Skocz do zawartości
IGNORED

podstawki z matmuru

Kura

Rekomendowane odpowiedzi

>Msl72

Szanowny Forumowiczu mam problem właśnie z tą drewnianą podłogą. Pod deskami jest przestrzeń a na dnie piach. Kolumny mam takie jak w "o mnie" ustawione na krótszej ścianie (oczywiście wkręcone kolce). Skrzynki oddalone od tylnej ściany ok. 1,5m, od ścian bocznych 20 cm. Pokój ma wymiary 5,70 x 3,70 x 2,6. Za kolumnami stoi szafa komandor i kilka pułek ze sprzętem, komputer itd. Mam strasznie szczupły bas prawie go nie ma. Jak kolumny stały na dłuższej ścianie to było lepiej. Ale przemeblowanie było konieczne. Czy Twoje rozwiązanie może być lekarstwem. Proszę o jakąś poradę. Pozdrawiam.

Grzesz, jakoś tak marmur zawsze wydawał mi się tym dobrym do etgo materiałem ale nie mam go ani nic i dopiero będę zamawiał w tym tyg. Czyli mówisz że granit stanowczo lepszy i tańszy? a co do kolców to może kupić te Elektrolandu jako kolce na kolumny (bo międzu kolumnami a podstawką będzie idealnie równo) a między podstawki a podłege to kupić te lepsze?

Panowie... a mam jeszcze pytanie, bo mam pewne problemy z osobą która ma pokój pod moim i przeszkadza jej hałas. Jak myślicie, jaki by miało wpływ na dźwięk wstawienie czegoś tłumiącego między drewniane deski a ten beton? Niestety przestrzeni między podłogą a betonem jest ponad 10cm :( jako że nie mogę jej rozwalić i wstawić na nowo to pewien majster mi podpowiedział aby wziąsc w workach takie kuleczki (jak z pokruszonego steropianu), wdmuchać to do środka i dzięki temu zrobić tylko dziury po rogach.

jeśli pokój ma nawet TYLKO 10m2 a ta przestrzeń między podłogą a betonem 10cm to ja nie wiem ile czasu będziesz zapełniał tę przestrzeń skulkowanym styropianem. Miesiące? Lata? ;)) Szczerze nie wiem co doradzić. W USA są w sprzedaży specjalne maty wytłumiające (-20dB czy -40dB, nie pamiętam) grubości ok 1cm. Może coś takiego jest i u nas? To przynajmniej pod dywan podrzucić to już będzie spora różnica.

Kura, nic nie wiem o właściwościach marmuru. Granit jest powszechnie znany pod względem wygaszania drgań i dostatecznie ciężki.

Pod same kolumny daj dowolnie piękne kolce, ale całość, czyli granit z kolumną MUSISZ jak najlepiej odizolować od podłogi. Czyli jakąś "super gumą". Nie mam konkretnego, praktycznego pomysłu. Jeśli dasz gąbczastą gumę, czy zwykłą ale bardzo miękką, to musi ona usiąść pod obciążeniem około 20% grubości. Chodzi o to, że guma wtedy lepiej izoluje podłogę od drgań. Tłumi gorzej, kiedy jest bardziej ściśnięta i też, gdy wcale pod obciążeniem.

Radziłem dać sporo większą podstawę też po to, żeby kolumny stały stabilniej na miękiej gumie.

Jeśli dobrze dobierzesz izolującą gumę, to znakomicie ograniczysz przenoszenie drgań drogą mechaniczną. Zostanie Ci wypełnienie tej przestrzeni pod deskami, ale musi to być materiał o dużej gęstości i ciężki. Granulowany styropian na pewno sporo pomoże, ale lepszy byłby granulat z wełny mineralnej 90kg/m3. Odetnij po jednej desce co metr i dasz radę upchnąć i ubić ten granulat. Na pewno prościej byłoby agregatem, bez usuwania desek.

Ja bym ci polecał mikrogumę np. vibram , styrogum dostaniesz je w sklepach z dodatkami szewskimi , może być elastomer on jest używany np. w zderzakach czy resorach rowerowych bo jest bardzo elastyczny i dotego świetnie tłumi wibracje .Jeżeli uzyjesz miekkich gąbek , kiedyś uzyłem takiej z karomaty to początkowo efekt jest niezły ale za kilka miesięcy masz piękny placek karimatowy .

ok, dzięki za wpisy i mam jeszcze pytanie bo kamieniarz za 2 płyty z granitu o wymiarach 25x35cm powiedział że będzie chciał 170zł. Czy to nie jest przesada i szukać kogoś innego czy to normalna stawka za dwie takie płyty?

• 2 tygodnie później...

> Kura, 26 Lis 2006, 01:21

Jeśli 170 za dwie to całkiem normalna kwota. Ja za bloki 300x300x60 dałem zdaje się po 90 PLN za sztukę.

Z tego co pamiętam, cena istotnie zależy od ilości otworów, które mają być w płycie (tak gdzieś +10 PLN za dodatkowy otwór). Z doświadczenia radzę też przestrzec kamieniarza, że nawiercone otwory mają być PROSTOPADŁE, bo jak nie to nie weźmiesz towaru. W moim przypadku odchyły otworów sięgały 15 stopni (co on z ręki to wiercił??) i musiałem je sam poprawiać :/

pozdrawiam

Gdzie tak tanio można kupić "czarnego szweda ". Może macie jakiś pewny namiar w okolicach Trójmiasta ( ale może być dalej, to zamówię ). W hurtowni chcą 800 zł m2 gr 30 mm a u "nagrobkarzy" do 1200 zł m2 30 mm gr

kura> popytaj w Obi itp. jest dużo taniej, ale pewnie nie tak ekskluzywnie. Jeśli bardziej zależy Ci na dźwięku, to popracuj raczej nad odizolowaniem drgań kolumn od podłogi. Sam ładny kamień to za mało. Ci pod spodem będą zadowoleni, a Tobie przestanie pogrywać podłoga.

Jestem w trakcie budowy kominka wiec na bierząco z marmurem. 1 m2 naturalnego ( moze byc tańszy konglomerat - moze nawet lepiej tłumi drgania ) kosztuje zależnie od typu w okolicach 500 zł za grubośc 30 mm.

Cięcie 15 zł za mb. Tak wiec 2 podstawy 25x35 cm łącznie ok. 125 zł teoretycznie. Jak znajdzie kawałki odpadowe to moze zejdzie ponizej 100 zł

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

ja to tak mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13569-100002009 1170306405_thumb.jpg

post-13569-100002010 1170306404_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.