Skocz do zawartości
IGNORED

Ich3 za 5 złotych!!!

lolo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie jeszcze nie zwariowałem i nie zosatałem fanem znakomitego zespołu szansonistów pod nazwą Ich3. Natomiast ukazał się artykuł w GW, który na podstawie danych z Universal Music Poland pokazuje strukturę ceny cd. Wychodzi z tego że koszt samego wytłoczenia i konfekcjonowania cd to kilka złotych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/2977-ich3-za-5-z%C5%82otych/

Struktura ceny płyty

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Kupił, żeby połączyć wizerunki ;)) Kilka razy się razem pokazać i odsprzedać z zyskiem. Proste ; ))

Teraz to już stary rzęch.

(Harley, nie Michał, bo do niego nic nie nie mam. Fajnie gra. Życzę mu jeszcze wielu sukcesów i fanów (-ek).

Pozdr.

PS. Sam nie wiem, co lepsze: Michał czy Harley ?

Trudno się zdecydować...

PPS. Mam nową, o cichym zawieszeniu i krótszym (?) skoku klawiszy klawiaturę. Jest miękka. Jest różnica. Żadna rewelacja (MINT KB-1607=24zł w detalu z VATem), ale teraz pisząc w nocy nie będę hałasował. (Obsesja wyniesiona z Twinpiks... ? ;))

Swietny w tym przedmoicie jest artukul w HiFi i M, autorstwa bodajze Mariusza Zwolinskiego, wynika z niego jednoznacznie ze koszt jednej plytki przy duzym nakladzie to 3zl. Tyle samo co kasety. Tylko kasety sa troszeczke tansze od plyt, prawda?:)

-> fadeover: o mało nie przeoczyłem ; )

Ty chyba mnie chcesz w kompleksy wpędzić z tym łączem ? Ja mam tylko 128kB/s, a i to nie wiem, czy w obie strony tak samo. Ale nie narzekam, grunt, że chodzi dość sprawnie, a problemy pojawiają się ca. 1x/m-c i wtedy to jest wielce denerwujace. Czasem nasza stronka otwiera sie dziwnie długo... Generalnie to chwilka i to mi wystarcza. (Cenię sobie bardzo niezawodność i sprawność.)

Czacik... w życiu wdepnąłm tylko raz. I to tu, na forum, kilka dni temu. Póki się rozgarnałem, jak się z tego korzysta, "pw" już się ulotnił, hehe.

Chyba nie umiem gadać na czacie, wolę e-maile. Nawet długie zdarza mi się pisać. (Koledzy wiedzą ; ))

Namawiam Ciebie do tej formy kontaktu, jeśli coś do mnie masz - wal śmiało. Ja coś tam mam, ale chyba wstrzymam się do AS to zamienimy parę zdań- może Cię to zainteresuje. Chodzi o materiał na płytę testową (całe utwory). Rozumiem, że po po przebojachz 1., moze Ci się nie chcieć już w to bawić, ani angażować w ogóle.

* * *

Od 20.X. pojawi sie u mnie nowa trudność, związana z aktywnością zawodową. Będę w zw. z tym, rzadko wpadał na forum i pewnie mało się udzielał, bo praca najważniejsza. Pozostaną jeszcze weekendy, ale w nie - mało tu ludzi i to nie to samo, co w dni robocze. Będę się zabijał, bo chcę odłożyć trochę grosza na... realizacje marzeń. Nawet nie jest dla mnie takie ważne na co w 1. kolejności.

Ot, tak pomyślałem sobie, że z okazji otwarcia w ub.r. nowego p. sprzedaży Audioklanu, ceny spadły na takie np. VA Beethoweny o 48%.

A jakbym miał tak zdrowy zapas gotówki do wydania w punkcie audio i wyłożył marne 6-8kzł nawet i teraz, to może i porównywalny rabacik bym szarpnął, a co. Srzęt z ekspozycji - to możliwe.

Odkąd przeanalizowałem ceny elementów do DIY (myśl techniczna i tania siła robocza jest - mam 2 nie lewe ręce i kolegów pasjonatów, to realniej zacząłem oceniać wartość sprzętu. (Wczoraj przegladajac AV, widziałem wzm.zintegr. AA Silver Integraza 12kzł. Chachahachcachacha Za co pytam ? Za audiofilskie powietrze w środku (...) ? : ))))))))))))))))))))))))))

Tak czy siak muszę się "trochę" pozabijać.

Fadeover- pozdrawiam Cię serdecznie. Wczoraj spokojnie pzresłuchałem w całości Twoją płytę - wrażenia opiszę w stosownym wątku. Zresztą - może jeszcze raz przesłucham uważnie ? Korci mnie, by puscić trochę pary już tu, ale zmobilizuję się bardziej i dam upust w stosownym wątku. Trzymaj się !

"...Wczoraj przegladajac AV, widziałem wzm.zintegr. AA Silver Integraza 12kzł. Chachahachcachacha Za co pytam ? Za audiofilskie powietrze w środku (...) ? : ))))))))))))))))))))))))))"

Z tego powodu wolę zrobić coś SAMEMU, a nie dać się wydymać "audiofilskim" producentom, bo koszty produkcji są prawie tak samo PROPORCJONALNE jak cena płyty w sklepie a koszt produkcji. No może przesadzam, bo na ogół jest to stosunek 3 lub 4:1.

Jednak ostatnio mnie "zdenerwował" fakt, że wzmacniacz AudioAero Prima Integrated za bodajże 6kzł ma w sobie końcówkę mocy na scalaku TDA7294 przeznaczonego wg. producenta (ST Thompson) do "top class TV, car-audio"... Scalaczek ten kosztuje w sklepie 13-18 zł.

Miałem kiedyś wzmak na tych scalakach w PEŁNI dual-mono z potężnym zasilaniem (w sumie ponad 500 W) i dobrej klasy kondziołami (sporo kosztowały) o sumarycznej poj. ponad 25mF/kanał i do tego pre amp na najlepszych elementach (parowanych tranzystorkach i opampach BurrBrowna), dobrym potencjometrze i okablowaniu. Koszt wykonania - nie chcę kłamać, ale mniej niż 600 zł, czyli ponad 10X taniej.

A w "HiFi i M" (bodajże 6/2000) określono wzmak AudioAero eufemistycznym (i nielubianym przeze mnie) zwrotem: "muzykalny" i w sumie dostał b. wysokie noty (chyba 5/6 gwiazdek za cenę/jakość).

W "Audio" (chyba 5/2001) ocenili go już chłodniej - ocena: dostateczny+

I komu tu wierzyć? Nie twierdzę, że wzmak (scalak) jest do d... - bo gra "nieźle" , ale nie za tę cenę - gdyby kosztował 2kzł... (ciekawe czy w "HiFi i M" poszerzyliby dla tego wzmaka - gdyby tyle kosztował - skalę kółek do 7 aby za cenę/jakość otrzymał 6/7 lub nawet 7/7 :) )

Piotrek, trzeba dużo widzieć i wierzyć sobie. Tj. swojej ocenie.

Z tego powodu, w obecnej sytuacji w kraju runek DIY będzie.

Tu jakość masz jaką śjesteś w stanie osiągnąć i zapłacić za elementy, robocizna - REALNA, projekt - skąd się da skopiować i chyba jaki chcesz, to znajdziesz, jeśli tylko dobrze szukasz i utrafisz.

Ale po ca ja to piszę, jak chyba wszyscy to wiemy.

Szanuję dobre, b. drogie produkty pionierskie: myśl, pensje załogi, podatki, cła, reklamy i inne kataklizmy w cenie, ale co ja jestem - bank, frajer ?

Czy tak to widzą marketingowcy, że wysoka jakość po baaaaaaaardzo wysokiej cenie, na to wygląda. A konkurencja to tylko taka, byle być trochę tańszym lub... droższym (!), bo przecież dwa scalaki po 20zł usprawiedliwiaja wzrost ceny np. o 100zł, a może się mylę ? Ach ta mysl pionierska ; )))) I klientów im brak, k...a mać !

Do zobacznia na AS ; ))

Pozdrawiam.

> andrea29

Zgadzam się z Tobą, też nie jestem zwolennikiem kupowania baaaardzo drogiego sprzętu audio.

Nie zawsze wysoka cena zapewnia aż tak wysoką jakość (chociaż jakość to rzecz bardzo subiektywna).

Można zrobić wzmacniacz, kolumny, kable, z CD sprawa nie jest taka prosta, ale gdyby ktoś się uparł to też da się zrobić.

Co do konstrukcji DIY, to miały i mają dużą przyszłość.

Nie wiem czy obecnie odbywają się wystawy sprzętu amatorskiego, DIY,...

10 lat temu (w przyblizeniu), było coś takiego we Wrocławiu, słyszałem, że również w Warszawie.

Mamy tylu zdolnych amatorów (nawet kilku na Forum), chętnie posłuchałbym i obejrzał ich konstrukcje.

Pozdrawiam

-> R.u.s.t, i to sami producencni tak nas spychają. No, może nie tylko oni. Mówiło się niedawno w radiu o 80% podatku od dochodu najbogatszych. Ostatnio o 50%.

Nie ma co się dziwić, że taki nasz przedsiębiorczy, zdolny producent wali potem takie ceny, że aż podkolanówki opadają ; ))

Każdy chce żyć i zarabiać. DIY trwa, mrówki kursują, żyć, nie umierać : )))

A DIY pozostanie chyba szarą lub czarną strefą. Niedługo to jak sam sobie coś wyprodukuję i to zagra to będę musiał zapewne sam się opodatkować ; )) W tym kraju to jak najbardziej możliwe. I wtedy dosłownie zejdę do czarnej strefy (do piwnicy) i będę słuchał sprzętu, jak radia za okupacji ;))

Producenci słuchawek pozdrawiam Was - dobre dni dla Was nastają ; ))

Nasi jajogłowi to umieją napędzać koniunkturę ; )) Wesoło jest i fajno.

A życie toczy się dalej.

Pozdr.

-> Piotrek, "dla chcącego..."

A kumpla z cyfrakiem nie masz ?

U mnie to taki problem, że jak załaduję zdjęcia do kompa to z tego programu - zarazem do obróbki fotek- za cholerę nie ma jak wysłać zdjęć e-mailem. Dopiero po przerzuceniu w inne miejsce idzie. Trochę mam z tym zachodu, a żeby umieścić na forum, to jeszcze muszę wysłąc sam sobie skompresowane i dopiero tu wrzucić ; )))

Ale czy ktoś zdaje z szanowych Kolegów sobie z tego sprawę (?)

Chciałbym mieć obok, jakiegoś rozgarniętego w kompie kumpla-audiofila, co by mi pomógł i pokazał, jak to można zrobić sprawniej/prościej.

Póki co- radzę sobie, jak umiem.

Pozdr.

Niestety w okolicy żaden kumpel nie ma cyfraka...

Kiedyś brat pożyczył od swojego szwagra (audiofila z tendencją do melomana na Creeku :) ) cyfraka (ten ów szwagier wziął go z kolei z roboty) i pamiętam, że nie było ŻADNYCH problemów z przesłaniem zdjęć do kompa. A było to moje PIERWSZE spotanie z cyfrakiem...

Znam kilku konstruktorów, kilku myślało o załozeniu firmy, ale,........

podatki, ZUSy, ciągła zmiana przepisów, mnóstwo papierkowej roboty - to może zniechęcić.

Gdyby nie ten bałagan, pewnie byłoby więcej ciekawych polskich produktów (cenowo przysteopnych dla ludzi - również).

Mamy też w Polsce wspaniałych rzemieślników.

Widziałem kilka absorberów i stożków robionych na zamówienie, robią wrażenie, i ceny bardzo przystepne.

Ale rzemieślnikom produkcja masowa akcesoriów audio też się nie opłaca, bo podatki...

Mam nadzieję, że w końcu ktoś przerwie to perpetum mobile niemożności.

Pozdrawiam

-> R.u.s.t: Wolumen. Nie wiem jak tam jest z uczciwością, ale ceny są niskie. Towaru sporo - mam na myśli akcesoria, w tym nóżki pod kolumny.

A może tylko nie ma po drodze wielu chętnych do podziału zysków ?

(Sam sprawdź przy okazji.)

Pozdr.

> andrea29

Dziękuję za informację.

Na Wolumen bedę się musiał wybrać, jak dotąd słyszałem tylko o tym miejscu (i czytałem na Forum).

Na Audio Show 2003 będę tylko jeden dzień (sobota), dwa hotele. a chciałbym wybrać sie do kilku sklepów z płytami, no i na ten Wolumen też.

Szaleństwo.

Będę musiał przyjechać jeszcze raz.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.