Skocz do zawartości
IGNORED

użycie ZG40C jako subwoofera pasywnego

Chruper

Rekomendowane odpowiedzi

Witjacie

Czy wie ktoś może jaki jest podział częstotliwości w starych ZG40C (takie stare Unitro-Tonsilowskie zestawy z membraną bierną). W moich opisy są nieczytelne i nawet wyliczyć nie da rady? Chciałbym ich użyć jako subwooferów pasywnych, czyli przepuścić przez nie sygnał (przez ich zwrotnice) ze wzmacniacza do monitorów. Moniotry przepięknie grają i jedyne czego mi brakuje to masy w dźwięku i silniejszego basu. Znajomość częstotliwości bardzo by się przydała, gdyż chcę użyć ZG40 jako podstawek dla monitorów, ale położonych na boku i membranami w bok. Duże są, a w ten sposób byłoby bardziej "subtelnie". Problem w tym, że jeżeli częstotliwośc podziału jest srosunkowo wysoko, to taki numer nie przejdze.

Chruper

wiem, wiem, że szkoda, ale ja mam dwa takie zestawy :), tyle, że w jednym z nich popalone średniotonowe, które są obecnie nie do dostania, a zabawy w zamienniki skończyły się na niczym. Więc jedne z nich, chcę inaczej zaplikować.

do marcinw899

nie ma obawy, jak z jajkiem :), wiem ile są warte. Zresztą wykonałem poprawkę na jednym z zestawów i teraz za nic bym ich nie sprzedał. Poprawka była była bardzo czasochłonna i zajęła mi mnóstwo czasu, ale się opłacało.

Podłączam je czasami i nawet nie pozwalam sobie na emocje typu "więcej czadu", bo kiedyś przez to spaliłem w nich górę i środek, a na ponownym zdobyciu oryginałów (wyczekiwanie na pojawienie się takowych na allegro, itp.) spędziłem rok czasu ponad.

do Irek350

czy jesteś pewien? bo wtedy 25-cm'owy niski chodziłby aż do 2000 kHz prawie . . . ? chyba za wysoko . . .

swego czasu (półtpra roku temu) jakiś forumowicz załączył schemat zwrotnicy (wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - co prawda narysowana jest tak, że za diabła nie można dojść punktów połączeń an schemacie, ale wygląda na to, że średni i niski chodzą jak w połączeniu dwudrożnym, wtedy można by przyjąć, że średni nie jest podłączony przez filtr górnoprzepustowy i od dołu ograniczany jest przez swoją pojemność komory . . . czy to możliwe, że ktoś tak to zaprojektował, czy może człowiek od schematu coś pochrzanił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do jacekw

być może Cię zmartwię, ale u mn ie nie ma przetłoczeń i o ile wiem Unitra/Tonsil nigdy nie robił tych zestawów na przetłoczeniach. Skończyli je robić na etapie stoswania płóciennych zawieszeń niskotonowych, a wtedy nie stosowali przetłoczeń . . . zresztą tonsil chyba w ogóle niegdy nie produkował z przetłoczeniami do zestawów

Niestety Tonsil do dzis ma ciągoty by stosowac w 3way podziały w zakresie 1,2-2khz... nawet z basem 30cm a to za sprawą średniaków gdm10i gdm12 poprostu one konstrukcyjnie nie pojadą niżej . Niedawno miałem na serwisie jakieś kolumny saba - patrze jak nic tonsil czyli na eksport robione -był tam gdm10/60 a na kolumnie pisze jak byk 500/5khz -pomiar pokazał prawdę 1,8 i 7khz . W kolumnie siedziały 2xgdn30/80 gdm 10 +tuba gdwt 9/80...grało to jak (cenzura) -aż wstyd ze takie cos powstało w tonsilu . Co do tych ZG40 nieprzerabiał bym ich na subwoofer w sumie to robi się unikat z tej kolumny a zawieszenie jest podatne na zniszczenie przy zbyt wielkich wychyleniach . Jak wytrzepią się te płócienne resory pozostaje regeneracja na piankę . To juz nie to .

Wiem ze kusi ale zostaw sobie te kolumienki . Pozatym głośniki tamte miały cewki nawijane na captonie -jak dostanie zadużo to szybko spuchnie i po zabawie

Ręce precz od ZG 40 te głośniki ładnie grają góra na 1/3 mocy .Zawieszenia płócienne są nie do zdarcia ale przy góra 2/3 mocy przy niepodbijaniu basów,

Przez to że są 3 i pół drożne sa w stanie zapewnić najbardziej REALNY BAS w głośnikach Tonsilu -uczciwe 40hz n.p. Erykah Badu bez podbijania fajnie hula ale jak wlaczymy n.p.contour+bas na max we wzmaku to przy 1/3 mocy zaczyna niemiłosiernie trzepać membraną bierną .Proszę sobie popatrzeć następująco contour +16dB dodać podbicie na niskich +12dB = 28 dB górka. Te głośniki nie powinny być wykorzystywane jako sub .Wymieniajac poszczególne elementy można naprawdę za niewielkie pieniądze mieć dużo lepszy dżwięk.Same skrzynki są wysokiej klasy.Pół roku temu były serwisowane u ledwo działającej firmy Tonsil i po 25 latach pracy wymagają (pomiar w komorze bezechowej) tylko ewentualnego wymiany kopółki (powyżej 16 kHz opada trochę charakterystyka)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

no nic, ostrzeżeń nie zdołałem przeczytać :) i dokonałem profancji . . . posiedziałem nad nimi w nocy, rozrysowałem zwrotnicę. Schemat zwrotnicy podawany wczesniej przez odnośnik w linku i zrobiony przez innego użytkowanika był rzeczywiście jakiś dziwaczny i nie wiem od czego, ale nie od ZG40, tym bardziej, że moje zestaw też są 4-omowe. To co udało mi się wyrysować załączam na rysunku. Wysokotonowy jest chyba podłączony odwrotnie, ale nie jestem pewien, bo go nie wykręcałem, dlatego też skrzyżowanie linii przed nim trzeba traktować propabilistycznie. Kondensator w torze wysokiego - linią przerywaną - to ten dodatkowy, załączany zworkami wysokiego z tyłu.

Połączenia wyprowadziłem z punktów oznaczonych strzałkami do otworów zworek wysokotonowca, które są z tyłu. Oczywiście rozłączając całą resztę, a zostawiając w torze tylko filtr dla niskiego i pierwszy stopień filtra dla średniego. ZG40 podłączyłem normalnie do wzmacniacza, a do zworek podpiąłem monitory. No i . . . no i rzeczywiście Irek350 miał chyba rację, gdyż ten zabieg prawie "wyciął" z pracy niskośredniotonowy w monitorach. Te niskotonowe, chyba rzeczywiście są wysoko "puszczone". Być może nawet te 1,8 kHz. W monitorach mam podział na 2000 Hz i ich niskośrednio prawie nie grał przy takim podłączeniu. Ogólnie wsio grało, bas i w ogóle, ale musiałem się trochę nabiegać z ZG40-kami po pokoju (dokoła monitorów). Jednak ogólnie musze przyznać, że nie wyszło. Inny charakter grania (monitory są o wiele szybsze w pracy) - bas był trochę zbyt wyeksponowany i mało konturowy. Może też mieć tu znaczenie, iż ZG40 cechują się stosunkowo wysoką efektywnością.

Ogólnie miałem nadzieję, że niskotonowy chodzi na jakieś 300 Hz około, wtedy byłoby cudownie, ale nic z tego widocznie. Pierwsze koty za płoty :). Myślę, że aby zrobić z ZG40 pasywnego trzeba by zrobić nową zwrotnicę.

Przepraszam z góry wszystkich potencjalnie "oburzonych" taką "profanacją" legendy (zaznaczam, że uważam też iż przpięknie grają i mam drugi kompletny zestaw), ale co mam zrobić z takimi ładnymi basowcami, obudowanymi w skrzynię, zestrojonymi z membraną bierną itd. Średniaków do nich nie dostanę już, zamienniki nie do zdobycia. Tonisl od dawna nie robi 4 omowych 12-tek o takiej charakterystyce emisji dźwięku. Ostatnie 4-omówki 12-ki, które robił, takie na podójnie łamanym piankowym zawieszeniu nie nadają się - sprawdzałem. Jak dla mnie, pomysł wydaje się być wart prób. Takie fajne byłyby subwoofery :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Do wszystkich, którzy by tu trafili . . .

Jakiś forumowicz przesłał mi instrukcję serwisową do ZG40 i raczej nie sądzą aby podział był na 1,8 i 7 kHz. Co prawda w instrukcji tej podany jest taki podział, jak pisał powyżej Irek350, ale na końcu tej samej instrukcji jest podany podział 700 i 7000 Hz, co by było nawet zgodne z teorią aplikacji średniotonówki w stosunku górna/dolna dla średniego jak 10/1, po drugie zrozumiały jest wtedy sens stosowania średniotonóki, która jest de facto głosnikiem szerokopasmowym (oznaczenie GD).

Jeszcze raz podaję:

"A od siebie dodam zdjęcia z ZS 6'85 gdzie są schematy zwrotnic do ZG40C/5 i ZG40C/8 .

ZG40C/5 były na głosnikach GDWK9/40 4om, GD12/5/2 4om i GDN25/40 4om - odnosi sie do niej górna część tabeli z wartosciami elementów zwrotnicy.

ZG40C/8 była na głosnikach GDWK9/40 8om, GD12/5/2 8om i GDN25/40 8om - odnosi sie do niej dolna część tabeli z wartościami elementów zwrotnicy.

Membrana bierna (układ bierny - wg. ówczesnej nomenklatury Tonsila) to UB25 - zdaje się że w obydwu taki sam.

Podział pasma był następujacy (cały czas za ZS 6'85):

-głośnik niskotonowy od 45 do 1800 Hz,

-głośnik średniotonowy od 1800 do 7000 Hz.

-głośnik wysokotonowy powyżej 7000Hz.

Jako GD Tonsil oznaczał tzw. głośniki dynamiczne uniwersalne (powiedzmy coś pośredniego pomiędzy szerokopasmowcem a średniotonowcem - najczęściej używane w radiach i telewizorach, sporadycznie w zestawach głośnikowych)."

Ukryta Zawartość

post-3536-100004492 1176169652_thumb.jpg

post-3536-100004493 1176169652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Lt_Bri

Załączyłeś schematy, ale powieliłeś podziały, które zakwestionowałem. Trzeba w końcu rowzwiązać problemo.

Z samych wartości podanych na załączonych przez Ciebie schematach wychodzi jak wół, że przykładowo niskotonowy jest cięty na około 394 Hz przez kondensator i na około 536 Hz przez cewkę (wzory z książki).

Poza tym jaki normalny człowiek zapakowałby szerokopasmowy głośnik i ciął go od 1,8 kHz a z drugiej strony kazał takiej wielkiej membranie chodzić do tych 1,8? Nie sądzę.

Może ktoś się dołączy, moze ma czym to pomierzyć, albo niech też obliczy?

-->Chruper, jak pewnie zauważyłeś zaznaczyłem że cały czas są to dane pochodzącę z gazety, a nie pochodzące ode mnie, więc nie ponoszę za nie odpowiedzialności ;)

A tak przy okazji, jaki jest problem żeby 20cm nisko-średniotonowiec był cięty tak wysoko?

Jest wiele naprawdę dobrych DWUDROŻNYCH konstrukcji gdzie 20cm, 25cm, 30cm a nawet 38cm niskotonowiec jest cięty przy podobnej (często nawet wyższej) częstotliwości, np. różne Tannoye, starsze Wharfedale czy chodźby Acoustic Researche -> sam gram na dwudrożnym modelu tej firmy, gdzie 8" niskotonowiec, cięty wyłącznie objętością skrzynki i własną charakterystyką, gra sobie w najlepsze z wysokotonowcem - podział około 2kHz (zdaje się że poprzednia wersja mojego modelu miała właśnie 1,8kHz, a ta którą mam 2kHz).

Sam Tonsil (Unitra-Tonsil) robił dwudrożny model (któreś ZG40) w obudowie zamkniętej, gdzie GDN20/40 grał sobie z GDWK9/40 - a tego głośnika z anisko nie przytniesz, inna sprawa że te skrzynki brzmiały fatalnie, bo wtedy jedynym tonsilowskim 20cm niskotonowcem który mógł dobrze zagrać (w zestawie dwudrożnym) z GDWK9/40 był GDN20/30...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.