Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o umiejscowienie zwrotnicy

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie krótkie pytanie, buduje prawie klona ostinato 2000 i napisane jest w artykule edw aby zwrotnice dać na tylnej ściance na wysokości głośnika nisko-średniotonowego. Czytałem na tej stronie jaki wpływ ma odległość miedzy cewkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pytanie takie, jaka musi być odległość minimalna cewek od magnesu głośnika. Na co zwrócić uwagę, lub gdzie najlepiej dać zwrotnice? Chciałbym mieć jak najkrótsze przewody w środku kolumny, bo czytałem że im dłuższe tym gorzej prawda to? Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/29684-pytanie-o-umiejscowienie-zwrotnicy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chyba o ten artykuł chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako że chodzi o kolumne podłogową , która i tak pewnie będzie miała jakąś przegrode do zmniejszenia litrażu to ja proponuje zwrotke umieścić w zamkniętej komorze. W projekcie ostinato zwrotka była za mid-wooferem , bo tak jest wygodniej , ale i gorzej natomiast odcinek kabla dłuższy powiedzmy o 50cm to żadna róznica.

Tak to chodzi o ten artykuł. Właśnie nie wiem czy dać na dole w tej pustej komorze. gorszy myślę dostęp czy dać na tej pochyłej ściance na dole tak położyć. Objętość myślę dać z 30 na 24L.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Myslę że lepszym rozwiązaniem jest umiejscowienie terminali głosnikowych i zwrotki na dole kolumny.

Akurat tutaj w tym projekcie najłatwiej umieścić ją wysoko za głośnikiem ale weż pod uwagę że będziesz potrzebował dłuższe odcinki kabli zewnętrznych i ten kabel może przysłaniać basreflex.

Trochę dłuzsze kable wewnetrzne nie mają aż takiego znaczenia. Popełniłem ten błąd i mam teraz kłopot z kablami zewnętrznymi....muszą mieć 3m zamiast 2,5, i co ważniejsze z wyciąganiem zwrotki.

Dobrym pomysłem byłoby zrobienie umieszczenie zwrotki razem z terminalami na czymś w rodzaju płytki przykręconej do obudowy. Miałbyś dobry i szybki dostęp do zwrotki bez wykręcania głosników za każdym razem. A gwarantuję ci że skoro bierzesz się za DIY to będziesz grzebał w zwrotce nie raz nie dwa;-)

A ja bym umieścił zwrotnice na zewnątrz tuż przy wzmacniaczu w osobnej obudowie a głośniki podłączył bezpośrednio bez stosowania terminali. To powinno przynajmniej częściowo wyeliminować problem wplywu kabli na połączenie wzmacniacz - głośniki, co jest często tematem wielu jałowych dyskusji kabloentuzjastów.

No właśnie o tym mówię:-) będziesz kombinował i to napewno! Wymiany kondów na lepsze czy nauszne sprawdzanie róznic...bardzo pouczające:-)

Zdecydowanie odradzam Millsy jako rezystory , zamulają i to bardzo...sprawdzałem to ....na szczęscie już nie muszę mieć żadnych rezystorów w zwrotce:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.