Skocz do zawartości
IGNORED

PANASONIC PT 900 WRAZENIA!!! :((((((((

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem Pt900

Urzywany na allegro.

Uszkodzona lampa. Gwarancja ma lampe 3 miesiace. A projektor ma 7miesiecy.

Zdjecia porownawcze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

probowalem rozne tryby. Kinowy 1, 2 ,3 ale bez wiekszej roznicy. Niekiedy biały jest różowy zamiast biały(zalezy od trybu) Najlepiej było na ustawieniach NORMAL. Lampa na LOW lub NORMAL nie przyniosla wiekszych efektów.

Przyczyna:

Po wyjeciu z pudła projektor był zimny ,a obiektyw zaparowany. Mozliwe ,ze przez to za szzybko go włączyłem zamiast poczekac 2godziny az sie ociepli.

Przez pierwsze 20min. to nie wyswietlał prawie nic. Lampa sie paliła. Ale nie reagował. Mozna było spokojnie oczyma patrzec w obiektyw. Po 20-40min, bardzo powoli cos tam bylo juz widac na ekranie. Po godzinie było w miare normalnie tak jak widac na fotkach. Projektor był włączony przez prawie 2godziny i nadal nic sie nie zmieniło.

Moze to wina okablowania TECHLINK DVIHDMI (nówka) ale nie sądze bo od razu by sie uruchomił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/29599-panasonic-pt-900-wrazenia/

wyraży współczucia.

ja swoją AE900 kupowałem też dokładnie jakieś rok temu. Wiem, że było dość zimno.

Po dostarczeniu do domu i odpakowaniu nie odważyłem się go uruchomić przez 24 h.

Dziwna sprawa, że obiektyw był zaparowany. W normalnych warunkach to nie powinno się zdarzyć.

Bardzo źle się stało, że w ogóle włączałeś projektor.

Jeżeli masz gwarancję to leć od razu do serwisu. Nie baw się. Chyba że wymiana lampy na Twój koszt. Jeśli tak, to kup sam na allegro jak najtaniej i wymień osobiście. W Epsonie to proste, nie sądzę żeby w panasłoiku było inaczej. Po co bólić za serwis, skoro i tak większość producentów zakłada samodzielną wymianę?

do KOpyt25

>w instrukcji piszą ,ze mozna zainstalowac projektor w pomieszczeniu od 0 do 40 stopni

>celciusza!!!!

>A na dworzu jest okolo 10 stopni.

widać że jesteś ogólnie zielony, jeśli do ciepłego pomieszczenia wnozisz jakąkolwiek elektronikę, która uprzednio przebywała na "dworzu" gdzie było zdecydowanie zimniej (pewnie jednak mniej niż 10 stopni) to na oziembionych elementach może się skraplać woda, zawsze odczekaj aż elektronika osiągnie temperaturę pokoju.

pare dni temu pisałem --sprzet który nie kosztuje w 10 zł nie opłaca sie kupować używanego i to jeszcze okazyjnie na allegro ----TYLKO nowy i na gwarancji --tym bardziej że zwykle cena lampy stanowi 30% ceny projektora

poza tym nie wiadomo teraz czy nie kupiłeś bubla i czy nie był zepsuty w momencie zakupu --jednak teraz będzie ciężko to udowodnić .

dlatego wole kupić nówkę, miec normalna gwarancję i przepłacic pare stówek !!!!

w każdym razie wspólcvzuje a Twoja historia niech będzie lampką ostrzegawczą dla innych szukających sprzetu elektronicznego po okazyjnych cenach na allegro.

Kopyt,

Tyle postów i pytań i taki ZONK.

Szczerze wsółczuje rozczarowania.

Mogłem cie pognębić na Sanyo.

Niestety miałem też trochę przykre doświadzczenia z projektorem Panasonica (niestabilna lampa).

Ale ja stawiam ze projektor był uszkodzony wcześniej. Inaczej dla czego ktoś by sprzedawał tak nowy sprzęt po nieskiej cenie na allegro.

do Rojam

bzdury wypisujesz, kupowanie na allegro nie różni się niczym od każdej innej formy zakupu, cały pic polega na tym aby myślec i jeśli kupujesz coś wartościowego i delikatnego to umożliwić sobie sprawdzenie !!!

nie generalizujmy !!!

>bzdury wypisujesz, kupowanie na allegro nie różni się niczym od każdej innej formy zakupu,

Zgadzam się poniekąd. Ale prawda jest taka, że lepiej dodać parę setek i ostawić sobie pole manewru (reklamacje, kłótnie ze sprzedawcą :). Na allegro można naprawdę ustrzelić niezłą okazję, czasami jednak się to mści. Sam się przewiozłem kilka razy ale zaoszczędziłem kupę forsy.

bzdury powiadasz?

nie neguje jako takich zakupów na allegro (gdyż wiele sklepów internetowych ma niższe ceny niż w sklepie obok na osiedlu)---sam już kupiłem około 20 przedmiotów w tym tez i telewizor 32" oraz aparat cyfrowy dobrej klasy---- jednak nigdy nie zwracałem szczególnej uwagi na rzeczy które oferowane były po "rażącej nisko cenie" w stosunku do ceny sklepowej"-- traktowane jako okazja do zakupu, z opisem że sprzedaje bo wyjeżdżam za granice, albo musze opłacic za szkołę lub inne "niesamowite historie", najśmiesniejsze są te które mówia o niewielkiej liczbie wyswietlonych godzin (projektory) -przeciez wiadomo że można ilośc godzin (przebieg) wyzerować --a innej mozliwości sprawdzenia rzeczywistej wartości przebiegu chyba nie ma.

Jeszce raz powtarzam w przypadku zakupu rzeczy wartościowej (dla mnie projektor w cenie ok 4-5 tysięcy zł taki jest) wole zapłacić ===przepłacić kilkaset złotych i kupić nową rzecz z pełną gwarancją. Obecnie złotówka sie umacna euro tanieje systematycznie więc należy miec nadzieje że ceny projektorów zaczną taniec gdyż oferowane w Niemczech podobne modele są czasem o 20% tańsze niż w Polsce ale ty tylko kwestia czasu. np Panasonic x100 w niemczech prawie 5 tys zł u nas 6 tys.

Na Allegro kupować można tylko z głowa i nie ulegac emocjom że sie nagle trafiło na super okazje bo te okazje potem wyglądaja jak wyżej.

Decyzja należy do każdego indywidualnie.

Jutro ide z nim do Serwisu. Cale szczescie ,ze jest w moim miescie.. bo np. Sanyo miescie sie setki km. od mojego miejsca zamieszkania. A np. najblizszy serwis Hitachi to chyba czechy.

Dzis udalo mi sie zalatwic DVD. Problem nadal istnieje. Czarny jest caly czas szary i bez szczególowosci. Biały kolor w filmach mi dokucza. Kontrast bardzo słaby. Osoba ktora nie miala nigdy projektora mogla by byc zachwycona projektorem i cieszyc sie kazdym filmem.Jednak ja go nie sprzedam na allegro - jestem uczciwy i wiem jak ktos taki jak ja moglby zareagowac.

Taki obraz prawdopodobnie byl w pierwszych projektorach. Na moje oko to lampa jest uszkodzona albo ma 1000-2000godzin. , a nie 140.

Facet ktory mi sprzedał posiada jeszcze 2projektory. Ze wzgledu na to ,ze czesto oglada w jasnym pomieszczeniu to zostawił sobie te ktore maja po 2000asni. Sprzedał mi za 3400zł + 120 DHL koszt wysyłki (ostro sie targowałem) i z początku nie chciał wysłać za pobraniem. Jesli gosciu nie zwroci za koszt naprawy to podam wam wszyskim jego dane oraz nazwe firmy ktorą prowadzi (dla osrzezenia na przyszlosc)

Ktorys z urzytkownikow tego forum napisal ,ze jestem "zielony" poniewaz podłaczyłem sprzet od razu po przyjsciu kuriera zamiast odczekac ,az projektor nabierze odpowiednią temperature. Ale gdzie to jest napisane??? w instrukcji tego nie ma! ja w serwisie RTV i sklepie RTV nie pracuje. Skad mam wiedziec. Tego nie musze wiedziec. W instrucji wyraznie pisze ,ze mozna urzywac projektor w temp. od 0 do 40 stopni C. W tym czasie na zewnątrz w calej polsce byla temperatura dodatnia.

Inaczej wyglada jesli faktycznie jest zima ,pada snieg ,a za oknem minus 20 stopni.

1.Na moje oko. to sprzet mial juz wczesniej jakies wady. Moze mało widoczne. Ale u mnie ujawniły sie w wiekszym stopniu.

2.Lub sprzet kupilem sprawny. Podczas transportu uległ zniszczeniu.

3.Za szybko podlaczylem go do gniazdka po przyjsciu kuriera kiedy projektor był zimny, a obiektyw zaparowany.

Teraz co powiedziec w serwisie....?

tak najlepszym rozwiązaniem w chwili obecnej jest wizyta w serwisie i faktyczna diagnoza przez specjaliste bo może jednak to nie lampa a moze elektronika, w kazdym razie fachowa (mam nadzieje) diagnoza pozwoli na podjęcie dalszych kroków, ale jesli bedziesz musiał wymiecić lampe to suma sumarum koszt zakupu okazji wynisie cene nowego Panasa 900 z gwarancją-- w takim wypadku musisz rozpocząć negocjacje ze sprzedawcą.

Nie znam instrukcji od Panasa 900 ale do tej pory chyba w kazdym sprzęcie który kupowałem była wzmianka o pozostawieniu sprzetu przez jakiś czas bez właczania jesli został przyniesiony z zimnego powietrza do ciepłego - róznica temperatur -- co jest w wielu przypadkach zabójcze dla elektroniki. 15 lat temu w podobny sposób "załatwiłem" telewizor.

W kazdym razie powodzenia w walce z serwisem i sprzedawcą z allegro.

Witaj KOpyt25

Z jednej strony gratuluje zakupu, z drugiej przykro ze masz problem.!!!!!!!!!!!

Proszę o doprecyzowanie, co znaczy zdanie z twojego postu:

„18 Lis 2006, 13:00

Uszkodzona lampa. Gwarancja ma lampe 3 miesiace. A projektor ma 7miesiecy.”

1.)Czy dostałeś od sprzedawcy projektor z uszkodzona lampa czy z nowa lampa?

2.) Czy sprzedawca dal gwarancje na te lampe 3 miesiące?

Moim zdaniem jest spore prawdopodobieństwo ze lampa i elektronika sa OK.!

Bardzo prawdopodobne jest ze „uwalony jest tor optyczny(polaryzator, panele, lustra)

Co konkretnie to trudno powiedzieć na odległość?

Jeżeli gość z allegro sprzedał ci lampe wyświeconą w zakresie np. 800- 1500 godzin, to niestety nie masz już gwarancji na lampe. Natomiast, jeżeli ciebie oszukał z godzinami to można w prosty sposób sprawdzić jak długo była używana lampa (po jej wyjęciu i szczegółowych oględzinach) po prostu sa cechy, które odróżniają stara lampe od nowej.

Jeżeli facet wciskał ze sprzedaje nowa lampe to oszust, a oszustwo jest ścigane z urzędu po prostu sprawa dla prokuratora(lampa z tego projektora to dowód rzeczowy i to niezbity i niepodważalny)

Napisz cos bliżej na temat tego, co mówił sprzedawca o lampie to jest ważne również, co było napisane w aukcji na allegro.

Projektor nowy Panasonic w chwili kupiuenia otrzymujesz 24miesieczną gwarancje i 3 miesieczną gwarancje na samą lampe. To samo dodtyczy sie wszystkich projektorów (3miesiecy na lampe) lub ilosc wyswietlonych godzin ale tylko do 3 miesiecy - zalezy co powierwsze.

Projektor kupilem urzywany przez 7 miesiecy. Czyli mam jeszcze 17miesiecy gwarancji na sam projektor bez lampy.

Przez tel, uzgodnilismy wszystkie szczegóły. Twierdził ,ze u niego dziala extra i w 100% sprawny zadnych wad itd.

Kupilem po za allegro. Na stronie umiesicł tylko swoj tel. dane techniczne projektora oraz "projektor na gwarancji panasonic polska" ,a w tytule "F-VAT" . Osobiscie dostałem kserokopie, gwarancje i inne juz mniej wazne papiery. W servisie uwzglednią kserokopie jesli bedzie do niego uzupełniona gwarancja. Gwarancja natomiast posiada pieczątke sklepu gdzie został kupiony i date pisaną długopisem ale bez podpisu (podobno podpis nie jest konieczny)

Witaj KOpyt25

Pozwól że włączę się w temat. Po pierwsze bardzo ubolewam, że doznałeś rozczarowania. Ja na tym forum bardzo zachwalałem pnasa i nadal to podtrzymuję. Sam go kupiłem na allegro za 3100 zł (jako uzywany od kwietnia tego roku), ale wiesz co, uważam, że ty również zakupując sprzęt po atrakcyjnej cenie powinieneś jak ja odebrać go osobiście. I co za tym idzie sprawdzić go na miejscu, jak ja to uczyniłem (choć jestem laikiem - wiedza pochodzi z tego forum i informacje tu zawarte pomogły mi) . Jednakze uważam że podłeś ofiarą oszusta. Słuszne jest twierdzenie że sprzęt powinien odstać w domu jakiś czas, ale jak wszyscy wiemy jest temperatura dodatnia, a poza tym żeby podłączyć projektor i móc oglądać coś tam też potrzeba czasu (uważam że wystarczający na adopcję do otoczenia), więc uważam że projektor był już uszkodzony, lub sam sprzedawca sądził że trafi na kupca, który jest nie zorientowany w temacie, i obraz jaki wyswietla panas wg lakika będzie ok.

Tak czy inaczej sprzęt za takie pieniądze (kupiony na allegro) powinno się odebrać osobiście, takie jest moje zdanie. Mam nadzieję, że wszystko ułozy się po twojej mysli i będziesz mógł się rozkoszować obrazem jaki prezentuje panas 900.

pozdrawiam

>jarek1969

facet sprzedał mi sprzet i wiedział z kim ma do czynienia. Wiedział ,ze mialem wczesniej w domu kilka projektorów. Wiedział tez ,ze miałem Panasonic Pt 700. Mozliwe ,ze mimo tego chcial sie go pozbyc. Prawdy sie nigdy nie dowiemy. Mozemy tylko gdybac.

Jesli sprzedawca wiedział ,ze sprzet sprzedał uszkodzony to co ja teraz moge zrobic?... No nic nie mogę. (teraz tylko jego dobra wola jesli bedzie trzeba zaplacic za naprawe)

Facet chcial zebym do niego przyjechal i zebysmy obaj sprawdzili jak wyglada sytuacja. Proponuje wymiane projektora nawet na inny (posiada dwa inne prezentacyjne)

Akurat w tym wypadku te projektory mnie nie inteteresuja. Nie znam ich wartosci. Ale prezentacyjne ciezko sprzedac na allegro od kinowych.

Pokazalem mu zdjecie (jak w pierwszym poscie). Jakos nie dalo sie go w pelni przekonac. Caly czas twierdzil ,ze u niego projektor dziala dobrze nawet w zaciemnionym pokoju lepiej od reszty projektorow. Proponuje mi zwrocic kase za pociąg w jedną strone. Ja sie nie zgodzilem i nie przyjade do niego. Odeslac mu chcialem projektor to tez sie nie zgodził. Z jednej strony chce mi pomoc ,a z drugiej uwarza ,ze jak sprzedał to problem juz jego nie dotyczy i pieniedzy nie zwroci.

Sprawa jest głupia , kuriozalna.

mógłbys skorzystać z prawa cywilnego, kodeks mam w pracy poszperam w nim, ale sądzę ze administracja allegro powinna ci w tym pomóc, szkoda że nie odebrałeś osobiście, stąd te problemy.

więc sytuacja jest trudna. Zeby była zawarta umowa cywilno-prawna, tzn stosunek między sprzedającym a kupujacym, który niesie za soba obowiazki zarówno w stosunku do kupującego (uiszczenie zapłaty) i sprzedajacego (przekazanie sprzętu- w stanie wiadomym dla kupującego) to mozna sprawę oprzeć o sąd (sprzęt ma ukryte wady), ale musi by spełniony warunek zawarcia umowy (na pismie) np. taki jak w przypadku zakupu samochodu.

Można by było pokusić sie o złożenie skargi z tzw. oskarżenia prywatnego - tryb ścigania przestępstwa - prywatny (w formie zawiadomienia o popełninym przestępstwie-oszustwo), można udac się na policję, aby ją przyjeła (przekaże ja do sądu) bądź bezpośrednio złożyc w sądzie (opłata 300 zł).

Od razu mówię że jest to proces skomplikowany, ale może "wystaraszyć" nieuczciwego sprzedawcę i może on sam , kiedy np. dowie się, że wystepuje w charakterze osoby podejrzanej zwróci kasę i będzie po sprawie.

Skarga prywatna to rodzaj oskarżenia o tym należy pamiętać, to jest tak jakby osoba cywilna zdolna do czynności prawnych występowała w charakterze oskarzyciela (prokuratora). Nie jestem prawnikiem, trochę tylko się orientuję w prawie (życie), czasami warto z niego skorzystać.

Wiem że mój wcześniejszy post na tym forum przyczynił się do zakupu przez ciebie panasa 900. Trochę czuję się zobowiązany, żałuję tylko że padłeś ofiarą nieuczciwego sprzedawcy, bo jeżeli chodzi o ten model to jest naprawdę świetny, mam do 1,5 miesiąca i cały czas jestem pod wrażeniem (zresztą nie tylko ja). WALCZ, o swoje, wiem że wygrasz (bo jeżeli sprawę oprzesz o sąd a to nie przelewki sprawa może przybrać inny wymiar). Pomyśl też o świadkach to bardzo ważne, może masz znajomego policjanta w dochodzeniówce powinen ci pomóc.

pozdrawiam jarek

Zanioslem do Serwisu. Papiery były ok. (kserokopia fvat +gwarancja )

Za okolo tygodnia bede znal szczegoly.

Jesli bedzie trzeba placic za naprawe to zwroce sie do tego faceta ,ktory mi sprzedał. Jesli nie bedzie chcial zaplacic to inaczej z nim bede rozmawial.

Nawet moge grozic zadzwonieniem do Urzedu Skarbowego i powiedziec ,ze facet chce rozliczyc sie z urządzenia ktorego nie ma na stanie i sprzedał mi bez oryginalnej faktury.

Gdyby to była lampa, to chyab objawy były inne. Obawiam się, że to może być elektronika.

Jednak pytanie wciąż brzmi - dlaczego włączyłeś projektor przy zaparowanym obiektywie?

zwracam projektor. Facet sie zgodzil o zwrot. Wysylam za pobraniem.

Jedyny minus tego wszystkiego ,ze musialem zaplacic za przesylke 120zł w jedną strone I teraz znow 120zl za wysylke. Łacznie okolo 240zl straty. Najwazniejsze ,ze odzyskam pieniadze 3400zl.

Twój przypadek pokazuje, że sprzętu nie należy sprzedawac na odelgłość, najlepiej zawsze osobisty odbiór. Bo w Twoim przypadku mam wątpliwość czy nie uszkodziłeś projektora, uruchamiając go od razu na "zimno", po drugie może uległ on uszkodzeniu podczas transportu, i po trzecie, że faktycznie był uszkodzony. Ale tego juz się nie dowiemy. No ewentualnie jest jeszcze cos innego, skoro w serwisie powiedzieli, ze jest sprawny, więc może masz coś nie tak u siebie z połączeniami, (kable, dvd).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.