Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa i uklad filtrujacy...

Virus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Mam Taki problem...

Z listwy komputerowej Lestar chce odciac przewod zamontowac uklad filtrujacy "FB1M" i gniazdo "KL-1" ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

I tutaj jest pytanie:

1) Czy da to jakies slyszalne roznice w dzwieku???

2) Z czego zamontowac ekran ( jesli wogole da to cos)??

Pozdrawiam...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/2966-listwa-i-uklad-filtrujacy/

Oczywiście, że da, urządzenie będzie zasilane "czystym" prądem, będzie też zabezpieczone przed przepięciami (warystor!, o ile instalacja elektr. do gniazdek, jest NAPRAWDĘ 3-przewodowa), jeśli chodzi o korzyści brzmieniowe, z tym bywa różnie, na ogół jest lepiej, to jest najlepsza sytuacja, bywa też bez zmian, to też jest korzyść, bo sprzęt jest jednak zabezpieczony, rzadko bywa (najczęściej w bardzo wysokiej klasy i m o c y sprzęcie) gorzej. Przy wyborze konkretnego typu trzeba się kierować wartością prądu takiego filtra, powinien być możliwie najbardziej zbliżony do prądu znamionowego zabezpieczonego urządzenia (filtry takie mają z natury bardzo dużą przeciążalność chwilową)

Taki filtr to nie majątek, kup i sprawdź.

Niech Ci wyślę w kopercie bąbelkowej, przesyłką priorytetową, naszą pocztą.

Jeśli wyślą rano to nastepnego dnia masz ją u siebie w domu i płacisz przy odbiorze, a poczta przelewa kasiorkę na konto producenta. Wychodzi tanio - sprawdziłem.

Pozdr.

do Virus

Sam jestem posiadaczem takiego filtra, tyle że w obudowie metalowej (to na wszelki wypadek, gdyby nie zadziałało, bo wtedy filtr miał iść do komputera). No i rzec muszę, że w moim systemie, niestety efekt dźwiękowy był praktycznie żaden, dźwięk był może minimalnie czystszy, ale za to jakby skrępowany, o mniejszej dynamice. Może spowodowane było to tym, że amplifon pożera prąd o natężeniu ok. 3A, a filtr ma maksymalną obciążalność 4A. No więc teraz komputer cieszy się czystszym prądem... aha, no i u mnie jest uziemienie, co raczej pozytywnie powinno wpływać na filtry wszelakie...

Pozdrowienia

O, i to jest wlaśnie bardzo dobry przykład, filtr (jego dławik), aby dobrze spelniał swoje działanie filtrujące powinien mieć taki prąd znamionowy jak urządzenie, które zabezpiecza, ale z uwagi na użyty przekrój drutu użytego do nawinięcia jest (wąskim gardłem) dla potrzeb wzmacniacza, ma taki wzmacniacz chwilowy apetyt na bardzo duży prąd a tu dławiczek, dławi...

FW (Filtry zintegrowane ze złączem)

Coś takiego, ale produkcji TDK i obciażalności chyba 10 A ( muszę sprawdzić - niepamiętam ) jest do kupienia w Warszawie w Audio lazurze.. ceny też niepamiętam ( utargowałem t przy jakiś zakupach ) i w moim transporcie spisuje się bardzo dobrze...

Po wielu próbach i kombinacjach (moja firma sprzedawała między innymi różne listwy z filtrami i bez) tylko przy CD została listwa i to taka zwyczajna. Wszystkie inne znacząco pogarszały brzmienie .Jeśli chodzi o wzmacniacz (lampowy, prądożerny) dopiero poprowadzenie osobnego , grubego, miedzianego 25-to metrowego kabla przez cały dom bezpośrednio z rozdzielki i z najmniej obciążonej "fazy" dało odpowiedni bas, potęgę brzmienia i swobodę. Tak ja to odczułem choć przed tym manewrem nie spodziewałem się aż takiej poprawy. Dlatego zalecam ostrożność z różnymi listwami i konieczne wstępne testy i to jedynie do CD. Wzmacniaczowi może to zaszkodzić. Pozdrawiam wszystich.

Ja probowalem z wieloma wieloma listwami. Mialem ich chyba kilkanascie i zadowalajacy efekt brzmieniowy uzyskalem z ta, ktora mam obecnie (lestar z tlumieniem - jakis stary model). Przewaznie listwy o duzym tlumieniu bardzo poglebialy bas, dodawaly szczegolow i ogolenie spowalnialy brzmienie. Dzwiek byl zwykle znieksztalcony, a zmiany negatywne. Niektore listwy - z tych o mniejszym tlumieniu potrafily jednak co nieco skorygowac w systemie. Moja obecna listwa znacznie lagodzi gore pasma, prawie likwiduje problem sybilantow, wygladza srednice, dzwiek staje sie jakby "gladszy", bardziej lampowy, kulturalny - niestety traci troche na dynamice, ale ogolny efekt jest satysfakcjonujacy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.