach są dość natarczywe i męczące), no i średnica, o ile w Monitorach jest ona mocno cofnięta za oba skrajne pasma, o tyle w Studiu jest ona zrównana. Dzięki temu masz dużo lepszą czytelność przekazu.

Poza tym skuteczność. Tam gdzie Monitory już przestają grać, Studio mają jeszcze spory zapas.

Pomimo tego że Studio są mniejsze to biją Monitory pod każdym względem(nawet estetyką).

Gorąco polecam jeżeli lubisz trochę czadu i masz odpowiednią elektronikę to te kolumny dostarczą ci odpoiwednich wrażeń.

Są warte tego żeby dołożyć ponad 1000zł

Ja również około pół roku temu dokonywałwm takiego wyboru.Zgadzam się w zupełności z moim przedmówcą.Studio 20V3 są świetne,ja nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na nie.Ich przejrzystość i szczegółowość po prostu powala mnie na kolana.Słuchając wielokrotnie tych samych dobrze znanych utworów ciągle odkrywam nowe smaczki i ten muzyczny plankton którego z monitorów 3 niestety nie usłyszych.

Jednym słowem paradigm studio 20V3 gorąco polecam.

No i cholernie ciężko kupić studio .v3 na rynku wtórnym :(

Ja szukam i do tej pory nie znalazłem, a nowe mnie nie stać za 2.5 tys więc gram na titan .v2 :)

Może ktoś chce się pozbyć studio 20 v3 ?:D

Wielkie dzięki za wszystkie opinie. Temat obydwu głośników przewijał sie w kilku tematach na forum, przeważały pozytywne opinie na temat studio 20, chociaż słyszałem też gdzies że mają skromniejszy bas od monitorów, a sopran, jak to w paradigmach, dość natarczywy i chłodny. Jednak wasze opinie utwierdzają mnie w przekonaniu że te głośniki mogą zagrać z podobnym czadem i basem co monitory ale bez ich wyostrzeń na górze. Może to byc dobry wybór do NADa 352. Poza tym czytając te opinie aż ciekaw jestem co pokazą w zakresie stereofonii itd.

Co do natarczywości sopranu to wystarczy zastosować pierscienie antydyfrakcyje SonusOliva lub zrobić je samemu, dodatkowo zyskuje na tym średnica, stereofonia, ogólnie pojęta muzykalność, można słuchać godzinami bardzo głośno bez zmęczenia, a bas i dynamika wbija w fotel przy wydajnym prądowo wzmaku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.