Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak (końcówka) do JBL e60

klarad74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Posiadam ampli KD Denon 1706 oraz JBL e60 na frontach. Zestaw w KD gra OK, ale stereo to porażka. Co zrobić, aby nie rezygnując z KD, móc słuchać lepszego stereo? Czy problem rozwiąże zakup wzmacniacza stereo i podłączenie jako końcówka mocy? Czy należy kupić typową końcówkę mocy?

Budżet ok. 500 PLN (oczywiście używka), pokój 20 m., muzyka - spokojny rock, soundtracki itp.

Z góry dzięki.

Witam.

Mam ten sam problem co Ty. Posiadam ampli Denon 1706. Zestaw EFX 6.1 Tannoya w pokoju 20 m2 i odtwarzacz DVD Onkyo DV-403E. W KD sprawuje się to wszysto dobrze (mnie wystarcza - mam tu na myśli dźwięk) ale w stereo - szkoda gadać. Kupując ten sprzęt zakładałem ,że jak zapałam znowu do stereo to kupię dwie "dobre" pełnozakresowe kolumny i podłączę na wyjścia drugiej strefy (A lub B).

I tu mam dylemat. Zdaję sobie sprawę, że dwie "dobre" kolumny do stereo to wydatek przynajmniej 2.000 PLN. Dlatego biorę jeszcze pod uwagę takie rozwiązanie. Kupić wzmacniacz słuchawkowy i słuchawki.

W Twoim przypadku, jeżeli zakładasz wydanie tylko 500 PLN to faktycznie tylko dodatkowy wzmacniacz stereo i to używany wchodzi w grę. Nie bardzo tylko rozumiem co masz na myśli pisząc:

Czy problem rozwiąże zakup wzmacniacza

>stereo i podłączenie jako końcówka mocy? Czy należy kupić typową końcówkę mocy?

Jaka jest różnica pomiędzy wzmacniaczem stereo podłączonym jako końcówka mocy a typową końcówką mocy.

Może czegoś nie wiem ale co to jest typowa końcówka mocy? A poza tym Denon 1706 nie ma wyjść pre-aut na dodatkowe końcówki mocy to w takim razie jakbyś je chciał podłączyć do tego amplitunera? Jedyne wyjście pre-aut w Denonie 1706 to wyjście kanału LFE dla subwofera.

I jeszcze jedno, może problem tkwi w odtwarzaczu jaki posiadasz. Jak wiadomo tylko nieliczne odtwarzacze DVD podają naprawdę dobry sygnał PCM. Jednym z takich jest naprzykład Samsung DV-HD-950 albo Philips DV9000S. Poza tym te klocki mają jeszcze to "coś" - czyli SACD

Biorąc powyższe pod uwagę sugeruję wymianę odtwarzacza DVD ale to musisz wypróbować u siebie w domu oczywiście. Sam też zaczynam skłaniać się do takiego rozwiązania, z tym, że ja muszę jeszcze dokupić kolumny frontowe i właśnie myślałem o JBL e60.

Sorry, wiele nie pomogłem a pewnie jeszcze zamieszałem ale mam nadzieję, że dyskusja rozwinie się w tym wątku.

Pozdrawiam Rober

Dzięki, Rober.

Teraz wiem na czym stoję. W swojej niewiedzy byłem pewien, że co innego wzmacniacz stereo, a co innego końcówka mocy (zasugerowałem się allegro: tam w/w klocki są w osobnych grupach).

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że ratuje mnie tylko zakup wzmacniacza stereo i przęłączanie kabelków w zależności od tego czy mam ochotę na KD, czy na muzykę. Niezbyt to wygodne, ale cóż.

A wszystko przez to, że pewnego dnia pożyczyłem od kolegi wzmak (jakiś Kenwood) i zapuściłem stereo. Różnica była ogromna, przestrzeń, kolumny "zginęły", grał cały pokój. Wzmak zmusił na maxa do roboty te kolumny, czego nie robi nasz ampli (w stereo), jak i inne w tej cenie. Nie wiem dlaczego w dźwięku wielokanałowym te kolumny brzmią pięknie, dźwięk jest niemal namacalny, soczysty, a w stereo(gdy gra 1706) jest taka lipa.

Z uwagi na powyższe, gdy będziesz kupował kolumny do stereo (jak najbardziej polecam e60), zarezerwuj trochę kaski na wzmacniacz . Chyba że sprzedasz 1706 i kupisz ampli KD w granicach 3-4 kpln.

pozdrawiam

Witam

Nie, nie musisz przełączać kabelków. Odtwarzacz DVD podepniesz do wzmacniacza stereo dwoma kablami RCA z wyjścia analogowego audio w DVD a do amplitunera KD podasz sygnał audio z DVD kablem coaxial lub optycznym, zależnie jakie masz wyscia cyfrowe audio w DVD. Ja polecam Coaxial Digital Audio.

A tak gwoli ścisłości to oczywiście, że takie urządzenia jak przedwzmacniacz, końcówka mocy, wzmacniacz różnią sie od siebie i spełniają nadane im funkcje jednak dotyczy to sfery raczej High End i z kwotą 500 PLN to raczej nic się w tym segmencie nie podziała, no chyba że jakiś mocno przefilcowany sprzęt ale czy to wogóle warto?

Tutaj daje link w tym temacie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dużo wiecej znajdziesz w innych wątkach - działu stereo

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.