Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor kolumn i wzmacniaczy

wojtekr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

bawiąc się w DIY od półtoraroku udało mi się złożyć parę wzmacniaczy kolumn i preampów. Ponieważ na razie nie chcę się z nimi rozstawać na rzecz jednego wybranego kompletu stanąłem przed problemem przełączania sygnału wzmocnionego pomiędzy różnymi parami kolumn jak i wybierania źródła sygnału wzmocnionego.

I tu rodzi się problem: w jaki sposób zrealizować sam przełącznik wzmocnionego sygnału.

Czy można to zrobić na przekaźnikach i jeżeli tak to na jakich?

Albo jak można to zrobić aby sterowanie było inne niż ręcznie?

Rozwiązując ten problem można zrobić fajne urządzenie sterowane mikrokontrolerkiem, z programowanie konfiguracji itp.

w

https://www.audiostereo.pl/topic/29617-selektor-kolumn-i-wzmacniaczy/

Wojterr tutaj jest cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli przekaźniki to IMHO tylko ze złoconymi stykami. Niestety takie są trudno dostępne, robi je np. firma Releco

Ukryta Zawartość

ale trzeba zamawiać specjalne wersje z 8 na drugiej cyfrze po literze A. Ja np. jestem w posiadaniu modelu C5-A28/DC 24V= (cewka na 24V stałego, 2 kontakty złocone 10um 16A każdy).

Ukryta Zawartość

Co do generalnej koncepcji uzywania przekaźników - nie ma innego sposobu żeby w miarę szybko przełączać wzmaki i dokonywać porównań odsłuchowych tak żeby ciągle dobrze pamiętać poprzedni wzmak w momencie odsłuchu drugiego.

Amperaż powinien być taki jak wynikający z mocy głosnika. Powiedzmy że masz 2.5way na głosnikach 18cm, 8ohm o mocy 100W każdy - maksymalna wartość RMS prądu będzie wynosiła 7.1A (10A peak). Tak więc 16A Releco powinien byc wystarczający.

W kwestii Omrona i Relpolu - nie bardzo przekopywałem sie przez ich katalogi - jedyne złocone przekaźniki jakie znalazłem w ofercie firmy Elfa były pod marką Releco i tym też tropem poszły moje poszukiwania (parę lat temu zresztą).

PS. Wpadłem na pomysł urządzenia do odsłuchu porównawczego kolumn w salonie - taki preamp / selektor aktywnej pary kolumn. Na przekaźniku robimy wybór kolumn, a na przełączniku małej mocy wybieramy jeden z dwóch potencjometrów głośności - które ustawiamy oddzielnie dla każdej pary kolumn przy pomocy miernika SPL i płyty z szumem o widmie odpowiadającym muzyce tak żeby dostać jednakowe SPL dla obu par. W ten sposób uwalniamy porównania odsłuchowe od biasu związanego z poziomem głośności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.