Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny DIY o wysokiej efektywności

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

albo chociaż 4 takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) plus basik w OB.....

chociaż :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

horoszaja idieja :-)

ale lepsza - 16 razy JXR6 HD :-)

albo jeszcze lepiej - Bandor 50 - bo mają sporo niższe fs a ponadto bez tylnego zawieszenia JXR6 nie za bardzo pasują do open baffle

a są i inne opcje - Fostexy FF85, Monacory SPH-30X itd. itp.

im mniejsze tym lepsze

oczywiście od korekcji nie ma ucieczki, ale to jest mała cena za coś takiego jak takie quattro na małych szerokopasmowcach bez zwrotnicy i bez "kwadratowego" pudełka

graaf, 29 Lis 2006, 14:42

No ale Fostexy tez juz opłaciłem i czekam na przesyłkę . Będzie to wersja FE164E , juz nie produkowana ale mozna ja stosować w obudowie br ( na wypadek gdyby tuba robiła duże BUUUUU ;p ).

...there is no spoon...

Tu też zamieszczę propozycję: chętnym wyślę projekt "Sisters" na visatonach FRS8+W200S. Plany są szczegółowe, pdf jest po słoweńsku, ale całkiem zrozumiały. Chętni niech piszą na priv.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze na temat Ketsu.

Myślę, że szerokopasmówka to niezupełnie FRS8, chyba, że modyfikowana. Na powiększeniu widać bardziej połyskliwą membranę. Zdjęcie to przedstawia zresztą starszy model, bo jak widać na zdjęciu całości, które przedstawia obecną wersję, dodano głośnik wysokotonowy.

graaf,

dotarły Visatony FRS 8 8ohm .

Takie małe ??!! Pół dłoni lub karta kredytowa/wypożyczalni video

Teraz wiem,że nie wzieliśmy jedej sprawy pod uwagę - te głośniki maja tak małe wychylenie cewki ,że puszczone bez filtra bardzo łatwo przesterować ;/

Ich efektywność jest również maleńka - to faktycznie może byc 82 dB co oznacza ,że aby wytworzyły odpowiednie ciśnienie to musi ich być min. 4 na kanał - inaczej zostana ,,zajeżdżone" - cewka będzie stukać o nabiegunnik aż sie odkształci - i koniec bajki.

Ale:

- sa ładne ( ba małe )

- potrafia grac ciepło i detalicznie ( pierwsze wrażenia )

- nie maja góry ( co oni podają o tych 20kHz ? To bujda )

- dość solidne zawieszenie na cieniutkiej gumie

- bez obudowy dźwiek troche krzykliwy a w obudowie nieco pogrubiony

- kontrabas jest mały ... ale jest

- w sumie , bez wspomagania od dołu i góry się nie obejdzie

Niedługo pomiary .

Ukryta Zawartość

post-3970-100002392 1170305838_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>Arturp

Fakt, maleństwo. Może jednak zagrają te głośniczki.

Polutowałem w moim fostexie minusy do kosza, zgodnie z tym co radziłeś. Zaraz jeszcze zrobie wytłumienie z filcu na magnes. Póki co, różnic wielkich nie usłyszałem :(

Re: Arturp

>Teraz wiem,że nie wzieliśmy jedej sprawy pod uwagę - te głośniki maja tak małe wychylenie cewki ,że puszczone bez filtra

>bardzo łatwo przesterować ;/

ależ jak najbardziej brałem i biorę to pod uwagę - dlatego uważam, że dopiero 16 na kanał to jest to, no i raczej nie FRS8, zdecydowanie potrzebny wiekszy xmax

zauważ, że nie doradzałem Ci wcale FRS8

mój typ to raczej Monacor SPH-30 - xmax 2 mm, ale 16 takich to już spory wydatek

ale fajnie, że się zdecydowałeś i kupiłeś te FRS, bo teraz sam widzisz, że mały głośniczek choć taniutki to jednak nie musi być koniecznie tandetny

jeden FRS z xmax 0.5 mm jest w stanie wypluć z siebie liniowo ledwie jakieś 70+ dB @100 Hz na odgrodzie, o full range nie ma nawet co marzyć

>Ich efektywność jest również maleńka - to faktycznie może byc 82 dB

dokładnie, w polu wolnym, na odgrodzie 88 dB jak podaje Visaton, ale wziąwszy pod uwagę konieczne korekcje, raczej nie da się zrobić z nich - nawet z 16 na kanał - głośników "o wysokiej efektywności"

>co oznacza ,że aby wytworzyły odpowiednie ciśnienie to musi ich być min. 4 na kanał

jakby nie patrzeć dla uzyskania odpowiedniego ciśnienia, zwłaszcza z dipola, potrzeba 16, nie mniej, i to głośników w xmax przynajmniej 1.5 mm

>- w sumie , bez wspomagania od dołu i góry się nie obejdzie

niestety – w przypadku FRS8 niewątpliwie

ale 16 sztuk SPH-30 wspomagania od dołu nie potrzebowałoby, wystarczyłaby korekcja

od góry owszem supertweeter >10 kHz mógłby się przydać, ale i tu korekcja może sporo wyciągnąć, no i ilość góry to też kwestia subiektywnych upodobań

pozdrowienia!

graaf

No to by było na tyle w temacie FRS8

Pomiar pokazuje ,że w prawdzie sięga do 20kHz ale w odsłuchach tego nie ma , góra jest płaska i wycofana .

W okolicy 2kHz jest 6dB górka , która powoduje ,że dźwięk jest suchy i ostrawy na średnicy. Poniżej 2 khz wyraźny spadek , ten głośnik gra wyższą średnicą i bez filtrowania nie nadaje sie do opcji full range .

W sumie ten głośniczek nie brzmiał źle ( pomijając braki skrajów pasma ) ale to nie ten poziom wyrafinowania jakiego oczekuję .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

cos mi się widzi, że na tym wykresie widać artefakty pomiarowe

ALE - jak od początku mówię - tak czy owak potrzeba więcej maluchów (4-16 w zależności od Sd i xmax) i aktywnej korekcji tak jak w zestawach na obrazku (to Ambiance Acoustics California, monitory studyjne!)

pozdrawiam!

graaf

Ukryta Zawartość

post-5623-100002360 1170305884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

mam pytanko bo tak czytam ten post i tylko duzo pierdolenia i podawania jakis zdjec jakis firmowych kolumn ale nie widze konkretow. Szukam jakis pomyslow na zrobienie porzadnych, efektownych kolumn o duzej mocy bo juz mi sie przejadlo czytanie na temat dwudroznych zajebistych kolumienek na 16-18cm glosniczkach z mega basem itp. Niech kto obeznany z tematem zarzuci jakis konkretny pomysl :).

pzdr

Stodal, 6 Gru 2006, 00:48

No ale to będą w rezultacie głosniki dwudrożne , tylko w wysokiej efektywności .

Wszystko jest kwestią pieniędzy i czasu . Kup przetworniki , zbuduj skrzynie a ja coś z nich zrobię .

Najtańsza wersja dwudrozna to Eminence Alpha 8 + wysokotonowy tubowy klasy Tonsila . Albo od razu koaksjalny Eminence Beta 10 , ale ten ma nieco pokręcona charakterystykę .

zainwestuj to będzie ciekawostka a jesli chcesz tylko wymagać się od innych to może się nie doczekasz.

...there is no spoon...

Tak kolumny maja byc efektywne, nie efektowne czeski blad.

Czas i pieniadz ok wiadomo nie kazdy to ma np. ja.

Nie wymagam nic od innych tylko na tym forum jest mnostwo ludzi majacych spora wiedze w tym temacie, a nie wspominajac juz o tym ze posiadaja zaplecze pomiarowe wiec sadzilem i dalej sadze ze ktos zbuduje ciekawy zestaw.

Tylko fajnie jakby zaczely padac konkretne propozycje, a nie tylko wklejanie fotek ciekawych zestawych glosnikowych.

Moze cos z estrady jakis ciekawy Glosnik typu GD(nie musi byc Tonsil tylko chodzi mi o zastosowanie glosnika) i do tego driver wysokotonowy. Duza skutecznosc mysle, ze zrekompensuje brak niskiego basu. Bo glosniki typu GD mysle, ze beda grac od ok 60-70Hz.

>>>arturp, 6 Gru 2006, 07:47

....." Kup przetworniki , zbuduj skrzynie a ja coś z nich zrobię"....

Po Nowym Roku (bo teraz - wiadomo - Swieta....) Kupuje Eminence Alpha 10 i wysokotonowe Beymy T2030

Wydatek nie bedzie tragicznie wysoki a zabawy moze byc sporo . Co do skrzynek - pewnie sprobuje wykonac sam

( no moze "z mala pomoca moich przyjaciol" - narzedzia itp , bo we wlasna "stolarnie poki conie bede inwestowal)

Koncepcja wizualna juz jest Moze w weekeend wkleje jakas symulacje z PhotoShopa .

Natomiast co do zwrotnicy - bede zobowiazany za Twoja ( i ne tylko Twoja ) wszelka pomoc

Snape

B200 są teraz za 400 pln

a mają tę zaletę, że nie potrzebują skrzynek, wystarczy open baffle,

to bardzo ciekawe głosniki same z siebie i dają ogromne pole do popisu jesli chodzi "cone doping" i korekcje pasywne i aktywne

jak ktos jest zainteresowany to mam pewien bezkompromisowy pomysł na open baffle do B200 :-)

Snape, 6 Gru 2006, 09:21

Dlaczego wybrałes beta 10 ? ma spory dół w cgarakterystyce przy 700hz zsięgający 5db - tego sie nie skoryguje i będzie to słychac w woklach . Oczywiście jeśli wieżyć pomiarom producenta.

Załaczam tez pomiar beta 8 - drugi , ten ma ładną chke ale za to nie ma basu .

Moim zdaniem najciekawiej wypada alpha 8 ( trzeci wykres ) - ma ładną ch-ke , robiłem symulacje basu i wychodzi nieżle ale jest najtańszy więc może miec gorsze inne parametry ... sam nie wiem .

Ukryta Zawartość

post-3970-100002123 1170306259_thumb.gif

post-3970-100002124 1170306259_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>>>graaf, 6 Gru 2006, 09:31

Visatony B200 wystepowaly juz w kilku watkach - jako OB rowniez , wiec gdyby chodzilo nam - zainteresowanym - o

zbudowanie czegos na B200 - nie byloby nowego watku. Inne szerokopasmowki (Fostexy ,itp) rowniez zostaly w miare szeroko opisane na Forum wiec.......

Inne Twoje pomysly typu" Materac" , korekcje aktywne itp "technologie alternatywne " rowniez jakos nie wzbudzily szerszego entuzjazmu .

Twoje zdanie , pomysly i opinie juz znamy i szanujemy ale... Mam prosbe - nie przekonuj juz nikogo na sile

Skupmy sie na konkretach

Snape

>>>arturp, 6 Gru 2006, 09:49

Zasugerowalem sie opinia znajomych , ktorzy twierdza ze do konstrukcji , o ktorej mowimy 25cm glosnik to minimum.

Na swoj sposob jest to potwierdzenie opinii kol. Yolaosa ze "lampa uwielbia duze membrany"

Spotkalem sie tez z sugesta ze te nierownosci akurat przy tych czestotliwosciach uda sie "podbic" odpowiednio szeroka obudowa. W okolicach week-endu mam otrzymac jakies konkrety w tej materii.

Ostateczna decyzja co do typu glosnika jeszcze nie zapadla wiec zastanowie sie jeszcze raz.

Pozdrawiam

Snape

Symulacje basu w obudowach br sugerowanych przez WinISD Beta . Ciekawe propozycje obudowy sa też dodane do opisów głosników eminence w zakładce ,,projects cośtam" przy każdym głośniku w partsexpress.

1. pierwszy to Eminence Alpha 8 w 60 litrach - nieźle

2. drugi to Eminence Beta 8 w 19 litrach - słabiutko

3 .trzeci to Beta 10CX koaksjalny w 50 litrach - nienajgorzej

Ukryta Zawartość

post-3970-100002120 1170306263_thumb.GIF

post-3970-100002121 1170306262_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

czy Ty umiesz czytać Snape?!

KOGO JA PRZEKONUJĘ?

wyraźnie przecież napisałem, że

>jak ktos jest zainteresowany

i raczej na PW, bo tu to NIE MA SENSU, szkoda nerwów

>gdyby chodzilo nam -

>zainteresowanym

masz jakiś nagły problem z głową Snape? "Ty = zainteresowani"???!!!

>znamy i szanujemy...

bardzo mi miło, ale ILU konkretnie was Snape jest? może warto udać się do lekarza by mu o tym opowiedzieć?

czy wiesz ilu jest użytkowników forum? czy wiesz ilu czyta forum a pisuje tylko na PW bo nie ma potrzeby czy śmiałości wystawiać się na strzały takich "zainteresowanych" jak Ty?

czy wiesz ilu jest potencjalnie zainteresowanych?!

w tym nowych na forum, którzy nie znają starych wątków o B200?

ewidentnie masz jakiś nagły problem z osobowością - ile w sobie widzisz osób Snape? czy wszystkich zainteresowanych czy tylko istotną część?

czy może zakładasz z góry, że "zainteresowani" to tylko Ty i Twoi koledzy - samozwańczy WŁAŚCICIELE FORUM

po co w ogóle cala ta moja pisanina na tym forum...

skoro ludzie podający się za audiofilów są zbyt ograniczeni, żeby się zainteresować czymkolwiek odbiegającym choćby wyglądem od sztampy

polerują sztampowe rozwiązania gwoli "sztuki dla sztuki", zwyczajnie - pardon le mot - "dłubią w gównie"

i tylko żeby im Broń Boże nie przeszkadzać

bardzo proszę - nie będę przeszkadzał

niby "audiofilskie" forum,

rzygać się chce

a Ty Snape już mnie kiedyś przepraszałeś

ja się tu "produkuję" nie wiem po co

sram na to, mam dość tego forum - na małą neturalną uwagę bez przekonywania, narzucania czegokolwiek z podaniem konkretnej informacji, która pewnie nie jest wszystkim wiadoma, a zapewne dla niejednej osoby zainteresowanej kolumnami wysokiej efektywności, że B200 są w promocji - zaraz czytam wpis ostrzegawczy w stylu "znowu nie na temat" "tylko nam tu nie mieszaj" itp.

rany boskie, co za ludzie...

marnowanie czasu, na tym "audiofilskim" forum audiofilii jest co kot napłakał

szkoda, wielka szkoda

>>>arturp, 6 Gru 2006, 10:04

>>>1. pierwszy to Eminence Alpha 8 w 60 litrach - nieźle

Rzeczywiscie niezle . Jak odpowiedz impulsowa? Sadze ze w tak duzej skrzyni chyba nie jest najlepsza..

Poza tym 60 litrow - obudowa bedzie dosc pokazna - by nie powiedziec - przytlaczajaca...

Osobiscie wolalbym tak wymodelowac charakterystyke w zakresie basu aby przebiegiem zblizyc ja do wykresu obudowy zamknietej Czyli - zaczynajacy sie dosc wysoko (w okolicach 80 -100 Hz) ale za to lagodny spadek.

"Room Gain" wyrowna nam ten spadek w granicach ok 6 dB

Sluchalem kolumn BR strojonych w taki sposob i odsluchowo wypada to chyba lepiej niz "wyciagnieta na maxa" liniowosc w zakresie basu za to z ostrym i gwaltownym spadkiem.

Poza tym takie "dziwne" strojenie pozwoli wydatnie zmniejszyc obudowe a to przelozy sie na WAF.....

Ale to tylko luzne uwagi...

Snape

-> graaf

Podziel się, jaki masz pomysł na OB dla B200? Sam mam właśnie B200 w OB i dokupiłem ostatnio Eminence Alpha 15 na bas (przyjdzie w przyszłym tygodniu) Alphę również zamierzam w odgrodę wsadzić .

>>>buble_corp, 6 Gru 2006, 10:32

Moze to Ci sie przyda

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Snape

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.